BNV: Opština Sjenica da prestane sa diskriminacijom Bošnjaka

Bošnjačko nacionalno vijeće poziva direktore srednjih škola u Sjenici da što prije usklade prijedlog plana upisa u srednje škole na teritoriji ove opštine sa zakonima i realnim potrebama učenika koji pohađaju nastavu na bosanskom jeziku.

ghrhghtrtrhtrh

Bošnjačko nacionalno vijeće vjeruje da će direktori sjeničkih srednjih škola u najkraćem mogućem roku revidirati plan upisa i uskladiti ga sa zakonom te da imaju na umu realne potrebe i interese djece koja pohađaju nastavu na svom maternjem jeziku.
Bošnjačko nacionalno vijeće poziva rukovodstvo opštine Sjenica koje je i podržalo ovakav prijedlog plana upisa da prestanu sa diskriminacijom Bošnjaka i da poštuje zakone koji regulišu obrazovanje na manjinskim jezicima.

Ove školske godine u opštini Sjenica, osnovno obrazovanje na bosanskom jeziku završava 297 učenika, a nastavu na srpskom jeziku svega 65 učenika. Prema tom broju svršenih osnovaca potrebno je ponuditi barem 13 odjeljenja, od čega bi trebalo planirati 10 odjeljenja na bosanskom, a 3 na srpskom jeziku.

Bošnjačko nacionalno vijeće i direktori srednjih škola u Sandžaku su još u decembru 2020. godine postigli dogovor o prijedlogu planu upisa u srednje škole i to u skladu sa Zakonom o srednjem obrazovanju i vaspitanju i Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

Postignuti dogovor iz decembra prošle godine koji je bio usklađen sa realnim potrebama nastave na bosanskom jeziku nisu ispoštovali direktori sjeničkih srednjih škola i direktor Ekonomsko trgovinske škole iz Novog Pazara.

Prema sadašnjem prijedlogu plana upisa, koji je podržala opština Sjenica, Gimnazija „Jezdimir Lović“ i Tehničko-poljoprivredna škola nude 5 odjeljenja na srpskom jeziku i 5 odjeljenja na bosanskom jeziku, što je ukupno 10 odjeljenja te će priliku za upis u srednju školu imati samo 300 učenika, dok će 62 učenika ostati bez srednje škole, jer ukupan broj učenika koji završava osmi razred školske 2020/21. godine iznosi 362 učenika.

Predloženi plan upisa, djeci koja pohađaju nastavu na bosanskom, uskraćuje obrazovanje na maternjem jeziku u srednjim školama čime se posredno Bošnjacima i onemogućava nastavak obrazovanja na visokoškolskim ustanovama.

Bošnjačko nacionalno vijeće ovim putem obavještava javnost da će učiniti sve u svojoj nadležnosti da se pomenuti predloženi plan upisa u srednje škole ispravi što prije i to u cilju zašite interesa djece koja se školuju na svom maternjem jeziku te nastave na bosanskom jeziku.

Izvor:BNV/Sandzaklive

Komentari  
+20 # Sjenica 2021-01-12 14:48
Nek im bude Tutin za primer :lol: :lol: suljovi lopovcine
Odgovori | Prijavi moderatru
+24 # Tutinac 2021-01-12 15:32
Teško onome,koga ove"patriote"iz BNV brane.
Odgovori | Prijavi moderatru
+2 # Sjenica gmnz 2021-01-12 16:43
Sve dok mi šiptari u savezu sa ustašama kroje jezik bosanski,moj jezik izbora ce da bude srpski!
Nas izvorni govor je crnogorska ijekavica.Crnogorski govor je naš!
Šiptari iz BNV ne naucise srpski kako treba,a hoce da nam uvale neki degenerisani hrvatski jezik,đe se u ''općini općenito obnašaju,dok ih ne uhite''...sve vas nataknem na milokliz...!!!
Odgovori | Prijavi moderatru
+3 # DP 2021-01-12 17:00
Ovaj tzv ''bosanski'' nema niđe veze sa našim govorom i govorom nasih predaka.Iako su govorili ijekavicom,ni moj đedo ni prađedo,ovako nisu pričali.Ovo što nazivaju bosanskim,nije nas jezik i kraj.
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Sandzaklija SJ 2021-01-12 17:15
Ovo nije moj govor i moja deca na tom jeziku nece učiti.
Odgovori | Prijavi moderatru
+13 # SJ 2021-01-12 17:29
Niko nikog ovde ne diskriminise,ponajmanje opstina Sjenica!Pustite vi to!Nas diskriminisete samo vi iz BNV uvaljujuci nam kao obaveznu ovu sprdnju od jezika.Necete proci.NO PASARAN!
Odgovori | Prijavi moderatru
+9 # Olivera je moje ime 2021-01-12 18:29
Neka se ne brine BNV za sudbinu Bošnjaka u Sjenici. Napokon su Bošnjaci Sjenice dobili šansu da uzmu svoju sudbinu u svoje ruke, oslobođeni dugogodišnje vladavine retrogradne SDA i njene prćije BNV.
Odgovori | Prijavi moderatru
-6 # car 2021-01-12 20:22
Rezultat Zukanove prljave politike je da nema Bošnjaka u vladi Srbije i Crne Gore,ukida bosanski jezik,podeljena i opustošena islamska zajedn,čak je pokušao da zavadi islam zajd, u Bosni i smeni Kavazovića.Cinkaroš u ulizica .Mota neke hrvatske reči općenito ,uvjeti kao on ko baJAGI neki znalac.Ovako se ponašaju ljudi sa lažnim diplomama ititulama .Nije on dobio izbore u Sjenici nego su mu iz BG dali a on za uzvrat odrađuje prljave poslove cinkarii kleveta i laže.On je faktor razdora i mržnje. Nediđeno zlo .
Odgovori | Prijavi moderatru
+6 # Живојин 2021-01-12 21:23
У Сјеници са 80% мусимана дискриминисани бушњаци !!!!!!??????? Које овде луд? :o
Odgovori | Prijavi moderatru
+3 # Milica Kosović 2021-01-13 01:25
Sve ludo, pored svog manje-više finog govora/narečija, oni na silu uče jezik koji se zove bosanski a izvorno se govori između Vinkovaca i Virovitice. Smejurija čime se bave ovi bnv bošnjaci.
Odgovori | Prijavi moderatru
+2 # SJ 2021-01-13 07:57
Kao bivši sarajevski student,ja se secam da je na oglasnim tablama na faxu pisalo OBAVJEŠTENJE...a kod nas čak ni to,kod nas je OBAVIJEST...iako sam po difoltu antičetnik,isto tako ne prihvatam ustaški jezik u Sandzaku.Tačka.
Odgovori | Prijavi moderatru
+4 # NATO-OTAN 2021-01-13 08:00
Vala Milice,glupost je...isto kao ono kada je ratnih 90-tih godina televizija sa Pala na silu pokusavala da uvede ekavicu među Bosance u RS.Bili su komični.Sada se to isto ovde radi.Fašizam je fašizam,gde god bio.
Odgovori | Prijavi moderatru
Napiši komentar
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Sandzaklive.rs. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Sandzaklive.rs zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Sandzaklive.rs nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari