Dr Kon otkrio šta ga najviše brine: ''Mjere će opet biti obavezne ako bude potrebe''

Epidemiolog dr Predrag Kon, koji je mesecima unazad na čelu struke u Vladinom Kriznom štabu za borbu protiv korona virusa, oglasio se povodom aktuelne epidemiološke situacije u zemlji i odnosa građana prema merama prevencije.

asdfghjkhgfdsasdfgh

On je na svom Fejsbuk profilu spomenuo i antivakcinalni pokret, kritičare vanrednog stanja, postupanje po sili zakona, prenosi Telegraf.

- U Srbiji epidemija COVID-19 se politizovala, a posebno se koristi od strane antivakcinalnog pokreta. Ne smatram to neobičnim, ali sam zabrinut zbog ozbiljnog nepoverenja srpskog društva prema sopstvenoj preventivnoj medicini koja je UVEK temelj svakog zdravstvenog sistema. Svaka nadgradnja bez ojačanog temelja nije dobro i detaljno osmišljena - navodi on u postu na svom Fejsbuk profilu.

Najveći kritičari vanrednog stanja zbog covid 19 i policijskog časa, dodaje, sada su potpuno šokirani skidanjem istog.

Mere i dalje postoje, ali su trenutno na nivou preporuka (ako bude potrebno biće opet obavezne bez vanrednog stanja). Nepoštovanje preporuka za održavanje distance i korišćenje zaštitne opreme radi zaštite izaziva šok kod onih koji su govorili o "nerazumnim" restrikcijama, ali po mom utisku i kod svih koji se osećaju ugroženo i prepušteno sebi - piše naš epidemiolog i nastavlja:

"Da li smo društvo koje razume samo zabrane, zakonsku obaveznost i kazne koje proističu iz ne poštovanja ovih obaveza? Smatram da mnogo može da se uradi u ovom periodu korona krize na povećanju svesti u Srbiji da je u svakoj pandemiji vrlo bitno shvatiti da je to UVEK rat protiv biološkog agensa. Obaveza da se vodi računa da nikoga ne zarazimo odnosi se ne samo na covid 19 već i bilo koje druge zarazne bolesti i u vanpandemijskim uslovima. Srbija ima svoju preventivnu medicinu".

Prema poslednjim podacima za 24 časa u Srbiji je registrovano 73 nova slučaja zaraze. U istom periodu nije bilo preminulih.

U Beogradu se ponovo beleži veliki broj zaraženih. Kako je prethodno navodila epidemiolog Darija Kisić Tepavčević novi slučajevi zaraze povezuju se sa proslavama, a danas je to potvrdila i dirketorka "Batuta" Verica Jovanović, koja je dodala da su neki slučajavi zaraze povezani i sa izlascima mladih ljudi.

asdfghgfdxfghj

Izvor:Blic

Da bi ste napisali komentar, morate biti registrovani. Loguj se - Registruj se

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari
X

Right Click

No right click