Odbrana Fejzovića traži pravičnost od Vrhovnog kasacionog suda: Da se primjene odluke Ustavnog suda kao i za Miškovića

Porodica Esada Fejzovića iz Tutina, jednog od tri učesnika u saobraćajnoj nesreći u maju ove godine kod Preljine, kada je jedna osoba izgubila život, obratila se javnosti iznoseći tvrdnju da sudovi u Čačku, produžavajući pritvor Fejzoviću, u ovom slučaju postupaju nepravično.

Nesreca Preljina RINA


Odbrana okrivljenog Fejzovića je Vrhovnom kasacionom sudu Republike Srbije podnijela Zahtjev za zaštitu zakonitosti u kojem je, kako je navedeno, povrijeđeno ljudsko pravo i sloboda okrivljenog koje je zajamčeno Ustavom i odlukama Ustavnog suda.

“Smatramo da njemu neosnovano produžavaju pritvor. Već peti mjesec ga drže u pritvoru, a saobraćaj je u pitanju. Pušten je s nanogicom poslije dva mjeseca, a nakon pet dana ponovo vraćen u pritvor. Čim nije bilo pravičnosti do sada sumnjamo da će je biti i u donošenju narednih sudskih odluka”, ističu članovi porodice Fejzovića u audio izjavi proslijeđenoj našoj redakciji.

Esadu Fejzoviću je čačanski sud u prvom mahu odredio pritvor u vezi krivičnog djela teško djelo protiv bezbjednosti javnog saobraćaja sa smrtnim posljedicama, a onda mu se pritvor produžava zbog osnovane sumnje da je izvršio tri, odnosno četiri djela, ne pružanja pomoći nakon saobraćajne nesreće, nedozvoljene trgovine i zbog bježanja policiji, odnosno ometanja službenih lica u vršenju službene dužnosti.

U Zahtjevu za zaštitu zakonitosti koji je upućen Vrhovnom kasacionom sudu upućen od strane branioca Fejzovića, advokata iz Kraljeva Dušana Sakića, je između ostalog navedeno da svi razlozi Osnovnog i Višeg suda u Čačku o produženju pritvora i sve činjenice na kojima su svoje odluke zasnovali, padaju u vodu, jer je “fakto bio na slobodi pet dana” u svom gradu, koji je u blizini granice s Crnom Gorom i da je imao tu namjeru lahko bi mogao da pobjegne.

“Osnovni i Viši sud u Čačku su zanemarili, a prije će biti dali previše na težini, pri donošenju svojih odluka, da je Esad Fejzović iz Tutina, državljanin Republike Srbije, da u tom gradu ima svoju porodicu, da je tu centar svih njegovih životnih aktivnosti, te je objektivno u tih pet dana kućnog pritvora ‘dao jemstvo’ da neće pobjeći i osigurao pojavljivanje pred sudom”, stoji u Zahtjevu u kojem se naglašava da ove činjenice potvrđuju da sud kada donosi odluke mora da vodi računa o dinamičnom pristupu koji zahtjeva Evropski sud za ljudska prava, ali i Ustavni sud, kod procjene dovoljnih i relevantnih okolnosti.

Kako se dalje navodi to podrazumjeva da se moraju uzeti u obzir i nakanadno izmijenjene okolnosti koje je Viši sud u Čačku u ovom slučaju ocjenio “irelevantnim”.

– “Fejzović nije u istoj ravni sa Miloradom Miškovićem i Milom Đuraškovićem”

Uz zaključak da produženje pritvora Esadu Fejzoviću iz Tutina, uz trajanje od četiri mjeseca, prelazi razuman rok, u Zahtjevu Vrhovnom kasacionom sudu se ukazuje da produžavanje lišenja slobode može biti opravdano samo ako postoje takve okolnosti, koje opravdavaju javni interes i prijetnju nad pravilom poštovanja slobode, “što su apsolutno zanemarili Viši i Osnovni sud u Čačku”, te su, kako piše u tom aktu, po svemu taj interes vidjeli protivno zajamčenom pravu na jednakost svih građana ove države pred Ustavom i zakonima, kroz činjenicu da je u nezgodi učestvovao Fejzović, a život izgubio Nikola Đorđevič iz Bresnice kod Mrčajevaca.

Zahtjevom Vrhovnom sudu Srbije se ukazuje na odluku Ustavnog suda za slučaj puštanja iz pritvora vlasnika Delta kompanije Milorada Miškovića i Nibens grupe Mila Đuraškovića, u poznatom sudskom procesu u vezi nanijete štete putarskim preduzećima u Srbiji. Takođe se, pored odluka Ustvanog suda, ukazuje i na nesaglasnost na član 31 Ustava Srbije.

“Povrijeđeno je, a može biti i uskraćeno osnovno ljudsko pravo i sloboda okrivljenog Esada Fejzovića koja mu je zajamčena Ustavom, a što proizilazi iz ove odluke Ustavnog suda, osim ako okrivljeni Esad Fejzović kao građanin Republike Srbije nije u istoj ravni sa Miloradom Miškovićem i Milom Đuraškovićem, na osnovu čijih žalbi je Ustavni sud tada odlučio”, konstatuje se u Zahtjevu koji je odbrana Fejzovića uputila Vrhovnom kasacionom sudu na hitno razmatranje.

Podsjećamo da se na Ibarskoj magistrali, od Čačka ka Kraljevu, u selu Preljina 21. maja ove godine dogodila saobraćajna nesreća u kojoj je jedno lice izgubilo život, a dvoje teško povrijeđeno.

Kako su tada prenijeli mediji do udesa je došlo kada je vozač automobila market „fijat“ kojim je upravlja E.F dolazilo iz pravca Čačka, prešao u suprotnu traku i direktno se sudario sa vozilom koje je dolazilo iz pravca Kragujevca, koje je od siline udara završilo u kanalu, a vozač poginuo na licu mjesta.

 


“Nakon ovog trostrukog sudara „reno” i „kija” završili su u kanalu pored puta, a vozač koji je izazvao udes, izašao je iz svog slupanog automobila i pokušao da trčeći pobjegne sa lica mjesta. Policajci su ga sustigli i uhapsili. Brzo je utvrđeno da je vozač „fijata” prethodno bežao od policije, jer nije želeo nekoliko kilometara da se zaustavi na znak policije, koja ga je pratila sa vidno uključenom rotacijom. Kada je E. F. uhapšen, utvrđeno je da on u gepeku automobila ima veliku količinu cigareta bez ikakvog porijekla i dokumentacije, odnosno krijumčarene i švercovane cigarete”, objavila je Politika.

Prema podacima iz istrage vještak je dao mišljenje da vozač Fijata Esad Fejzović nije vršio preticanje taksi vozila (reno) neposredno prije nezgode.

Tužilaštvo je za okrivljenog Esada Fejzovića tražilo kaznu zatvora od tri i po godine.

Komentari  
-2 # Mire 2020-09-23 19:25
Pa nije samo "saobracaj" vec niz krivicnih dela...
Odgovori | Prijavi moderatru
+11 # Ina 2020-09-23 20:21
Jesam za pravdu.I treba da odgovara.Ali sta je sa vozacom koji je ugasio zivot nasem divnom studentu u Bg.na pesackom prelazu.Nema ga...Zalosno...
Odgovori | Prijavi moderatru
+5 # Sandzox 2020-09-24 05:20
Ako nemas veze gotov si, u takoj okolini zivimo
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # TITO NP 2020-09-24 10:54
Svako treba da odgovara za ono što uradi namerno ili nenamerno ako je bijo svestan da se može dogoditi nešto što nosi negativne konsekvence po okolinu. Bilo to vozač, političar, doktor, policajac, sudija i td...
Nažalost vi imate ovde da neki političari daju izjave koje mogu izazvati negativne porive u društvu, policajce koji sami prave kriminal, sudije koji sude koruptivno i preko urgencija i naravno za pare, doktori koji idu na odmore kad je najteže, lazu narod o realnoj situaciji i td. Mi smo tako društvo, glasali smo kriminalce a oni postavili takav sistem. Pa kad kažu vraćaju se 90te, e ne vraćaju se 90te nego su to 2020te koje ko zna šta donose možda još mnogo gore od 90tih.
Odgovori | Prijavi moderatru
+3 # TITO NP 2020-09-24 10:56
Nastavak...
Možda mnogo gore od 90tih. A mi smo kao demek napredovali. Tacno da smo napredovali al samo u zataskavanj kriminala i raspirivanju mržnje i nacionalizma.. svako treba da odgovara za svoje postupke pa i ovaj dečko Feka, koji je pušten sa nanogiciom.Da je neko njega ubijo i pušten sa nanogicom Dali bi isto reagovali njegovu familija kao sad što reaguje.. Nebi, i to sigurno nebi.
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Martha 2020-10-14 17:30
This article is genuinely a fastidious one it assists new internet visitors,
who are wishing for blogging.
Odgovori | Prijavi moderatru
Napiši komentar
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Sandzaklive.rs. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Sandzaklive.rs zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Sandzaklive.rs nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari