Novi Pazar dobija ”OKO SOKOLOVO”, pazite gdje ćete parkirati automobil

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Novi Pazar: Promjene u režimu saobraćaja i unapređenje sigurnosti pred početak školske godine

Savjet za sigurnost saobraćaja Grada Novog Pazara usvojio je niz novih mjera s ciljem poboljšanja saobraćaja i sigurnosti pješaka, posebno uoči početka nove školske godine.

Jedna od ključnih odluka Savjeta odnosi se na promjenu režima saobraćaja u Hercegovačkoj ulici u naselju Lug, kao i u Ulici Miloša Obilića, koje će od sada biti jednosmjerne. Ova promjena ima za cilj poboljšanje protoka vozila i smanjenje saobraćajnih gužvi u ovim frekventnim dijelovima grada.

Dženan Ličina, član Savjeta, istakao je da je Savjet odgovorio na zahtjeve stanara iz dvije stambene zgrade koji su se žalili na zauzeće trotoara od strane nepropisno parkiranih vozila.

„Usvojili smo odluku o postavljanju stubića kako bismo onemogućili parkiranje na trotoarima i omogućili slobodan i siguran prolaz pješacima,“ rekao je Ličina.

Pozvao je i ostale građane da podnesu slične zahtjeve ukoliko se suočavaju sa sličnim problemima.

Pored toga, u susret početku školske godine, Savjet je najavio akciju poboljšanja sigurnosti pješačkih prelaza, posebno u blizini škola. Planirano je postavljanje dodatne signalizacije i zaštitnih ograda u radijusu od pet metara od prelaza, kako bi se povećala sigurnost djece koja prelaze ulicu, ali i onemogućilo parkiranje vozila u neposrednoj blizini prelaza.

Posebno je istaknuto da je u planu nabavka i uvođenje sistema „Oko sokolovo“ u narednoj godini. Ovaj napredni sistem za nadzor saobraćaja omogućit će efikasniju kontrolu saobraćaja i automatsko sankcionisanje saobraćajnih prekršaja, čime će značajno doprinijeti unapređenju ukupne sigurnosti u gradu.

Ličina je naglasio da su promjene koje su nedavno uvedene na raskrsnici Parice već dale rezultate.

„Smanjenje brzine kretanja vozila i povećanje sigurnosti pješaka bili su naši glavni ciljevi, i mogu reći da su ostvareni,“ zaključio je on.

Ove mjere predstavljaju značajan korak ka unapređenju saobraćaja u Novom Pazaru i povećanju sigurnosti svih učesnika u saobraćaju, posebno djece koja se vraćaju u školske klupe.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...

Povezani članci

Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex