Sjenica dobija najveći solarni park na Balkanu

Predsjednik opštine Sjenica Hazbo Mujović i predstavnik kompanije New Tech Group AG Borut Zemljič potpisali su Ugovor o izgradnji Solarne elektrane u Sjenici.

FGWE6457

Istaknuto je da je riječ o projektu od vitalnog interesa za opštinu Sjenica i da će Solarna elektrana u Sjenici biti najveća u Srbiji , a nakon okončanja svih faza projekta i najveća na Balkanu.

Riječ je o solarnom parku snage 280MWp na površini od oko 832 ,6 hekatara . Radiće se u dvije etape 100 MWp prva i 180 MWp druga etapa na zemljištu koje je dobro sela Draževiće i Rasno.

U prvoj fazi će se graditi šest elektrana po 8MWp sa ukupnom snagom 48MWp, vrijednosti oko 55 miliona eura.

Opština Sjenica je preuzela obavezu da obezbijedi zemljište i svu potrebnu dokumntaciju da bi se Projekat mogao realizovati. U ovoj investiciji opština Sjenica neće imati nikakve finansijske obaveze, a očekuje se da će godišnji prihod biti oko 700 000 eura. Osim toga i drugi su brojni benefiti po Opštinu, između ostalog zapošljavanje radne snage pri izgradnji i u toku eksploatacije te prihodi od poreza i doprinosa.

Prilikom sklapanja Ugovora, uslov predsjednika Opštine Sjenica Hazba Mujovića je bio da firma bude registrovana u Sjenici i da sva radna snaga potrebna pri realizaciji Projekta bude sa područja opštine Sjenica, što su investitori i prihvatili.

Sjenica sa svojim geografskim položajem i nadmorskom visinom spada u opštine u Srbiji ali i u okruženju kao opština sa najvećim potencijalom za proizvodnju električne energije. Studije su pokazale da Opstina Sjenica ima najveci broj sunčanih dana u godini u Republici Srbiji. (Opština Sjenica)

Komentari  
+7 # Crni 2020-06-18 21:59
Ovo je 100% SDA predizborna laz!
Prijavi moderatru
+7 # Salaheddine 2020-06-19 03:22
Pa zar je ovaj bik iz Krca jos predsjednik Sjenice?
Prijavi moderatru
0 # mehmed 2020-06-19 08:51
Ni solarna,
ni vjetrenjacina,
ni plimina ni osekina,
ni atomska,
ni hidrogenska... energija

NECE sprijeciti gzenazu sda...

jer ste za svoj opsatnak koristili energiju SICILANSKOG LOPOVLUKA i KRIMINALA .
Prijavi moderatru

Da bi ste napisali komentar, morate biti registrovani. Loguj se - Registruj se

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari
X

Right Click

No right click