Husović: Zašto smo odbili poziv da budemo dio buduće vlasti

Vodeća partija Bošnjaka u Crnoj Gori, Bošnjačka stranka (BS) bila je dio vladajuće koalicije koju je predvodio DPS i odbila je poziv da bude dio buduće vlasti.

Screenshot 20200911 175144 Facebook 735x400

Rafet Husović, predsjednik BS i dosadašnji potpredsjednik Vlade Crne Gore za Danas ističe da se njegova partija zalaže za manjinsku vladu koju bi predvodile Demokrate i da zbog političkih razlika njihova koalicija sa Demokratskim frontom nije moguća.

Bošnjačka stranka je odbacila poziv tri opozicione liste da učestvuje u formiranju buduće vlade Crne Gore. Da li ćete se možda predomisliti i šta su vaše glavne zamjerke najavljenoj budućoj vlasti?

– Poštujući izbornu volju građana Crne Gore, Bošnjačka stranka je predložila model manjinske vlade, koju bi predvodile Demokrate Alekse Bečića, uz učešće koalicije „Crno na bijelo“, sa ili bez manjinskih partija.

Na minulim izborima, pobijedila je građanska, multivjerska, multinacionalna Crna Gora. Iz tog razloga, ako sagledamo sastav poslaničkih klubova i političkih partija koje su učestvovale na ovim izborima i zavrijedile pažnju birača u Crnoj Gori, jasno se vidi da je tu najmanje dvotrećinska većina za ovakvu građansku Crnu Goru.

Smatramo da bi Demokrate trebale biti okosnica nove vlasti, jer im izborni rezultat za to daje legitimitet. U tom smislu, imale bi podršku Bošnjačke stranke, a očekujemo i ostalih proevropskih i građanskih političkih faktora, bez obzira da li ćemo biti dio vlasti.

Time bi se stvorila potrebna proevropska dvotrećinska većina u parlamentu, čime bi se deblokirali određeni procesi i svakako stvorili uslovi za sveobuhvatnu društvenu reformu, jačanje institucija i vladavine prava u cilju dostizanja evropskih standarda.

S obzirom na razlike u programskim načelima, na ogromne razlike u pogledu dešavanja tokom devedesetih godina, kao i na razlike u pogledu našeg daljeg evroatlantskog puta, zaista smatram da u ovom trenutku nije prirodno da BS i DF budu dio partnerske Vlade.

Mi držimo do naših principa, smatram da od osnivanja partije nismo napravili ni jednu stratešku grešku i doista ne želimo da budemo dio političke priče koja po našem dubokom uvjerenje, zbog hetereogene strukture koja je prisutna unutar koalicije „Za budućnost Crne Gore“, nema perspektivu.

Zdravko Krivokapić je najavio novu vladu za tri nedelje. Šta mislite da li će uspeti i šta čeka Crnu Goru sa novom vladom?

– Poznato je javnosti da je postignut dogovor lidera sve tri koalicije o formiranju vladajuće većine, za očekivati je da se krene u proces formiranja Vlade. Ipak, mislim da je pred ove tri političke grupacije ozbiljan posao, kako na političkom, tako i na ekonomskom planu.

Najavljuje se ekspertska vlada. Smatram da je to jedan eksperiment, koji je veoma rizičan u izazovnom vremenu koje je pred Crnom Gorom. Pandemija koronavirusa žestoko je pogodila mnoge države širom svijeta, a na to nije ostala imuna ni Crna Gora.

Upravo zbog koronavirusa, naši prihodi su ispod svih očekivanja i u tom smislu, očekuje nas mnogo posla na oporavku naše ekonomije. U toku je realizacija infrastrukturnog projekta vijeka u Crnoj Gori, autoputa Bar-Boljare. Pitanje je da li će nova Vlada iznaći način da ovaj projekat dovede do kraja i ne samo ovaj, već i mnoge druge kapitalne projekte.

Lideri tri liste su najavile da će poštovati međunarodne sporazume, privrženi su EU i NATO. Najavili su izmene Zakona o verskim zajednicama. Da li to podržavate?

– Poštovanje međunarodnih ugovora koje je Crna Gora potpisala u prethodnom periodu, moraju biti obaveza nove Vlade. Riječ je o ugovorima i sporazumima koji su trasirali naš put u NATO i EU integracije.

Kada je riječ o Zakonu o slobodi vjeroispovjesti, smatram da svi zajedno treba da razgovaramo o primjeni ovog zakona u praksi. Naš je prijedlog već bio da se primjena zakona odloži sve dok se ne iscrpe procesi pred svim sudskim instancama, koje će se izjasniti o ovom zakonskom rješenju.

Bošnjačka stranka je odlično prošla na izborima. Koji su razlozi pada vašeg koalicionog partnera DPS i kakva je politička budućnost Mila Đukanovića?

– Mi smo osvojili tri poslanička mandata, osvojili najveći broj glasova od osnivanja partije i izuzetno smo zadovoljni našim rezultatom.

On je potvrda isprave politike koju vodimo od 2006. godine, kada smo osnivajući partiju, kao glavne programske ciljeve postavili put Crne Gore u NATO i EU, srazmjernu zastupljenost Bošnjaka u institucije sistema, izgradnju građanske države.

Kada je riječ o lideru DPS-a Milu Đukanoviću, on ima predsjednički mandat do 2023. godine.

Crkvi nije mjesto u politici

Đukanović je optužio Beograd za mešanje u izborni proces u Crnoj Gori. Da li se slažete sa tim i kakve odnose Srbije i Crne Gore očekujete?

– Podsjetiću da je parlamentarne izbore iz 2016. godine obilježilo direktno miješanje stranog faktora u Crnoj Gori. Tada smo imali i pokušaj državnog udara. Nažalost, i ovi izbore i sve ono što je prethodilo, pokazali su indirektno miješanje sa strane. Tu prije svega mislim na ulogu koju je imala SPC. Smatram da crkvi nije mjesto u politici, ali nažalost, moram posvjedočiti da je SPC odigrala ključnu ulogu tokom ovog izbornog procesa.

Besmislena optužba za Pljevlja

– Nemili događaji u Pljevljima, gdje su na meti bili pripadnici bošnjačkog naroda, zabrinjavaju sve dobronamjerne građane Pljevalja i Crne Gore. Imali smo prijetnje Srebrenicom i to je nešto što ne smije ostati neistraženo i nekažnjeno. Bošnjaci se jesu uplašili, ovo ih je itekako uznemirilo. Mislim da je besmislena i nedobronamjerna izjava da je vladajaća koalicija, kojoj je pripadala i BS organizovala ove napade na Bošnjake, kaže Husović.

IZvor Danas

Komentari  
+11 # Magra 2020-09-11 21:24
Bravo Rafete, aferim tako i treba budite uz Mila i u pobjedi i u porazu.
Odgovori | Prijavi moderatru
+2 # Akova 2020-09-12 13:03
Ne boji se brate uvuci ce se on u svaciju guzicu da bude dio vlasti samo tvrdi pazar.
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Naravno 2020-09-15 17:00
Mislis kao sto to radi azbija. :D
Odgovori | Prijavi moderatru
+4 # mehmed 2020-09-11 21:40
Aferim Husovicu i BS sto necete sa ovom HAOS vladom tikve saditi..
skuzili ste da ta vlada ima osobine : srpsko-pravoslavno-drzavnog Terorizma.

Nova vlada je srpska vlada ,
ona ie , PROTIV Genijalnih Postignuca Genijalnog Djukanovica kao sto su :

1 ) MIR (za vrijme Djukanovica Muslimani nisu pakovali kofere i sa STRAHOM CEKALI NOC ... - To je DJUKANOVICEVO KRUNSKO DOSTIGNUCE) Tacka .

2 i 3 ) drugo i trece mjeto zauzimaju Djukanoviceva Vizionaska postignucakao sto su : Evropa , Nato . Tacka .

Dritan i Kalac ce biti kocka secera u CRNOM MORU koje se zove SPC .
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # Aferrim 2020-09-13 11:00
Aoooo greote od vas tacno ce te najebati sad kako nema vrhovnog vodje ,a ni po 20 eur svake 4 god.


Sjedi dolje bitango i pokrijs se po usima kad za 4 godine napravimo ovu drzavu normalnu i kaf se bude vidio boljitak na sve strane nemojte ni tad sa nama sjedite tamo sa tajkunima to i jeste . Evo su se hvala Bogu poceli da cijepaju napravit ce 15 partija sad kad je muka . Hahahahahaha
Odgovori | Prijavi moderatru
-2 # mehmed 2020-09-11 21:54
Bravo Husovicu , Bravo BS- to vam je ISTORIJSKA ODLUKA .
Skuzili ste na vrijema, da je to Srpska vlada, Tj. HAOS vlada a koja ima elemente : srpsko-pravoslavno-drzavnog Terorizma .

Ta vlada je PROTIV Genijalnih postignuca genijalnog Djukanovica kao sto su :

1) MIR ( za vrijeme Djukanovica , Muslimani NISU pakovali kofere i sa STRAHOM cekali noc )

2 i 3) Na prostoru bivse Jugoslavije Djukanovic je NAJBRZE isao u Korak sa Evropom i Natom.

Dritan i Kalac ce biti kocka secera u MRTVOM MORU -koje se naziva SPC.
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Ali 2020-09-11 22:08
Rafet najveca politicka kukavica covjek bez ideje harizme nema petlju da se suoci sa izazovima . Kvazi matematicar koji je pristao biti manjinska partija iako matematicki ne postoji nacionlna vecina u C Gori , ali je pristo zarad licnih interesa biti manjina sto je na kraju rezultiralo porazom tzv pro crnogorskih partija u vlastitoj zemlji.
Odgovori | Prijavi moderatru
+5 # Sultan 2020-09-12 14:45
Ali, Sad će ovi tvoji (Zukorlićevi), reśiti sve probleme Bośnjaka i Crnogoraca, zajedno sa ovim albanskim popom Drtanom, pop je zato śto ga je Anfilohije "uzdigao", pa sad glumi političara, al neće za dugo, śutnuće ga Anfilohije i Mandić ubrzo,a Zukorliću se ispuni želja da se ujedini sa Medojevićem četnikom, joś prije 15 i više godina ga je dovodio u Pazar i pokušavao da mu se uvuče, i najzad je uspeo ali ne znam dokle.
Odgovori | Prijavi moderatru
+8 # Bosnjak BP 2020-09-12 10:01
Nisi ti smio Rifate Husovicu da odes od Mila, jer te zaduzio za sve privilegije koje ste dobili, dozvolu za hotel u Ulcinju, stanove u Podgorici a jos sva ta stranacka zaposljavanja. Ti ces uvijek biti uz vlast, samo cekas da ojacaju pa da im se priklonis. Sramno je to za koliko si izdao bosnjacki narod.
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Olivera je moje ime 2020-09-12 16:08
Ali nije izdao sebe i svoje saradnike. A bošnjački narod mu je bitan jedino kad dođe vreme izbora. Onda ga se seti.
Odgovori | Prijavi moderatru
+4 # Np 2020-09-12 16:58
A sta ti ima da komentarises Bosnjacki narod? Gledaj svoje dvoriste... zaradjuj na drugom mjestu sendvice.
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # Malo 2020-09-15 17:07
...haj malo molim te komentarisi genocidne narod,pardon,genocidne gnjide pa se onda nosi u lijepu p.m.
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # mehmed 2020-09-12 10:20
Husovicu:
Cini mi se da bi trebao ojacati Djukanovica...
Bez obzira na njegove greske , ON je 3 svjetlosne godine pozitivno udaljenI od amfilohija i njemu slicni.
Odgovori | Prijavi moderatru
+10 # TITO NP 2020-09-12 12:39
Mehmed tebe ja ne razumem. Ti si za Muftiguza a podržavas Djukanovica i protiv Hazba koji je muftiguzova produžena ruka.
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Olivera je moje ime 2020-09-12 11:39
Zašto? Sad kad se češljaju diplome 67 funkcionera BS i kada se između redova da pročitati da su diplome dobijene na sve samo ne na znanje, kome će ovi trebati? Dritan želi ekspertsku vladu, sa stručnjacima, onima koji su se dobro oznojili učeći i stekli znanja. Zato Husović neće, jer zna da kod njega eksperata kakvih Dritan traži - nejma. Za Milovih vremena trebalo je nekih drugih eksperata, gde je BS i imao prođu.
Odgovori | Prijavi moderatru
+4 # Sultan 2020-09-12 14:50
Olivera-Hajde budi jednom realna, ako bi smo pročeśljali SNS-ove diplome, ili diplome bilo koje stranke u poslednjih 10 godina, šta misliš, koliko bi bilo diploma koje su stečene znanjem, i na državnim fakultetima? Ja mislim malo, ili ni jedna, a ti śta misliš? Nemojmo ići u C. Goru, imamo mi bližih, koje bi trebalo ispitati.
Odgovori | Prijavi moderatru
-2 # Olivera je moje ime 2020-09-12 16:06
U pravu si delimično. No sada je tema češljanje lažnjaka od diplomi crnogorskih funkcionera iz reda BS. Eto kako je najbrojnija bošnjačka stranka u Crnoj Gori htela svoje pripadnike da predstavi kao neku akademsku elitu. I tako im je bilo sve. Zato za njih i ne može biti mesta u budućoj ekspertskoj vladi. I ovaj neandertalac sa slike gore to vrlo dobro zna i zato kao odbija učešće jer je svestan svih šupljina svoje BS.
Odgovori | Prijavi moderatru
+3 # Np 2020-09-12 17:03
Nemoj molim te ti da komentarises. Pa pola srpske vlade koju ti podrzavas ti je pokupovalo diplome. Idi bre lijeci se hadalju.
Odgovori | Prijavi moderatru
-5 # Kokarda 2020-09-13 12:32
Ne znam ko je za lecenje.Ides za njom pa lajes po ceo dan,moronu. :D
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # Olivera je moje ime 2020-09-15 20:42
Kao cuko trčkara zamnom i laje li laje. Dok ga ne prijavim šinterima.
Odgovori | Prijavi moderatru
+2 # Anonimus 2020-09-13 10:18
Samo kukavice koje se boje Mila neće ući u buduću vladu. Vi ste sramota bošnjačkog naroda i isti nacionalisti kao i srbski desničari. DPS se raspada kao partija i vidite kako ćete objasniti svojem narodu da ste držali kesu lopovskom režimu.Sramota.
Odgovori | Prijavi moderatru
-3 # mehmed 2020-09-13 17:15
Ko god bude u ovim teskim vremenima podrzao Djukanovica je vizionar i COVJEK .
Odgovori | Prijavi moderatru
+2 # Juzni Sandzak 2020-09-13 21:46
Mehmede ti pojma nemas, bolje iskreni Cetnici nego lazni demokrate tako kaze uvazeni Muftija Zukorlic
Odgovori | Prijavi moderatru
-2 # Naravno 2020-09-15 17:03
....bo te bre on,inteligencijo.
Odgovori | Prijavi moderatru
+2 # Juzni Sandzak 2020-09-13 21:44
Vidim da ovi komentatori skoro svi se javljaju iz Srbije, imate vi svog Diktatora koji ima apsolutnu vecinu u parlamentu CG diktator je to sanjao ali mu se san nije ostvario. Mi smo naseg diktatora poslali u proslost a novo neutrslno tuzilaštvo ce da ga otjera u Spuz. Ovog bjednika Husovica nebi komentarisao od svih Bosnjaka CG samo je on ima korist sto je drzao Mafiju na vlast. Ima Husović zgrade Po primoeju i Podgorici dog bjedni Bošnjaci glasaju za DPS i BS za 150-300 € zato vi iz NP SJ TT imate vi svoje Bjednike Sulja i Ljajića
Odgovori | Prijavi moderatru
Napiši komentar
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Sandzaklive.rs. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Sandzaklive.rs zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Sandzaklive.rs nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari