Bajdenov obrt: Ništa od EU ako ne priznate Kosovo

Srbija će po svemu sudeći dobro upamtiti dolazak Džoa Bajdena na čelo Amerike. Nova administracija SAD u samom startu najavljuje aktivniji i dominantniji odnos prema Balkanu, pre svega povratkom Medlin Olbrajt na političku scenu, što pokazuju i njene prve poruke Srbiji.

UIUUUUUOO

Poznavaoci pravila na kojima počiva međunarodna politika, za portal Nova.rs kažu da nas očekuje jedan izraženiji pritisak na konačno priznavanje nezavisnosti Kosova i ako ne prekidanje, onda bar, labavljenje odnosa sa Rusijom i KInom. Inače, kako je Olbrajt nedvosmisleno rekla - ništa od Evropske unije. 

Kome nije bilo jasno šta nas čeka, onima koji su tvrdili da neće biti promena u politici SAD prema Srbiji u odnosu na onu koju je praktikovao Donald Tramp, jasna poruka stigla je od samog Bajdena, koji je u igru na Balkanu vratio jednu od javnosti najomraženijih figura američke administracije ikada – bivšu državnu sekretarku Medlin Olbrajt.

Olbrajt je, naime, zajedno sa ekspertom za političke prilike na zapadnom Balkanu Danielom Serverom zadužena u ime administracije Bajden – Haris da iznese preporuke za budućnost američke politike na Balkanu.

“Ti odvratni Srbi“

Nakon toga, Olbrajtova koju javnost u Srbiji pamti kao najveću pobornicu bombardovanja naše zemlje i najglasniju zagovornicu “tomahavk demokratije”, koja nas je nazivala “odvratnim Srbima”, koja je praktično presekla pregovore u Rambujeu i Albancima obećala “sve što požele” kaže sledeće:

“Značajan deo našeg zadatka je da im se jasno poruči da ne mogu da budu deo EU, ukoliko nastave da rade to što rade, na način na koji to rade. Amerika bi morala da pokaže šta su njena očekivanja od srpsko-američkih odnosa. Moramo da shvatimo da u Srbiji ima snaga koje žele bolje odnose sa SAD. Nije sve u Srbiji negativno. Oni žele da budu tretirani na drugačiji način, a mi imamo ekonomske i diplomatske instrumente da na to utičemo”, rekla je Olbrajt završavajući svoje izlaganje u završnici takozvanog saslušanja u Spoljnopolitičkom odboru.

Utvrđena agenda

Predsednik Centra za spoljnu politiku i profesor beogradskog Fakulteta političkih nauka Dragan Đukanović govoreći o povratku Olbrajtove i novoj američkoj administraciji uopšte za Nova. rs kaže:

“Uticaj Olbrajtove u svakoj američkoj demokratskoj administraciji je bio visok. Sad se čini da je čeka jedan dodatni angažman. Dosta je upućena u balkanske prilike i moći će značajnije da utiče na formulisanje politike SAD na Balkanu”, kaže Đukanović i dodaje:

“SAD ima svoju utvrđenu agendu koju nisu menjali ni pod Trampovom administracijom. Jasna je njihova percepcija Kosova, Bosne i Hercegovine i Balkana uopšte. Samo je pitanje načina na koji će sprovesti ono što im je zacrtano na Zapadnom Balkanu”.

Brzo ćemo osetiti pritisak 

Sličnog je mišljenja i karijerni diplomata Zoran Milivojević.

“Glavna stvar je priznavanje kosovske nezavisnosti i samo je pitanje koju će metodologiju ovim povodom primeniti. Trampova administracija se ponašala na jedan drugačiji način, ovo pitanje nisu rešavali preko Stejt departmenta kao što je ranije bio slučaj, već je to Tramp radio direktno preko Bele kuće i u jednoj predizbornoj kampanji. Upotrebljen je jedan ekonomski mehanizam, očitovan u Vašingtonskom sporazumu, koji je dao rezultat i vrlo je pragmatičan. Kad je reč o novoj administraciji jasno je da se vraća na kontinuitet prethodnih, pogotovu Obamine”, navodi Milivojević.

Cilj je, kako kaže, vraćanje Amerike na poziciju globalne sile broj jedan, a što se Srbije tiče očekuju nas dve strari.

“Vraćanje posla u ruke Stejt departmenta, a zatim koordinacija SAD sa Briselom oko Zapadnog Balkana, što podrazumeva veći ili manji američki pritisak u zavisnosti od procene situacije. To, pored priznavanja nezavisnosti Kosova, podrazumeva i zaustavljanje malignog uticaja Rusije i Kine na Balkanu. U svakom slučaju očekuje nas aktivniji i dinamičniji odnos SAD prema Srbiji i Balkanu. Vrlo brzo ćemo to osetiti”, zaključuje Milivojević za Nova.rs.

(Nova S)

Komentari  
-22 # Olivera je moje ime 2020-12-12 22:16
Bajdene, ne jedi bajata jela, kad je na meniju sasvim nešto drugo.
Odgovori | Prijavi moderatru
+16 # demir 2020-12-12 23:10
Meny sastavlja Beiden, a ko ce da kusa i da placa racun, i to znamo
Odgovori | Prijavi moderatru
-10 # Olivera je moje ime 2020-12-13 08:47
Ko pravi račun, taj neka i plaća. Ili ćete vi Bošnjaci da za svog budućeg mentora plaćate, samo neka radi o glavi komšijama Srbima?
Odgovori | Prijavi moderatru
+8 # Mrki 2020-12-13 10:08
Nek placa onaj ko je sve i zagovno. SPC i SANU
Odgovori | Prijavi moderatru
+11 # Yani 2020-12-13 00:18
Olivera priznaj da je Bajden tvoj tip. Bogat, lijep, ima milion titula. Sad to sto su jaja bajata je sitnica. Onima koji su navikli na korjenje i bajata jaja su luksuz, pa bila onda americka, turska ili koja vec.
Odgovori | Prijavi moderatru
-11 # Olivera je moje ime 2020-12-13 07:59
Bajden nije moj tip, previše je mator. A ako smatraš da je bogat, ljep i ima milion titula, onda je moj tip Muamer Zukorlić, što ne bi promaklo komentatoru @banda stara npr. A što se mog menija tiče, konzumiram i košer i halal.
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # banda stara 2020-12-13 23:28
Kada je reč o onome sa MILJION TITULA si u pravu da je bogat, ali ovo da je LIJEP je diskutabilno. Ali ako vi žene to kažete neka vam bude i zdravo da ga trošite
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # Deutschland 2020-12-13 19:42
Pa sta su mislili Srbi genocidna nacija, da kolju,hvala se a da se kriju. Batalite da balavite.
Odgovori | Prijavi moderatru
+12 # srky 2020-12-12 22:50
Stanite mirno kada pominjete Bajdenovo ime.
Odgovori | Prijavi moderatru
+10 # NP 2020-12-12 23:11
...pogotovo Olivera.
Mada kad je Vučić sedeo onako školski pred Trampom i nije treptao, šta je to da Olivera ustane kad se pomene Bajden?
A tek zamenica mu Harisaaa ...
;)
Odgovori | Prijavi moderatru
-11 # Olivera je moje ime 2020-12-13 08:01
Nije Harisa, već Kamala Haris.
Odgovori | Prijavi moderatru
-11 # Olivera je moje ime 2020-12-13 08:00
To ćete vi, u genima vam je podaništvo takvima.
Odgovori | Prijavi moderatru
+4 # Mrki 2020-12-13 12:48
Trampe Srbine Srbija je uz tebe.

