Hvala bogu postigosmo Bošnjačko jedinstvo i riješismo status Sandžaka

Poslije toliko godina priče, priželjkivanja i nastojanja da prestanu svađe i podjele između bošnjačkih stranaka i lidera, hvala Bogu, konačno se i nama posreći.

SmartSelect 20190209 085721 Facebook

Piše : Esad Rahić

Konačno se ostvari naša višegodišnja želja. Ostvari se puno bošnjačko jedinstvo.

Sad i da umrem ne žalim. Moj san o bošnjačkom jedinstvu postade realnost.

Ali u mojim promišljanima i razmišljanjima kako da se ovaj zlata vrijedan cilj postigne ja sam godinama bio ubjeđen da će do toga doći racionalnom politikom naših lidera i shvatanjem i prihvatanjem realnosti, da svađe i podjele ničemu ne vode, sem prema naciononom ambisu i kataklizmi.

Ugljaninov višednevni vapaj za nacionalnim jedinstvom je konačno uslišan. Pojavio se čovjek koji je razumio značaj njegovih nastojanja i da je ostvarenje njegove borbe od velikog značaja.

Na poziv Ugljanina, odziv je došao sa najmanje očekivane strane. Od predsjednika Republike Srbije gospodina Aleksandra Vučića. On godinama čeka da se naši lideri nešto između sebe dogovore, i pošto je shvatio da od toga nema ništa, morao je da se umješa, a sve u cilju postozanja općebošnjačkog konsensusa i jedinstva.

Gospodin Vučić je najprije u svojoj svestranoj i detaljnoj analizi šta je to što najviše svađa i dijeli bošnjačke političare, došao do zaključka da je to borba za vlast.

Pošto je ustanovio dijagnozu, prionuo je na posao da nađe adekvatan lijek. I našao iljač.

Slijedio je poslovicu „Ni po babu, ni po stričevima“. I svakom je dao hise. Niko nije ostao zaboravljen i zapostavljen. Niko nije ostao praznih ruku. Svi su dobili po svoju filjiju, po svoj feudalni posjed i „mirna Bačka“.

Genijalno političko razmišljanje. Genijalna politička strategija. Bez imalo ironije, zaista moram priznati, po ovom pitanju, gospodin Vučić je ispoljio neviđenu političku mudrost, koja se graniči sa genijalnošću. I vuk sit i ovce na broju.

Jedino što me je iznenadilo da čovjek koji je doveo do bošnjačkog jedinstva nije iz Sandžaka, već iz prijestonice Beograda. Gospodin Vučić je ispao genijalan muslihun.

I naši stari legendarni muslihuni bi mu pozavidjeli na pronicljivosti, dovitljivosti, promućurnosti i britkoj pameti. Em nam je ostvario političko jedinstvo, em je po kratkom postupku, na opće zadovoljstvo riješio status Sandžaka. I eto hvala Bogu ostvarismo specijalni status Sandžaka. Specijalni, da specijalniji ne može biti.

Gospodina Vučića mogu kritikovati i za ovo i za ono, ali mu ne mogu negirati sposobnost da zna u pravo vrijeme da povuče pravi potez. Kad je uspio da riješi sandžačko pitanje, ma on će ljudi riješiti dlanom o dlan i sva druga pitanja.

Ja mogu samo da mu čestitam na uspjehu koji je ovih dana postigao u Sandžaku. To niko nije u ovoj mjeri uspio prije njega. Aferim predjedniče.

Komentari  
+11 # Miralem 2020-08-16 12:14
Nista nama bez nasih dobrih Srba i bez naseg dobrog Vucica.
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # Olivera je moje ime 2020-08-16 12:42
Nadam se da nije ironija, ali tako je. I Rahić, istoričar i potpedsednik BNV to priznade. I većina Sandžaklija to uvideše, a pre toga glasaše i daše ovom jedinstvu legitimitet. Pa pošto je SDP vodeća u NP, SDA u Tutinu, a SPP u Sjenici, Sandžaklijama ostaje samo da očekuju i to sa pravom pozitivno takmičenje ovih svojih stranki koji će grad više, bolje, jače ... , a za boljitak svojih građana. Ja verujem u taj pozitivan takmičarski duh sandžačkih predstavnika da se pokažu i dokažu. Verujem i nekako predosećam da će Sjenica biti neprikosnovena.
Odgovori | Prijavi moderatru
+16 # Np 2020-08-16 17:08
Bas tako. Kako li je on zamislio to jedinstvo. Sdp-sns u np, sda-sns u tt, spp-sns u sj i sdp-sns u pp. Koje su se to bosnjacke stranke ujedinile?
Odgovori | Prijavi moderatru
-2 # Olivera je moje ime 2020-08-17 17:53
Bogami, sve tri bošnjačke stranke su se ujedinjile sa SNS. I kada se bolje razmisli, i najbolje je tako. Bošnjačko jedinstvo je izgleda prevaziđena kategorija. Izgleda da su sandžačke stranke u praksi pokazale da su za jedinstvo sa srpskim strankama, kao vid i integracija i pomirenja i gledanja u budućnost.
Odgovori | Prijavi moderatru
+10 # Sandzoo 2020-08-16 12:33
To vam je jos ostalo

Kazu svi su isti

Jedni hoce drugi nece ogromne Probleme da resavaju

Ekonomija
Islamska zajednica
Kockarnice
Bolnice
Korupcija
.......
Odgovori | Prijavi moderatru
+21 # Hamza 2020-08-16 12:35
Da ima pametan Bošnjak, za kime bi svi pošli, da ko Mađari budemo prihvaćeni u državi u kojoj živimo, kakva republika, kakvo odvajanje, koliko smo mali i slabi nebismo mogli da finansiramo ni administraciju, a ne nešto više od toga. Treba da se pitamo u opštinama đe smo većina, da se zapošljavaju proporcionalno Bošnjaci sa Srbima, a jok 10 Srba jedan Bošnjak, kultura, jezik i takve stvari, da jednom stavimo tačku na pitanja iz 19. vijeka.
Odgovori | Prijavi moderatru
+3 # Np 2020-08-17 20:57
Tacno tako. Mi trazimo samo pravdu. Niko od nas ne trazi da se odvaja da pravimo svoju državu. Samo hocemo da imamo dobre bolnice, dobre skole, nasu policiju koja ce da brine o nama a ne da se izivljava, nase sudije. Al to uz ovakvo ujedinjenje mi nikad necemo dobit. Svako gleda svoj interes. I to su nam odlicno pokazali u ova 3 mjeseca.
Odgovori | Prijavi moderatru
+19 # Pešterac 2020-08-16 13:01
Sandžački Bošnjaci su podijeljeni između tri opcije, zato što nemamo jasan program ni cilj, ne znamo ni kud ćemo, ni kako tamo da stignemo. Trebaju nam rešenja koja će omogućiti naš opstanak na ovim prostorima, a istovremeno učiniti Bošnjake potpuno ravnopravnim i lojalnim građanima ove zemlje. Za to nam je prije svega potreban unutar bošnjački koncenzus, a zatim i ustupci države, koja nam treba priznati sva prava po najvišim standardima, otprilike nešto slično onome što će dobiti Srbi na Kosovu.
Odgovori | Prijavi moderatru
+5 # Reci pravim imenom 2020-08-17 18:17
Nazovimo problem pravim imenom...Sve tri političke stranke rade u ličnom interesu ne u interesu naroda.
To se sad pokazalo kad je grabijo fotelju ko je s kim mogao...
Dakle moj glas više neće ni za jednu od te 3 opcije. Jer je to glas za SNS.
Odgovori | Prijavi moderatru
+16 # sara 2020-08-16 13:35
sram neka je Zukorlica, Ugljanina I Ljajica. Svi trojica su za govnjavu motku, pederi I izrodi. Vucic ispao gospodin, mora se priznati
Odgovori | Prijavi moderatru
+8 # En Te 2020-08-16 14:13
Sve je to u redu, ali ova trojica skupa predstavljaju oko jedne trecine Bosnjaka Sandzaka, tako ispada po ovim izborima od juna mjeseca. Na nama je da li da to prihvatimo ili da se lijepo organizujemo pa da damo do znanja i ovoj trojici i njihovom patronu, sovinisti, planeru i inspiratoru genocida - Aleksandru Vucicu - da ne mere, kako kazu u narodu, racun bez krcmara.
Odgovori | Prijavi moderatru
-26 # Begoo 2020-08-16 14:25
Myfti fondacija nemoze bez kontrole IZ koristi njene recurse I iskoricava ekonomski za svoje interese.
Rahic ne kritikuje vecitog ministra njegovog sefa koji nije dobijo nista dobro Bosnjacima Sandzaka
Napravijo dva stadiona uz pomoc drzave za pranje
Para koji ogule I onKo siromaani budjet Novog Pazara.
SDA Sandzaka na celu sa Dr Ugljaninom
Fakultet Novi Pazar
Zastavu
Bosanski jeziku u skolama
Slobodan dan za Bajram
Mnogo ulica u Novi Pazar dok su bili na vlasti.
Pester citav povezata asfaltom
Tutin od mesne zajednice napravio modernim gradom sa podzemnom garazom I trgom.
2 puta Tayp Redjep Erogan u Novi Pazar
Voleli ili ne to su cinjenice tako da ko zeli sam realno da sagleda jeli moglo vise naravno da ,Ali nije bilo jedinstva zbog druge dve politicke opcije.
Zbog njihovi licni ekonomski razloga I kriminalni radnji u fijoci.
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # TITO NP 2020-08-17 18:28
Ada znao sam da ćeš dobiti minuse. Ovde samo pogledaš prvo pluseve i minuse i znaš pravu istinu. Istina i realnost je ono sa minusima. A ono što je laža se šminka plusevima i žele se odbraniti. Ovde se tako sa botovima laži prikazuju kao istina a istina napada minusima.
Ovde je sve poremećeno pa i sistem vrednosti. Sve je kontra od onoga kako se želi prikazati. Dakle kad neko dobija minuse znamo da je pogodio u srz istine a lopovi se minusima žele odbraniti.
Odgovori | Prijavi moderatru
+32 # Tutinac 2020-08-16 14:30
Rahicu,lijepo pričaš a u stvarnosti suprotno radiš.Čime ste vi iz grupe VAKAT JE,doprineli tom našem jedinstvu?Ničim,samo ste bili i ostali Ugljaninovi pijuni.Prvi ste dali los primjer našem nejedinstvu,omalovažavajuci i isključujuci iz svake saradnje,Zukorliceve vijecnike.Kada je trebalo stati samovolji Ugljaninovoj,zabili ste se u mišije rupe.Ponižavajuce za jedne akademike.Glsao sam vas i to prežaliti ne mogu.I ovo tvoje pisanje shvatam samo kao jedno veliko licemjertvo i pokušaj pranja svog obraza.
Odgovori | Prijavi moderatru
-14 # Safet 2020-08-16 14:41
Realno Rasim je najposteniji u cijeloj prici. On ni prije izbora nije vodio anti-drzavnu politiku, koalicioni partner je sa SNS i potpresjednik vlade, znaci gradjanu su znali za sta glasaju i dibijo je glasova koliko je dobio, ali sve je cisto kao suza. Dok Ugljanin i Zukorlic igraju prljavo, spremni su na ekstremizam i nestabilnost u Sandzaku ako ne dobiju dovoljno vlasti. Koriste narod kao stoku zarad svojih usko-partijskih interesa. Vrlo vjerovatno da se ni Ugljanin ni Zukorlic nece zadovoljiti sa ovim. Zukorlic je jos traziti ministarsku poziciju u vladi i vjerovatno jos dosta direktorskih i drugih pozicija, dok ce Ugljanin traziti ucesce u vlasti u Novom Pazaru. Zivi bili pa vidjeli.
Odgovori | Prijavi moderatru
-4 # Begoo 2020-08-16 15:09
Rasim je bio glavni za izrucivanje srpski vojnika za pocinjen gnocid u Srbrenici.
Jel ima neko da misli ozbiljno da se on pitao nesto ili znao o skrivanju zlocinaca ne bio marioneta za maskiranje srpske politike kao demokratske zemlje. Za sto nije dobro doso u Bosni kada je zastupao iterese Bosne I Hercegovine kako to cini njoegov pobratim Dodik kada stalno brani srpske iterese u Bosni.
Odgovori | Prijavi moderatru
-17 # Safet 2020-08-16 15:30
Sad te ne razumijem sta si htio da napises. Uhapseni su i Mladic i Karadzic. Da li ima Rasimove zasluge tu ili nema? Nisu smijeli da ih hapse njihovi, ali najbitnije je da su zavrsili tamo dje im mjesto.
Odgovori | Prijavi moderatru
-9 # Begoo 2020-08-16 15:17
Myftifondacija suvisne je govoriti sta je uradio za Sandzak I Bosnjake u vladi je cetri godine
Uzeoje pola gratskog trga
Srusijo coveku radnju
Probao sa BIA Srpskim rezimo okupira IZ Bosne
Ali Bosna je jaka dovoljno I osujetila taj napad podmuklog pisman Hodze kojeg cuvaju kobre od koga.
Odgovori | Prijavi moderatru
-3 # Olivera je moje ime 2020-08-16 17:16
Ne hvala Bogu, već hvala Vućiću. Sandžački lideri zadovoljni, Sandžakije na broju i mirna Srbija.
Odgovori | Prijavi moderatru
+5 # Np 2020-08-17 20:58
Kad si ti Vucica stavila ispred Boga nesto sa tobom nije u redu.
Odgovori | Prijavi moderatru
+20 # mikla 2020-08-16 20:04
SVI BOŠNJACI DADOŠE GLASOVE VUČIĆU.BRAVO ALLAHOVI KRŠĆANI.
Odgovori | Prijavi moderatru
+11 # Nedin 2020-08-17 08:00
Za jednog srbina 100 muslimana. Baš pametan i pravi političar. Nije vam dovoljno što pobi toliko ljudi za vreme rata, nego im još vi dodajete so na ranu. Kojii ste vi muslimani i bošnjaci kad podržavate ovo zlo. Brišem aplikaciju
Odgovori | Prijavi moderatru
-4 # Bosnjo 2020-08-17 10:51
Svi smo mi pomalo cetnici.
Odgovori | Prijavi moderatru
+2 # Pederoslavni 2020-08-17 17:35
Da mi je znat dje je ta sljiva dje ce sve srbende stat, da je dobro nadjubrim da se nedaj Boze osusi
Odgovori | Prijavi moderatru
-2 # Olivera je moje ime 2020-08-17 17:55
U mašti srbomrzaca. Ta šljiva je ne samo pustila korenje već je toliko razgranala da i Sandžaklije traže svoje mesto pod njom. Ništa vama bez nas Srba, kad tad ćete priznati.
Odgovori | Prijavi moderatru
Napiši komentar
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Sandzaklive.rs. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Sandzaklive.rs zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Sandzaklive.rs nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari