Fehratović: Zahvaljujući našem angažmanu počelo je otklanjanje nepravde prema Pešteri (VIDEO)

Skupština Srbije počela je novu sjednicu, a na dnevnom redu je Prijedlog zakona o ministarstvim kojim je predviđeno da Vlada Srbije dobije još tri nova resora.

gzzjztirtr

Narodni poslanik Jahja Fehratović istakao je da ta nova ministarstva Stranke pravde i pomirenja (SPP) smatra konzistentnim njihovom programu i da su su u prethodnom mandatu u republičkom parlmentu vrlo često potencirali na njihvom formiranju.

Fehratović je ocijenio da je Minstarstvo za ljudska i manjinska prava prijeka potreba svakog demokratskog društva, naročito društva koje je kulturološki, nacionalno i vjerski sastavljeno kao mozaik različitosti, kakvo je srbijansko društvo sa trećinom stanovništva koje ne pripada većinskom narodu i kao takvo je senzibilnije na različite izazove sa kojima se susrećemo.

“Ovdje ne mislimo samo na pripadnike naroda koji su zaokružili nacionalni idsentitet, brojčano su prisutniji i kulturno, nacionalno i vjerski sigurni u svom opredjeljenju jer imaju amtičnu državu koja svojim mehanizmima pospješuje i štiti njihov status u Republici Srbiji, na Bošnjake, Mađare, Albance, Hrvate, Rumune i druge, već i na one zajednice koje su manje vidjljive ili ispod radara usljed zakazivanja nekog od mehanizama zaštite njihovog opredjeljenja poput Roma, Aškalija, Makedonaca, Vlaha, Bugara, Slovaka i drugih manjih ili većih zajednica koje tradicionalno žive u RS-u.

Zaštita i promocija njihovih prava od izuzetne je važnosti za cijelo društvo, naročito jer se nalazimo u predvorje priprema za predstojeći popis stanovništva na kome trebamo mogućiti svakom građaninu da slobodno, prema vlastitom ubjeđenju i osjećaju iskaže svoje identitetske osobenosti. Zato smo mi iz SPP-a kao predstavnici liste koju su pored Bošnjaka, podržali i pripadnici drugih nacionalnih zajednica i manjinskih naroda a posebno Roma, Aškalija, Goranaca, Makedonaca i Slovaka kao značajan dio pripadnika većinskog naroda i samim tim nas ovlastili da predstavljamo njihove interese u ovom parlametnu, posebno zainteresirani za ovo ministarstvo koje će se prema definiciji baviti poštivanjem i zaštitom njihovih prava”, kazao je Fehratović.

On je naglasio da se u društvenom dijalogu nalazi jedno od suštinskih ideja politike Stranke pravde i pomirenja a to je neophodnost društvenog dijaloga kao mehanizma rješavanja nesporazuma među narodima Balkana koje nema alternativu.

“Formiranje ovog ministarstva smatramo dijelom zasluge našeg djelovanja i potenciranja na ovim vrijednostima koje trebaju činiti RS, mjestom susreta različitosti i tačkom spajanja međusobnih prožimanja i bogaćenja uz poštivanje svih posebnosti drugog i drugačijeg. Na isti način promatramo Ministarstvo za brigu o porodici i Ministarsto za brigu o selu jer su to dvije kategorije od kojih direktno zavisi opstanak ovog društva i države i to je ono na čemu su narodni poslanici SPP-a mnogo insistirali u prethodnom periodu, a i mnogo toga inicirali i učinili, naročito u infrastrukturnom smislu otklanjanja nepravde prema Pešteri, jer se zahvaljujući našem angažmanu, angažmanu akademika Zukorlića ovih dana užurbano radi na završetku pešterske magistrale na koju se čekalo više od 70 godina što je jedan od ključnih preduvjeta ostanka u ovom najljepšem ali i najsurovijem za život, naročito u zimskom periodu, dijelu Sandžaka i Republike Srbije.

Naravno da to mora biti samo početak otklanjanja nepravdi gomilanih unazad i da upravo Ministarsto za selo mora uraditi puno kako bi se život u punom kapacitetu vratio u ovu i sve druge žile kucavice našeg društva. Da bi se sve to ostvarilo nisu dovoljna samo ova ministarstva, neophodan je cijeli sistem upravn vlasti koja će ubrzano raditi kako bi povratila život ne samo u našim selima, već i u gradovima jer su nam i gradovi ugroženi.

Rekorderi smo i po smrtnosti od koronavirusa i to je na šta mi nećemo šutjeti i za šta smatramo da je neophodno da buduće ministarstvo potene lanac odgovornosti svih koji su učestvovali a mi kao narodni poslanici SPP-a razmišljamo i o tome da pokrenemo anketni odbor koji će se baviti ovim pitanjem”, zaključio je narodni poslanik Fehratović.

Izvor:Sana

Komentari  
-8 # Milica Kosović 2020-10-25 16:29
Čuj manjine čine 30% u Srbiji? Ono jeste da nismo genocidni kao Hrvatska, F BiH, Kosove itd ali kavih 30%, i Muslimani i Hrvati su sa po nekoliko procenata a ovi ostali su tek marginalci. Ovim akademicima iz Pazara slabo ide statistika na tim internaci fakultetima...
Odgovori | Prijavi moderatru
-7 # Olivera je moje ime 2020-10-25 17:08
Vidiš Milice, kako svi znaju da u Srbiji ima priličan procenat manjina, mnogo veći od Hrvatske, Pederacije i tzv Kosova, kao što si rekla. I opet kao većinski narod nekima ne valjamo. Valjda što ih poštujemo, pazimo, mazimo, negujemo.... Jer preostali Srbi u nabrojanim područjima se ne mogu pohvaliti pravima i sigurnošću poput manjina u Srbiji. Ni izbliza, jer su svedeni na statističku grešku i tretirani kao građani drugog reda. I mogu svi oni da pričaju šta hoće, ali Srbija je barjaktar regiona u svim oblastima, pa i u oblastima prava svih svojih građana.
Odgovori | Prijavi moderatru
-6 # Milica Kosović 2020-10-25 19:36
Olivera draga, ovde njih niko i ne doživljava kao manjinu, nego kao deo naroda Srbije. Šta su oni bili pre nego ih je Srbija oslobodila?
Ništa, oni zamišljaju da su bili age i begovi iako je to bio samo mali broj, ostali su bili povlašćeno roblje - znamo kako su prošli kada su za vreme Huseina Gradaščevića zatražili autonomiju po ugledu na onu koju je Srbija izborila, sve su ih Turci poklali i ponabijli na kočeve. Sem par desetina verskih objekata koji su osmanski, oni ništa nisu stvorili, a i kako bi kada u Turska ni osnovne škole nije otvarala, ako to nije Džahilijet, ne znam šta je. Onda je došla Srbija, na temeljima Srbije i dve Jugoslavije kojima su i oni i Hrvati i Slovenci prvi put postali narod subjekt, opismenila, emancipovali itd. I opet Srbija ne valja a valja Turska u kojoj u 21 veku moraju ime da promene za pasoš ko Mirsad Turgdžan, znači da ih i dalje tretiraju ko slepce. Ha ha
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # Samko 2020-10-26 07:33
Dzeste Drolje!
Na obraz vam se popisam.
Odgovori | Prijavi moderatru
+2 # banda stara 2020-10-25 21:34
A gde to Srbi su ugroženi u okruženju osim u Hrvatskoj kad su su RATOM izgubili sve ono što su mogli imati. U BiH imaju i svoj entitet sa mnogim državotvornim elementima što je nedopustivo sobzirom na način kako je taj entitet nastao. U BiH treba da je građanski sistem življenja kao u CG, a taj model bi trebao da je i u Srbiji. Na Kosovu Srbi imaju svoje Ministre u Vladi. Pa ako su protiv Kosova i te Vlade koji će ku.ac u njoj. U Srbiji živi po Ustavu Srbije onih "OSTALIH" i Mađari i Bošnjaci i Albanci I Romi i Hrvati i Bunjevci i Vlasi i Bugari i...A koliko je to tih OSTALIH ne znam ali sigurno bez Albanaca Kosova nema 30% od ukupnog stvanovništva Srbije. Bošnjaci u Srbiji treba da imaju sttus MANJINSKO NARODA a ne nacionalne manjine jer BiH nije država samo Bošnjaka nego i Srba i Hrvata, tako da Bošnjaci Srbije su auttentični narod u Srbiji i nemaju svoju martičnu državu. E da je BiH država samo Bošnjačkog naroda onda bi Bošnaci u ostalim nacionalnim državama bili nacionalna manjina
Odgovori | Prijavi moderatru
-3 # Живојин 2020-10-25 22:49
Срби из Хрватске је једностраном незаконитом одлуком укинут статус конститутивног народа и након тога су ратом протерани. Никога Срби у Хрватској нису напали, него је хрватска проусташка власт, потпомогнута НАТО и западним службама, пре свега Немачком, напала све већински српске општине и касарне ЈНА, протерала Србе из свих већински хрватских градова, а потом, након повлачења ЈНА, бруталном војном силом уз садејство НАТО и протерала их и из већински српских општина градова! Класичан ГЕНОЦИД по дефиницији!
Истовремено, у БиХ вежу се бушњачки и усташки барјак да се Срби протерају преко Дрине и здруженим усташко-муџахединским снагама нападају се све већински српске територије и касарне ЈНА, а Срби се протерују из Сарајавеа и осталих градова са муслиманскомили хрватском већином!
На крају, ујке запишавају своје цвијеће претварајући га у бушњачки коров који искорењују где сигну, а Срби НА СВОЈОЈ ЗЕМЉИ формирају Републику Српску!
Odgovori | Prijavi moderatru
-3 # Живојин 2020-10-25 22:50
Баш као ни у Хрватској, нема ни у Босни нити једне већински муслиманске или хрватске општине коју су Срби напали, а исто тако нама нити једне већински српске општине коју бушњаци или ујаци нису напали!!!!!!
Своју децу можете лагати и натерати да прихвате ваше лажи, али нас који знамо истину не можете!
Статус народа имају конститутивни народи којима је матична држава живљена. Народи којима је матична друга држава имају статус националних мањина. Изволите се више определити, која вам је матична држава!! Ако је то БиХ онда сте и у Србији и Црној Гори национална мањина!
Odgovori | Prijavi moderatru
-2 # Milica Kosović 2020-10-26 00:29
Југославију нису створиле удружене Републике него удружени народи, имали смо Србију и ЦГ као две Краљевине и народе на простору бивше Аустроугарске. Нажалост када се распадања СФРЈ запад је био на становишту да се раздружују Републике иако се оне нису предходно удружиле него су биле админ области.
И сада Ује и Мује сматрају да имају права на самоопредељење н територији преко Дрине, али не и Срби који су ту аутохтони, компактни а пре покоља и најбројнији. ЧУДНО ЛИЦЕМЕРЈЕ.
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # banda stara 2020-10-26 18:55
Guslarska istorija je davno zavrsena. Srbi kao najbrojniji narod u bisoj Jugi nikako nije mogao biti ugrozen bilo gde u Jugi, naprotiv na sve nacine pa ratom su hteli da sruse granice republika i nametnu srpstvo i Srbiju. .Mozda bi i uspeli da nisu pocela zverstva i zlocini da se desavju u sve vecem i strasnijem obliku koristeci nadmoc i u oruzju i u ljudstvu a najvise u vec spremljenoj strategini od strane onih koji su taj trenutak cekali. Medjunarodna zajsdnica je reagovala jer istina se nije sirila putem gusala vec savremenim elekronskim medijima iod strane stranih novinara tu istinu niko vise nije mogao de mantovati i Hag je rekao svoje. . Neko nije postovao onaj referendum u BiH i nametnuo je rat u BiH. Taj isti se nada da neki njihov referendum ce se postovati. Moze ali samo silom na zalost svih u BiH i sire. Samo gradjansko ustrojstvo moze odrzavati mir u ovim plemenskim drzavama jer ovde ociglednl ne vlada ono cojstvo koje je definiso Marko Miljanov
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Filozof 2020-10-26 19:41
A jesu li busnjaci postojali u Jugi?
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Живојин 2020-10-26 22:43
У њој су постали и онда је уништили, као што иначе у континуитету настоје да униште и затру све корене постанка док цвиле о геноциду!
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # banda stara 2020-10-27 00:16
Ja za Srbe ne kazem ni Servi ni Svrbi, pa ni ti nemoj da nas nazivas busnjaci, da ne bih bio vulgaran prema tebi licno upotrebljavajuci reci bušiti. Bosnjaci su postojali u Jugi, ali radi mira u kuci, nisu nam dozvoljavali da se tako izjasnjavamo, a ti to dobro znas jer. Cak nam je data mogucnost da se izjasnjavamo kao konstutivni narod Juge pod imenom Musliman od 1974. Mozes gi biti sarkastican koliko oces, ali ce Bosnjaci kao narod postojati dok postoji Bosna, a Bosna je vecits za sve svoje gradjane i gradjanke
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Живојин 2020-10-26 22:29
Супер, ако "Srbi kao najbrojniji narod u bisoj Jugi nikako nije mogao biti ugrozen bilo gde u Jugi", онда ни Бошњаци kao najbrojniji narod u БиХ nikako НЕ МОЖЕ biti ugrozen bilo gde u БиХ!
Зато, нека нама наша преко 7 хиљада година стара "Guslarska istorija", а теби твоје 20-годишње бушњаштво чија се "istina se nije sirila putem gusala vec savremenim elekronskim medijima iod strane stranih novinara" да би се прикрила она стварна коју је изнео и Хакија Мехољић о злоделима Алије и бушњачке власти и према сопственом народу. Зато, никакво "gradjansko ustrojstvo НЕ moze odrzavati mir u ovim plemenskim drzavama jer ovde ociglednl ne vlada ono cojstvo koje je definiso Marko Miljanov, него бушњачка лаж и превара коју је дефинисао Алија Живковић ИзМетбеговић, а ти је настављаш!
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Djerekare 2020-10-26 00:58
Olivera kujo genocidna ,pokakim ti se u ta prljava usta! Samo da znas da cetnicka serbska uskoro nestaje i tamo samo zbog takvih kao ti! Mater ti hebem crtnicku sa zadovoljstvom i ovoj milici povise teba takodje joj se magere nahebem!
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # Filozof 2020-10-26 19:42
Nemoj tako, mozda ti je babo cetnik a da i ne znas... :D
Odgovori | Prijavi moderatru
+7 # Safet 2020-10-25 19:42
A to Jahia srbenda računa i Kosova kao deo Srbije. Bez Kosova nac. manjine u Srbiji čine 15% stanovnistva.
Odgovori | Prijavi moderatru
+2 # banda stara 2020-10-25 21:36
Aferim
Odgovori | Prijavi moderatru
+5 # sara 2020-10-25 17:02
Kada bi se svi Romi u Srbiji izjasnili to sto jesu, tek bismo znali tacan procenat manjina, jer oni naseljavaju gradove istocne Srbije (Nis Vranje, Negotin, Surdulica itd) a u zapadnoj Srbiji (Sabac, Loznica itd) ali skoro svi se izjasnjavaju kao Srbi zbog boljeg polizaja u drustvu, zato je procenat manjina u Srbiji relevanten.
Odgovori | Prijavi moderatru
-10 # Filozof 2020-10-25 19:43
Kada bi se bivsi Srbi izjasnili kako treba ne bi bilo novoformiranog busnjackog naroda.
Odgovori | Prijavi moderatru
-3 # Ogo 2020-10-25 20:00
Od ameba pa naovamo sve su srbi ili bivši srbi
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # Safet 2020-10-25 19:44
Oni su ono kako se izjasnjavaju. Glupo je po boji kože odlučivati ko je ko. To je malo fasistički.
Odgovori | Prijavi moderatru
-7 # Filozof 2020-10-25 20:10
Niko vam to ne spori. Mozete se izjasnjavati i kao Liliputanci. Sta ste bili pre 30,50,100,400 godina? Muslimani.,muslimani, Srbi islamske vere, Srbi pravoslavne vere...
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # NP 2020-10-25 21:20
A pre toga?
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # Живојин 2020-10-25 22:53
Јопет Срби, неверници или многобошци! :eek: И гле чуда, нигде бушњака до Шојића! :P
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # NP 2020-10-25 23:40
Znam da si glup i ne moraš to svakim komentarom dokazivati. Prenapregni to tvoje gram mozga i probaj da zamisliš i proanaliziraš šta su Srbi i srbende bili pre prihvatanja hrišćanstva. Gde su živeli... itd.
Kako to da su porušili ilirski hram i sagradili najstariju crkvu u 7-8 veku a u čijim temeljima leži ilirski plemić iz 5 veka pre nove ere? Minimum 12 vijekova pre Srba i srbendi počiva plemić Ilira čiji ste hram porušili i zemlju mu oteli.
Šta je sa tim delom istorije?
Dje su ti tad Srbi, srbende ?
Ejee Životinjko - XXII vijekova prije najstarije crkve on tu leži a ti se busaš u prsa nekom istorijom.
O vladarima, oceubicama, vadjenju očiju, Simonidi, Oliveri ... bolje da ćutim.
Ali evo pitanje:
- Pobiju vas Turci na Kosovu, osvoje zemlju ... poginu junaci Srbi i srbende (neki i od ruke Srbina Marka Kraljevića).... A vi ćerku poginulog vašeg vodje dajete u krevet pobedniku.
Čast, ponos ...šta beše to?
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # Живојин 2020-10-26 00:14
Српска историја је таква каква јесте, на жалост у доста догађаја неславна, као и код већине древних народа, али то није разлог да је претварамо у хистЕрију по бушњачком наопаком постању.
Кад си ти тако "паметан" "Prenapregni to tvoje gram mozga i probaj da zamisliš i proanaliziraš" да ли су илири=словени и да ли је уошпте могуће установити чији племић лежи (што иначе није истина) из 5 века пне, а онда да ли су то баш твоји преци оцеубице дали ћерку турском освајачу и Хисламизирали се па и потурчили! Мислиш да ћеш одрицањем од Радована и Радојке бити нека виша раса и направити неку нову Хисторију, али не можеш ништа сем хистЕрије, а "Čast, ponos ...šta beše to?"
Odgovori | Prijavi moderatru
-2 # Samko 2020-10-26 07:34
Zivhko Sad cu da te vezem za Kolac.

Ya Kelbbbbbb.
Odgovori | Prijavi moderatru
-2 # mehmed 2020-10-25 19:53
Moram da napisem sto mi se na mobitelu pojavi :

" Pravi-originalni PRAVOSLAVNI Srbi bazirani na originalnim 1o Bozijih Zapovijesti su MANJINA u Srbiji tj. u DEFICITU su " !!!

Mozda su zato "ostali gradjani " koje USPUT spominje Ustav Srbije u SUFICITU ???
Odgovori | Prijavi moderatru
-3 # mehmed 2020-10-25 20:03
Nastavak :

Dali su NEoriginalni tj. kvazi pravoslavni Srbi u Srbii u SUFICITU ???
Odgovori | Prijavi moderatru
-3 # mehmed 2020-10-25 20:10
Spas za Originalnu PRAVOSLAVNU Srbiju je to , sto su neki komentatori u DEFICITU - ne mislim na deficitarni ljudski QI.
Odgovori | Prijavi moderatru
Napiši komentar
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Sandzaklive.rs. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Sandzaklive.rs zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Sandzaklive.rs nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari