Mirsad Hodžić: Sjenica, Tutin i Novi Pazar nemaju koristi od prirodnih bogatstava

Narodni poslanik SDA Sandžaka Mirsad Hodžić uputio je danas na sjednici Narodne skupštine Republike Srbije zahtjev Vladi i nadležnim ministarstvima kojim traži da odlučivanje o prirodnim i ljudskim resursima vrate građanima opština i gradova Sandžaka.

ergzwe45zetrhz

„Prirodni i ljudski resursi i uslovi poslovanja određuju životni i privredni potencijal neke teritorije. Određuju da li su ljudi na toj teritoriji zadovoljni ili se osećaju nemoćno i zbog toga beže u veće gradove ili inostranstvo. 

Niko ne beži od dobrog života i uslova. Prirodni resursi su velika prednost neke teritorije.

Što se više prirodnih resursa koristi u nekoj sredini to su bolji uslovi za život, međutim u Sandžaku lokalne samouprave i stanovništvo nemaju ništa od toga, sve je pod kontrolom drugih opština kao što su Ivanjica, Kraljevo, Užice Itd.

Navešću nekoliko drastičnih primera iz Sjenice, a takva je situacija manje više u cijelom Sandžaku i Preševskoj dolini.

Šume Sjenice pripadaju Ivanjici, šume Tutina i Novog Pazara pripadaju  Kraljevu I tako redom.

Svake godine se na Sjeničkoj teritoriji odseču i odnesu hiljade kubika drveta, uništavaju se I šume I  putevi, a od toga lokalna samouprava I stanovništvo nemaju nikakve koristi.

Nismo u mogućnosti da dovedemo investitore za preradu drveta zbog opstrukcija iz Ivanjice.

Tražim od ministra da mi objasni zašto je Ivanjici dato pravo da odlučuje o sudbini Sjenice i njenih građana?

Na teritoriji Sjenice izvire 7 Rijeka koje čine sliv Uvca, na kome se nalaze tri  veštačka jezera – tu je specijalni rezervat Uvac na Sjeničkom jezeru, stanište je Beloglavog supa i Meandri koji se smatraju svetskim čudom prirode sa Ledenom pećinom koja je jedna od najlepših na svijetu.

Sve to se nalazi na teritoriji Sjenice, a upravljanje rezervatom je dato Novoj Varoši, što je još jedan dokaz otimanja pirodnih resursa opštine Sjenica.

Ribolovačko društvo Sjenice osnovano je 1958. godine I svake godine   vrši poribljavanje Uvca I Vape, ali dozvole za  ribolov,  kao i dozvole za čamce, takse i ulazak u rezervat i pećinski sistem se plaćaju Novoj Varoši.

Tražim od Vlade da rezervat vrati na upravljanje opštini Sjenica.

A to podrazumeva i ubiranje taksi, izdavanje dozvola za čamce i dozvola za ribolov. 

Svoje drugo pitanje upućujem ministarki za rudarstvo i energetiku.

Naime, Sjenica je jedno od najhladnijih gradova Evropi, devet meseci je  grejna sezona a temperature padaju ispod -40 C .

U srećnim zemljama takve teritorije su oslobođene poreza I imaju druge povlastice.

Logično bi bilo da u tako surovim uslovima, država omogući gradjanima kupovinu drva, uglja i struje po nižim cijenama.

Rudnik  Štavalj pripada Resavičkim rudnicima, u njemu se proizvede 80 hiljada tona uglja  godišnje, a sjenička opština I stanovništvo nemaju nikakve koristi od toga.

Zakon kaže da lokalnoj samoupravi pripada rudna renta, zato pitam Ministarku Mihajlović, zašto se Sjenici ne uplaćuje rudna renta?

Međutim I pored toga što je građanima uskraćena rudna renta, koju garantuje Zakon, naše javne ustanove, škole, obdnaništa, bolnica, vjerski objekti primorani su da ugalj iz svog rudnika kupuju preko posrednika, po naravno većoj cijeni.

Zašto makar ne dobiju besplatan ugalj kao deo rudne rente?

Treće pitanje postavljam ministarki za državnu upravu i lokalnu samoupravu i tražim od nje obavještenje šta će ministarstvo uraditi povodom isključivanja grijanja u dzamiji Sultan Valide od strane nelegalne opštinske vlasti u Sjenici?

Ova džamija je proglašena spomenikom kulture od izuzetnog značaja, obnovljena od strane turske agencije TIKA, a na zahtjeev Zavoda za zaštitu spomenika iz Kraljeva kao jedina carska džamija u Srbiji.

Kakva se to poruka šalje građanima, kada se neko iz politikanskih razloga ovako igra sa jednim spomenikom vjerskim osećanjima građana?

Tražim od nadležnog ministarstva da hitno uradi sve u svojoj moci da dzamiji bez odlaganja ponovo uključi grijanje.

Odgovore na pitanja očekujem u Zakonskom roku. Hvala.“

 
Komentari  
+14 # Posmatrač 2020-11-25 16:20
Ti hadzija nepismeni, što ti je neko drugi sastavio taj tekst, koji ne znaš ni da pročitaš kako treba, nego zamuckuješ, imaš da postavljaš pitanja u vezi dzamije Sultan Valide?! A što ne kažeš tu u tom zdanju Narodne Skupštine da si ti učestvovao u otimanju iste sa policajcima Vojislava Koštunice i da si tukao vernike koji su bili tu?! Ti si našao da pričaš o skrnavljenju nečega!!! Seti se malo tzv hadzija ko je bio sa tobom u ekipi koja je tukla dzemat i šta je sa tim istim ljudima i kakva ih je sudbina zatekla... njih i njihove najbliže, pa i tebe! Tvoj govor me podseća na govor tvog Lidera! Od koga je, dovoljno je
Odgovori | Prijavi moderatru
-6 # Standard 2020-11-25 16:26
He,he...napao vam mirovnjaka vučića..branite ga hodze..
Odgovori | Prijavi moderatru
+14 # Pazar 2020-11-25 17:31
Suljo je za ovog bas doktor, stranka mutavih brukaju bosnjake
Odgovori | Prijavi moderatru
+11 # Sjenica 2020-11-26 01:37
Iskreno mene bas briga ko je na vlasti u Sjenici jer ne dao Bog da sebi dozvolim da mi od njih zavisi bilo sta. A ovaj je prvo trebao da nauci da cita da ne bi ovde brukao gradjanje Sjenice koji to znaju... A znamo i da su oni SDA i SDP pripomogli u otimanju sjenicke imovine a sve zarad licnih interesa. Ovi i ovakvi bi prodali i porodicu ako bi od toga imali neku korist, pa zar bi bilo ko normalan pomoslio da oni gradjanima Sjenice zele dobro i da su ikada radili ili bi radili u njihovom interesu. Sa svom tom bagrom niko normalan nema posla, eventualno pozdrav, bontona radi... Zato ne stavljajte u isti kos primitivce koji veruju u vase price jer za drugo nisu sposobni, i sve one kojima je jasno ko sta radi, ko laze, ko krade, ali i tome ce doci kraj...
Odgovori | Prijavi moderatru
+15 # Posmatrač 2020-11-25 16:38
Ko je do sada bio na vlasti u Sjenici?! Pa vi samostalno ili u koaliciji sa SDP-om! Sve te ugovore i saglasnosti o oduzimanju resursa ste vi potpisali! Kao da niko nista ne zna! Pa to možete da manipulišete pojedinim vašim biračima koji nisu upućeni u priču! Sada dižete dalgu po Ošstini i gedate na sve načine sa razvalite vlast da vam, se ne bi otkrilo šta ste radili! Vi ste srozali i zadužili Opstinu 700 miliona dinara. Uvezali ste se kao crijeva i samo ste za kradju znali!
Odgovori | Prijavi moderatru
-7 # Pešterka ..... 2020-11-25 16:58
Dobar govor ali šta vrijedi kad kasni decenijama
Odgovori | Prijavi moderatru
+15 # Nebitno 2020-11-25 17:34
Sto si ukro tudj domaci zadatak.
Odgovori | Prijavi moderatru
+12 # Eminem 2020-11-25 17:42
Zasto da se oni bogate sa teritorije sandzaka ??? Imami i mi pametna ljude . Maceha nass uvjek nas kontrolise
Odgovori | Prijavi moderatru
-13 # Istina je 2020-11-25 19:00
Borac za svoj narod..veliki sportista..human i odan principima istine.nije se prodao niti poklekao.i njemu su stizale ponude od srpskih službi,da izda sda,još dok je bio u zatvorskim kazamatima.nije prodao namus svoga naroda njegovim dušmanima..ostao je čista obraza,a inšaAllah i na danu završnog polaganja računa,bit će uz izdržljive i postojane,na putu istine i dobra.ponizni Allahov rob što liči na musa'a a.s...sandzak je ponosan što ima mirsa hodzića,..svoje časno dijete...halal mu bilo majčino mlijeko kojim je zadojila maleno dijete,ali, velikog čoveka.
Odgovori | Prijavi moderatru
+9 # Posmatrač 2020-11-25 19:36
Pa je li sa srpskim službama zajedno tukao dzematlije u dzamiji Sultan Valide? Zar to nije ZAJEDNIČKI RAD Mirsa i srpskih službi?! Sve se vidi na snimku iz 2007 godine!
Odgovori | Prijavi moderatru
-2 # SHEMSO 2020-11-25 18:47
Sve ovo sto govori je po definiciji OKUPACIJA.
Odgovori | Prijavi moderatru
+3 # Olivera je moje ime 2020-11-25 18:51
.... u 26 slika.
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # SHEMSO 2020-11-25 19:11
Samo nastavi ovako, ali se nemoj cuditi posle kad se mozes i sama slikati sa Sjenicom. Pazarom.
Odgovori | Prijavi moderatru
+4 # Neko 2020-11-26 00:16
Tako subisto radili i sa trepcom, pa sad ne smeju ni da pridju. Ali kada su hriscani a posebno srbi bili pravedni prema muslimanskim manjinama...
Odgovori | Prijavi moderatru
+5 # Aki 2020-11-25 18:59
Ova prirodna bogatstva su odavno pod upravom drugih opština i to dovoljno govori o našim pravima ili bolje reći diskriminaciji. A što se tiće džamije Sultan valide i grijanja to mora pod hitno da se reši u korist namazdžija.
Odgovori | Prijavi moderatru
+8 # Posmatrač 2020-11-25 19:24
Sto se tiče dzamija, rešeno je! Opština je preuzela da plaća grijanje svim verskim objektima na sjeničkoj teritoriji! Ova vlast je narodna, a ne samo SDA i SDP
Odgovori | Prijavi moderatru
+11 # Breza 2020-11-25 21:26
Na jednom predizbornom korona - skupu u Brezi kod Sjenice,prekorio je stanovnike tog mnogo lijepog sela,kojem samo fali normalan put-kako bi,eto,oni i Šešelja glasali,ako bi im on sagradio put!Koji bezobrazluk!Prežalit ne mogu što mu tada ne rekoh DA BI,jer je on hteo da nam,biva,poruči kako treba bojkotovati sve sto ima veze sa Srbijom.Ako je to tako,sad javno pitam Mirsa:''Šta ćeš ti u SKUPŠTINI SRBIJE,zašto je ne bojkotujes?!?
Odgovori | Prijavi moderatru
+17 # mehmed 2020-11-25 21:38
Ovaj suljin mucaros je "genijalno" objasnio STA su DOZVOLILA Kijametska braca u SPREZI sa svojom OKUPATORSKOM srpskom bracom, a to su sve Aminovali NISTARIJE zvane: jusufspahic , ziilkic...
Odgovori | Prijavi moderatru
-20 # Marss 2020-11-25 21:57
Ne sprdaj se inteligencijo.Bolji je sto puta od tvoga prof. Dr. Jahnje.
Odgovori | Prijavi moderatru
+26 # Tutinac 2020-11-26 14:43
Bukvar u ruke i nazad u neku AKŠAM ŠKOLU(VEČERNJU),ove redovne si prerastao i nauči da čitaš.Ne brukajte nas više,ako za boga znate.Vi lupetate po toj Skupštini,a mi svi po Sandzaku crvenimo.Prvo Suljo,sada vi,sve mutara do mutare.
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # ConiMi 2020-11-28 17:07
Sto posto tacno i ja se slazem sa ovim sto je napisano,samo treba pravi covek za ovo Rasku oblast predstavljaju fukare i uvek ce tako biti
Odgovori | Prijavi moderatru
Napiši komentar
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Sandzaklive.rs. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Sandzaklive.rs zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Sandzaklive.rs nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari