''Ako su oni fašisti, a ti si u koaliciji sa njima, kako onda tebe da nazovem''

ugljanin vucic 3 696x469

Piše: Esad Rahić

Juče na konstitutivnoj sjednici nove gradske skupštine u Novom Pazaru, jedna od glavnih tema pri međusobnom verbalnom prepucavanju, kako sa govornice, a još više sa mjesta gdje su odbornici sjedeli, bilo je dobacivanje, prebacivaje i prekoravanje većinskoj bošnjačkoj stranci za saradnju sa SNS-om i za podanički odnos prema njoj, od strane druge dvije sandžačke bošnjačke stranke.

Pri tom je prozivan i Nikola Jolović, predsjednik odbora SNS za Novi Pazar i republički poslanik, u smislu da  iako ima srpska lista samo 5 odbornika, da su oni pravi i istinski šefovi i gazde, a ne pobjednička bošnjačka stranka u Novom Pazaru. Gospodin Jolović se na sve to samo smijao, što je bio ujedno i odgovor na dobacivanja upućena njemu.

Kao da im je  tim osmjehom htio reći, pa i vi ste sa nama u koaliciji u Tutinu i u Sjenici, i potpuno su i ta dva grada, a ne samo Novi Pazar, pod našom kontrolom.

Što bi rekao naš narod: “Sjela ruga pored puta, pa se drugom ruga”.

Svi smo svjesni da se sa svakom srbijanskom vlašću, ne samo sa ovom mora sarađivati. To je normalno i neophodno. Ne živimo u Tunguziji, već u Republici Srbiji.

Ne možemo vlast nazivati fašistima, a potom ulaziti u kolaboraciju sa tim istim navodnim fašistima. Ako su oni fašisti, a ti si u koaliciji sa njima, onda kako tebe da nazovem i definišem.

Naravno da aktuelna vlast u Srbiji nije fašistička. Ona jeste apsolutistička. Sve druge stranke u Srbiji u odnosu na SNS su potpuno inferiorne i minorne. SNS  je potpuni politički gospodar ove zemlje, pa i Sandžaka.

Ma kako mi Bošnjaci glasali, za ili protiv, o tome ko će vladati Srbijom, ipak odlučuje većinski narod.

Ali, ma koliko mi kao narod i brojčano i kao politički faktor bili slabiji u odnosu na većinski narod i njihove partije, ipak ta saradnja i dijalog koji su naravno uvijek neophodni, sa svakom vlašću u Beogradu, mora se odvijati uz određenu količinu dostojanstva i samopoštovanja. Možda nam u tom pogledu kao uzor mogu poslužiti Mađari i njihovi političari.

Naravno, nacionalno dostojanstvo se ne pokazuje glupim i kontraproduktivnim prkosom, neodgovornim i neodmjerenim izjavama,  i kontinuiranim provociranjem i izazivanjem jačeg od sebe, a sve u cilju postizanja populističkog efekta, a bez ikakve političke koristi za svoj narod, već vođenjem racionalne i pametne politike u kojoj je ipak očuvan vlastiti stav i dostojanstvo, ali koja istovremeno drži otvorena vrata za dijalog i saradnju sa vlašću u Beogradu.

Treba nam politika koja je stabilna i stamena i istovremeno realna, i koja ne mjenja stavove kako puhnu vjetrovi. Ne trebaju nam politički vjetropiri, političke vetrenjače i vrtuške.

Prije izbora jedna od stranaka je neprestano kao politički koncept nudila priču o specijalnom statusu Sandžaka. Ja samo jedno pitam: da li se tako krupan cilj može postići sa našim postojećim političkim i demografskim kapacitetom, da li mi za takvo nešto imamo podršku međunarodne zajednice i da li se tako nešto može ostvariti bez proljevanja krvi.

Mislim da odgovori na sva ova pitanja su nažalost po nas nepovoljni.

Naša perspektiva je nešto drugo. Najprije rehabilitacija i ozdravljenje međunacionalnih i međupolitičkih odnosa, kreiranje politike međusobnog povjerenja sa strankama većinskog naroda, promoviranje politike demokratskog decentraliziranja Srbije za dobro ne samo nas, već i svih drugih naroda koji žive u Srbiji, i formiranje u saglasju da centralnom vlašću u Beogradu i sa našim komšijama u Sandžaku regije Sandžak sa određenim nivoom lokalne samouprave, koja neće svojim postojanjem ni najmanje ugrožavati teritorijalni integritet i politički suverenitet Republike Srbije. Naravno sve to mora biti propraćeno stalnim ekonomskim, obrazovnim i kulturnim uzdizanjem Sandžaka.

