Imamović: Istrpite bar šest opozicionih poslanika

Amandman Ujedinjene doline – SDA Sandžaka, kojim je predloženo da se u naziv Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu doda „i manjinsku samoupravu“, bio je dovoljan povod poslanicima vladajuće većine u Skupštini Srbije da otvore polemiku o nikad boljem položaju nacionalnih manjina u Srbiji.

ghmchgmkchjc

Oni su se obrušili na lidera SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina pozivajući ga da se dozove pameti i da prestane da Srbiju naziva fašističkom tvorevinom, jer je Srbija sunce demokratije.

Zbog niza replika poslanika vlasti Enis Imamović, poslanik SDA Sandžaka, poručio je vladajućoj većini tokom skupštinske rasprave da „smisle način kako će da istrpe bar šest manjinskih opozicionih poslanika u ovom sazivu“.

„Tok današnje diskusije i količina agresije samo zato što se jedna partija drznula da predloži amandman, možda je dokaz da je naša greška što nismo bojkotovali izbore. Šta ćemo mi ovde, jel vidite kako prihvatate svaku kritku, vi sat vremena iznosite frustracije o čoveku koji nije prisutan“, rekao je Imamović, a na primedbu predsedavjuće Elvire Kovač da mu je isteklo vreme, Imamović je rekao da je „istekao i smisao ovoj skupštini“.

Komentarišući predloženi amandman šest opozicionih poslanika Đorđe Milićević, poslanik SPS, upitao je šta su to manjinske samouprave i podsetio da se sada formira Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, ravnopravnost polova i društveni dijalog u čiju nadležnost prelaze sva pitanja vezana za položaj manjina.

On je dodao da Srbija spada u red država sa najvećim obimom i sadržajem zaštite manjinskih prava, ali je podsetio i na ranije izjave Sulejmana Ugljanina o Srbiji kao fašističkoj tvorevini.

Imamović je odbacio takve navode, rekavši da je Ugljanin rekao da su pobedili fašistički režim i onu srpsku državu u kojoj nema mesta za druge i drugačije.

Poslanik SDA – Sandžaka je ocenio da je to bio „spin novinara“ i izrazio nadu da će Ugljanin podneti tužbu zbog toga, pa da će onda i na sudu moći da dokaže te svoje tvrdnje, a Milićeviću je poručio da mu se priviđa „Ugljanin“.

„Daleko od toga da se meni priviđa Ugljanin. Verujte meni se priviđaju daleko lepše stvari od toga. Ne razmišljam o Ugljaninu”, odgovorio mu je Milićević i pitao da li je Ugljanin Srbiju do 2000. godine nazivao maćehom, a od 2000. je govorio da Srbija postaje naša zemlja.

U raspravu se uključio i Dragan Marković Palma koji se “prisetio” da je više od 40 gradonačelnika Sulejman Ugljanin vodio u manastir Sopoćani čime su, kaže, svi bili iznenađeni.

„Šta se to promeni, Suljo, u tvojoj glavi odjednom? Suljo, vrati se u normalu“ , poručio je Marković, konstatujući da narod Sandžaka ili Raške oblasti hoće da živi od svog rada i da „niko od njih ne misli kao Ugljanin“, koji će „politički da propadne“.

I Marijan Rističević, poslanik sa liste SNS, konstatovao je da se stepen demokratije u jednoj zemlji meri pravima nacionalnih manjina i da je Srbija u tom smislu demokratska zemlja za deset plus, i da gubitak jedne fotelje ne znači i gubitak demokratije.

Pojedini poslanici vlasti ponudili su se da Ugljaninu kupe neku novu i udobnu fotelju, kako bi konačno prestao sa cinkarenjem sopstvene zemlje.

Osim parlamentarnoj opoziciji Vladimir Đukanović, poslanik SNS, obratio se i vanparlamentarnoj poručujući joj da slobodno bojkotuje i naredne izbore i da je on protiv bilo kakvog kompromisa sa takvim ljudima i dijaloga sa njima, jer oni imaju sve medije i vode harangu protiv Aleksadra Vučića i svih onih koji ne misle kao oni.

”Dobro je da se otvara ministarstvo vezano za dijalog, ali pitanje je ko nam to nudi dijalog. To što oni rade nisu radili ni nacisti. Pogledajte šta se dešava sa Gordanom Comić koja je zloupotrebljavala poslovnik i bila sunce demokratije, a sada je nazivaju huljom, izdajnikom. To je zastrašujuće i sa takvima mi treba da razgovaramo. Da imaju vlast streljali bi po ulicama “, naveo je Đukanović.

On je dodao da su se na njega obrušli mnogi jer je izabran za predsednika Odbora za pravosuđe, a nije im smetalo kada je advokat Boško Ristić, takođe bio predsednik tog odbora.

Naveo je da se ne plaši pretnji tih hrabrih, ali se osvrnuo i na pretnje koje ovih dana dobija predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Tokom jučerašnje rasprave naprednjaci nisu štedeli reči hvale na račun predsednika svoje stranke i države, hvaleći ga ne samo zbog stepena demokratije u našoj zemlji, zbog dijaloga sa manjinama i svega izgrađenog u zemji.

Hvalama su se pridružili i novopečeni mladi poslanici u svojim prvim skupštinskim govorima – Luka Kebara i Đorđe Dabić.

“Zaprepaščen sam nivoom priče o Vučiću. Ta vrsta opuštenosti vladajuće većine je prosto neprihvatljiva, konstatovao je samostralni poslanik Vladan Glišić zamerajući poslanicima sa liste Srpske napredne stranke da, umesto teme sednice Skupštine, reklamiraju svog lidera Aleksandra Vučića, što se ni u vreme Josipa Broza Tita nije radilo“, rekao je Glišić.

On je zatražio od predsedavajućeg sednice Vladimira Orlića iz SNS da opomene svoje stranačke kolege da se drže dnevnog reda, a on mu je uzvratio da rukovodstvo Skupštine toleriše da poslanici „pričaju o politici svoje stranke“.

Izabrani predsednici Odbora

U Skupštini Srbije izabrani su predsednici više skupštinskih odbora, pa će tako Odbor za kontrolu službi bezbednosti i u ovom sazivu voditi poslanik SNS Igor Bečić, a Odbor za odbranu i unutrašnje poslove poslanik SNS Aleksandar Marković.

Skupštinski odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava vodiće kao i do sada poslanica SNS Aleksandra Tomić, dok je za predsednicu skupštinskog Odbora za evropske integracije izabrana poslanica Saveza vojvođanskih Mađara Elvira Kovač.

Nova predsednica Odbora za kulturu je poslanica SNS Sandra Božić, a za predsednika Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo izabran je poslanik Muamer Zukorlić, a za predsednika Odbora za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije vodiće poslanica SNS Katarina Rakić.

Darko Laketić, poslanik SNS, biće predsednik Odbora za zdravlje i porodicu, a Radovan Tvrdišić iz SPAS-a vodiće Odbor za rad, dok je novi predsednik odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova poslanik SDPS Muamer Bačevac.

Nova predsednica Odbora za zaštitu životne sredine je poslanica SPS Ljubinka Rakonja.

(Danas)

Komentari  
-1 # mehmed 2020-10-26 22:48
Ocita hajka SPS protiv Bosnjaka.

Jos samo fali da se Selakovic ukljuci u diskusiju i kaze kao ono u Haskom Sudu " jacajmo Srbiju " !!!

a fali i priuceni vojnik Vulin
da postroji 1500 clanova specijalne policije ( kao onomad u N . Pazaru ) pa da krenu protiv tih 6 Bosnjackih "terorista "
- sa SPC uzvikom - " za 12-ti genocid spremni " .
Odgovori | Prijavi moderatru
-6 # Milica Kosović 2020-10-27 00:02
Ko o vama uopšte i razmišlja, ima vas 2% sabijenih u gudurama u kojima niko drugi nebi ni živeo. Ćuti i pokrij se ušima i ne prima se što ovaj zevzek traži svojih 5 minuta pažnje.
Odgovori | Prijavi moderatru
+4 # Bujanovac 2020-10-27 11:49
Meša,samo da ne bude zabune.nijesu šestorica iz sandzaka..nego troje iz sandzaka(imamovic,hodzic i kcerka rahmetli šemka kučevica) i trojica albanaca iz preševske doline...možda nijesi do kraja u toku...
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Pazar 2020-10-27 01:11
Kada je Sda trazila policiju da osvoje dzamije nije ti smetalo
Odgovori | Prijavi moderatru
-2 # Salakovac 2020-10-27 06:49
Za razliku od tebe meša,polako kapira šta se dešava,..prepametno,pazarište !!!??
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # More 2020-10-27 06:48
Jednopartijska skupština i Muftija sa SNS zato je dobro nagrađen. Samo šest iz opozicije, toje Vučićeva
demokratija. Tu je i njegov drug doktor smrt.
Odgovori | Prijavi moderatru
-3 # mehmed 2020-10-27 11:10
Za jednu komentatorku bi i Frojd - otac psihoanalize rekao , pa ovako nesto TAMNO i to u liku neke zene NISAM vidio na svom kaucu !!!
a moj mobitel Nerece...NErece Nista ...???
Odgovori | Prijavi moderatru
-2 # mehmed 2020-10-27 19:18
Ljudi pa ova Vuciceva privatna Skupstina :
Brnabicka , Vulin , Selakovic , Dacic kao da su iz SPC i Amfilohijevog sesira ispiljeni !!!

i kao da im je Ratko Todorovic bio vjekovni otac i mati tj. vjekovni Ministar za brigu o SPC porodici ...-

Ovaj Vucicev "andjeo" ce se na osnovu ovih IZJAVA "uspjesno" baviti sa problemima srpske porodice :

" Crna Gora nam je duboko neprijateljske drzava , crnogorcima je majka NDH , crnogorci su monteNEGRINI i imaju svoje utemljenje u katolicanstvu .. , medju feministicama nema ni jedne lijepe zene ... , u Srbiji je sav kriminal i korupcija u rukama monteNEGRINA ... " !!!

Ovaj ministar je bio prvoklasni huskac onih 90-tih godina -- ala Vucic !!!
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # Služba 2020-10-27 20:47
A zukan im služi,.!!!
Odgovori | Prijavi moderatru
Napiši komentar
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Sandzaklive.rs. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Sandzaklive.rs zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Sandzaklive.rs nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari