SVE VIŠE PRIVLAČI PAŽNJU – Na ovoj biljci možete zaraditi i do 4.300 eura

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Bazga, biljka koja je dugo bila zapostavljena, sada sve više privlači pažnju poljoprivrednika u Srbiji, posebno na sjeveru Vojvodine.

Razlog za to su njeni izuzetno visoki prihodi, niži troškovi uzgoja i rastuća potražnja na tržištu.

Ova biljka, koja najbolje uspijeva na pjeskovitim zemljištima, postaje sve popularnija među voćarima, a najčešće se uzgaja sorta “Hasberg”, koja dolazi iz zapadne Evrope. Na tržnicama, proizvodi od bazge, poput sokova i pekmeza, već godinama imaju visoku potražnju, što dodatno motivira proizvođače da se okrenu ovoj isplativoj kulturi, piše Klik.hr.

Bazga donosi prinos od 10 do 12 tona po hektaru, a prema riječima proizvođača, zarada može iznositi preko 4.300 eura po hektaru.

Jene Šerfeze, jedan od uspješnih uzgajivača bazge iz Horgoša, ističe da prihodi mogu biti i duplo veći ukoliko se savladaju sve vještine uzgoja i priroda pruži povoljne uvjete.

“Na istoj parceli možete dobiti najmanje isto toliko prinosa kao kod grožđa, a ulaganja su znatno manja. Bazga gotovo da ne zahtjeva hemijsku zaštitu, čime se svrstava u organsku proizvodnju. Osim toga, mnogo se lakše bere od grožđa,“ objasnio je Šerfeze.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...

Povezani članci

Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex