VIDEO UŽIVO / AJA SOFIJA OPKOLJENA: 20.000 policajaca obezbeđuje prvu molitvu otkad je ponovo postala džamija, čeka se i Erdogan

Prvi put nakon 86 godina u Aja Sofiji će danas biti održana prva molitva od njenog preimenovanja u džamiju, a vernici i mnogobrojni turisti od ranih jutarnjih sati pristižu u Istanbul, dok se očekuje da će molitvi u podne prisustvovati i predsednik Redžep Tajip Erdogan.

2284491 w 56233135 ff

Aja Sofija će za molitve biti otvorena džuma-namazom (velikom molitvom u podne), a već nakon sabah-namaza (jutarnja molitva) su počeli pristizati oni koji su hteli obaviti prvu molitvu. Oko 20.000 policajaca obezbeđuje skup.

Mnogi građani čekaju na 11 kontrolnih punktova kako bi im bilo dozvoljeno da uđu u prostor predviđen za molitvu.

Nadležne službe nakon dezinfekcije, pristiglima dele maske i jednokratne sedžade, prostirke za molitvu.

Ujedno, građanima dele i simit (hleb) i čaj kako bi se okrepili.

Očekuje se da će osim turskog predsednika svečanom otvaranju džamije prisustvovati i drugi zvaničnici nekoliko partija. Takođe, povodom ceremonije su pristigli i mnogi domaći i strani turisti.

Preduzete su visoke bezbednosne mere.

2284497 ja ls

U okviru mera uvedenih na sprečavanju širenja korona virusa, predviđeno je da se molitva obavi u pet zona na otvorenom, tri za muškarce i dve za žene, prenela je turska Agencija Anadolija.

Na kontrolnim tačkama nadležne službe kontrolišu temperaturu tela posetilaca i da li imaju maske.

Na terenu je i 736 zdravstvenih radnika raspoređenih na 17 lokacija, te nekoliko desetina ambulatnih vozila, kao i ambulantni helikopter.

Aja Sofija kao pravoslavna crkva služila je 916 godina, do osvajanja Istanbula, dok je status džamije imala od 1453. do 1934. godine, kada je dobila status muzeja.

Turski sud je 10. jula poništio odluku nekadašnje vlade te zemlje kojom je 24. novembra 1934. godine Aja Sofiji dodijeljen status muzeja.

Činom poništenja pomenute odluke, Aja Sofiji je vraćen status džamije.

Kao jedna od najposjećenijih turističkih destinacija u gradu na Bosforu, Aja Sofija je od 1985. godine uvršćena na UNESCO-vu listu svetske kulturne baštine.

Turske vlasti su najavile da će i dalje čuvati kulturno-istorijske vrednosti Aja Sofije i to na način da će za verske obrede u njoj biti nadležna Uprava za verske poslove Turske, a o restauraciji, konzervaciji i zaštiti će brinuti Ministarstvo kuture i turizma te zemlje.

Turisti će i dalje moći da posećuju Aja Sofiju besplatno, a freske na zidovima će zavesama biti prekrivane samo za vreme održavanja molitvi.

Pretite prenos uživo :

Kurir.rs/Tanjug

Komentari  
-9 # Живојин 2020-07-24 13:19
Куго људска, да те Бог убије!
Али ти је мало по свијета
те си својом злошћу отровала,
но си отров адске своје душе
и на овај камен избљувала?
...
На трон сједиш неправо узети,
поносиш се скиптром крвавијем;
хулиш Бога с светога олтара,
мунар дуби на крст раздробљени!
Odgovori | Prijavi moderatru
+6 # Nalet ih Bilo 2020-07-24 13:33
Kugo jedna od coveka. Pravedno uzeta i pravedno dzamija postala. Hiljadam godina su muslimani cuvali vase crkve i svetinje a vi ste samo ubosni oko 700 dzamija porusili. Sta imas da kazes pseto zadojeno? Ti da pricas o nekom krstu i veri,nezapranih guzica i vecni koljači. Ubili ste i proterali do sada preko 200 hiljada musliman. Pokrij svoju glavu i cuti. Pravda svuda stize,prije ili kasnije.
Odgovori | Prijavi moderatru
-7 # Живојин 2020-07-24 13:51
Како боли истина! Налет их било, док цвиле о геноциду и порушеним џамијама тврде да се цркве "праведно" претварају у џамије! Па ето, Срби ниједну џаХамију нису претворили у цркву, нити туђе отимали, па онда то још називали и "праведним"! Нису на цркве стављали мираљеска и топовска гнезда, паонда кукали што су порушене, него су их штитили свуда где су могли, а свуда где сте ви,налет вас било, били у већини цркве сте порушули, а Србе протерали и побили геноцидно до статистичке грешке (Сарајево, Мостар где су били половина, итд диљем градова Педерације) и онда цвилите о геноциду!
И Јопет, истина славнога Његоша удара змију право у главу за вијеке вјекова, Амин!
И Јопет:
Куго људска да те Бог убије!
...
Мунар дуби на крст раздробрељни!
Odgovori | Prijavi moderatru
+2 # Nalet ih Bilo 2020-07-24 14:18
Glup si Zivojine,glup si. Guga vas vec ubila i ubija vas. Hrvati vas izbacili ko stare kofere al zato sa muslimanima je bilo lako. Goloruki bez oruzja. Slavite vaseg djenaral Ratka Mladica,hahahhaha
Onaj sto je ubijao starce,zene i decu!! Sve to govori o vama ko ste i sta ste.. Slavite Čiču Dražu,pa isto su radili kao Mladic. Starce,decu i zene klali. Hahhahahhaha. Odrekni se porekla !!!
Odgovori | Prijavi moderatru
+3 # Ja mislim tako 2020-07-24 16:29
Zašto ste se udružili sa Hrvatima umesto sa Srbima? Bliži su vam Srbi od Krvata. Poslušali ste zapad i Aliju i zajebali i sebe i I Srbe. Ubijali smo se za tuđ interes. Jel tako?
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # Живојин 2020-07-24 17:58
Налет те било, нисам ја бушњак па да се одричем порекла као ти својих Шћепана и Љепосаве! ;-)
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # Safet 2020-07-24 16:53
Njegos je preteča fasizma i sovinizma, sto se moze zakljuciti iz njegovih stihova, a u ostalom i nije bio Srbin no Crnogorac. Srbi pod centralnom vlasti sultana uopste nisu bili toliko masakrirani kao sto predsravljaju pojedini nacionalisticki krugovi, nista manje nisu imali prava za to vrijeme od zapadnijih naroda koji su biki pod autrijancima. Srbi su trgovali sa svabama, ugrima, turcima i ziveli manje vise normalno za to vrijeme. Istina dahije i drugi odmetnici od sultana su cinili zulume, ali oni su vladali svega oko 4 gidine. Ko vam je glavu napunio takvom mrznjom meni jasno nije. A kad smo kod Njegosa, procitaj njegovu pjesmu "orao i svinja" pa ce ti biti jasno sta je Njegos mislio o Srbima tog vremena.
Odgovori | Prijavi moderatru
-2 # Живојин 2020-07-24 17:56
Српски пишем и зборим,
Сваком громко говорим,
Народност ми Србинска,
Ум и душа Славјанска
(Његош, 1833)

Фашизам, шовинизам, геноцидност и крајњи идиотизам је отимање туђе светење и претварање у своју, а Његош је то само реално описао за наук покољењима!
Али, има ту и природног зова духова предака који су се крстили у тим оскрнављеним црквама претвореним у џаХамије!
Odgovori | Prijavi moderatru
-2 # Safet 2020-07-24 21:17
I to ste izvrnuli brate, Njegos nikad te stihove nije napisao. "Crna Gora malena i krsna ne haje ni za Murate ni za NEMANJE ni Bonaparte svi oni bise i đekoj svoj mač o Crnu Goru ostavise i preminise, a Crna Gora osta u svojoj volji i slobodi". To su Njegosevi stihovi gdje se jasno distancira od Srba. A i ovo ste za "orla i svinju" okrenuli toboz Njegos nije pisao o Srbima, bego o Srbijancima jer su saradjivali sa Turcima i prihvatali sultanovu vlast, dok su se Crnogorci krili po nekim krsevima i tripovali da su slobodni, kazu nisu placali harac, a nisu ni imali odakle da ga plate jer su bili teska sirotinja. A vama je bas neko mozak isprao mrznjom. Nije vama lako zivljeti sa tolikom mrznjom, po malo vas i žalim.
Odgovori | Prijavi moderatru
-2 # Живојин 2020-07-24 22:54
А је ли Горски Вијенац написао:
Из грмена великога лафу изаћ трудно није,
у великим народима генију се гњ'јездо вије:
овде му је поготову материјал к славном дјелу
и тријумфа дични в'јенац, да му краси главу смјелу.
Ал' хероју тополскоме, Карађорђу бесмртноме,
све препоне на пут бјеху, к циљу доспје великоме:
диже народ, крсти земљу, а варварске ланце сруши,
из мртвијех Срба дозва, дуну живот српској души.
Ево тајна бесмртника: даде Србу сталне груди;
од витештва одвикнута у њим лафска срца буди.
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # Живојин 2020-07-24 22:57
Зна Душана родит Српка, зна дојити Обилиће,
ал хероје ка Пожарске, дивотнике и племиће,
гле, Српкиње сада рађу... Благородством Српство дише...
Бјежи, грдна клетво, с рода -- завјет Срби испунише!
....
Мала ти је жертва сва Србија
од Дунава до мора сињега?
На трон сједиш неправо узети,
поносиш се скиптром крвавијем;
хулиш Бога с светога олтара,
мунар дуби на крст раздробљени!
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Живојин 2020-07-24 23:03
Мићуновић и збори и твори!
Српкиња га јошт рађала није
од Косова, а ни пријед њега...
...
Зна Душана родит Српка, зна дојити Обилиће,
ал хероје ка Пожарске, дивотнике и племиће,
гле, Српкиње сада рађу... Благородством Српство дише...
Бјежи, грдна клетво, с рода -- завјет Срби испунише!
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Живојин 2020-07-24 23:05
Је ли довољно?
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Safet 2020-07-24 21:37
Pravoslavci nigdje nisu opstali dje su vladali katolici, svugdje su zatrti, a pod turcuma jesu itekako. Otkud ovoliki manastiri iz vremena Nemanjica ako su Turci sve palili, rusili i pretvarali u dzamije, nije valjda da za 500 godina to nisu uspjeli da urade? Sultan (ne znam tacno koji) je potpisao ferman o zastiti Svete Gore (koja je srce pravoslavlja) bukvalno nijedna vojska nije smjela da kroci na Svetu Goru i unisti neki manastir. Da li bi tio i jedan drugi osvajac uradio? A ti bi mogao malo da se edukujes, umjesto sto se trujes tim nacionalistickim sranjima.
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Живојин 2020-07-24 22:50
Е, хајде ме ти онда, тако паметан изедукуј па реци ко онда поруши Ђурђеве ступове, Сопоћане, Суденицу, Рачу и хиљаде цркви и манастира широм Србије и српске Босне?
Већина турских џаХамија је управо тако настала, отимањем и скрнављењем цркви, а бушњаци Хисламизацијом и турчењем. Православци нису опстали нигде у Педерацији БиХ јер сте, по други пут у историји, свезали усташки и бушњачки (католички и муслимански) барјак спремајући геноцид и Србе свели на ниво статистичке грешке где год сте могли (Сарајево, Мостар... итд.)
Што се тиче Свете Горе и ту су Турци упадали и харали, али се не може Божја воља и сила победити! Конкретно, српски манастирХиландар су донирали и бранили јунаци Ђурађа Кастриота (касније Скендербега) па се и кула за одбрану од турских напада зове Арбанашки пирг!
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # H ko LJepd 2020-07-24 23:05
Dje si zivino hahaha
Ćeracemo se mi jos, jer i poslje rata je rat.
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # Olivera je moje ime 2020-07-26 16:05
Velika sramota za današnju Tursku i sultana Erdogana. Pa iako su od Svete Sofije opet napravili džamiju, ona je uvek bila, jeste i biće hrišćanska bogomolja.
Odgovori | Prijavi moderatru
Napiši komentar
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Sandzaklive.rs. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Sandzaklive.rs zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Sandzaklive.rs nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari