Protestno pismo Kancelarije Vlade Srbije turskoj TV zbog serije o Naseru Oriću

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za javnu i kulturnu diplomatiju Arno Gujon je sopštio da je poslao protestno pismo glavnom uredniku države turske televizije TRT zbog najave emitovanja serije o Naseru Oriću.

Gujon je u pismu izrazio sumnju da je Orić u seriji prikazan kao heroj što se može zaključiti na osnovu sadržaja zvaničnog spota serije objavljenog na digitalnim platformama.

„Nadamo se da to nije slučaj i da ova serija prikazuje i ratne zločine koje su Orićeve snage počinile tokom građanskog rata u Bosni i Hercegovini“, ali „pošto postoje jasne indicije da to nije tako, uputio sam molbu glavnom uredniku da se otklone eventualni propusti i prosledio listu svih Naserovih zločina i žrtava tokom rata u BiH“, napisao je Gujon.

Gujon je u pismu istakao da je bilo važno reagovati na sve potencijalne neistine koje su prikazane u seriji pre njenog emitovanja, da bi se turskoj produkciji dalo dovoljno vremena da ispravi eventualne nedostake u istorijskom narativu serije.

„To dugujemo porodicama svih Orićevih žrtava koje su stradale od njegovih paravojnih jednica u ratu u Bosni od 1992. do 1995. godine. Ne smemo zaboraviti jedan od najkrvavijih masakara pod Orićevom komandom u istočnoj Bosni, koji se dogodio na Badnje veče 1993. godine kada je ubijeno 49 civila u selu Kravica, nedaleko od Bratunca u Republici Srpskoj“, kazao je Gujon.On je istakao da će Kancelarija za javnu i kulturnu diplomatiju „pratiti i uvek reagovati na pokušaje prekrajanja istorije i veličanja osvedočenih ratnih zločinaca, kakav je Naser Orić“, piše u pismu.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...

Povezani članci

Subscribe
Obavijesti o
guest

7 Comments
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Bell
Bell
9 dana ranije

Normalno Turska i Srbija su prijatelji po mnogim segmentima,geneticki najblizi,jeste da su Turci i Fabriken otvorili po Subotici,N Sadu,Bg itd dok glavnu rec vode swaba &Franz &kinez nego plasi me mnogo Franzus hoce da iskipa kod nas “atomski otpad”to je istina koja se krije od tv kuca….

Knežević Zoran
Knežević Zoran
11 dana ranije

Kakvo protestno pismo? Pa zar bilo ko u Srbiji misli da Erdogan i Turska ne znaju za zločine Nasera Orića? Zar država i narod koji ubija Kurde kao zečeve, dok u isto vreme priznaje kvazi državu “kosovu”, zar od njih bilo ko očekuje bilo šta drugo već podršku zločincima i to samo iz jednog razloga? Zločinac iz BiH je musliman a žrtve pravoslavni Srbi odnosno, kako nas zovu, “nevernici”. Zabole nas uvo šta snimaju Turci i Erdogan. Trebamo i mi da snimamo filmove o našim herojima, koje Turci, kao i muslimani iz BiH smatraju zločincima i “četnicima”, iako se radi o čistim rodoljubima.

Realan
Realan
11 dana ranije
Odgovor za  Knežević Zoran

A jel ti to Tetka rekla da das izjavu?tvoja,ancijeva ili volinova?
Vlada Srbije,savjetnik joj Arno Gujon,nemate sposobnog iz Srbije,prodali ste sve sto se moglo prodati svabi i francuzu.doduse osto vam je simbol bombardovanja i stradanja od Nato pakta,zgrada Generalstaba,a da,zaboravio sam,vise Nato nije neprijatelj vec prijatelj Srbiji,i naravno prijateljima idu pokloni,zgrada Generalstaba se poklanja dinastiji Tramp,kako velikodusno od dinastije Vucic!
Bice centar kocke u Srbiji za omladinu Bg,….nego sta,samo poroci i predaji zapadu jos ako ima sta

Knežević Zoran
Knežević Zoran
10 dana ranije
Odgovor za  Realan

Vi, kojima je Orić heroj, predstavljate nepatvorene, genetske zlikovce, kojima nije strano svako bezčašće. To ste kroz vekove i poeldnje decenije dokazali “X” puta. Arno Gujon je Francuz i Srbin i shvatio je da je zemlja njegovog rodjenja učestvovala u zločinu protiv jedne suverene države. Arno Gujon nije musliman pa da trči za guzicom moćnika i svoga krda, što je deo karaaktera svih muslimana sveta. Vaš moto je: “Čini zločine, ubijaj, siluj, proteruj” ali, kukaj i plači da tebe ubijaju, siluju i proteruju. Tipično za one koji, ispod stola, “za cvancik” prodaju i dušu i telo. Imamo mi Srbe, sposobne i odane svom narodu i državi ali, vama muslimanima, ne valja nijedan Srbin , osim, ako nije Bogić Bočičević, Čanak ili Čeda. Ako imate još jednog, navedite ga. NATO, nama, nikada ne može niti će biti prijatelj, isto kao Turci, Turska i njihove domaće podguzne muve.Zgrada Generalštaba može biti “poklonjena” bilo kome ako odreši kesu i dobro plati za tu lokaciju. Ne brini za srpsku onladinu. Uvek će biti dovoljno onih koji su pametni obrazovani, odani svojoj državi i rodoljubi. Hvala Bogu da u Raškoj oblasti postoji sijaset genijalaca poput tebe, kome nisu potrebne ni knjige, ni škole. Vama svu mudrost, putem telepatije, šalju poalsnici koji su ostali u VII veku.

Realan
Realan
10 dana ranije
Odgovor za  Knežević Zoran

Francuz vam savjetuje Vladu,vrvt picousti smatra da niko iz Srbije nije sposoban za to,ili,mora,jer svakako sve je predato svabi,francuzu i kinezu.za zgradu koja je ostavljena kao simbol stradanja od Nato bombardovanja,koja je sad namjenjena da se pokloni Trampu,a ne proda,jer uvlacenje picoustog u bulju Trampu ima cijenu!
Medjutim,cekaju se izbori u USA i sve manje su sanse da dobijeTramp,znas i sam,pratis svjetska desavanja,jer je imao finansijskih afera,pronevjera,za koje mu se sude,i da ako ne bude bio predsjednik,platice puno i kljucno,gubi diplomatski imunitet!no njihov problem.
Nas je problem,zasto Amerima poklanjati,iako su nas unistavali?!
Pitacemo Tetku,ancijevu ili volinovu,svejedno,svakako su izmisljene,Tetka je picousti,njegove su i odluke i naredjenja i procjene i expertiza….ma sve

Beki
Beki
11 dana ranije
Odgovor za  Knežević Zoran

Da je da Bog tebe da su roknuli !!

Knežević Zoran
Knežević Zoran
10 dana ranije
Odgovor za  Beki

Mene neće jer, znam da psima ne treba pružati ruku i okretati ledja.

7
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex