Ari Mittleman: Predsjednik Biden neće dozvoliti negiranje genocida u Srebrenici

Američki politički strategist Ari Mittleman u intervjuu za portal Radiosarajevo.ba govori o ishodu nedavnih američkih izbora, pobjedi demokratskog kandidata Joea Bidena, ali i refleksijama te pobjede na Zapadni Balkan.

Ari Mittleman JoeBiden Privatnialbum

Osnivač i izdavač www.BalkanInsider.com, također, osvrće se i na pitanje utjecaja buduće američke administracije na euroatlanski put Bosne i Hercegovine, kao strateški cilj naše zemlje, gdje Amerika može pomoći, a šta je do Sarajeva, te daje procjene budućih kretanja u regiji i Evropi.

Piše: Faruk Vele

Radiosarajevo.ba: Kako vidite rezultate nedavnih izbora u Sjedinjenim Državama i šta pobjeda Joea Bidena donosi Americi i svijetu?

Mittleman: Novoizabrani predsjednik Biden je osvojio više glasova nego bilo koji predsjednički kandidat u američkoj historiji. Rekordni odziv glasača dobar je za demokratiju. Dok se demokratije širom svijeta bore s procedurama glasanja tokom pandemije, Amerikanci mogu ponuditi vrijedna iskustva u korištenju e-maila, sistema ranog glasanja i drugih hibrida.

Biden odlično poznaje regiju

Radiosarajevo.ba: Kakva je bila uloga Bosanaca u Americi tokom nedavnih izbora?

Mittleman: Bosanski Amerikanci – počevši od Biračkog zbora u Iowi u februaru – pokazali su da je bosanska dijaspora u Americi u rekordnom broju izašla na izbore. Kroz stalan politički aktivizam i profesionalno dvostranačko zagovaranje, bosanski Amerikanci mogu pojačati svoj važan glas.

Radiosarajevo.ba: Možemo li očekivati veći angažman Sjedinjenih Država u regiji i Bosni i Hercegovini? Smatrate li da bi on mogao uskoro posjetiti regiju?

Mittleman: Novoizabrani predsjednik Biden ima značajnu prošlost u regiji Balkana i dobro je poznaje. On je prvi put izabran u Senat Sjedinjenih Država 1972. godine. Godinama je obavljao tu funkciju, a potom je predsjedavao Odborom za vanjske odnose koji nadgleda cjelokupnu vanjsku politiku. Bio je jedan od prvih američkih zvaničnika koji su tokom rata otputovali u Sarajevo.

U novembru 2015. godine je održao Samit u Zagrebu.

U augustu 2016. je putovao na Kosovo kako bi prisustvovao ceremoniji na kojoj je
nacionalni put (Gnjilane – Uroševac) dobio ime po "Beau Bidenu", pokojnom sinu novog američkog predsjednika koji je radio na Kosovu na obuci lokalnih tužitelja.
Nakon toga je proveo neko vrijeme s predstavnicima vlade i poslovnog sektora u Beogradu.

Kad je prestao obnašati navedenu funkciju, jedan od prvih javnih skupova kojem je prisustvovao je bila gala večera koju je organiziralo Savjetodavno vijeće za Bosnu i Hercegovinu, gdje je održao uvodni govor. Specijalnoj večeri su prisustvovale njegova sestra i nećaka.

U martu 2018. godine se pridružio crnogorskom ministru vanjskih poslova Srđanu Darmanoviću na službenoj ceremoniji kao znak zahvalnosti zbog njegovih napora na proširenju NATO-a. Ukratko, temeljito je upoznat s historijskim i aktuelnim dešavanjima i geopolitikom ove regije. Bosna i Hercegovina je i bukvalno i metaforički u centru svake diskusije o ovoj regiji.

Radiosarajevo.ba: Vjerujete li da će se Biden regijom baviti već u prvim sedmicama mandata?

Mittleman: Minhenski sigurnosni forum će se održati u prvih 100 dana administracije Biden-Harris. Novoizabrani predsjednik Biden mu je prisustvovao mnogo puta.

Iako svi planovi ove godine zavise od COVID-a, taj skup vrijedi pažljivo pratiti i predviđam snažno prisustvo lidera iz svih dijelova bivše Jugoslavije.

Tokom prvih sedmica nove administracije (nakon inauguracije poslije 20. januara), uslijedit će proces u kojem će Senat potvrditi druge pozicije, između ostalog i pozicije državnog sekretara i ambasadora.

Predsjednik Trump je imao „politički imenovane osobe“ u Ljubljani i Zagrebu. Sasvim je moguće da ove pozicije sada preuzmu druge, ne-karijerne diplomate.