Dzabe ste cipele Melaniji slali. Izgleda da joj se nisu svidjele. Nece jedna dama nositi seljacki dizajn made in RS.
Odgovori | Prijavi moderatru
-9 # Krmadin 2020-12-12 23:10
Kazem da Srbiji nema ulaska u EU.I da neko ne misli da mi je zao.Naprotiv, drago mi je.Ulazak u EU bi bio los po ekonomske i demografske interese.Nego da firme iz EU koje posluju u Srbiji konacno moraju da pocnu sa placanjem poreza u Srbiji.To mene zanima.
Odgovori | Prijavi moderatru
+10 # Yani 2020-12-13 00:20
Sa ili bez EU Vucic ti je doveo Tenisa u Srbiju. Pa ti Krmadine vidi sta ces i kako ces.
Odgovori | Prijavi moderatru
-11 # Krmadin 2020-12-13 00:48
I to je mutno.Ne moze stranac da ima prednost u odnosu na domaceg privrednika.
Odgovori | Prijavi moderatru
+13 # Yani 2020-12-13 00:51
E pa vidis da moze. Nisi ti Krmadine dovoljno napredan da bi to shvatio.
Odgovori | Prijavi moderatru
-11 # Olivera je moje ime 2020-12-13 08:04
Očigledno da Krmadin nije dovoljno napredan, pa to ne shvata. Ali su nam zato Sandžaklije napredne van svakih očekivanja pa su takvoj politici dali na ovim izborima čak 90% podrške.
Odgovori | Prijavi moderatru
-4 # Krmadin 2020-12-13 14:10
Tenis nije dosao.A i bolje sto nije.Tezak lopov.
Odgovori | Prijavi moderatru
+6 # CorON 2020-12-13 12:43
Sasvim sigurno 95% živućih Bošnjaka ne zna za užasne pokolje koje su četnici počinili na teritoriji opština Bijelo Polje, Pljevlja, Priboj, Rudo, Višegrad, Čajniče, Foča i Goražde.
U svom koljačkom pohodu 1943 godine, četnici su na ovom prostoru poklali, ubili i žive spalili 13900 Bošnjaka.
O tome je napisan veoma mali broj knjiga, snimljen veoma mali broj radio i tv emisanija, održan mali broj okruglih stolova.
Ovi zločini genocida su projektovano potisnuti u zaborav.
Odrasle su generacije u lažnom bratstvu-jedinstvu, koje je za Bošnjake bila smrtonosna uspavanka.
Genocid se na ovom prostoru ponovio 1992 godine, jer su Bošnjaci bili zatečeni i nespremni za bilo kakvu odbranu.
Dogodilo se pravilo: "Kada se jedan genocid zaboravi, odmah počinje drugi"..
Odgovori | Prijavi moderatru
-5 # Čeda 2020-12-13 13:04
Bošnjaci tada nisu ni postojali. :D
Odgovori | Prijavi moderatru
+2 # banda stara 2020-12-13 23:41
A ko je postojao???? Znam, po tebi i sličnim su postojale poturice, [censored], lojavi, .... tj neki koje treba uništiti. Eto Čedo da ti kažem da Bošnjaci postoje i da će vas uvek podsećati na zločine koje ste počinili neki tebi slični. I te zločine a i Genocid u Srebrenici krajem XX veka
Odgovori | Prijavi moderatru
+2 # Wiesbaden 1967 2020-12-13 14:45
Znaci da se UKINE genozidna tzv srpska koja stoji na temeljim 8,000 neduznih Bosnjaka i Kosovo da BGprizna tek onda nanovo ka EU KAPIJI
Odgovori | Prijavi moderatru
-4 # Olivera je moje ime 2020-12-13 18:24
Bajdene najkorisniji si kad se igraš sa Mejdžorom. I sada dok čekaš ulazak u Belu kuću, a posle pogotovo. Ipak su za tebe tako starog kučići i mačići, a ne da upravljaš Amerikom i da krojiš drugim državama sudbine. Zaista je žalosno što umesto u neki gerontološki ti dolaziš U Belu kuću kao predsednik.
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # mehmed 2020-12-13 21:26
spc , vucic , sanu su u RASTROJSTVU
---mracni projekti u Bosni , Crnoj Gori , Kosovu su OSVJETLJENI dolaskom COVJEKA Bajdena .

Nego Vucicu : posalji PRIJE Bajdenove Inauguracije "zene" i "majke" tog tvog "srpskog sveta" : brnabicku , zeljku c. , milicu , oliveru i onu zenu koja je nosila dete u narucju na sotonovoj sahrani ... da slikaju tvoju ZUTU stolicu .
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # mehmed 2020-12-13 23:00
Vucicu, posalji : oliveru , milicu , brnabicku , zivojina , marsa na rakovicev fakultet Historije , odsjek " srpski svet" ,
tema : "LAZ kao uvod , sredina i kraj u opsesivno-rastrojenom srpskom bicu"
a vulina da IM u vojnoj i policijskoj uniformi , pri polaganju Ispita , ispod stola sapuce srpske bajke .
Odgovori | Prijavi moderatru
Napiši komentar
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Sandzaklive.rs. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Sandzaklive.rs zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Sandzaklive.rs nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari