Miloš K(Obilić) i Marko Kraljević (Mrnjavčević) su po porijeklu Bošnjaci iz Hercegovine

Osmanski historičar Nešri (tur. Neşri; druga pol. XV vijeka - umro 1520) govori da je vitez koji je ubio sultana Murata tokom Kosovske bitke 28. juna 1389. godine, bio na lijevom krilu kršćanske vojske, a na tom krilu je bila bosanska vojska kojom je komandovao bosanski veliki vojvoda Vlatko Vuković, koji je godinu dana ranije, odnosno 27. avgusta 1388. godine pobijedio osmansku vojsku u bici kod Bileće.

esad rahic 2 696x469
Piše : Esad Rahić

U dubrovačkim izvorima se 1413. godine pominje prezime Kobilačić, porodica iz okoline Trebinja. Miloš je došao na Kosovo polje 28. juna 1389. godine kao bošnjački vitez, pod komandom najboljeg vojskovođe bosanskog kralja Stjepana Tvrtka I Kotromanića (1353-1391) - Vlatka Vukovća. I danas u Hercegovini, postoje porodice sa prezimenom Kobilić. Originalno prezime Kobilić, je promjenjeno u nepravilno Obilić tek u XIII vijeku.

Bosanski kralj Tvrtko I nije poslao bosansku vojsku na Kosovo polje iz solidarnosti, već je to učinio jer je sebe smatrao za legitimnog, ne samo bosanskog već i srpskog kralja, što je naglasio i u svojoj tituli. Naime, nakon nestanka sa historijske scene dinastije Nemanjić, jedini legitimni nasljednik ove dinastije po ženskoj liniji, bio je kralj Tvrtko, jer je njegova bijača bila ćerka kralja Dragutina Nemanjića. Lazar Hrebeljanović se nije usuđivao da pored živog i mnogo jačeg i legitimnijeg kralja Tvrtka Prvog uzima titulu srpskog kralja, već je nosio skromnu titulu knez. Lazar u sebi nije imao ni trunke nemanjićke krvi, pa niti legitimitet da bude srpski kralj.

Najveći dio izvora govori da je Miloš Kobilić rodom iz mjesta Tjentišta kod Novog Pazara. Danas znamo za Tjentište u blizini Foče, opet Hercegovina. Neki izvori kažu (Gerasimov letopis) da je rodom iz sela Obilova kod Tjentišta, ispod Peštera, između Novog Pazara i Sjenice.

Prema Mavru Orbinu Mrnjavčevići vode porijeklo od bošnjačkog vlastelina Mrnjave ili Mrnje iz Livna, koji se zatim preselio kod Blagaja na Neretvi.

Odatle ga je car Dušan pozvao k sebi na srpski dvor. Njegovi su sinovi kralj Vukašin i despot Jovan Uglješa, a njegov unuk je Kraljević Marko.

Dok Bošnjaci po običaju stoje po strani, bojažljivo i neutralno, drugi narodi, uz mnogo manje valjanih argumenata, otimaju i prisvajaju za sebe, najznačajnije ličnosti i porodice, koje su očigledno bošnjačkog porijekla.

Esad Rahić

Komentari  
-48 # Olivera 2020-04-12 11:03
Esade Rahiću ti si vlaškog porekla, samo što nisi još imao vremena da to i istražiš. Preči su ti bili Miloš Obilić i Marko Kraljević.
Prijavi moderatru
+37 # Face 2020-04-12 11:27
Priznaj Olivera da te ovo saznanje baš pogodilo :-* :-* :-*
Prijavi moderatru
-22 # Olivera 2020-04-12 13:05
Pogodilo me je do smeha. Čime se sve bavi vrhuška BNV, a "selo gori".
Prijavi moderatru
+5 # Safet 2020-04-12 14:00
Gluposti.
Prijavi moderatru
+10 # Sandzaklija xy 2020-04-12 15:11
E vala Rahicu i tu si ga pretjerao. Ali se vidi dobar znaknaime, Ljajicev "istoricar" je dobio naredbu da priprema teren za izbore. Policijski cas je pri kraju. To se uostalom primjecuje i kod Zukorlicevig i Ugljaninovig tabor. Sta reci osim tststststtstst.
Prijavi moderatru
+9 # Mars 2020-04-12 15:31
Neka bolan sad toga..obolelog od ove Korone i njegovu familiju zabole ko su i od koga su svi ovi sto ih ti nabroja..
Sad razbijaj glavu kako da se drustvo sto bezbolnije vrati u normalno stanje bez neprijatnih i opasnih dogadjaja, kako sacuvati mir i ponovo ljude vratiti na poslove i dati im perspektivu.
Ali i ti nista nisi bolji od svih ovih politickih diletanata koji rade i pricaju po necijim direktivama i nemaju svoje lice koje mogu ponosno ovom narodu pokazati.
Prijavi moderatru
-10 # Samir 2020-04-12 16:18
Ovaj Rahic isti komi slijepi guslar Filip Visnjic izguslao bi ti on svasta za saku dukata. Kao prvo Marko Kraljevic je Bugarin i to zna citav Balkan a kao drugo Millush Kobila je pravoslavni albanac...sto i tvrdi Ana di Leilo koja je obradila tu epiku do srzi. Sam Kosovski boj i nije bila nekakava znacajna bitka jer su je Turski istoricari opisali u dve recenice. Ubistvo Murata je sramnija epizoda Otomanskog carstva bas zbog Bajazitove intrige da dodje na presto i u istom danu organizuje i ubistvo oca Murata i brata Jakuba zbog preambicioznog cilja da postane Sultan. Dakle Bajazit je taj koji je Milusha propustio da pridje Muratovom satoru i tu ga ubije jer je i placen od Bajazita da to ucini, u prilog toj konspiraciji ide i ubistvo Jakuba jer je pocinjeno Malte ne direktno nakon Muratovog ubistva. Zbog toga je i ova epizoda Otomanske istorije tabu tema u Turskoj i sire. Kneginja Milica je Oliveru svojom voljom ponudila Bajazitu kako bi joj sin Stefan zadrzao vlast i bio sticenik.
Prijavi moderatru
-13 # Samir 2020-04-12 16:29
Kneginja Milica je tako sa sinom Stefanom bila najlojalniji Otomanski vazal na Balkanu i njeni Novobrdski rudari su kao kopaci tunela ucestvovali u svim opsadama Otomana pa i Samog Konstantinopolja. Stefan je i Sam bio u svim znacajnim bitkama na strani Otomana. Bajazit i Olivera su bili jako zaljubljeni, on je i samoubistvo pocinio u zarobljenistvu kad su mu pred ocima Mongoli silovali Oliveru dok je on vristao u visecem kavezu i zaletao se glavom u gvozdena vrata poput ovna jer nije mogo da gleda to ponizenje. Srbi su bili vrlo lojalni Sultanu sve dok Watikanski i Ausriski dukati ne uzbunise raju sa albancem Karadjordjem pa ih on dize na ustanak. Toliko je dukata imao da je 6 god nakon toga se kockao i kurvao danonocno po Autrohungarskom carstvu od tog mita da digne Serbistan protiv Sultana. Ubi ga Obrenovic jer nije hteo da mu albanac oslobadja Srbiju. Tako je Karadjordje spasio i Bec i Watikan od pada...jer su zadnjoj opsadi Turci otkrili sve tajne Beckih zidina.
Prijavi moderatru
+8 # UKNPDOOM 2020-04-12 17:20
Ako du ovi Bosnjaci
Sta smo mi sad
Mufty otkud sad ovo,pomagaj!!!
Prijavi moderatru
+8 # Liliputanac 2020-04-13 01:16
Teoretski je sve tačno, ali da su recimo u Sarajevu devedesetih odlučili da se proglase Liliputancima, Miloš Obilić bi sada bio Liliputanac. Ne želim nikoga da uvredim, ali što se neko ne seti da je Bošnjak 10, 50, 100, 200, 500 godina, pre onog nesrećnog rata? Međutim svako može da se izjašnjava kako hoće i to nije s[censored]o, ali onda krenuti u neke nebulozne teorije i gluposti u koje ni sam ne veruje je smešno! A još je smešniji onaj ko u ovo poveruje. Dotičnom gospodina mogu samo da pozdravim jednom izrekom:
,,Nema smrti bez vrljike, ni filozofiranja bez bunike! "
Prijavi moderatru
-6 # Crni 2020-04-13 13:41
Ovaj test kao da je pisao Suljo, totalne budalastine. A za prdoslavnu istoriju me d.. e zabole.
Prijavi moderatru

Da bi ste napisali komentar, morate biti registrovani. Loguj se - Registruj se

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari
X

Right Click

No right click