Enis Imamović: Vlast želi da uzurpira BNV

Skupština Srbije u sredu je usvojila izmene i dopune Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina i Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina.

bnv 678x382

Usvojenim izmenama Srbija će, smatra predlagač republička Vlada, poboljšati već dobru zakonsku regulativu i pripadnicima manjina omogućiti dodatnu zaštitu individualnih i kolektivnih prava. Izmene Zakona o nacionalnim savetima važni su i zbog izbora za nove sazive nacionalnih saveta koji se očekuju na jesen. Tokom skupštinske rasprave, od poslanika bošnjačke nacionalnosti najviše kritika na usvojena rešenja uputio je poslanik SDA Enis Imamović.

* Čini se da ste, među poslanicima bošnjačkih stranaka, bili najoštriji kritičar predloženih izmena Zakona o nacionalnim savetima i o pravima nacionalnih manjina. Zatražili ste i njihovo povlačenje. Šta su vaše osnovne zamerke?

– Povlačenje ovih zakona je jedini izlaz iz situacije u kojoj ova vlast i vladajuća većina pokušavaju da nametnu katastrofalne zakone po kojima nacionalne manjine treba da ostvaruju svoja individualna i kolektivna prava garantovana Ustavom, a koja su uskraćena upravo lošim zakonima, poput ovih. Mi smatramo da je neophodno stvoriti mehanizme prema kojima bi se Bošnjacima osiguralo učešće u javnom životu i ravnopravna zastupljenost u svim državnim organima poput policije, sudova, tužilaštava, vojske, inspekcija… ali i upotreba jezika i pisma, obrazovanje na maternjem jeziku uz propisivanje kazni za one koji krše zakone o nacionalnim manjinama, a upravo to i još mnogo više je propušteno da se uredi ovim prijedlozima zakona. Sam način na koji je Vlada došla do ovakvih prijedloga predstavlja kršenje zakona i pravilnika, što je i ministar Ružić potvrdio, međutim to ovu vladajuću većinu ne zanima, oni koriste činjenicu da u parlamentu imaju većinu glasova i ne zanima ih šta su životne potrebe onih na koje se zakoni odnose. Mi smo tražili da se u zakonima stvore stabilni mehanizmi za rješavanje nagomilanih problema svih manjina, a posebno Bošnjaka. S obzirom da je Vlada, prilikom donošenja akcionog plana za manjine u okviru pregovora za pristupanje Srbije EU odbila da u Akcioni plan stvori mehanizme za rješavanje vitalnih problema Bošnjaka, smatrali smo da su ovi zakoni nova šansa, međutim i ona je što se tiče Bošnjaka propuštena i to na najgrublji način, ignorisanjem i odbijanjem svih zahtjeva legitimnih predstavnika Bošnjaka. Isti pristup je primjenjen i u grupi za pisanje zakona.

* Nadležni tvrde da su predložene izmene dobile široku podršku i da je njihov cilj poboljšanje već solidnih rešenja. Čini se da se BNV jedini oštro protivio rešenjima Radne grupe. Zašto su samo Bošnjaci protiv, ostali za? Ili je možda takav utisak pogrešan?

– Nije tačno da su dobili široku podršku, to govori i broj amandmana koje su podnijele sve manjinske partije nezadovoljne nametnutim zakonskim rješenjima, uključujući i one koje su dio vladajuće većine. Kao legitimni predstavnici Bošnjaka protivimo se svakom rješenju koje umanjuje ili otežava korišćenje prava i sloboda garantovanih Ustavom, a ovi zakoni su definitivno još jedna takva prepreka. Propuštena je šansa da se u ovim zakonima konačno definiše status nacionalnih savjeta, te njihova prava i obaveze u oblastima za koje su zaduženi.

* Ministar Ružić vam je odgovorio da Radna grupa „nije fontana želja“. Da li ste time zadovoljni?

– Smatram da ova Radna grupa ipak jeste „fontana želja“ ali želja većine da nametne manjinama ova katastrofalna rješenja. Ja nikako ne mogu biti zadovoljan nametanjem, uz to što mi predsjedavajući parlamenta nije dozvolio repliku na to izlaganje ministra Ružića.

Od ukupno 26 članova Radne grupe, nacionalne manjine su imale pet svojih predstavnika i na taj način nisu predstavljali nikakav faktor niti su imali bilo kakav uticaj, niti je učešće predstavnika nacionalnih manjina dalo očekivani rezultat jer u takvom odnosu u Radnoj grupi to praktično nije bilo ni moguće. Pored toga, radna grupa kojom je rukovodio državni sekretar je prekršila pravilnik jedinstvenih metodoloških pravila za izradu propisa koji nalaže da ako se više od polovine članova osnovnog zakon mijenja, odnosno dopunjuje, treba donijeti novi zakon. To uređuje i Zakon o Narodnoj skupštini. Izmjenama i dopunama Zakona o pravima i slobodama nacionalnih manjina mijenja se ukupno 20 članova osnovnog teksta zakona od ukupno 25 članova koliko ovaj zakon ima, uz dodavanje šest novih članova, pa je shodno moralo pristupiti donošenju potpuno novog zakona, jer tako nalažu važeći propisi u Republici Srbiji.

* Izbori za nacionalne savete se očekuju na jesen. Da li će SDA na njima učestvovati i hoće li Sulejman Ugljanin, predsednik BNV, biti nosilac vaše liste?

– O tome još uvijek nije bilo riječi u stranci. Zakoni po kojima se i ovi izbori organizuju su pisani tako da SNS i Vučić preko svojih saradnika Bošnjaka što lakše uzurpiraju BNV i tako ućutkaju legitimne predstavnike Bošnjaka u borbi za ostvarivanje svih individualnih i kolektivnih prava.

Bošnjačko nacionalno vijeće kao najviše predstavničko tijelo Bošnjaka ima veoma važnu ulogu u procesu evropskih integracija, a ujedno i jak zaštitni mehanizam preko kojeg se skreće pažnje domaćoj i međunarodnoj javnosti na neprijateljski odnos države i Vučićevog režima prema Bošnjacima. Zakoni koje je skupština usvojila pisani su sa ciljem da olakšaju SNS-u kontrolu svih nacionalnih savjeta.

Sandžak je svima zanimljiv* Sandžak se pojavio i u novom „prepucavanju“ Beograda i Prištine, nakon izjave Redžepa Hotija da bi Kosovo, u slučaju neke nove teritorijalne podele, moglo da „uzme“ Sandžak. Kako to komentarišete?– Ne želim da komentarišem niti da učestvujem ni u čijim „prepucavanjima“. Sandžak je važan istorijski i geopolitički centar, u njemu vijekovima u harmoniji žive četiri naroda i tri religije, pa je kao takav svima zanimljiv, ali najzanimljiviji i najvažniji je nama koji u njemu živimo.Zato se mi zalažemo da Sandžak dobije visok stepen autonomije koji će svim njegovim građanima omogućiti da sami upravljaju sistemom u kojem žive.

Komentari   

+2 # Olivera 2018-06-24 11:14
Imamovic se boji da vlast ne uzurpira BNV. A to sto je njegova SDA uzurpirala ovo Vece, o tome ne prica. Vise se bavilo ovo vece pod Suljkovom palicom lazima plasiranim protiv drzave Srbije, nego sa stvarnim zadacima nacionalnog veca. Jer ako je Srbija zaista ugnjetacki raspolozena, kako to politicari SDA vole da pricaju, zasto se ni jedno drugo nacionalno vece u tom pravcu ne oglasava poput bosnjackog? Zato smatram da ce sledeci izbori biti dobar pokazatelj sta Bosnjaci misle o radu Suljka i njegovih politickih saboraca iz redova SDA, koji su vise vodili svoju stranacku politiku ispred BNV, nego, nego sto su nastupali kao samostalna stranka.
Odgovori
-5 # Sandzacki Srbin 2018-06-24 11:51
Pokazi albanskog orla, mozda ti to pomogne u pregovorima sa Beogradom.
Odgovori
+8 # Hasko 2018-06-24 12:05
Ja sam mislio da je ovaj Imamovic fer da je drugaciji od Ugljanina,ali se radi o jednoj prevari jos goroj od Ugljanina,sve perfidno i potuljno.Na čelo odbora koji je doneo ovaj zakon jeste Meho Omerovic, koalicioni partner SDA,sto im on nije dozvolio da promene amandmanima s[censored]e clanove nego su doneli zakon gde vise nece moci politicari da ucestvuju u radu BNV i upravnom odboru BNV sto je na najvecu stetu SPP kao stranci koji ima strucnjake iz te oblasti,ima nacionalnu politiku,ljude koji bi donijeli pobedu kao Muftija,Admir,Jahja vec je zakon u korist SDP koji nema nacionalnu politiku niti ljude koji bi ponijeli pobedu. Namerno precutkuje Imamovic da je protiv ovog zakona javno izasao SPP i Zukorlic sa ostalim nacionalnim zajednicama na konferenciji za stampu pa nisu ni glasali za ovaj zakon. Imamovic treba da odgovori zbog cega je Ugljanin zloupotrebio BNV i zbog cega samo 40%bosnjcke dece se odlucuje za bosanski,kakve greske su napravili na testove za bosanski i ostale pogreske.
Odgovori
+5 # Sandzacki Srbin 2018-06-24 12:13
Niko ne iznosi argumente. Sta je problem? Jedan od problema je da po novom zakonu pare od drzave za nacionalne savete moraju da budu potrosene 50% za projekte (izdavanje kniga, kulturno vece, novine itd). To pogadja BNV jer Suljo trosi 100% na svoju promociju. Drugi problem je da po novom zakonu nacionalni saveti ne smeju se baviti politikom nego samo negovanjem kulture, obicaja, jezika i pisma. To isto Sulji smeta.
Odgovori
+5 # Mina 2018-06-24 12:55
Nadam se da će u sastavu BNV-a biti i drugih Bošnjaka koji nisu članovi SDA i da će se pružiti prilika i STRUČNIM lucima da daju doprinos afirmaciji bosanskog jezika.
Odgovori
+3 # Sultan Sulejman 2018-06-24 23:24
Pa zar ima vecih uzurpatora od vas iz sda pa nema vi ste bez premca na celu sa smutljom mutavim!
Odgovori

Dodaj komentar

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Sandzaklive.rs. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Sandzaklive.rs zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Sandzaklive.rs nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Security code
Refrešuj