Vučić: Vežba nije uperena ni protiv koga, Vojska je bošnjačka koliko i srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će globalne posledice pandemije koronavirusa učiniti neuporedivo težim ulaganje u Vojsku Srbije (VS) i naglasio da se ona osnažuje da bi "odvratila agresore", a ne da bi pokretala sukobe.

vucic pester tanjug

Tanjug

"Pandemija traje duže nego što je bilo ko u svetu mislio. Odužilo se sve ovo sa vakcinama, a pandemija može da se reši samo tako. Rastu brojevi u Evropi i okruženju, kod nas su oni bolji nego na drugim mestima, ali nismo srećni", kazao je Vučić na združenoj taktičkoj vežbi s bojevim gađanjem "Sadejstvo 2020" na poligonu Pešter, kod Sjenice.

Na konferenciji za novinare, Vučić je naglasio da ta vojna vežba nije uperena ni protiv koga i da VS pripada jednako svim narodima koji žive u Srbiji: "Ovo je njihova vojska. Pomagala je kada je bilo najteže u vreme epidemije i čuvala je njihove kuće. Vojska Srbije je bošnjačka koliko i srpska i mađarska", istakao je on.

Vučić je rekao da zahvaljuje svim vojnicima, podoficirima i oficirima, ljudima iz Ministarstva odbrane i svim ostalim u pripremi vežbe, koja, kako je ustvrdio, u mnogim detaljima nije mogla da bude izvedena ni u doba velike SFRJ.


On je kao nešto što JNA nije mogla da izvede naveo helikopterski desant na malom prostoru, to da su dva reda tenkova tukla jedan iza drugog, da su lovci Mig-29 gađali raketom vazduh-zemlja, kao i "mnogo oružja danas koje ljudi nisu mogli da vide".

Vučić je precizirao da su po prvi put naoružani svi helikopteri, pored borbenih Mi-35, i transportni Mi-17 i H-145, kao i "Gazele".
Vučić je novinarima rekao da ne želi da danas odgovara na pitanja o političkim protivnicima, a samo je komentarisao pisanja nekih medija o zdravstvenom stanju glavnog urednika Večernjih novosti Milorada Vučelića, koji je zaražen koronom i na resipratorima.


On je kratko konstatovao da te loše stvari više govore o onima koji su ih pisali, a ne o Vučeliću. "On je jak i želim mu da se oporavi", istakao je Vučić.

U vežbi "Sadjestvo 2020" bilo je najavljeno učešće 2.800 pripadnika VS, među kojima Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, Kopnene vojske, 72. i 63. specijalne brigade, kao i više od 150 borbenih i neborbenih vozila, 40 aviona i helikoptera.

Na Pešteru je danas bio i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik koji je izjavio da vežba Vojske Srbije ohrabruje i pokazuje da Srbija može uspešno da odbrani državnost i suverenitet.

Vučić je rekao da je poziv na današnju vojnu vežbu, održanu u regionu gde Bošnjaci čine većinu stanovništva, poslat i bošnjačkom i hrvatskom članu Predsedništva BiH, Šefiku Džaferoviću i Željku Komšiću. Oni se nisu odazvali na poziv.

(Beta)