Ramazan / Noć oprosta, sudbine, želja: Muslimani večeras obilježavaju Lejletul-bedr

Muslimani večeras 17. noći ramazana obilježavaju Lejletul-bedr, Noć bitke na Bedru, događaj koji je promijenio tokove svjetske historije.

altun alem dzamija nocu 696x469

Naime, 17. ramazana, 624. godine na brdu Bedr, blizu grada Medine, dogodila se prva bitka u historiji islama.

Tada su muslimanski neprijatelji imali oko 900 boraca, a muslimana je bilo oko 300. Borili su se na Bedru, Muhammed a.s. i ashabi, potvrdili su i dokazali koliku snagu, hrabrost, odlučnost i strpljivost daje islam. Stoga je ovaj događaj još poznat kao Bedr el-kubra (Veliki Bedr).

Kada se u Kurani-kerimu govori o ovoj bici, male grupe su označene pojmovima : “ezilleh” što u slobodnom prijevodu znači “slab , nejak, malobrojan” ili ” “fietun kalileltun”,”malobrojna skupina” , čime se između ostalih asocira i na ovu bitku, gdje je malobrojna grupa porazila mnogobrojnu skupinu.

“Koliko je malih grupa pobijedilo velike grupe s Allahovom dozvolom. A Allah je sa strpljivima.” (El-Bekare, 249)

A u narednom ajeti Allah dž. š. jasno daje do znanja vjernicima da ih je pomogao onda kad su bili slabi i nejaki , što upućuje na to da je Allahova pomoć uvijek tu, samo je treba tražiti i zaslužiti, posebno onda kad je ta pomoć potrebna za očuvanje sjemena vjere i islama u svakom vremenu i svakom prostoru.

“Allah vas je pomogao na Bedru, kada ste bili malobrojni, zato se Allaha bojte, da biste bili zahvalni. (Alu-‘ Imrân, 123)

Komentari   

+1 # TITO 2018-05-31 18:41
Izmišljena stvar vezano za želje...Ok jeste da se može obelezit prigodnom vecerom i namazom, ali da se bas tad zelje primaju to bi vileo da cujem od nekih učenjaka.... želje se primaju uvek ako su iskrene i sa cistim nijetom ostalo je sve sirk bajanje i obično sranje
Odgovori
-5 # TITO 2018-05-31 18:45
Imma jesnok gikegu musliman al nije sa prostora bivse Yuge i akze kad je 27 nic ide na groblje i moli se na dedov gorb... reko miloš li se desi koji je istrihnjeo ili Allahu a.z.w.dz,kaže na dedo e reko jebo nas Islam ako je ostao na mrtvoga deda da ti kroji sudbinu prašta grijehe i daje nafaku... ja ipak mislim da si ti prika u velikom problemu ;-)
Odgovori
+2 # Pazarce 2018-05-31 19:27
E Tito boteje Tito hajd ovo sve lijepo napisi pa da razumijemo
Odgovori
0 # TITO 2018-05-31 22:48
Halali brat telefonom pisem a vozio sam a okrece reći kad treba da pošalje komentar
Odgovori
+5 # Sandzak forever 2018-05-31 21:05
Kojom vecerom, hahaha sta lupi covjrk ja ne verujem. Ovo se obelezava ucenjem Kur'ana, namazima i zahvalom Allahu sto je tog dana muslimanska vojska pobijedila trostruko vecu nevjetnicku vojsku. Vecerom, pa nije ti ovo srpska slava komunjaro sa ikonama i pascadima po sobama.
Odgovori
-1 # TITO 2018-05-31 22:45
Brate ti mora da si ona sa kratkim pantalonama koji mrzi svakoga ko nije za jesen ka ti... znam taj osecaj imao sam priliku sa jednim dripcem koji me je nazvao komunjarom a nezna poslednjih 10 kratkih sura iz Kur'an-a.... nema pojma samonpovrsno poznaje islam i to iz predavanja nekih sektasa... tebe dragi brate zelim da se oubavis iz zablude i krenes na oravi put Islama i evo pošto je večeras noć zelja evo upućujem dovu dragom Allahu dzelesanuhu da te iubavi iz zablude i uputi na pravi put..Amin
Odgovori
+4 # Sandzak forever 2018-05-31 20:59
Dakle, ramazan je prije svega mjesec Kur'ana, mjesec posljednje Allahove Objave.

Stoga, živimo sa Kur'anom, sa tim divnim ramazanskim poklonom i najljepšim darom od Allaha, sa Allahovom Knjigom i uputom čije objavljivanje je počelo u mubarek noći: Tako Mi Knjige jasne, Mi smo počeli da je u Blagoslovljenoj noći objavljujemo.” (Ed-Duhan, 3.), u noći mira i sigurnosti: ”Mi smo ga počeli objavljivati u Noći kadr – a šta ti misliš šta je Noć kadr? Noć kadr je bolja od hiljadu mjeseci – meleki i Džibril, s dozvolom Gospodara svoga, spuštaju se u njoj zbog odluke svake, sigurnost je u njoj sve dok zora ne svane.” (Sura El-Kadr)

Živimo sa Allahovom Knjigom kojoj laž i zabluda ne mogu prići ni sa jedne strane: ”Laž joj je strana, bilo s koje strane, ona je Objava od Mudroga i hvale dostojnoga.” (El-Fussilet, 42.)
Odgovori
+3 # Sandzak forever 2018-05-31 21:01
Živimo sa Allahovom Knjigom kojoj laž i zabluda ne mogu prići ni sa jedne strane: ”Laž joj je strana, bilo s koje strane, ona je Objava od Mudroga i hvale dostojnoga.” (El-Fussilet, 42.)

Živimo sa Allahovom Knjigom koja, da je samo jedan njezin ajet objavljen nekom drugom narodu, taj narod bi slavio dan u kojem je objavljen taj ajet kao veliki blagdan.

Živimo sa Kur'anom, jer islamski ummet je vezan za Kur'an i u Kur'anu je naš ponos, slava i veličina, kao što dolazi u ajetu: ”Mi vam Knjigu objavljujemo u kojoj je slava vaša, pa zašto se ne opametite?” (El-Enbija’, 10.)

Živimo sa Kur'anom, jer Kur’an će se žaliti Allahu na islamski ummet.
Odgovori
+2 # Sandzak forever 2018-05-31 21:02
Prenosi se da je Salahuddin Ejjubi pred Bitku na Hittinu obilazio šatore svoje vojske i u jednom šatoru je čuo kako mudžahidi uče Kur'an, klanjaju noćni namaz i plaču u namazu, pa je rekao: ”Odavde dolazi pobjeda”, a onda je došao do jednog šatora gdje su se vojnici igrali i smijali, pa je rekao: ”A odavde dolazi poraz.”
Odgovori

Dodaj komentar

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Sandzaklive.rs. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Sandzaklive.rs zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Sandzaklive.rs nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Security code
Refrešuj