Sve drugo je irealno, obični politički marketing i neostvarivo. Jer nije pitanje šta želimo, već šta možemo.

Ovo nije cilj koji se može ostvariti za heftu dana. Ovo vjerovatno neće ostvariti ova garnitura političara. Ali može bar nekim konstruktivnim i realnim pristupom pitanju Sandžaka i sandžačkih Bošnjaka pomoći da neka nova generacija sandžačkih političara to lakše ostvari.

Komentari  
+6 # Safet 2020-08-18 13:04
Rasima su svi napadali sto je sa Vucicem i jedino se za Rasima znalo da ce i posle izbora ici sa Vucicem. Znaci tu nema nikakve prevare, ljudi su znali za sta glasaju. A ova dvojica sto su izdali svoje birace, to je druga prica.
Odgovori | Prijavi moderatru
+4 # Istina11 2020-08-18 14:59
Nije ni Muftija svojim biračima nikad govorio da neće sa Vučićem, već da ako bude to u interesu Muslimana i Bošnjaka da će sarađivati, tako da se jedino Muftija drži dosljedno svojih principa i politike, pa makar to značilo ulazak u vlast sa sns. Jedini je Suljo taj koji je govorio da nikad neće sa Vučićem, da su fašisti da su četnici, i onda prvi napravi koaliciju sa njima u Tt. 100-ti put pokaza ko je i šta je. Ali narod iako sporo, polako to uviđa zato je na ovim izborima prošao najgore u istoriji stranke.
Odgovori | Prijavi moderatru
+3 # Istina 123 2020-08-18 22:29
Zašto sda nije sklopila pakt sa srpskim strankama s kojima je zukorlić u sjenici ušao u koalicju,iako je sda pobijedila na izborima i samim tim ima pravo da prva bira kalicione partnere.kako je došlo do toga da pobjednik ostane bez vlasti a poraženi formira vlast u sjenici..ako možeš objasni...a što se tiče saradnje sa vučićem zukorlić je prthodne 4 godine bijo u koaliciju sa vučićem i tamo opašao funkciju prdsjednika odbora za obrazovanje.iz kojih to razloga po tebi zukorlić i u narednom peridu nebi to isto radijo.intersuje me dali ti uopšte veruješ u to što pišeš
Odgovori | Prijavi moderatru
+3 # Istina11 2020-08-18 23:26
To nije ništa čudno, nije bila velika razlika između Spp i Sda u broju glasova u Sj. Ako hoćeš po toj logici onda bi Muftija imao prvenstvo za sklapanje koalicija u cijelom Sandžaku, jer na nivou Sandžaka ukupno ima najviše odbornika, Spp - 41, Sda i Sdp po 40. A zar ne bi bila bruka da nakon onakvih afera sda ostane na vlasti u Sj. Nego se ovdje ne radi o tome, nego o dosljednosti, jedini je Suljo govorio kako nikad ne bi sa Vučićem, kako je ovakav i onakav pa sklopi sporazum prvi sa njim u Tt, nadam se da imaš kapaciteta da shvatiš o čemu se radi, riječ je o dosljednosti i o principima koje poštuje jedino Muftija, i čovjek ako uđe u vlast opet na državnom nivou, radiće i borit se za interese Muslimana, Bošnjaka, kao što je to i do sad radio, jedini autentični predstavnik Bošnjaka, šteta što to drugi ne prihvate, pa sa njim ne naprave bošnjačko jedinstvo već daju prednost ličnim interesima.
Odgovori | Prijavi moderatru
-5 # Fašizam 2020-08-18 22:53
Da najpre rasčlanimo šta je to fašizam i ko njemu pripada...1941 u kragujevcu radi odmazde za ubijene vojnike strijeljaju stanovništvo u proporciji 100 srba za jednog ubijenog nemačkog vojnika.dali je to fašizam???kada vučić uzvikuja da ako ,,nato,,ubije jednog srbina oni će ubiti 100 muslimana.a onda se desi srebrenica,genocid mnogo stršnije od šumarica u kragujevcu.dali je ovo fašizam???pitanje je dali je dozvoljeno sa ovakvim tipovima uopšte ulaziti u diskusiju a kamoli sklapati koalicije i raditi u njegovoj vladi pa taman imao 100 posto glasača.odgovor imamamo kod jevreja.nikad se nisu mirili sa počiniocima i podstrekačima zločina i genocida.nego su ih uvijek i na svim merdijanima svijeta ganjali,hvatali i predavali pravdi.
Zašto se ne pokrene krivična prijava protiv vučića pred medjunarodnim sudom i ako za to postoje nepobitni dokazi u vidu video zapisa.zašto se ugljaninu podmeće
tobože fašizam samo zato što ga kod vučića ispravno definisao...
Odgovori | Prijavi moderatru
+16 # Hamza 2020-08-18 13:07
Nebih ovom tekstu niti dodavao, niti oduzimao bilo šta, sandžački Bošnjaci treba da podrže takvu politiku, koju će sprovoditi časni, pošteni i obrazovani političari, kroz stranke u kojima nema mesta za lopove i kriminalce.
Odgovori | Prijavi moderatru
+9 # Hamza 2020-08-18 13:11
Ne bih
Odgovori | Prijavi moderatru
+9 # Nedim 2020-08-18 15:43
Treba se ugledati na Madjare. Oni zavrsavaju poslove u miru i ne dernnjaju se kao Suljo.
Odgovori | Prijavi moderatru
+11 # Safet 2020-08-18 15:57
Madjari su u svakoj vlasti. Sto i ima smisla, jer nacionalne manjine svoje interese mogu da kanalisu samo kroz vlast. A ovo em si manjima, em opozicija u prevodu ne postojis.
Odgovori | Prijavi moderatru
+5 # Olivera je moje ime 2020-08-18 18:11
Ne vidim razloga da poslanici opozicije napadaju Nikolu Jolovića, predsednika odbora SNS za Novi Pazar, u smislu da iako ima srpska lista samo 5 odbornika, da su oni pravi i istinski šefovi i gazde, a ne SDP pobjednička bošnjačka stranka u Novom Pazaru. Nije SNS kriva što se SDP bolje slaže sa njima, nego sa SDA ili SPP. I nije SNS kriva što je bila poželjnija za SDA u Tutinu od SPP ili SDP. A nije kriva ni što ju je SPP izabrao da vladaju Sjenicom. Sandžaklije vi znate da odkada je demokratije u vašem kraju, tri najveće stranke nikako nisu mogle naći zajednički jezik da bi se našle u koaliciji. I onaj pokušaj SDP i SDA poznat kao kijamet koalicija je više bio loš brak od neke partnerske harmonije. Uostalom SDP je opredelivši se za SNS i poslao svog dojučerašnjeg koalicionog partnera u opoziciju.
Odgovori | Prijavi moderatru
+5 # Olivera je moje ime 2020-08-18 18:17
Dakle, koalicioni kapacitet bošnjačkih stranki sa drugim bošnjačkim strankama teži nuli. Zato ni bošnjačko političko jedinstvo nije nikada ni zaživelo, a i bolje je što je tako. Jer ono što je Suljko zamislio kao bošnjačko jedinstvo, to bi bila konfrontacija sa državom Srbijom, što ne bi bilo dobro ni za Sandžak, ni za Srbiju. Ali sadašnja situacija itekako obećava, jer sve tri bošnjačke stranke vladaju u NP, TT i SJ, ali u koaliciji sa vladajućom strankom Srbije - SNS. I te koalicije će biti više i stabilnije i berićetnije za građane Sandžaka, od tzv bošnjačkog jedinstva SDA+SPP+SDP. Tim pre što je svakodnevni život pokazao i dokazao da je to takozvano jedinstvo više romantizam, nego realizam.
Odgovori | Prijavi moderatru
-2 # mehmed 2020-08-18 18:26
Za Bosnjake - Muslimane ne vazi ono " nezna se ni ko pije ni ko placa" .
Oni znaju ko pije i ko racun placa ...ali uprkos tome srljaju niz brdo.
Odgovori | Prijavi moderatru
Napiši komentar
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Sandzaklive.rs. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Sandzaklive.rs zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Sandzaklive.rs nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari