Slučaj Ašćerić: Novi heroj srbijanske opozicije je funkcioner SDA Sandžaka

Sandžački bunt koji je progovorio kroz Ašćerića izlio se van prostora Sandžaka i postao svojevrsni lajtmotiv mnogim opozicionim liderima u Srbiji i generalno opozicionoj sceni u dokazivanju teze da Srbija polako tone u diktaturu u kojoj se samo zbog Facebook statusa, koji kritikuje srbijanskog predsjednika, gubi posao. Tako je Emir Ašćerić, mladi arhitekta i funkcioner SDA Sandžaka, preko noći postao zvijezda srbijanske opozicione scene. Mnoge ugledne opozicione ličnosti, novinari i uticajni tviteraši dali su podršku Ašćeriću.

ea 964x550

Piše: Almir MEHONIĆ

Da je Facebook opasna stvar zbog koje se može ostati i bez posla vidjeli smo na primjeru mlađahnog Emira Ašćerića, funkcionera SDA Sandžaka i doskorašnjeg pomoćnika gradonačelnika Novog Pazara Nihata Biševca. Razlog Ašćerićeve smjene s pozicije pomoćnika gradonačelnika bio je njegov Facebook status u kojem je kritikovao srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića zbog „brutalne političke kampanje“ prilikom posjete Novom Pazaru i dodijele medicinske opreme povodom situacije nastale pandemijom korona virusa.

„Ne osjećam apsolutno nikakvu potrebu za zahvalnost povodom današnje ’donacije’ bolnici u Novom Pazaru. Zar bolnice nisu trebale biti opremljene adekvatno i ranije? Zar bolnica kojoj gravitira 300.000 stanovnika u regionu ne mora biti svakako spremna i sa više respiratora? Zašto se ovo naziva ’pomoć’?!? Nisam čuo da se dodatno opremanje bolnica u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu… naziva ’pomoć’? Je li to, opet, znači da nisu svi građani isti? Kada plaćamo poreze i doprinose, prati li se ko je kakve nacionalnosti, ili političkog opredjeljenja, ili smo svi jednaki“, napisao je Ašćerić.

Nadalje je Ašćerić napisao da u svakoj normalnoj zemlji, opremu dostavljaju i raspoređuju ljudi nadležni za to i to direktno u bolnice, pravo u upotrebu.

„Ne drže se po magacinama i na ulici da se snimaju radi promocije. Ne nasjedamo na ovakve politikantske fazone. Odlično prepoznajemo ovu brutalnu političku kampanju, koja je zvanično prekinuta, ali koja je u punom jeku od strane režima. “

Čini se da Vučić još nije bio stigao do Beograda, a odluka o „katil fermanu“ Ašćeriću je bila donijeta. Gradonačelnik Biševac odluku o smjeni svog pomoćnika obznanio je sutradan.

Ipak, ovaj sandžački bunt koji je progovorio kroz Ašćerića izlio se van prostora Sandžaka i postao svojevrsni lajtmotiv mnogim opozicionim liderima u Srbiji i generalno opozicionoj sceni u dokazivanju teze da Srbija polako tone u diktaturu u kojoj se samo zbog Facebook statusa, koji kritikuje srbijanskog predsjednika, gubi posao. Tako je Emir Ašćerić, mladi arhitekta i funkcioner SDA Sandžaka, preko noći postao zvijezda srbijanske opozicione scene. Mnoge ugledne opozicione ličnosti, novinari i uticajni tviteraši dali su podršku Ašćeriću. List Danas na svojoj naslovnici donio je temu koja je inspirisana Vučićevom posjetom Novom Pazaru. „Vučić u brutalnoj korona kampanji“, naslov je teme ovog uglednog beogradskog dnevnog lista.

Pored opozicionih medija i portala i bivši predsjednik Srbije Boris Tadić na svom Twitter nalogu komentarisao je ovaj slučaj.

„Emir Ašćerić je smenjen samo jer je izneo svoj stav i istinu da je Vučić u N. Pazaru bio u funkcionerskoj kampanji pod velom borbe protiv pandemije. Na delu je brutalna zloupotreba osećanja zdravstvene ugroženosti građana u svrhu izgradnje kulta Vučićeve ličnosti. Sramota“, napisao je Tadić

Pored implikacija na srbijanskom državnom nivou ovog novopazarskog slučaja, u sjeni su ostale i moguće  turbulencije na prostoru Sandžaka, posebice ako se uzme u obzir kolicioni sporazum između Sandžačke demokratske partije Rasima Ljajića i SDA Sandžaka. Pored koalicija u sandžačkim općinama to bi se moglo odraziti i na većinu u Bošnjačkom nacionalnom vijeću. Takvi glasovi su se već juče pojavili. Izgleda da će poslije prestanka vanrednog stanja u Srbiji tek nastupiti vanredno političko stanje. Zasigurno Sandžak u tome neće biti izuzetak, već pravilo.

(STAV)

Komentari  
-14 # mehmed 2020-04-08 15:42
Asceric je svjetli primjer u obamrlom sda .

Postovani Ascericu bjezi na vrijeme iz sda.

Bratska koalicija " dva brata do Kijametskog Dana " je na pocetku bila osudjena na katastrofu .

Poslije ovog Korona virusa ce sda sa suljom dozivjeti Vatru gore navedenog Dana.

Dusmanin i zloinac ljajic ce se vjerovatno izvici , jer se ujedinio sa Diktatorom Vucicem i nekim Srpskim Strankama ...
Prijavi moderatru
+14 # Sejo 2020-04-08 15:55
On sa Vicucem, tvoj "HALIFA" sa Šešeljem, i nemas šta da kažeš kome. Šešelj i Vučić su jedno te isto samo drugo pakovanje, samo slovo u sredini zamneili. Kod tvoga mufta nema ništa što nosi ime Sandžak. Šta ti imaš kome da pričaš. Nisam član SDA al si brate dosadan kao onaj NP što je bijo ranije i ona Olja.Bolesno zatucani.
Prijavi moderatru
0 # Mars 2020-04-08 18:04
Muhamede molim te stavi zastitnu masku , poslije jela osjeti ti se iz usta.
Prijavi moderatru
-3 # Bego 2020-04-08 18:25
To krasi SDA da mozes svako iznese svoje misljenje. A ne kao druge Sandzacke partije da iz beograda uparavljaju ko na daljiski.
Prijavi moderatru
+4 # Tutinac 2020-04-09 10:11
Bože me sačuvaj,koji su ovo manipulatori.U svakom trenutku imaju neku skrivenu kartu u rukavu.Na zadnjim izborima su za Vučica punili kutie nemilice i to debelo naplatili.Ušli u koaliciju sa SNS u svim opstinamaSamo slepac ne vidi njihovu dvolicnost.Kada treba nesto oko Kosova da se rešava,na mig iz BG,on odmah talasa,te fašisticka tvorevina,te ovo,te ono.To 2 dana i opet mirno sve.Dokle vise?Zapitao bih se šta je samnom da me Tadic hvali.On je SPS i SNS doveo na vlast.Setite se kada Jelko Kacin kaže da nije u životu sreo veceg lažova.Uzdam se da vecina nije kratkog pamcenja i da ce svako dobiti šta je zaslužio.
Prijavi moderatru

Da bi ste napisali komentar, morate biti registrovani. Loguj se - Registruj se

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari
X

Right Click

No right click