Voda u Tutinu samo što nije potekla – na papiru

Tutinska opština ima značajne vodne resurse, posebno u izvorišnom delu reke Ibar,  zvanična je konstatacija u planskim dokumentima te opštine, u kojoj se problem vodosnabdevanja visoko kotira na lestvici kapitalnih projekata.

sdf4e3refs

U planovima piše da je, među glavnim zadacima, proširenje rezervoara „Dubovo“ na 2.600 kubnih metara i „Velje Polje“ na 1.500 kubika.

Tog 12. aprila 2016. godine, iz Tutina, vest je bila da su predstavnici USAID i ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, na upotrebu predali izgrađeni rezervoar u naselju Velje Polje, kapaciteta 200 kubika.

Tada je rečeno da će dovoljno vode imati za stanovnike naselja i za korisnike Centra za azil.

USAID je preko UNDP, izgradnju i opremanje objekta finansirala sa 75.600 dolara.

Očigledno je da problem vodosnabdevanja naselja Velje Polje i viših zona naselja Kleče nije rešen.

Minula predizborna kampanja na površinu je „izbacila“ konstatacije da Tutinci piju nekvalitetnu vodu, ali i dokumentovano da je prilikom izgradnje rezervoara „Velje Polje“ bilo mahinacija.

Izgradnja je počela 2016 godine i poverena je privatnom građevinskom preduzeću, koje je te i 2017. godine trebalo da završi izgradnju.

U prvoj fazi, prema ugovoru, izvođač je trebalo da uradi zemljišne, betonske i armiračke radove i za to u budžetu bilo predviđeno 5.375.000 dinara.

Sledeće godine, druga faza, u kojoj su, prema dokumentaciji, završeni zidarski, armirački izolacijski, keramički, bravarski i stolarski radovi i da bude postavljena hidro-mašinska oprema.

Za tu fazu bilo je predviđeno da se iz opštinske kase izdvoji 8.142.000 dinara, a kvalitetna voda u dovoljnim količinama trebalo je da poteče samo da se završe „još neke sitnice“.

Graditelji su za prvu i drugu fazu dobili više od 16 miliona dinara sa uračunatim PDV. Istom izvođaču radova, na kraju prošle godine iz opštinskog budežta je isplaćeno još 7,7 miliona dinara.

Naselja Velje Polje i više zone u Kleču nisu dobila kvalitetnu vodu za piće, niti je ima dovoljno, pa se stanovnici snabdevaju sa alternativnih vodomesta. Na papiru rezervoar je završen, u stvarnosti čeka završetak građevinskih radova i opremanje.

(Danas, Safeta Biševac)

Komentari  
+21 # Tutinac 2020-06-26 08:27
Ako se nastavi sa ovom praksom,kasno ce i poteci.Vidite da je napravljena situacija kao da su bazeni komplet urađeni i pare prebačene izvođaču.A urađen samo betonski obod.Tako godinama rade i isisavaju pare iz budzeta,narod se pati i balonima po okolnih česama snabdeva vodom preko 20 god.Tužno i žalosno,ali to je naša stvarnost.Dozvoljavamo im da našu lojalnost,kupuju tim istim našim opljačkanim parama.Strah me je da ovo što nam se radi,zaslužujemo dok ne promijenimo sebe i svoju svijest.
Prijavi moderatru
+17 # mehmed 2020-06-26 10:31
Znaci li to da su suljo, suljo- ovci glavni igraci u kradji Budjetskih para .

.nije li to znak da je i suljo TROJANSKI KONJ u njedrima Sandzaka,

Gradjani Sandzaka, niste ni zasluzili da pijete zdravu vodu.. - vi ste ih birali i birate...
Prijavi moderatru

Da bi ste napisali komentar, morate biti registrovani. Loguj se - Registruj se

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari
X

Right Click

No right click