Profesor hemije iz Tutina - Ostao sam bez posla zbog ćerke bivšeg reisa

Dženan Džaferović, profesor hemije iz Tutina tvrdi da je zbog nepravde početkom septembra ostao bez posla.

TUTIN POCEO UPIS U SREDNJE SKOLE YouTube 0 19 725x483

Objašnjava za Nova.rs da je u junu raspisan konkurs za mesto profesora hemije u gimnaziji u tom gradu, na koje su se prijavili on i Mahija Demirović, inače ćerka bivšeg reisa islamske zajednice Adema Zilkića. On navodi da je i pored toga što ne ispunjava uslove za ovu funkciju, posao dobila Demirovićeva. Direktor gimnazije negira ove navode i tvrde da je sve po zakonu, mada više puta ističe da je odluku o zaposlenje donela komisija za prijem, a on je samo potpisao.

Džaferović ističe da je ogorčen “zbog sistema u Srbiji i na način na koji se dobijaju poslovi, odnosno preko veze i poznanstva”. Naglašava da je godinama radio u srednjoj školi u Tutinu kao profesor hemije, međutim, bez posla je ostao jer je na njegovo mestu došla osoba koja nije stručna za isto.

“Mi u prosveti obično potpisujemo ugovore od 1. septembra od avgusta, i onda se ponovo obnavlja. U mom slučaju tako je trajalo od 2017. godine, do ovog septembra. U junu, odnosno letos, bio je raspisan konkurs radno mesto profesora hemije, i na tom konkursu smo se javili moja koleginica Mahija Demirović, inače ćerka reisa Zilkića, i ja. I pre raspisivanja konkursa vodio se spor oko toga da li je koleginica stručna da radi u našoj školi ili ne, zbog čega sam čak uputio i dopis Ministarstvu prosvete i dobio sam odgovor da ona ne ispunjava uslove. Međutim, na konkursu je ipak ona primljena u stalni radni odnos”, naglašava ovaj profesor.

Kako navodi, sumnja da je do ovakve odluke došlo zbog toga što je njena porodica, ali i njenog supruga, izuzetno politički jaka i uticajna u Tutinu. On ističe i da njegovi problemi sa pomenutom profesorkom Demirović datiraju od samog početka kada je došla da radi u školu, jer, kako tvrdi naš sagovornik, ne ispunjava neophodne uslove za bavljenje tim poslom.

“Ona je primljena u školu iako ne ispunjava uslove za profesora hemije. Mi smo dosad delili fond časova, odnos je bio 50 – 50 odsto norme. Međutim, sada u junu je raspisano da jedan profesor radi punu normu, nakon čega je ona primljena. Drugi profesor bio je predviđen da radi na predmetima koji su usko vezani za hemiju, ali je meni dat otkaz, verovatno zbog istupanja u javnosti, dok je za taj drugi posao angažovan neko ko uopšte ne radi u školi”, ističe on i dodaje:

“Ja sam se zbog toga žalio svima, pa čak i Republičkoj inspekciji, koja je izašla na teren i utvrdila određene nepravilnosti, zbog čega su naložene i neke mere, odnosno traženo je da se raspiše novi konkurs”, ističe naš sagovornik.

Dodaje i da je u sredu raspisan novi konkurs za profesora hemije u gimnaziji, kao i da ima određena saznanja da će ćerka bivšeg reisa ponovo biti primljena. Podseća da ima mišljenje iz Ministarstva da Demirovićeva nije kvalifikovana za to mesto, koje je i dostavio našoj redakciji.

“Saznao sam da u poslednje vreme na sve načine pokušavaju da se na nečastan način papirološki pokriju, a sve to kako bi imali alibi za ovo što rade. Saznao sam da su određene političke strukture sredile neko mišljenje iz ministarstva, iako imam ovo od marta u kome se navodi da ona ne ispunjava uslove. Navodno, u tom se ističe da je ona stručna i da će njega da priloži na novom konkurusu”, objašnjava on.

Džaferović navodi da je jasno da je njegova koleginica primljena jer ima određenu političku podršku, ali da ne želi da se miri sa nepravdom kakva mu je učinjena.

“U sve ovo je upletena i načelnica školske uprave u Kraljevu Bojana Marinković. Mislim da su išli preko nje, odnosno da im je ‘završavala’ u ministarstvu, jer je ona mene kontaktirala nekoliko puta i govorila mi da će sve biti u redu. Saznao sam i da je pomenuta načelnica dobila nalog iz kabineta ministra Mladena Šarčevića da prati ceo ovaj proces, upravo kako ne izvisila Demirovićka”, ističe on.

Džaferović dodaje i da je početkom septembra zbog svega ovog podneo tužilaštvu krivičnu prijavu protiv direktora škole Rifata Gegića zbog prijema Demireviće u školu, iako ne poseduje odgovarajuće uslove, ali ga dosad niko nije kontaktirao.

Direktor gimnazija: Odluku je donela komisija, ja sam je samo potpisao

U gimnaziji odbacuju sve Džaferovićeve navode i tvrde da su u pitanju čiste insinuacije.

“Nema govore o tome da je nova profesorka hemije zaposlena na osnovu političkih ili bilo kojih drugih veza. Ovo je njegov pokušaj da pored svih odbijanja, uruši moj ugled, ali i ugled moje porodice. Ja sam 30 godina profesor, direktor sam 5 godina, još godinu dana i idem u penziju, i ne bi mi palo na pamet da urušim ono što sam godinama gradio” tvrdi direktor gimnazije Rifat Gegić.

On potvrđuje da je otac nove zaposlene u njihovoj školi bio poglavar Islamske zajednice, ali da on tu funkciju ne obavlja već pet godina, i da ni na koji način nije uticao na odluku o zaposlenju njegove ćerke.

“Mogu da razumem da optuži mene, ili inspekciju u Kraljevu, ali da optuži ministra prosvete Mladena Šarčevića da je korumpiran i da je umešan u zapošljavanje u jednoj školi u Tutinu je po meni suludo” naglašava direktor gimnazije.

Gegić objašnjava da je na raspisanom konkursu komisija pregledala priložena dokumenta, i izabrala je koleginicu da predaje hemiju i da je on samo potpisnik odluke koji je donela konkursna komisija i školski odbor.

“Sve je po zakonu, to potvrđuje i Republička školska inspekcija koja je pregledala ceo slučaj” tvrdi.

A na pitanje zašto je ponovo raspisan konkurs, objašnjava da je pošto je Džaferović uložio žalbu na stručnosti koleginice koja je zaposlena umesto njega,  škola u obavezi po zakonu da raspiše novi konkurs, kako bi ponovo konkursna komisija sagledala sve stavke i izabrala kandidata koji će obavljati posao.

“Mi smo na raspisali novi konkurs, sada imamo četiri prijavljena kandidata. Jedan od njih će biti zaposlen u našoj školi, a troje će biti nezadovoljno. Konkursna komisija će doneti odluku, a ja ću je samo potpisati. Možda će biti zaposlena još neka osoba, ja to ne znam. Sve to je na komisiji” zaključio je direktor gimnazije.

(Nova.rs)

Komentari  
+18 # mehmed 2020-10-18 20:13
Podrzavam MUSKU borbu ovog profesora Djaferovica .
Respekt .
Zelim Vam da pobjedite VISEGLAVATU ZLOCINACKU AZDAJU - zvana : zilkic , rasim , suljo i nekih faktora u Beogradu
koji NAMJERNO bacaju kost medju : zaostale , naivne i cesto kupljene Bosnjake - muslimane .
Odgovori | Prijavi moderatru
-23 # Raza 2020-10-18 20:49
Podržavam, gospodju Demirovic
Gospodja Mahija, je zavrsila Državni fakultet sa prosekom 9,7 u Novom Sadu ima sva ispravna dokumenta kao što direktor škole nalaže..
A osobe koje pokušavaju da je ocrne na ovakav podmukao način i da dodju do posla... Žalosno
Odgovori | Prijavi moderatru
+12 # Ado 2020-10-19 08:51
Aj da pricas nekom ko ih ne zna, al mi iz Tutina ih znamo.... Ne brukaj se!!!
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # Deutschland 2020-10-21 21:11
E Mahija ,Mahija... Babo ti je Adem. Kad cete vise da ostavite narod na miru i odselite. Sta je babo ovom veselom narodu uradio. I ti nemozes mirom.
Odgovori | Prijavi moderatru
+18 # banda stara 2020-10-18 20:49
Nešto je mutno i u izjavama ovog Džaferovića i ovog direktora Gegića. Nigde ne vidim da je ovaj Džaferović naveo zbog čega ta primljena nije stručna a on je stručan. Da li su oboje diplomirani hemičari i gde su završili te fakultete, da li su oboje imaju master, čiji je prosek jači i sl. Inače i oivaj direktro ko naivna sobarica. Dobro zna kako je postavljen i koga mora slušati da bi tu ostao i koga MORA zaposliti. Džaferoviću i ostali Džaferovići nemojte da se pomirite sa zaposlenjima drugih ako smatrate da ste u prednosti,
Odgovori | Prijavi moderatru
-14 # mehmed 2020-10-18 21:18
Netreba velike mudrosti ,
pa skuziti da to smrdi na otvorenu kanalizaciju tipa :
zilkic , inkluzuiv Kijamtska braca , inkluziuv rasimov brat koji je do nedavno zaposljavao , odpustao , proganjao nastavno osoblje a i direktore skola !!!
Odgovori | Prijavi moderatru
-12 # mehmed 2020-10-18 21:29
Ispravka : inklusiv .

Oprostite : mobitel pri pominjanju zilkica i Kijametske brace poce povracati - te napravi gresku .
Odgovori | Prijavi moderatru
-6 # Sojic 2020-10-18 21:30
Samo podobni drzavnom i politickom sistemu mogu biti primljeni na tako vaznim drzavni funkcijama. A di si se diskvalifikovao sa svojim neprovjerenim tvrdnjama i lazima o nestrucnosti ove gospodje i tuzbi protiv politickih institucija. Zato savjet,kupi kartu pa na Njemacku baustelu jer si upravo zavrsio sa profesorovanjem.
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # TITO NP 2020-10-18 21:32
Muftija postavlja direktora u NP rodjaka i svog političkog aktivistu, Zilkic postavlja ćerku.. verski vidje su dno dna, od koga mi da učimo od lazova, lopova, uzurpatora, smutljivaca, bludnika,prevaranata... i td. Sve ovo što sam naveo iza svakog epiteta mogu da upišem imena verskih vodja i to imenom i prezimenom....
Odgovori | Prijavi moderatru
-10 # hh 2020-10-18 21:38
nisko je to sto mijesate narod koji nista ne radi i nema veze sa ovim ako je ona njegova cerka ne znaci da joj je on sredio, u ovom svetu ima pametnog naroda ne mora sve preko veze, danas retko ko zavrsi u novom sadu na drzavnom fakultetu, a mitrovica je svima poznata kako se zavrsava
Odgovori | Prijavi moderatru
-5 # Hido 2020-10-18 21:47
Hajde bre sta se sekiras tebe ce muftija bivsi zaposliti na njegovom univerzitetu
Odgovori | Prijavi moderatru
+8 # hu huhu 2020-10-18 23:26
Boze kakv ste vi NArod ? A ovaj Mehmed pravo tracalo . On svugde zabada nos i u tutin zna sta se desava ocisti Mehmede pred svijim vratima pa onda za drugim tracaj.
Odgovori | Prijavi moderatru
+21 # Poznavalac slucaja 2020-10-19 08:06
Sve jasno kao dan. Direktor Rifko Gegić uzeo pare za zaposljenje, a nepravda progurana od udbaškib porodica Zilkića i Demirovića. U dopisu ministarstva prosvete, potpisanog od strane aktuelnog ministra Šarčevica stoji da M. D. ne ispunjava uslove za izvodjenje nastave hemije... E, moja Srbijo, na šta si spala... Jedan pokvareni direktor, "jači" od ministra. Tutin, država u državi. Ako ima države, ovde mora da reaguje.
Odgovori | Prijavi moderatru
+6 # mehmed 2020-10-20 14:46
Sesir do Zemlje i Aferim ovom Postovanom " Poznavalac slucaja "
Najkristalnij komentar sto ga procitah.

U Sandzaku je sve u rukama Kijametske brace te udbasa tipa Zilkic i Demirovic..

U Srbiji i Sandzaku je SVE i Vucicevim rukama .

A u rukama Zukorlica je JOS DOGOVOR sa Vucicem i ON ETO participira u nekom ODBORU...( taj Odbor NIJE VLAST , prema tome Zukorlic NEMA VLAST NI u Srbiji a NI u Sandzaku. )
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Boba 2020-10-24 12:49
Толико приче, а и даље се не зна који факултет је дотична завршила и за које предмете је конкурс. У Закону је све то регулисано и ту је крај драме, само нема одступања.
Odgovori | Prijavi moderatru
Napiši komentar
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Sandzaklive.rs. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Sandzaklive.rs zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Sandzaklive.rs nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari