Sjenica / Obnavlja se ''Sultan Valide'', jedina carska džamija u Srbiji

U Sjenici se prvi put od izgradnje detaljno obnavlja jedina carska džamija u Srbiji. Projekat restauracije i konzervacije džamije iz osmanlijskog perioda izvodi Turska agencija za razvoj u saradnji sa Republičkim zavodom za zaštitu spomenika Srbije. Do sada je uloženo oko 800.000 evra.

fgr765685

Kao zadužbina sultanije Pertevnihal Valide, majke 32. turskog sultana Abdulaziza, carska džamija u Sjenici danas je spomenik kulture pod zaštitom države.

Podignuta je 1870. godine, a sada se prvi put detaljno obnavlja.

"Ono što je bitno, što mi radimo u ovoj restauraciji jeste da se koriste originalni materijali. Ne samo kamen i drvo već i originalni malteri koji su se spravljali u tursko vreme, koji se i dan-danas koriste bez veštačkih materijala, bez cementa", kaže Valida Baltić, arhitekta i nadzorni organ Turske agencije za razvoj.

Dodaje da je rađena i potpuna rekonstrukcija krova.

"Pokrivač krova je olovo koji je bio prvobitni pokrivač. Pošto nema mnogo sačuvanih elemenata ornamenta, takođe će se vršiti restauracija objekta na osnovu džamija koje su rađene iz tog perioda u Turskoj", dodaje Valida Baltić.

"Sultan Valide" džamija je u vreme izgradnje imala najveću kupolu bez stubova na Balkanu.

"Čuveni putopisac Evlija Čelebija je zapisao da se u prelepom parčetu zemlje, u kasabi u Sjenici, nalazi prelepa džamija 'Sultan Valide' i ona je zaista jedan objekat koji dominira u našem gradu i sa koje god strane ulazite u Sjenicu ne može da ne bude na vidiku", priča Hazir Dacić, imam u džamiji "Sultan Valide" u Sjenici.

U narodu je sačuvana i legenda o nastanku džamije – odmetnici su opljačkali karavan s blagom sultanije Valide, a ona je kasnije, kada je pronađeno blago, u znak zahvalnosti na tom mestu podigla bogomolju.

Komentari   

+7 # srBIJA uBIJA 2018-08-20 21:09
Aferim, bas lijepo! :-)
Odgovori
+4 # Brada 2018-08-21 11:41
SVIM MUSLIMANIMA BAJRAM SERIF MUBAREK OLSUN.
Odgovori
0 # Leona 2018-11-15 14:11
I have noticed you don't monetize your page, but you can earn additional bucks every day.
It's very easy even for noobs, if you are interested simply search in gooogle: pandatsor's tools

Check out my website - youngLaurence: https://twitter.com/Jacquie
Odgovori

Dodaj komentar

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Sandzaklive.rs. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Sandzaklive.rs zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Sandzaklive.rs nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Security code
Refrešuj