Počinju razgovori o formiranju vlasti u Tutinu, za pregovaračkim stolom večeras Rešović i Redžepović

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Na poziv Stranke pravde i pomirenja (SPP) počinju razgovori o formiranju vlasti u Tutinu, a večeras se očekuje susret nositelja izbornih lista te stranke i grupe građana okupljene oko Zaima Redžepovića, nezvanično saznaju Sandžačke.

Niti jedan politički subjekt u Tutinu nije osvojio apsolutnu većinu na izborima, što je rezultiralo nedostatkom mandata za samostalno formiranje vlasti u lokalnom parlamentu.

Faris Rešović (SPP), nositelj liste “Ament Muftijin – za ponosni Tutin,” najavio je prethodno početak pregovora sa ostalim političkim subjektima o formiranju vlasti u Tutinu.

“U narednim danima ćemo obaviti razgovor sa svim nosiocima lista koje su dobile legitimitet od naroda na ovim izborima, s ciljem formiranja stabilne i prosperitetne vlasti posvećene projektima. Ponudit ćemo precizan sporazum svakoj listi kako bismo se okupili oko zajedničkih principa i prioriteta te odmah prionuli rješavanju velikih problema”, saopćio je Rešović.

Zaim Redžepović, nositelj liste “Za naš Tutin”, izrazio je spremnost za učešće u novoj vlasti i na razgovore s onima koji, kako je kazao, “poštuju volju slobodnih ljudi koji su uspjeli obraniti svoj glas u teškim uvjetima”.

“Razgovarat ćemo s ozbiljnim političkim faktorima o implementaciji našeg programa u mogućoj novoj većini. Spremni smo otvoriti važne teme za Tutin s ozbiljnim političkim subjektima. Nismo odustali od onoga s čime smo započeli, to je i danas važeće”, kazao je Redžepović.

Prema preliminarnim rezultatima, lista SDA Sandžaka – dr. Sulejman Ugljanin osvojila je 6.616 glasova, što je manje za 354 glasa u odnosu na prethodne lokalne izbore. SDA će imati 18 odbornika u Skupštini opštine Tutin s tim brojem glasova, zadržavajući isti broj mandata kao i u prošlom sazivu.

Lista Stranke pravde i pomirenja (SPP), “Amanet muftijin za ponosni Tutin – Usame Zukorlić,” osvojila je 2.290 glasova, što je pad od 2.218 glasova u odnosu na prethodne izbore, kada su imali 11 odbornika. SPP će imati 6 odbornika ovaj put, što predstavlja najveći pad na ovim izborima.

Sandžačka demokratska partija (SDP), koja je na ovim izborima nastupila u koaliciji sa Srpskom naprednom strankom (SNS), osvojila je 6 odbornika. SDP će imati 3 odbornika više u odnosu na 2020. godinu, ako se izuzme jedan odbornik SNS-a koji je ranije bio samostalno na listi.

Grupa građana “Sandžak u srcu – Tutin na prvom mjestu,” predvođena Bajro Gegić, osvojila je 869 glasova, što je manje za 1.061 glas u odnosu na prošle izbore. U novom sazivu, ova grupa građana će imati 2 odbornika, što je za 3 manje u odnosu na prethodne izbore.

U skupštinu Tutina ulaze predstavnici i ostale tri grupe građana koje su učestvovale na izborima: 3 odbornika GG “Tutin-naš grad” predvodi Zaim Redžepović, bivši član SPP-a, 1 odbornik GG “Složno za Tutin” na čelu sa Ljutvijom Balkan i Jašarom Balićem, također bivšim članovima SPP-a, te 1 odbornik iz GG “Pokret pravde i razvoja” na čelu sa Adnanom Šehovićem, bivšim članom SDA Sandžaka.

Izvor: Sandzacke.rs

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...

Povezani članci

Subscribe
Obavijesti o
guest

1 Comment
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Sulejman Veličanstveni
Sulejman Veličanstveni
3 mjeseci ranije

I s kime će ovaj da formira vlast? Da li je on normalan, on vodi razgovore o formiranju vlasti? Pa valjda najprije pokušava da formira vlast onaj koji je osvojio najviše mandata, a ne onaj sa najmanje mandata?

1
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex