Kosovo bi da pripoji sebi i Sandžak

Zamenik predsednika vladajuće Demokratske partije Kosova Redžep Hoti tvrdi da podela Kosova nije na dnevnom redu, ali i kada bi bila podrazumevala bi da Kosovo uzme Sandžak i deo juga Srbije. Zato, kaže, ova opcija nije moguća i vlasti u Prištini su je do sada više puta odbacili kao mogućnost.

sandzak kosovo 333a

"Kosovo i Albanci imaju dobar geostrateški položaj. Imaju SAD i NATO, imaju podršku severne Makedonije i zvanično priznanje od svih susednih zemalja, izuzev Srbije", rekao je Redžep Hoti u intervjuu za prištinski portal Lajmi.

Dodao je da je Kosovo "organizovana institucionalna država, koja ima svoje vojne i policijske snage, jedno od čuda ovog vremena za region, pa se zbog svega ovoga može razumeti to što politička elita u Srbiji provokacijama i lažnim vestima doliva ulje na vatru" stalnim zagovaranjem podele Kosova.

"Podela nije na dnevnom redu. Naprotiv, odvajanje se ne može dogoditi bez pripajanja Kosovu dela Sandžaka, koji pripada Srbiji, i dela Sandžaka u Crnoj Gori. Ne može se dogoditi podela Kosova bez uzimanja doline Preševa. Ne može biti odvajanja Vojvodine od Srbije. Kao što vidite, postoje neki mali aspekti koji komplikuju podelu Kosova", rekao je Hoti.

Hoti kaže da Beograd podelu Kosova smatra stvarnom opcijom kako bi se sprečilo stvaranje "velike Albanije", od koje, kako kaže, "srpska država ima strah".

Stoga kosovski politički faktori treba da budu ujedinjeni kada je reč o odnosima sa Beogradom.

Prema njegovim rečima, prvo je potrebno poštovati kosovski ustav, drugo je da treba postići jedinstvo političkih faktora o ovom pitanju, a kao treće, Hoti je naveo, da "Kosovo treba da preuzme svoju odgovornost, a Srbija svoju".

Hoti za Lajmi kaže da smatra da "Beograd treba da preuzme i odgovornost za ratne zločine i invaziju na Kosovo".

Govoreći o završnoj fazi dijaloga Beograda i Prištine, Hoti kaže da ti "pregovori treba da budu sveobuhvatni i ujednačavajući", s obzirom na to da postoji podela između političkih stranaka o tome ko bi trebalo da vodi ovaj proces.

"Čak i platforma koju je vlada predložila za dijalog sa Srbijom, skupština je povukla kako bi pružila prostor za postizanje konsenzusa", rekao je Hoti.

Kosovska vlada je pomenutom platformom predvidela da dijalog sa Beogradom u završnoj fazi treba da vodi predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači, ali je opozicija bila protiv, pa je vlada taj predlog platforme povukla.

Komentari   

+14 # kontraverznBIZNISMEN 18-06-2018 14:33
Pa nije ni to losa opcija za sandzak. Ako nam srbija neda da disemo i ne dozvoljava da se organizujemo u autonomni sandzak zarad omogucavanja prosperiteta onda ni ulazak u savez sa kosovom ili jos bolje pripajanje citavog sandzaka CG ne zvuce strano...
Odgovori
-11 # No coment 18-06-2018 16:16
Pa ako ti se to svidja blizu ti je Kosovo a ja ni u snu kao i vecina stanovnistva.
Odgovori
+17 # kontraverznBIZNISMEN 18-06-2018 16:27
U savezu sandzaka sa kosovom bi sandzak i sandzaklije imali mnogo bolji status i bili postovani umjesto genocida koje pod srbima redovno dozivljavama za za vrijeme "mira" nas se gazi i nipodnistava.

Dva mlada regiona koja su vise od 100 godina gusena i sabotirana zapravo imaju mnogo zajednickih interesa...!

:-)
Odgovori
+9 # New World 18-06-2018 19:40
Brat moj, mi i da se pripoiomo kosovu bili bi dalje etnička manjina koja bi morala dabse bori i za svoj jezik i za svoju nacionalnost i škole...
Meni albanci nisu baš nešto dobat primer o tretiranjunetničkih manjina, pa ako nisu gori i od srbadije.

Oni hoce da im se pripoimo samo iz jednig razloga, zato što smo mi u njihovim očima albanci i ništa više... e tu već postaju od mene napomenuti problemi. Mi smo bosnjaci, ako bi se kome mogli pripoiti obda je to bosna, bosna i niko više. Moje dete da üči albanski a 100 godina krvarismo da odbranimo naš sandzački duh? Nikad!
Odgovori
+6 # kontraverznBIZNISMEN 18-06-2018 19:52
Neradi se tu o pripajanju vec nekoj vrsti konfederacije. I bez obzira koliko to bilo izvodljivo netreba biti tek tako otpisano vec je zdravo drzati otvoreno kao mogucnost kako bi se i time postavio pritisak na srbiju da se nas status poboljsa. Tvrdi pazar, mjerkaj pa presjeci. Ali drzi otvorene opcije! :-)
Odgovori
+7 # New World 18-06-2018 20:06
Tu ti apsolutno dajem pravo, sada je na drzavnim organima da uvide pravu vrednost i potrebe naroda iz sandzaka. Ubedjen sam da ukoliko se nase potrebe ne uzadovolje, nas narod samo alah dragi moze zaustavit da se sa kosovom ne sastavi. Bar su braca muslimani :) i do duse, ovamo na zapadu se uvek rado druzim sa albancima. Slični su nam po sistemu: Il te vole il te kolje, trece nema.
Odgovori
-8 # Olivera 18-06-2018 21:36
Ne bi on da zivi na Kosovu sa sciptarima. On samo ovde preterano sere, jer ocigledno nema pametnija posla. Da nema Srbije, davno biste se vi ugusili, ali od sopstvenog smeca i zagadjenja na svakom koraku. I ugusili i razboleli. A vi pucate od zdravlja i pasjaluka, pa svasta lupetate i svemu trazite dlaku u jajetu. Kod sciptara toga ne bi bilo, sigurna sam. Tamo bi mucili i pravili Srbiju od blata.
Odgovori
+6 # Kosovo i Sandzak 19-06-2018 04:08
Olivera,sedni malo i razmisli tom tvojom bukvom,zasto vas niko ne voli i nece sa vama. Slovenci,Makedonci,Bosnjaci,Hrvati,Albanci i ”braca Crnogorci.. Svi bjeze od vas jer ste bolesni i imate urodjeno u vama zivotinjski poput vuka nagon za klanje i ubijanje. Mislim da svaki srbin i stpkinja treba da se pokrije po usima i stidi sto je srbin.. Ovo nije uvreda nikakva vec samo realnost.
Odgovori
-7 # Sandzacki Srbin 19-06-2018 07:19
Realnost je da Alija vas ostavio i hteo da izadje iz Jugoslavije, a onda su Bosnjaci u CG glasali za nezavisnost CG i udarili vam granicu. Bosnjaci ne drze jedni do drugih, a sad ces ti da nam pricas nesto.
Odgovori
+3 # Kosovo i Sandzak 19-06-2018 12:44
Svi su od vas pobjegli sto znaci ko ste i sta ste. Pametnom dovoljno.
Odgovori
-2 # Olivera 19-06-2018 18:55
Neka su. Nas teši što su Sandžaklije sa nama.
Odgovori
+12 # Dzeno 18-06-2018 16:22
Kosovo i Sandzak bi mogli da udju u jednu drzavnu federaciju da se svako pita za sebe i medjusobno pomazu.
Odgovori
-10 # King 18-06-2018 16:33
Sandzak bi kao svi a niko nas ne haje....ni srbi..ni turci..ni crnogorci..ni bosanci...ni albanci
Odgovori
+14 # Samir 18-06-2018 17:32
Sandzak je glavni amortizer sveukupne Balkanske bezbjednisti i zato je vazno da se proces demikratije i socijalne pravde za sve gradjane Sandzaka osnazi od svih naroda u okruzenju uz mentorstvo EU-e
Odgovori
-16 # King 18-06-2018 16:36
Sto je najgore ni sami sebe vise ne hajemo !!
Odgovori
-19 # Olivera 18-06-2018 16:43
Kosovo ni samo nije država, a ne da još pripaja sebi delove dve suverene države Srbije i Crne Gore. I vidite, Srbija ne priznaje državnost svoje srpske pokrajine, dok je kukavna Crna Gora kosovsku državnost nažalost priznala. Znaci sa šćiptarijom je svejedno, oni su agresivni, bio prema njima popustljiv ili ne. Ali neće dugo ni to njihovo zajebavanje.
Odgovori
-13 # Sandzaklija do Koske 18-06-2018 17:12
Albanci bi sve bošnjačko ukinuli u tom njihovom Sandžaku i zabranili bi trun svoga da imamo. To sto oni nude nije prijateljstvo vec okupacija. Zato mogu šipci da ga puše ko i njihova braća četnici
Odgovori
+10 # kontraverznBIZNISMEN 18-06-2018 18:23
Nas je generacijama uceno da budemo pasivni, da drugi preko nasih glava odlucuju u nasoj sudbini. To je jedna mentalna konstrukcija koja nam je nametnuta kako bi nas se lakse drzalo u toru poput ovaca.

U nekoj federaciji sa kosovim sandzak bi imao izuzetno jak polozaj i mi bi u jednoj ogromoj mjeri bili suvereni i sami odlucivali o svojoj sudbini a akonomski bi u takvoj zajednici profitirali.

Sa druge strane sta nam nudi srbija? Jedno veliko nista i nastavak tendencije posrbljavanja.
Odgovori
-5 # Sandzaklija do Koske 18-06-2018 19:02
Ti si neki mahniti biznismen.

Bosnjaci u Srbiji i Crnoj Gori su priznati Ustavom i imaju svoja nacionalna vijeća i sva prava što se tiče nacionalne propasnosti,e sad to sto takvi kao ti ne znaju ni sta su nego talasaju je potanje za Vas. Diskriminacije naravno da ima i to ne sporim al care kod Šiptara bi imao samo onu rabotu.
Odgovori
+8 # kontraverznBIZNISMEN 18-06-2018 19:57
Ustav kosova bosnjacima daje znatno veca prava no sto imaju u srbiji. I neradi se ovdje o pripajanju sandzaka kosovu vec o stvaranju unije. Jos da dodam da nas albanci (ili kako ih ti obojen cetnistvom nazivas "siptari") nikada nisu ubijali i protjerivali kao sto su to srbi cinili mnostvo puta.
Odgovori
+2 # New World 18-06-2018 20:11
@sandzaklija do kose, jesi li ti to čitao ustav kosova? Koji faktori konkretno te navode na taj stav? Šta ako se varaš selam.
Odgovori
-3 # Obavezno 18-06-2018 19:57
Neznam zašto ti pucaju minuse. Potpuno si upravu. Ili se Bosni pripojiti ili samostalni biti, to bi bilo najbolje za nas. A kosovu nikako, pitajte samo bošnjake koji žive na kosovu.
Odgovori
-4 # Sandzaklija do Koske 18-06-2018 22:15
Obavezno@ pucaju zato jer žive u bajkama.
Odgovori
+4 # kontraverznBIZNISMEN 18-06-2018 23:03
Za razliku od tebe ima nas koji zaista i poznajemo ljude albanske nacionalnosti a ti nastavi sa svojom slijepom mrznjom prema "siptarima"...

Daleko vas je ta mrznja dovela - sve do statusa genocidnog naroda.
Odgovori
+12 # Samir 18-06-2018 17:27
Hoti je realno komentarisao Balkanske prilike, jer ta opcija je svakako odgovor u slucaju da Srbija insistira na podeli Kosova...u tom slucaju bi se oprostila od Sandzaka i Presevske doline. U postojecoj konfiguraciji je najrealnija Kantonizacija regiona tj Kantonalni statusi za Sandzak i Presevsku dolinu za reciprocitet u ZSO i RS u BiH. Jedino u takvom formatu je moguca integracija Zapadnog Balkana u EU.
Odgovori
-14 # Sandzacki Srbin 18-06-2018 17:28
Dosadni ste vise sa vasim secenionizmom.
Odgovori
+9 # kontraverznBIZNISMEN 18-06-2018 18:19
Nama je dosadio odnos drzave srbije prema nama. 100+ godina nipodastavanja i namjernog drzanja u izolaciji i ekonomskoj i kulturnoj opsadi.

Nek nam srbija omoguci da na lokalu odlucujemo o stvarima koje nas se ticu i prestane u kontinuitetu gnjeciti i samo cu skinuti kapu i pokloniti se drzavi koja nas postuje.
Odgovori
-9 # Olivera 18-06-2018 19:43
Šta čekaš onda. pokloni se i skini kapu. Jer šćiptari bi ti nabili keče na glavu, koje ne bi smeo ni da skineš a ne da zameniš za neku drugu kapu.
Odgovori
+4 # kontraverznBIZNISMEN 18-06-2018 19:59
Kad vidim autonomni sandzak onda mozemo razmisljati o skidanju kape oljic.
Odgovori
-2 # Sandzacki Srbin 18-06-2018 21:16
Uveo se bosanski jezik svugde. Slobodno se upraznjava religija, ima islamska veronauka u skolama, imaju sad i hodze u vojsci, Koristite sistem maksimalno. Ulazite u Skupstinu i preko manjinskih lista i preko Vuciceve liste, tako da vas je tamo vise nego Madjara. Nema niko da kaze, bolje je nego sto je bilo. Stvar je u secesiji, samo vas to zanima.
Odgovori
-3 # Olivera 18-06-2018 21:43
Ali nema Suljka u vlasti, Srbine sandzacki. A ovi naprednjaci su bas skrti i ne daju mu fotelju. A ta fotelja bi bila carobna. Jer kad bi Suljko seo u nju, Srbija bi kao nekom magijom postala najbolja zemlja na svetu.
Odgovori
+3 # kontraverznBIZNISMEN 18-06-2018 22:20
To za jezik uopste nije tacno jer se nastava sabotira. Sto se tice skupstine ta nam mjesta i neznace nista jer realno tamo nista nemozemo promjeniti. Autonomni sandzak gdje mozemo uticati na svoja lokalna pitanja i posebnosti i netrebaju nam ni ministarska mjesta niti poslanici u skupstini.
Odgovori
+1 # Sandzacki Srbin 18-06-2018 21:35
Sandzak je pod Turskom bio nerazvijen. Tamo gde su vladali Austrijanci bilo je bolje. Usporedi fotografije Pazara i Subotice od pre sto godina. A za Jugoslaviju mozes slobodno da zaobidjes. Zna se ko je tad vladao. Srba oko Tita nije bilo puno. Zali se Dzemalu Bijedicu. Jedino su devedesete bile teske za vas, to stoji.
Odgovori
+4 # kontraverznBIZNISMEN 18-06-2018 22:24
Kakve je veze dzemal bijedic imao sa sandzakom?

A turska jeste vec u 19om vijeku bila jedna zaostala drzava pa i necudi da su gradovi pod njenom vlascu tako i izgledali..

Ja govorim o namjernom zapostavljanju sandzaka u zadnjih 100 godina pa i kroz SFRJ.
Odgovori
+3 # Nur -Bec 18-06-2018 21:51
Kosovski Albanci nas se sjete kada se prepucavaju sa Srbima isto kao i bosanski Bosnjaci! Obzirom na nase specificnosti za nas je najbolja autonomija u sklopu Srbije i C.G.Kada bi Srbija bila normalna demokratska drzava, a ne drzava koja je jos uvijek u okovima cetnistva i fasizma i kada bi mogla da prepozna sve pozitivnosti koje donosi nasa autonomija to bi bila daleko najbolja opcija i za nju i za nas. Umjesto da se o tome ozbiljno raspravlja od njih samo mozes cuti rijeci separatizam i seceonizam.Srbija sama sebi postavlja kamenje na putu prosperiteta,a dok to skontaju bice kasno.
Odgovori
+4 # kontraverznBIZNISMEN 18-06-2018 22:06
Slazem se 100% , ali nije ni nama s goreg tvrditi pazar ;-)

Sa srbima i crnogorcima nemamo tu jezicku barijeru sto je sa jedne strane dobro ali sa druge strane na ostavlja veoma izlozenim asimilaciji. Autonomija u nekom obliku nam je neophodna i nemam nista protiv da smo u sastavu srbije i CG kada bi to bilo udovoljeno. Cak sta vise mozemo biti most koji ce povezivati i srbiju i CG i bosnu.
Odgovori
+3 # Nur -Bec 18-06-2018 22:37
Citira kontraverznBIZNISMEN:
Slazem se 100% , ali nije ni nama s goreg tvrditi pazar ;-)

Sa srbima i crnogorcima nemamo tu jezicku barijeru sto je sa jedne strane dobro ali sa druge strane na ostavlja veoma izlozenim asimilaciji. Autonomija u nekom obliku nam je neophodna i nemam nista protiv da smo u sastavu srbije i CG kada bi to bilo udovoljeno. Cak sta vise mozemo biti most koji ce povezivati i srbiju i CG i bosnu.

Mi i jesmo most,ali im cetnistvo ne dozvoljava da to skontaju.
Odgovori
-1 # SJ biser Sandzaka 18-06-2018 23:39
Pod Srbijom nam se desavalo sve najgore.Ali to je nista u poredjenju,sta bi nas zadesilo,ako bismo se,ne daj boze,nasli unutar granica tog tzv Kosova.Ne bi smeli da disemo.Pa samo pogledajte pod kakvim uslovima zive nealbanske manjine na Kosovu.Mnogo se izvinjavam Sandzaklijama koji su porijeklom Siptari,ali nisu sve Sandzaklije to.Albance cijenim,ali kao susjede,ali sa njima zajedno,to nikako.Sandzaklije treba da shvate jedno,da nismo mi novac za potkusurivanje ni Srbima,ni Bosancima,ni Albancima.Nase je proslo 1912 g kada nas je napustila nasa osmanska majka,kada su prestale da se cuju turske borije sa sjenicke i novopazarske tvrdjave.Sada smo sirocad na Balkanu,ali ona sirocad,koja su dovoljno vitalna i krepka da prezive.Ne trebaju nama macehe,ni albanska,ni srpska,ni bilo koja druga,maceha je maceha.Braco moja sandzacka,Sandzak ispred svega!!!ZIVIO NAM SANDZAK!
Odgovori
+4 # kamenko 18-06-2018 23:02
saglam konstilacija Sandzak-Kosova federacija
Odgovori
0 # to je to 19-06-2018 20:20
Sandzaku treba jedno uvazavanje od strane Srbije uz sva prava koja pripadaju nazionalnim manjinama a ne manipulacije za svoje potrebe ali i od nas zavisi dokle budemo kao slijepi birali ovakve predstavnike iz naroda koji se sete naroda jedino kada ostanu bez fotelje sami smo dosta krivi.
Odgovori
0 # Crnogorac 12-11-2018 15:39
Cus Sandzaklije,pa ako vam je tu bezveze idite u Tursku ,a odvajanja nema ima manjina svuda u svijetu pa kad bi se poceli odvajat na sta bi to licilo,vi ste srbi islamske vjere kad to prihvatite dobit cete postovanje do tad nista,islam je dosa sa otomanskim carstvom prije toga ga nije bilo tako da ovim je sve jasno.Sto Turska neda drzavu Kurdima?A R.Srpska da se odvoji?Eee vidite samo kako vam odgovara.Znate li kolko ima Srba u Srbiji preko 6.000.000 i sad treba vi da se pitate,e nece moc.Da ste vi u situaciji ka Srbija da li biste razmislili da date autonomiju Sandzaku?Mislim da ne .Treba vi da se stidite i da se pokrijete usima, izdajnici.I prestanite da padate na fore zapada i Amerike,razmisljajte svojom glavom srbi ste i mi cemo vas prihvatit.
Odgovori

Dodaj komentar

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Sandzaklive.rs. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Sandzaklive.rs zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Sandzaklive.rs nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Sigurnosni kod
Refreširaj