Zukorlić – Intelektualna elita je porobljena (Video)

Gost emisije „Ramazanski muhabet“ na Dobra TV kod Mahira Žiško bio je akademik Muamer Zukorlić. Bilo je riječi o trenutnoj situaciji prouzrokovanoj korona virusa, slobodi bošnjačkog naroda i elita, munafikluku pojedinih struktura i medija, te o vezi Bosne i Sandžaka.

viber image 2020 05 08 23 53 59

Zukorlić posebno tretirao simptomatičnu pojavu da što je neko veći intelektualac, ističe on, veća je kukavica kada je u pitanju slobodoumnost. A trebalo bi biti, dodaje on, baš suprotno.

„Ja i dalje vjerujem da u našem narodu ima više dobra nego što je i racionalno, obzirom na toliko dug period porobljenosti. S druge strane, mnogo je veći problem u elitama. Mnogo je više svijesti u običnom svijetu. To nije samo nešto što možete imati kao impresiju, već i na brojnim konkretnim slučajevima možete to dokazati. Na primjer, intelektualna elita bi po definiciji trebala da bude najslobodnija struktura stanovništva, zato što je po zapadnjačkoj percepciji znanje zapravo moć. Ako je znanje moć, onda je ono sredstvo da zaštitite sebe i svoju slobodu i dostojanstvo. Međutim, kako nam je taj komunistički i antiteistički sistem proizvodio intelektualce dešavalo se potpuno suprotno. Što je neko bio veći intelektualac i imao više intelektualnih titula – on je bio veća kukavica. Zato ste mnogo prije mogli da nađete slobodnoumnog čovjeka od onih pastira na Vlašiću i na Pešteru, nego li među intelektualcima“, kazao je akademik Muamer Zukorlić.

Prokomentarisao je i pisanje časopisa „Stav“ od prije neki dan. Poručio da je sastavljen od domaćih i stranih struktura koje za cilj imaju blaćenje i rušenje bošnjačkih intelektualaca.

„To nije prvi slučaj. Taj medij ima jedan od ključnih zadataka – principijelno blaćenje svakog iole uticajnog Bošnjaka. Taj medij to tako radi. On je u kombinaciji sa predstavnicima moći ispred SDA i određenog kapitala iz Turske. To je grupacija bliska vlastima u Turskoj i zove se „Džengiz grupa“ sa Crnog mora. Imaju zaduženog čovjeka koji sjedi tu, a dolazi iz Turske, ali je to ortački sa vladajućom strukturom u Sarajevu i prosto je to njihovo i treći akter toga je Fikret Muslimović, general KOS-a koji pravi cijelu strategiju blaćenja i rušenja bošnjačkih autoriteta. Jedan narod, čak i ukoliko ima nedovršenu državu, čak i ukoliko ima ovako krvavu historiju i ovaj progon koji je imao stotinu godina, dok god ima uticajne autoritete i ljude koji imaju kredibilitet riječi, stava i znanja – vi taj narod ne možete uništiti. Tako da se ovdje nastavlja taj drugi dio ubijanja Bosne, gdje Bošnjaci, nažalost, gube korak čak i goore nego što je to bilo pod bombama i cijelom agresijom“, podvukao je akademik Muamer Zukorlić.

Nadovezao se na, kako kaže, pisanje lišeno minimuma novinarske etike dodajući da ljude koji osjete slast slobode po cijenu života ne možete ponovo porobiti.

„Možete držati ljude u porobljenosti dok ne znaju šta je sloboda. A kada osjete jednom slobodu i još se odvaže da je uzmu svojom rukom, da ostvare pravo, da se izbore za to, da prođu teške godine sukoba sa žandarmerijom, policijom, da im se otima vakuf, Islamska zajednica i tako dalje – e mi to sad ne damo po cijenu života. To je nešto što ne može da se plati nikako i taj tekst posmatrajte tako. To je lišeno svakog minimuma novinarske etike. Pazite, moje ime se nalazi u kontekstu jednog časa vjeronauke. Ja sam bio na čelu IZ-e i na poziciji muftije do prije četiri godine. Ja sam tada razdužio svoje dužnosti. E pazite, vi sada hoćete da optužite IZ-u, ali je sve to manje interesantno ukoliko ne zalijepite moje ime. Šta je tu ustvari smisao? Pa rušiti autoritete. Pazite sad i ovo, ko pokuša da podigne glavu i bude slobodan, ukoliko nije dio vladajuće korumpirane oligarhije – vi ste na odstrijel svakodnevno. Onda su rijetki koji uspiju sve ovo da podnesu. Jako teško je podnositi takve atake svakodnevno. Čitaju vam djeca, gleda vam porodica. Samo mi koji smo inspirisani Božijom voljom, Božijim zadovoljstvom i koji ne tražimo satisfakciju na ovoj horizontali od stvorenja možemo to da izdržimo“, istakao je akademik Zukorlić.

Kao najveći fenomenološki gest borbe za slobodu i istinu naveo je primjer rahmetli Džemaludina-ef. Čauševića koji je skinuo ahmediju i dao ostavku na funkciju muftije kada je dobio naređenje da se centrala muftijstva prenese iz Sarajeva u Beograd. Ta dosljednost tadašnjeg muftije da ostane neporobljen njemu je, kaže, lekcija kojom se često vodi.

„Tada kao sanjaru, učeniku nekog razreda medrese jedino što je za mene značilo moralnu, vjersku pa i intelektualnu lekciju je bio taj gest rahmetli Džemaludina Čauševića. Kakva je bila njegova pobuna. On je pokazao da nije htio učiniti sedždu tagutu, tim kaljavim tlačiteljima koji su prosto radili na tome ili da nestanemo ili da budemo poniženi i pokoreni. Često se u svojim postupcima upravo vodim tom lekcijom. Meni često kažu: „Stani malo, cijeli život plivaš uzvodno, vidiš da se sve urotilo, da nije moguće, je li vidiš gdje je moć, vlast, ekonomija, kapital?“, a ja im samo odgovorim da, ako ništa, bar ne želimo da se obrukamo pred budućim pokoljenima“, poručuje akademik Muamer Zukorlić.

Voditelj Mahir Žiško prikazao je spot u kojem je u nekoliko minuta oslikana borba za slobodu. Kraj spota simbolizira jedinstvo Bošnjaka Bosne i Sandžaka kroz iskren bratski zagrljaj akademika Zukorlića i reisu-l-uleme Kavazovića na danu izbora za vrhovnog poglavara IZ-e u BiH. Upravo takva bi bila IZ-a, kaže Zukorlić, kada bi bila slobodna od uticaja državnih i drugih faktora.

„Kada biste pustili Islamsku zajednicu da bude slobodna, onda bismo mi imali ovaj odnos. Ja sam onog dana kazao: „Pobijedila je Islamska zajednica“. Nemojte misliti da je proces bio bajan, da ja nemam zamjerke. Imao sam ja hiljadu zamjerki, ali o njima nisam htio govoriti, zato što je meni bitna institucija, bitan sistem i jedinstvo i zato sam se tako i ponašao. Zasmetala je dušmanima ovoga naroda takva prezentacija izbora u Islamskoj zajednici, takav sklad i ova slika na kraju ovog spota. I onda, nakon nekoliko sedmica ovi mediji koji sada, od uticaja Fikreta Muslimovića i ostalih struktura sa sve njihovim pozadinama političkim, domaćim i stranim kreću da razore i zaprljaju tu čistotu koju smo mi očuvali uprkos svim nedostacima“, poručuje  Zukorlić.

Na kraju poslao posebnu poruku. Ukoliko ga Bosna bude trebala, poručuje, on će doći.

„Ono što hoću da znate sigurno, ja sam od onih koji čvrsto vjeruju da nema Bosne bez Sandžaka, niti ima Sandžaka bez Bosne. Iz toga zaključite da neću mirno posmatrati potapanje i ubijanje Bosne. Ne znam da li sam neko ko to može zaustavljati, osporiti, ublažiti, ali budite sigurni – ukoliko me Bosna bude trebala, ja ću doći. To je ono što Bosna može računati od mene“, zaključio je  Muamer Zukorlić. (Sana)

Komentari  
-5 # Mars 2020-05-09 16:05
Ukoliko ga bude Bosna trebala on ce doci....koja ironija..sveti Zukimije....jesi li ti normalan ...ko da Bosna nema narcisnih sizofrenicara ..samo im jos ti trebas..bas me zanima sta li se desava u tvojoj glavi..idi bre leci se....i to kod naj....psihijatra..
Prijavi moderatru
-14 # Safet 2020-05-09 19:22
Po cemu su to bosnjaci bili diskriminisani u titovoj Jugoslaviji u odnosu na druge? Komunisti su proganjali sve vjerske poglavare, mozda cak i vise hriscanske nego muslimanske, jer su oni bili opasniji za njihovu ideologiju. Nije istina da su bosnjacima bila uskracena bilo kakva prava u bivsoj Jugi . Mogli su da budu i politicari i generali i doktori i policajci , mogli su da se zaposljavaju lijece, dobijaji stanove i kredite i uzivaju sva prava. Jedina razlika je to sto bosnjacki komunisti nisu umijeli da izgrade nacionalni indetitet bosnjaka kao sto su to uradili crnogorci, a i dobrim dijelom makedonci. Crnogorci kao nacija bukvalno nisu postojali posle WWII, bili su utopljeni u srpstvo, ako jos znamo koliko je njihova poslednja dinastija Petrovic srbovala, crnogorci su smatrani za najvece srbe. Ali zavrsetkom rata Milovan Djilas i drugi crnogorski komunisti su izgradili nacionalnu svijest crnogoraca. Zasto bosnjaci nisu imali jednog Milovana Djilasa to je pitanje za diskusiju.
Prijavi moderatru
-1 # Safet 2020-05-10 00:17
Sta lupate minise koji ku.c. Cista je izmisljotina da su komunisti zabranjivali bosnjacku naciju. Bosnjaci su pet puta bolje zivljeli u titovoj Jugi nego sto danas zive u bilo kojoj republici. Samo sto nisu dozvoljavali vjerskim fanaticima da siju mrznju. Trebali su vama ostati tiranini i zlocinci Karadjordjevici, pa bi smo onda vidjeli kako bi prosli.
Prijavi moderatru
+1 # Suad 2020-05-10 13:18
Safet je 100% u pravu. Vidi se po komentarima koliko je vecina naroda sposobna da sagleda situaciju u kojoj se nalazi. Svakako i medija je pod kontrolom Zukorlica, Ljaica i ostalih beskorisnih, podmicenih politicara jer vidite i sami koliko se njima poklanja medijskog prostora iako su beskorisni, narocito Zukorlic koji nema teme koju ne poznaje i koji sve zna. A sendvicari, neobrazovani i ograniceni kojih ima puno samo lajkuju.
Prijavi moderatru
-1 # mehmed 2020-05-12 20:27
Da bi shvatila ova Zukorliceva konstatacija potrebno je da veliki mozak posjeduje mnogo, i mnogo i mnogo POVEZANIH neurona , a malo i jos manje i manje i manje zavisti , osajecaja inferiornosti, zlobe ...
Prijavi moderatru

Da bi ste napisali komentar, morate biti registrovani. Loguj se - Registruj se

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari
X

Right Click

No right click