Škrijelj: Bošnjaci i Albanci imaju tradicionalno dobre odnose

Izjava zamjenika predsjednika vladajuće Demokratske partije Kosova, Rexhepa Hotija, da bi “podjela Kosova podrazumijevala uzimanje Sandžaka i dio juga Srbije”, izazvala je veliku pažnju i brojne reakcije u Sandžaku i srpskoj javnosti.

dino skrijelj 1 696x469

Ovim povodom oglasio se i generalni sekretar SDA Sandžaka Ahmedin Škrijelj koji smatra da je izjava Hotija bespotrebno izazvala negativne reakcije srpske javnosti i srpskog državnog vrha.

“Ako se upustimo u tumačenje te izjave onda moramo da nekoliko činjenica imamo na umu. Prije svega to da će kompletan prostor Zapadnog Balkana biti dio Evropske unije i NATO Pakta. U toj velikoj, da je tako nazovemo, saveznoj državi Evropska unija, Kosovo, Sandžak, Srbija, Crna Gora i drugi imaće isti ili približno isti status,odnosno biće gotovo ravnopravni sastavni elementi te velike porodice naroda i država, odnosno Evropske unije”, izjavio je Škrijelj.

Navodi da je članstvo u NATO paktu neodvojivo od priključenja Evropskoj uniji.

Škrijelj ocjenjuje da je Sandžak neminovnost i da je otvoreno pitanje u kom obliku i formi će status Sandžaka biti riješen.

“Budite sigurni da će Sandžaka biti”, navodi on i podsjeća da su građani Sandžaka na referendumu koji je održan od 25. do 27. oktobra 1991. godine izjasnili za potpunu političku i teritorijalnu autonomiju Sandžaka sa pravom priključenja jednoj od suverenih republika.

“Očigledno je da dolazi vrijeme kada će se ispraviti mnogo nepravde učinjene Sandžaku i ljudima koji u njemu žive, a naročito Bošnjacima. Rješavanje statusa Sandžaka predstavlja osnovni preduslov za uspostavljanje trajnog mira i stabilnosti na Balkanu”, kaže Škrijelj.

O tzv. “zelenoj transferzali”

Zelena transferzala je fikcija projektovana od strane srpskih službi bezbjednosti da bi se ratni i drugi zločini počinjeni u Bosni, Sandžaku i Kosovu opravdali navodnom borbom protiv izmišljenog terorizma i ekstremizma, smatra Škrijelj.

“Suprostavljajući se toj navodnoj zelenoj transferzali srpske oružane snage su ubijale žene, djecu, druge civile i sistematski protjerivale stanovništvo i vršile organizovanu kampanju etničkog čišćenja u Bosni, Sandžaku i na Kosovu”, navodi on.

O odnosima sa Albancima i Kosovom

Škrijelj ocjenjuje da ukupna situacija u Sandžaku nije dobra i da su Bošnjaci kao narod diskriminisani i obespravljeni u svim oblastima društvenog života.

Navodi da srpske vlasti očigledno nemaju ni volje ni želje da poboljšaju položaj Bošnjaka. Sa druge strane Bošnjaci i Albanci imaju tradiconalno dobre historijske, prijateljske i porodične odnose vijekovima i nikada nisu bili suprostavljeni jedni drugima.

“Albanci dreničkog kraja pod vođstvom Šabana Poluže sačuvali su Bošnjake Sandžaka od masakra četnika Draže Miohajlovića. Srpske vlasti nikada nisu imale sluha da iskoriste prednosti takvih odnosa te da legitimni predstavnici Bošnjaka budu most saradnje u rješavaju svih otvorenih pitanja između države Srbije i države Kosovo, kako bi iste imale potpuno skladne i dobrosusjedske odnose”, rekao je generalni sekretar SDA Sandžaka, Ahmedin Škrijelj.

Komentari   

+8 # Emir 21-06-2018 13:05
Zrela i do detalja jasna poruka . Bez imalo dodvoravanja beogradskom rezimu a ne odrucuci se bratskih, prijateljskih veza sa Albanicima Kosova iznesena je sustina trenutnog stanja Bosnjaka Sandzaka.
Bila i ostala čuvar nacionalnog identiteta - SDA Sandzaka!
Odgovori
-6 # Olivera 21-06-2018 20:20
Ovaj Ahmedin ce biti pravi klon svog ljidera.
Odgovori
0 # posrbljeni turcin 22-06-2018 09:43
sta je ''krivoslavko'' boli vas cinjenica da ste vi jedini vjeciti SAMCI jer ste sami sebi skrojili takvu sudbinu,Skrijelj je u pravu g..ovna poput ljajica i slicnih su nas udaljili od nase brace Albanaca ,ali samo centimetar,jer braca se mogu zamjerit ali ne i odreknut,vlahnjice
Odgovori

Dodaj komentar

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Sandzaklive.rs. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Sandzaklive.rs zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Sandzaklive.rs nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Sigurnosni kod
Refreširaj