VIDEO - Zukorlić čeka da izraste seme nove autonomije Sandžaka

Od delova teritorije Srbije i Crne Gore treba formirati prekograničnu evroregiju Sandžak, smatra poslanik u Skupštini Srbije i lider Stranke pravde i pomirenja Muamer Zukorlić koji u tome ne vidi ništa sporno.

1116522541

Bivši muftija je, gostujući u emisiji Sputnjik intervju sa istoričarem Aleksandrom Rakovićem, u polemičkom tonu govorio o budućnosti Raške oblasti. Po njegovom mišljenju, ta oblast treba da ima izvesni stepen autonomne uprave, za šta, tvrdi, ne postoje prepreke u okviru ustavno-pravnih sistema ni Srbije, ni Crne Gore. Ne krije da je ta ideja sadržana i u programu njegove stranke, kako dodaje, bez detalja, jer su oni ostavljeni "za dogovor".

Priznaje doduše da Srbija smatra da joj nije u interesu da ta regija ima veći stepen autonomije.

"Ostaje nam da se dogovaramo i da nađemo neko rešenje. Isto tako će se južni deo Sandžaka dogovarati sa Crnom Gorom. Ja sam u program stavio ono za šta se zalažem, a kada će to biti realizovano, za mog vremena, za vremena mog sina, mog unučeta, nikad, ja stvarno ne znam. Ali politička ideja je nešto što ima seme, pa seme naraste kad dođe proleće", naveo je Zukorlić, dodajući da brzina realizacije "zavisi od toga koliko budu pametne Srbija i Crna Gora".

Na pitanje Rakovića hoće li to biti u granicama koje je Zukorlić zamislio, odgovara da je "istorijska regija Sandžak" zaokružena u program njegove stranke i da će se za nju boriti "mirnim, političkim, legalnim, ustavnim sredstvima".

Hoćete li biti i protiv velikoalbanske ideje, upitao je na to Raković.

"Jednako, ko god mi bude ugrožavao moj Sandžak", odgovara Zukorlić.

Aćif efendija velikoalbanski ideolog

Učesnici emisije prokomentarisali su i najavu da bi, u skladu sa nedavno donetim Zakonom o ratnim memorijalima, uskoro mogla biti uklonjena table Aćif efendiji u Novom Pazaru. 

Kako je ukazao Raković, reč je ne samo o istorijskoj ličnosti koja je kao saradnik nemačkih okupatora streljana 1945.godine, već i o čoveku koji ne može biti nacionalni heroj Bošnjaka jer je bio velikoalbanski ideolog.

"On se zalagao za veliku Albaniju i bio je poslanik u parlamentu velike Albanije u Tirani, iako Novi Pazar nije bio integrisan. Njegovo strateško opredeljenje je bilo da bude Albanac i to se pokazalo posebno 1941", objasnio je Raković, dodajući da nikakvom kolaboracionisti koji je sarađivao sa fašističkim okupatorima nije mesto na spomen-ploči u našoj zemlji.

Zukorlić je poručio da je on "poslednja adresa" za pitanje uklanjanja table Aćif efendiji jer je on nije ni postavljao. To je, tvrdi, inicirao Sulejman Ugljanin, ali je postavljanju table prisustvovala i delegacija aktuelnog ministra Rasima Ljajića. S druge strane, po mišljenju Zukorlića, istorijske događaje treba prepustiti naučnicima, pa tako i ocenu lika i dela Aćif efendije.

Tvrdeći da "Aćif-efendija nije bio deo SS struktura", napominje da u sagledavanju uloge te ličnosti treba uzeti u obzir da su četnici na početku rata za mesec dana likvidirali, kako kaže, 9.200 ljudi. "U Novom Pazaru na čelu sa Aćif efendijom i uz pomoć Šabana Poluže odbranjen je tzv. istočni Sandžak. Možete pričati šta god hoćete, ali te fakte objasnite Bošnjacima", navodi Zukorlić, ali i dodaje: "Odgovorno pred celom javnošću tvrdim: za koga god da se dokaže kap jedna nacizma, fašizma, ne može imati moju podršku."

 
Šta je Zukorlić nudio Koštunici
 
Jedno od pitanja u emisiji ticalo se povezanosti situacije u Raškoj oblasti I na Kosmet. Kosovo je gorka pilula, a ja pokušavam da budem oprezan sa izjavama o tome jer ne želim sukob ni sa Srbima, ni sa Albancima, kaže Zukorlić, koji veruje da je moguće ne svrstavati se ni na čiju stranu u tom sporu, pogotovu kad se opredelite za politiku pomirenja."Ja bih se čak uključio kad bih mogao nešto da pomognem.
 
 
Čak sam Koštunici nezvanično to ponudio 2003-2004, ali on nije imao sluha", ispričao je Zukorlić.Na pitanje da li bi sada prihvatio sličan predlog odgovara: "Uvek bih prihvatio. Zato to i pominjem. I sad bih se uključio u albansko srpski problem kad bih mogao da pomognem."Na dodatno pitanje na čijoj strain, precizira: "Ne mogu ja da budem na srpskoj strani. Ja sam Bošnjak. Ja mogu da budem partner Srbima."Ne može, kaže, ponuditi rešenja, ali ako može nešto pomoći "ne bi pobegao od toga".
 
Nije se mačka reformisala nego je ne ganja pasZukorlić se u razgovoru osvrnuo i na opasku Rakovića da je redefinisao radikalne stavove i "reformisao se"."Nisam se ja reformisao, ja sam samo adekvatan. Ono što sam vam radio od 2007. je odgovor na ono što ste mi radili. Situacija se smirila kad je došao Vučić na vlast. Malecku mačku ganja pas, ona zna da je on jači od nje 10 puta, dođe do zida  i onda je pusti. I onda vi kažete toj mački da se reformisala. Ma nije se ona reformisala nego je više ne ganja pas", odgovara muftija.
Sagovornici Sputnjika na kraju su izneli svoje viđenje budućnosti Raške oblasti."Nadam se da ću moći da se složim sa muftijom da je najbolje da Srbija, BiH, Crna Gora i Makednija ponovo stvore neku državu jer je mnogo bolji okvir da živimo zajedno nego ovako podeljeni, a podele su nam vrlo lako unošene sa strane", rekao je Raković. Zukorlić dotle smatra da je zajednička država nemoguća."Imate pravo da sanjate, mada ste vi prodali Crnu Goru.
 
Nikad mi nije bilo jasno: kako se ovoliko borite za Kosovo, a tako ste jeftino dali Crnu Goru", dodaje. Objašnjava da je on kao Bošnjak gubitnik jer je taj narod "ostao u parčadima", sa "Bosnom jadnom, smeštenom u invalidskim kolicima koja slovi kao matična zemlja Bošnjaka, ali bez kapaciteta da im pomaže".Mnogo je realnije, po njegovom mišljenju, da se integracija ostvari u okviru EU, ma šta o njoj mislili. Ipak, kako kaže, svaki oblik integracije je bolji od dezintegracije i on će ga podržati "na realnim, partnerskim osnovama". (Sputnjik)

Komentari   

+3 # Dandzo 2018-07-12 15:03
Zasto g,Zukorlicu bas ni jednom ne kazete nije raska oblast nego Sandzak ! _takoreci) Cijeli svijet zna za Sandzak a samo unutar S(v)rbije pominju nekavu rasku oblast !
Odgovori
-16 # Rozajac 2018-07-12 21:06
Sandzak je mrtva ideja.Zivjela Crna Gora!
Odgovori
-14 # Sandzacki Srbin 2018-07-12 15:41
Bosnjaci u CG su rekli svoje 2006. Glasali za nezavisnost. Tako da jedinstvena regija Sandzak ne postoji.
Odgovori
+6 # eremita 2018-07-12 16:43
Idu nama izbori :D
Odgovori
+13 # tursko biciklo 2018-07-12 16:59
sve dokle se o necemo prica ono postoji
Odgovori
+2 # Istina 2018-07-12 17:05
Ovo je Ono kad Muftija pokusava da ubedi Sve kako je Vucic demokrata a Tadic Cetnik.Pokusava da nas ubedi da je Vucic saradjivao sa Hagom a Tadic govorio Moja kuca je i kuca Mladica.Poksava Muftija da nas ubedi da kad je on isporucio Karadzica i Mladica Tadic je zapalio Beograd u znak protesta i podrske njima.Pokusava Muftija da nas ubedi da je Tadic u skupstini govorio ubijte sto muslimana Za jednog srbina A Vucic to kritikovao i govorio da se srami tih reci.Pokusava Muftija da nas ubedi da su Za vreme Tadiceve vlade ratne zlocince docekivali ministri a za vreme Vuciceve Nije poslat ni portir.Ima toga Jos puno sta pokusava nas Muftija da nas ubedi Ali o Tom nekom drugom prilikom cu podsetiti gospodu S.B i ostale pratece slijepce uvazenog Muftije.Nemam ja nista protiv Muftije biti Sam pristalica Rasima i Sulja da se razumemo Ali Ne dozvoljavam da mi neko vredja pamcenje i intelegenciju zarad njegovih politickih interesa.Ne branite istinu lazima jer istina uvijek duze traje.
Odgovori
+2 # Sandžak je vječan 2018-07-12 17:54
IZMANIPULISANI!
Zukorlić se zamerio Tadiću zbog slanja žandarmerije na Hadžet!
Kada se sve kockice slože šta je poenta cijele priče.
Zukorlića je najviše pogodilo to što će se graditi vrtić koji je direktna konkurencija Reudi i Vildan vrtićima pod njegovom upravom zato je u pozvao narod da ide da brani "vakufsku imovinu".Pazi sad,pa ta žandarmerija je otišla sutra i zašto se onda nije ta parcela ogradila i zabranila se izgradnja vrtića jer policije više nema!
I ovo,u prvim redovima nije bilo Zukorlića,pa care kada si komadant ti onda reci zamnom a ne juriš!!
Odgovori
-9 # Olivera 2018-07-12 18:11
Dobar ti je komentar, ali ipak ocekujem repliku od SB. Nadam se da te nece kleti i ruziti i da ce moci da opovrgne tvoje dosta cvrste zakljucke.
Odgovori
+3 # s.b. 2018-07-12 20:39
Sta da demantujem Olja?
Ne mogu ja svakom lažovu da repliciram i zatvaram usta niti mi to pada na pamet!
Ja odgovaram argumentima, istinom a ne lažom.
Evo primer:
Tog Ramazana, kada je došla žandarmerija na Hadžet da otme Vakuf, bilo nas je puno onih koji saginju glavu samo pred Gospodarem ali ne i pred ljudima. Moja malenkost je takodje bila tu - igrom slučaja pored novinara Al džazire.
Sta se sve desavalo ima na internetu - da ne prepričavam ponovo, ali ovaj novinar nije postio - bio je putnik i koristio je tu olakšicu.
Ja sam otišao do obližnje prodavnice (sa druge strane barikada) da mu kupim neki sok i vodu.
Tamo sam video jednog mamlaza, neše gore list, koji drži pune kese svega i svačega i daje ih - žandarmeriji!
Šta takvim likovima da kažeš osim da ih pljuneš?
Šta?
Možda je ovaj lik koji ovde piše laže baš ta prodana duša koja kupuje piće žandarmeriji dok mi branimo Vakuf od iste.
(sledi nastavak)
Odgovori
-5 # Brada 2018-07-12 21:28
s.b. ja ovom tvom idolu svetom Zukimiju cetirputavencanom verujem koliko i Stevanu sa Golije. A cini mi se da je malo Stevan iskreniji.
Odgovori
0 # Olivera 2018-07-14 12:08
SB, nadam se da tvoja lpša polovina ne čita tvoje komentare, jer bi vrlo lako moglo da se desi da postane ljubomorna na Muamera. A ako čita i nije ljubomorna onda blago njoj. Ako pak lepša polovina ne postoji, ostavi mi neki kontakt. Ovakav kao ti se retko radja.
Odgovori
+2 # s.b. 2018-07-12 20:56
Pročitaj pažljivo šta ova lažovčina piše:
Kao, sve je to zbog vrtića, bla...bla...
A svako ko ima malo para moze da uzme neki lokal pod zakup i otvori mini vrtić tzv "igraonicu" gde deca borave i po ceo dan. Toga sada ima koliko hoćeš!
Ali ne može svako, čak i ko ima i mnogo para, da otvori vrtić i da njegovo dete uče ISPRAVNO kvalifikovani vaspitači i to u duhu Islama.
Tu se krije tajna uspeha dečijih vrtića IZ tako da otpada ovaj nikakav argument o "ratu" sa žandarmerijom oko gradnje vrtića itd.
- Žandarmerija je otišla a ostala policija - koja bi pozvala tu istu da se nešto ponovo pokušalo - tako da i ta laž pada u vodu.
- Muftija nije bio u prve redove, - tačno, ali je bio njegov sin - ako bi tako slepo gledali na taj dogadjaj.
Dok je trajao sukob sa žandarmerijom (gde im je otet pištolj - ako nisi znala, pendreci ...itd) u to vreme su se vodili ....
Odgovori
-1 # s.b. 2018-07-12 21:06
Dok je trajao sukob sa žandarmerijom (gde im je otet pištolj - ako nisi znala, pendreci ...itd) u to vreme su se vodili ni malo prijatni razgovori sa vlastima na nivou države i opštine.
Naravno da je Muftija preuzeo celu odgovornost na sebe i tako preuzeo i rizik i odgovornost na sebe.
Znaš li da se tog istog dana presekli svi važni pravci iz i ka Novom Pazaru?
Postavljene su barikade na sve važne pravce i saobraćaj je zaustavljen na nekoliko sati kao upozorenje.
Da li možeš da razumeš taj potez sa pozicije odgovornosti onog ko donosi tu odluku?
I tu mi ova sitna duša priča nešto o prvim redovima itd.
( A donio je takvu odluku jer je to bila jedina moguća opcija - ili da se povuče žandarmerija iz Novog Pazara ili da se sukob nastavi)
Žandarmerija se povukla ... ostalo se zna.
Eto - poznati argumenti protiv laži.
Ali ... ljaganje im je profesija i sad će oni neku novu laž ali bar im ja neću odgovarati.
Odgovori
-10 # Brada 2018-07-12 21:24
s.b. mustuluk.Stevanovica se porodila.No ja nemam nikakve koristi osim sto sam ja majstor,jer sada deciji dodatak i ove nadoknade za natalitet ce primati Stevan. Jeste da mi je ove godine Stevan dao ceo jedan gaj drva po nizoj ceni. I ona Vojinova je sada sa stomakom do zuba.
Odgovori
-7 # vidovnjak 2018-07-12 18:49
Blago nama za ovu pamet i rezon koju plasiraju Sandjak je vecan i Istinu.Mi smo svi slepi da nam oni ne otvaraju oci i ne sole pamet sa ovim komentarima o kojim ni oni ne veruju.
Odgovori
-1 # Istina 2018-07-12 19:08
Nismo svi slepi Bogu Hvala a ni zelimo da budemo vidovnjaci i babe gatare samo de bavimo cinjenicama Za razliku od vas ciji de komentari kao po pravilu zavrsavaju mi boljeg od njega (Muftije)nemamo.E jeste ga odbranili Ti kao Ono Ma i on je los al sta ces sta je Tu je.A Za Kletve i psovke Ne bojim de ja toga strah me izgovorene nedo Bog neistine a kletva kap sto Ti Rece de vraca onome koje izgovori pa makar i bio u pravu.
Odgovori
-4 # vidovnjak 2018-07-12 19:27
Ako je neko baba gatara onda od tebe vala nema vece.Od salapljenja nemozes da se zaustavis.Da vam [censored] ne servira Zukija kao mamac ti i tebi slicni kao krme na zvizgu se zaletavate i od balavljenja ne mozete da se zaustavite .Toliko o tvojoj istini (citaj lazi ).
Odgovori
0 # Istina 2018-07-12 20:05
Babo gataro niti je Vucic postao jagnje niti je Piroman Muftija(govor kako ce zapaliti zgrada AKO se zapali Stan) postao vatrogasac.Vuk dlaku menja a cud nikada a Muftija Jos i manje.Srecom te su im glasaci kao slijepi misevi pustaju krike da bi se kretali.Istina boli otvorite oci pré nego vam tama postane dan.
Odgovori
0 # Istina 2018-07-12 20:31
Vuk-Vucic
Odgovori
+1 # s.b. 2018-07-12 20:54
Pročitaj pažljivo šta ova lažovčina piše:
Kao, sve je to zbog vrtića, bla...bla...
A svako ko ima malo para moze da uzme neki lokal pod zakup i otvori mini vrtić tzv "igraonicu" gde deca borave i po ceo dan. Toga sada ima koliko hoćeš!
Ali ne može svako, čak i ko ima i mnogo para, da otvori vrtić i da njegovo dete uče ISPRAVNO kvalifikovani vaspitači i to u duhu Islama.
Tu se krije tajna uspeha dečijih vrtića IZ tako da otpada ovaj nikakav argument o "ratu" sa žandarmerijom oko gradnje vrtića itd.
- Žandarmerija je otišla a ostala policija - koja bi pozvala tu istu da se nešto ponovo pokušalo - tako da i ta laž pada u vodu.
- Muftija nije bio u prve redove, - tačno, ali je bio njegov sin - ako bi tako slepo gledali na taj dogadjaj.
Dok je trajao sukob sa žandarmerijom (gde im je otet pištolj - ako nisi znala, pendreci ...itd) u to vreme su se vodili ...
Odgovori
+3 # Sandzacki Srbin 2018-07-13 06:20
Jedna stvar je pozitivna. Nema zandarmerije vise. Tako da sad smo naucili da se pljujemo bez zandarmerije. A i to jer nesto.
Odgovori
-5 # Brada 2018-07-13 10:09
E jadni sveti Zukimije koju je muku video dok se dokopao vlasti u BGD-u.Bas nam ga je zao,jer se covek mnogo namucio.Prodavao se svima,dodvoravao,zloupotrebljavao narod za nake bune,sve dotle dok nije ponudio Vucku potpunu prodaju verskih i nacionalnih bosnjackih interesa.Tada se zavukao sveti Zukimije Vucko duboko sa zadnje strane i sada bije narodu praznu pricu,jer zna da jos ima hajvana koji mu veruju,odnosno koji zavise od njegovih parica.Takvi ga jedino i podrzavaju.
Odgovori
0 # Istina 2018-07-12 21:00
Reko ja Muftijin potrcko vidi de iz komentara cim ga ovoliko boli istina o njemu i njegovom Muftji predstavniku Bosnjaka Koji se stidi Bosnjaka i svega Bosnjackog pa zarad par glasova izbaci Sve sandzacko i Bosnjacko iz Imena i grba stranke.Sram me zbog njega.Istina
Odgovori
0 # Istina 2018-07-12 21:01
Odgovor na komentar srecne b.
Odgovori
-3 # Brada 2018-07-12 21:20
Sveti Zukimije cetirputavencani,aman covece pusti se vise tog semena autonomije jer si ga sejao(naravno lazno) milion puta sve dok se nisi uvukao Vucku sa zadnje strane i obezbedio sbi svoj biznis a to seme se uvek izjalovilo,nego ti sada pocni da sadis maline,bar nesto ces uraditi korisno.E cuj te ga:"situacija se smirila kada je dosao Vucic na vlast"!Pa tacno je to jer si sa njim dogovorio da prodas i veru i naciju samo da ti budes miran.
Odgovori
-4 # vidovnjak 2018-07-12 22:16
Cime li ti je zivot cemeran da sada tu pakost ispoljavas sa puno mrznje koja te ubija ?
Odgovori
+4 # s.b. 2018-07-12 22:18
Mislim da ti više ide priča o stevanovici i traktorima, nego negiranje priče o autonomiji. ;-)
Odgovori
+2 # Sultan Sulejman 2018-07-13 13:09
E jadni su bosnjaci kada nam"brada" drzi predavanja o Islamu i patriotizmu! Pokrise po usima munaficki poganu daleko si ti od BOSNJASTAVA a mnogo dalje od Islama,nevazan si tip kao te tvoje nebuloze !
Odgovori
-1 # Brada 2018-07-13 15:28
Sultane Sulejmane,i ja to isto kazem i vidis da to uvek ponavljam: Jadna je nasa i vera i nacija kada nas lazno brani ova sa ovom bradom. Ne veruj bradonji nista.
Odgovori
+1 # Sandžak je vječan 2018-07-12 21:23
Za S.B.
Vjerovatno si na neku malu infuziju pri nekoj od Zukorlićevih firmi,ti ili neko tvoj iz porodice pa zato tako pišeš.Kako god postao si neargumentovan i kontradiktoran.Skoro da nema ovdje nikoga kome Zukorlić nije u nekom trenutku bio idol,svjetlost koja će nas izbaviti iz tame zvane Ljajić-Ugljanin.Međutim vrijeme prolazi a mi koji nismo na cuclu koju nam on daje i koji imamo mozak uvidjeli smo prevaru i razočarenje od Zukorlća.To da je najbolji retoričar to stoji.To da umije najbolje da zastupa interes Sandžaka,Bošnjaka i to stoji ali u konkurenciji gde su mu suparnici Ljajić-Ugljanin.Prosto mi nemamo druge predvodnike.
E sada mi SB reci ovo,zašto se od Zukorlića odbiše i nestadoše jedan Ferid Muhić,Džemaludin Suljević,Reis Cerić i mnogi koji su mislili da je Zukorlić taj barjaktar i oslobodioc a on se svakim danom predstavlja kao jedan od svih do sada koji su samo mislili za sebe a za narod ih nije bilo briga.
Odgovori
-2 # Sultan Sulejman 2018-07-13 13:15
E vidis meni Zukorlic nikada nije bio "IDOL",kao sto kazes a nadam se i svim pametnim bosnjacima a i da te podsjetim UZIMANJE IDOLA U ISLAMU VODI KA NAJVECIM GRIJEHOM ZVANIM SIRK! Prije nego pocnes baljezgat ovdje savjetujem te da procitas nesto a mozda ti i udje sta u taj truhli SDA-aovski mozak,debilu jedan!
Odgovori
-1 # Olivera 2018-07-13 17:34
Sultane Sulejmane, naspram Sandzaka Vecnog, ti i tvoji komentari ste prava debilana. Covek je za tebe zivot izmislio i razmislja svojom glavom, iznosi argumente i retko vredja, dok si ti kombinacija praznoglavosti sa poganim jezikom. Zato Vecnom plus od mene, a tebi veliki minus.
Odgovori
+2 # Istina 2018-07-12 22:41
Sandzak je jedan lijep i argumentovan komentar kakav i prilici oni Koji razmisljaju svojom glavom i Ne slede nikog zbog malih interesa,Licne simpatije i mrznje prematuur drugima.Neprijatelj moga neprijatelja je moj prijatelj Gebelova parola je Ono na sta su spali nasi lokalni politicari i imami.Steta Ali istina
Odgovori
+4 # Sandzacki Srbin 2018-07-13 06:34
Muftiju za premijera
Odgovori
+1 # Olivera 2018-07-13 17:36
Zasto da ne? Mnogi muski gradjani nase zemlje bi vise voleli da nam premijer bude covek koji propagira mnogozenstvo, nego zena koja propagira lezbejstvo.
Odgovori
0 # evropska unija-EU 2018-07-14 13:43
Zukorlić je vrlo intiligentan čovjek....
nadam se da je sada na dobroj poziciji (obrazovanje....) da promijeni obrazovni sistem u Srbiji... da iz njega izbaci kosovski miti i kosovski zavjet ( po kojem treba očistiti islam sa prostora Balkana) , koji je bio glani faktor razbijanja Jugoslavije (juriš na BiH, Kosovo....). Tek tada Sandzak može imati autonomiju.
Odgovori

Dodaj komentar

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Sandzaklive.rs. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Sandzaklive.rs zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Sandzaklive.rs nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Security code
Refrešuj