Sve počinje i završava u Sarajevu

Radiosarajevo.ba: Mediji su izvijestili da bi predsjednik Biden mogao imenovati svog specijalnog predstavnika za Balkan, kao i da želi novog visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu. Vaš komentar? Da li je to realno?

Mittleman: Novoizabrani predsjednik ima privilegij da svoju administraciju formira kako on smatra da treba. Određene pozicije mora potvrditi Senat u skladu s Ustavom. Važno je zapamtiti da će doći novi pomoćnik državnog sekretara za europska i euroazijska pitanja. On ili ona će svakako posvetiti značajnu količinu vremena i energije bivšoj Jugoslaviji.

Radiosarajevo.ba: Može li predsjednik Biden potaknuti proces pridruživanja BiH Evropskoj uniji i NATO-u?

Mittleman: Put za pridruživanje NATO-u i EU počinje i završava se u Sarajevu.

Washington i Brisel igraju određenu ulogu, ali lideri u vladi i obični Bosanci moraju u potpunosti prihvatiti taj proces.

Radiosarajevo.ba: Kako vidite sporazum između Srbije i Kosova u kontekstu pobjede Joea Bidena?

Mittleman: Novoizabrani predsjednik Biden je temeljito upoznat s korijenima tog sukoba, KFOR-om, globalnim priznanjem Kosova, ruskim ulaganjima, politikom oko cjevovoda, kineskim uticajem i pitanjima migranata. Predviđam da će State Department, Ministarstvo odbrane, Korporacija za razvoj i finansije i Nacionalno vijeće sigurnosti imati širok i trajan angažman na pitanjima Prištine i Beograda.

Saradnja sa saveznicima

Radiosarajevo.ba: Profesor Edward P. Joseph piše o tome kako je Trump izgubio Balkan svojom politikom „mi ne vidimo zlo“. Kako bi predsjednik Biden mogao promijeniti takvu politiku?

Mittleman: Najvažnije je da je novoizabrani predsjednik Biden posvećen vraćanju multilateralizma. To je bilo sasvim jasno u nedavnom pozivu premijeru Borisu Johnsonu kad je spomenuto pitanje Balkana. Sve eventualne inicijative će uključivati blisku saradnju s evropskim saveznicima.

Radiosarajevo.ba: Kakvu politiku očekujete od predsjednika Bidena u odnosu na Srbiju?

Mittleman: Novoizabrani predsjednik Biden je posvećen borbi protiv klimatskih promjena. Kao najveća ekonomija i država u regiji, Srbija igra važnu ulogu u modernizaciji svoje elektroenergetske mreže i ulaganjima u obnovljive izvore energije. Srbija može biti lider i uzor za regiju ili se može (poput drugih država u regiji) nastaviti intenzivno oslanjati na fosilna goriva i prihvatiti ruska i kineska ulaganja u svoje energetske sektore.

Radiosarajevo.ba: Da li je vrijeme da se zaustavi proces negiranja genocida koji predvodi Vlada Milorada Dodika i šta vi mislite o ovoj pojavi revizionizma?

Mittleman: Novoizabrani predsjednik Biden cijeli život vjeruje u obilježavanje i djelovanje na osnovu lekcija iz Holokausta. Njegov otac ga je od rane dobi naučio da nikad ne bude samo posmatrač kad se dešava nepravda. Kao roditelj i djed, s porodicom je posjetio logor Dachau (sabirni nacistički logor, prvi otvoreni u Njemačkoj, op.a.0). Novoizabrani predsjednik Biden neće dozvoliti revizionizam.

Komentari  
+17 # Bate 2020-11-19 12:11
Mittleman i mnogi drugi Jevreji dobro pamte da je Beograd bio prvi glavni grad Evrope koji je proglasen "ociscenim" od Jevreja
Odgovori | Prijavi moderatru
+10 # Dardan 2020-11-19 12:55
Mitelman i drugih jevreji takodje vrlo dobro znaju ulogu i doprinos SPC u progonjanje i ociscenje srbija od jevreja.
Takodje znaju da onaj deo Jevreja koji su uspjevali da izbegne progon srpskih vlasti nasli utociste u tadasnju Albanija ( kosovo je tada bio deo albanije ), gde su albanske vlasti ( i obican narod ) sve ucinile da ih zastite, podrzavaju, i albanija je jedina zemlja u evropi gde posle drugog svetskog rata imala vise jevreja nega prije pocetka DSR
Odgovori | Prijavi moderatru
-3 # Живојин 2020-11-19 23:10
"( kosovo je tada bio deo albanije )"???? Када шоку Дардан? Никад, а можда ни тада! Велика Албанија је вештачки фашистички пројекат који никада није могао да заживи, а онда још "gde su albanske vlasti" Хитлерове и Мусолинијеве фашистичке творевине "sve ucinile da ih zastite" (Јевреје)! И шта мислиш да било ко нормалан може да поверује у твоје шиптарске басне? Колико то Јевреја има у Албанији, 1 или 2? Покриј се по ушима и буди миран док Mitelman почиње последњи обрачун са Хисламским тероризмом, а Бајден спрема укидање свих терористичких творевина, а посебно КЉинтонових нарко-терористичких картела!
Odgovori | Prijavi moderatru
+2 # Dardan 2020-11-19 23:37
Zivojine, nije to tesko to proveriti, ali bitno je da Izraelci znaju o tome, ima tamo muzej i za holokaus, i o zemljama gde su ziveli jevreji i o onima koji su pomogli, i o onima gde su i rigorozna proganili, ako ne mozes ici na Izraelu, onda ima i drugih mogucnosti da saznajes jel to istina ili nije. Imas i Izraelsku ambasadu u beogradi, ako te to toliko interesuje, mozes da se raspitas.
A sto se tice Albanije tokom DSR, Kosovo je bilo delo Albanije, jeste pod protektoratom fasisticke Italije, ali vlasti su neprekidno suprostavili da predaju albanske jevreje i onih koji su stigli, iz okolnih drzava, dali im dokumenta i za putovanje, i za onih koji su utociste nasli, naravno ne kao jevreji, nego kao albanci sa albanskim imena. Za razliko od vase marionetske nediceviceve vlasti i vasih visokih zvanicnika antihriscanskoj srpskoj crkvi. Tacka.
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # Живојин 2020-11-20 01:11
"i za onih koji su utociste nasli, naravno ne kao jevreji, nego kao albanci sa albanskim imena."
Тако је, као и са Србима, тако и са Јеврејима, један део асимилиран "kao albanci sa albanskim imena", а највећи део побијени и депортовани у логоре! Tacka.
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Dardan 2020-11-20 09:41
Budalo, preko 900 nealbanakih jevreja koji su se zadrzali tokom DSR su spaseni zahvaljujuci albanskim vlastima i gradjanima, i hiljadu njih koju su upotrebili Albaniju kao tranzit. Nema nikakve asimilacije jelj su uglavno svi posla rata otisli za Izrael, gde i dan danas zive njihovi potomci, dolaze na pisetu, i drzava Izrael je veoma zahvalna albanskom narodu, sto su pokazivali i tokom rata na Kosovu, primeci jedan veliki broj kosovskih izbeglici, docekani od Netanjaha na awrodrim, naravni svi su se vratili posle rata na Kosovu.
Odgovori | Prijavi moderatru
+8 # AKO.. 2020-11-19 14:49
Ako Bajden zeli da pomogne Bosni - samo revizija Dejtona i oduzimanje RS nekih prava sto lice na drzavnost ... ili rat. Ravnopravan rat. A ne ko u Srebrenicu gde se 8.000 civila pobiju za par dana.
Oruzje i Bosni i nista vise nego li RS ... samo da nisu Bosnjaci goloruki - pa bi RS prosla (i proci ce) ko Nagorni Karabah.
Ako ne sad nema veze. Moze i pri nekom drugom predsedniku.
Azerbejdzan je cekao 30 godina.... i docekao da povrati teritorij pa moze i Bosna.
Odgovori | Prijavi moderatru
-2 # Живојин 2020-11-19 22:58
AKO.. се дрзнете да започнете тај "Ravnopravan rat" и Јопет нападнете Србе на њиховој земљи неЈћете имати нигде места, па ни у "Nagorni Karabah", а лаХко могуће да после неЈће имати ко да Јопет цвили о геноциду!
Odgovori | Prijavi moderatru
+2 # mehmed 2020-11-19 17:44
Cestitam od srca COVJEKU , PRAVEDNIKU , VIZIONARU , HUMANISTI , DEMOKRATI Bidenu , Meleku Kamali i cjeloj Bidenovoj Administraciji .

Zivio demokrtaski Dio Amerike ..
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # Живојин 2020-11-19 23:12
... онај који бије по Либији, Сирији, Ираку... и диљем муслиманских земаља! :eek:
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # Samko 2020-11-19 18:26
Dodik Sad pjeva < Bosno mojaa>
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # Живојин 2020-11-19 22:59
... од Кладуше до Вишеграда! ;-)
Odgovori | Prijavi moderatru
Napiši komentar
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Sandzaklive.rs. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Sandzaklive.rs zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Sandzaklive.rs nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari