Doktor iz N.Pazara poslao ''otvoreno'' pismo Predsjedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću

Na početku, predsjedniče, šaljem vam pozdrav iz Novog Pazara, Sandžaka i Regionalnog Covid centra OB Novi Pazar, koji su bili svjedoci najstrašnijeg scenarija drugog pika prvog talasa epidemije Sars-CoV-2 virusa, sa statistički gledano najvećom stopom smrtnosti u Evropi u odnosu na broj stanovnika.
viber image 2020 08 07 17 49 52

 
Svega je tu bilo, predsjedniče, o čemu ste, znam sigurno, dobro obavješteni. Na zalost, još uvijek se ne zna tačan broj preminulih, jedino je izvjesno da taj broj prelazi cifru 300.
 Razlog tome takodjer dobro znate. I ovom prilikom duboko saosjećam sa bolom mojih sugradjana i Sandžaklija, ma koje vjere ili političke opredjeljenosti bili. Ono što najviše boli jeste činjenica da su mnogi umrli od Covida-19, a da njihova smrt nije zvanično registrovana i objavljena,… kao da nisu punopravni gradjani Republike Srbije, kao da nisu ni postojali! Sve vrijeme žestoke borbe u protekla dva mjeseca, ulje na vatru nam je dolivalo beskrupulozno gaženje duša naših preminulih, po principu jedne sasvim nove matematicke kategorije. Pošto Vi, predsjedniče, dobro znate matematiku, neće Vam biti teško da je shvatite: “U proteklih 24 sata u Srbiji je od korone preminulo 4 oboljelih, od toga 12 u Novom Pazaru!” Ja priznajem, ja je ne razumijem. Ovo je samo jedan segment, a kroz šta smo sve prošli i čemu smo sve bili svjedoci, pa mogao bi se roman napisati.
 

Ja Vas sada pitam, predsjedniče, ko je sve odgovoran za sve što se dešavalo, kao i za toliki broj preminulih kod nas?! Moram Vas da pitam, jer obraćati se instancama ispod Vas je postalo besmisleno. Sami ste, predsjedniče, u gostovanju na RTS-u prije izvjesnog vremena priznali da je za to odgovoran direktor OB Novi Pazar, dr. Meho Mahmutović, jer nije na vrijeme organizovao naš zdravstveni sistem,… nije na vrijeme prepoznao situaciju,… nije na vrijeme reagovao,… nije u to vrijeme znao šta i kako treba raditi. I šta ste Vi rekli tom prilikom?! Rekli ste da vam je žao zbog toga! Predsjedniče, ako neko punom brzinom uleti u raskrsnicu kroz crveno i pri tom usmrti tri pješaka na pješačkom prelazu,… da li biste i tada rekli da Vam je žao vozača što nije stao na crveno, što je vozio jako brzo, što nije stigao da ukoči,… a da pri tom ni ne pomenete nesrećne pješake koji su ni krivi ni dužni sve to platili svojim životima?! Paa, ne biste, siguran sam. Tražili biste punu krivičnu odgovornost za ono što je vozac uradio.
 
Takodjer ste priznali da je i ministarstvo zdravlja zakazalo i nije na vrijeme reagovalo u pravcu blagovremene organizacije rada našeg zdravstvenog sistema, jer ono što nam se spremalo je bilo više nego očigledno! Nije to samo odgovornost ministarstva zdravlja, nego i Republičkog kriznog staba. Njihov je to propust zbog cega je, izmedju ostalog, i doslo do peticije sa preko 2800 potpisa mojih kolega za njihovu smenu. I kada je u mom gradu dnevno od korone umiralo po 4, 5, 7,… 12 obolelih, direktor Meho Mahmutovic, pa i vas potpredsednik vlade iz Sandzaka, obmanjivali su i nas i celu javnost Srbije da je situacija stabilna, da je pod kontrolom i da se nista drasticno ne desava. A svako iznosenje istine o katastrofalnom stanju, o totalnom kolapsu i raspadu zdravstvenog sistema sa preko 60 obolelih zdravstvenih radnika, nazivali sa dezinformacijama i politikanstvom!
 
Znate li, predsednice, kako boli to sto slusate, a znate i vidite istinu?! Zbog takvog stanja je tokom posete premijera i ministra zdravlja usledila spontana, protestna reakcija zdravstvenih radnika nase bolnice, u kojoj sam i ja uzeo ucesce. Nakon toga direktor Mahmutovic odlazi, ministarstvo zdravlja uzima stvar u svoje ruke, imenuje glavnog koordinatora, vlada Republike Srbije salje dodatnu medicinsku i zastitnu opremu, respiratore, vojska i VMA organizuju poljsku bolnicu, OB Novi Pazar se organizuje po principu Regionalnog covid centra sa respiratornim centrom i intenzivnom negom (u cemu je veliki doprinos u organizaciji rada i lavovski deo posla iznela dr Tanja Petrovic, anesteziolog iz Kraljeva, zajedno sa nasim anesteziolozima, prenoseci znanje i ogromno iskustvo iz KBC “Dragisa Misovic” gde je boravila i radila u toku prvog talasa epidemije). Primljen je znatan broj zdravstvenih radnika u stalni radni odnos da bi se nadomestio nas desetkovani kadar. U pomoc su pristigli i volonteri. Angazuje se i nasa plemenita dijaspora slanjem materijalne i novcane pomoci. Pomoc salje i Republika Turska. U pomoc dolaze zdravstveni radnici iz Kragujevca, Kraljeva, Beograda i ostalih gradova Srbije, iz Tuzle, Sarajeva, koji su dali ogroman doprinos i pomoc struci da se izbori sa ovom strasnom epidemijom. Neka mi oproste oni koje ovde nisam naveo, nije namerno!
 

 
Kao plod svega ovoga i svih preduzetih mera imamo sada situaciju da epidemija jenjava (bar ovaj njen prvi talas). Situaciju za koju se tek sada moze reci da je pod kontrolom. I sta se desava na kraju, predsednice?! Na samom kraju ove borbe vi ponovo dovodite Mahmutovica da i dalje obnasa funkciju direktora OB. Predsednice, za ono sto je radio i ono sto nije radio, a morao je,… za ono kako se ponasao u toku ove epidemije, nije dovoljno to sto je vama samo žao zbog toga!
 
Cenu takvog ponasanja, cinjenja i ne cinjenja, platio je svojim zivotima veliki broj nasih sugradjana, gradjana Republike Srbije! Za to se ne iskazuje zaljenje, predsednice, nego se trazi svaka, pa i krivicna odgovornost! Kakvu nam to poruku saljete, predsednice?! Sami ste rekli da se ocekuje drugi talas epidemije pocetkom meseca novembra, a na čelo bolnice vracate iste ljude! Zar mislite da im verujemo?! Zar mislite da treba da cutimo i cekamo da se opet ne snadju, da opet ne organizuju zdravstveni siatem, da opet neznaju sta i kako da rade,…. a da vi posle opet samo zalite zbog toga?! Ne, predsednice…. ne mozemo cutati i pustiti da se istorija ponovi.
 
U ime mojih kolega i sugradjana koji dele moje misljenje, trazim punu odgovornost svih koji su doprineli najvecoj katastrofi mog naroda od rata pa na ovamo, kao i smenu direktora i rukovodstva OB Novi Pazar.
Trazim ovo od vas jer iskreno smatram da bi to bio vas casni i plemeniti cin prema dusama nasih umrlih, prema njihovoj neutesnoj rodbini i prijateljima, prema gradjanima Novog Pazara i Sandzaka u celini.
 
Na kraju vam moram reci jos i ovo. Moje ucesce u protestu zdravstvenih radnika u toku posete premijera i ministra zdravlja nasoj bolnici, vas potpredsednik vlade iz Sandzaka je okarakterisao kao politikanstvo i da sam ja neko ko pretenduje na funkciju direktora OB Novi Pazar. Predsednice, evo vama i svima koji citaju se u Allaha dragog kunem, da mi to ni u jednom trenutku nije bio motiv, kao sto nije ni sada! Ne zelim da budem direktor bolnice i necu to ni biti! Necu, zato sto u ovakvom ustrojstvu zdravstvenog sistema ne mogu sebe da zamislim kao direktora bolnice ni 24 sata!
 
Ja sam, i ostacu samo hirurg koji leci svoj narod najbolje sto ume! I drugi, ali ne i manje bitan razlog – ako bih prihvatio tu funkciju, pogazio bih sebe, svoju cast i svaku ovde napisanu reč! A to nema cenu! Predsednice, nadam se da vam je sada jasno da ja samo zelim dobro mom narodu, mom Sandzaku i mojoj drzavi Srbiji!!!
 
Autor: dr. Enes Zogić
Komentari  
+46 # Denis Ramovic 2020-08-07 20:59
Svaka cast doktore
Odgovori | Prijavi moderatru
-50 # Mire 2020-08-07 21:00
To sto si bio muftijin kandidat na lokalnim izborima je upravo ono u sta se u Allaha kunes da ne bi prihvatio direktorko mesto...
Kada se pismo upucuje Predsedniku ne kune se u Allaha...
Kao radnik medicinskog centra hiorurg, morao si da znas kako je od jednom nastupilo sve i da to niko nije ocekivao, a nastupilo je upravo zbog onih kontrasa koji su negirali koronu, pa su se ljudi odjednom javili, neki i na stepenicama umirali, od korone se ne umire istog dana kada je dobiju.
Niko pa ni Pazar nije spreman za takav talas i ti to dobro znas, pa nije Meho pobio ljude, pa ni Djerlek,vec Korona.. Odlicno znas, a vidim da ni ti pojma nemas kao ni jedan lekar u Pazaru, takva je tradicija, da umrli na stepnicama nisu testirani, a sumnja nije KORONA vec dokazana stvar, to sto je u limenom sahranjen pod SUMNJOM ne moze da se podvede pod Koronom, cega je bilo, pa se na kontu toga vadis da ih je 300 bilo?
Odgovori | Prijavi moderatru
+38 # Denis Ramovic 2020-08-07 21:07
Evo ih Rasimovi botovi poceli... Sad ce jos i Meha i Mirsada proglasiti za heroje. Nikada se ovaj narod nece opametiti. Da ne bude zabune nisam ni za Rasima ni Sulja a po najmanje za Muamera zato sto nijedan nije doprineo da se spreci ova katastrofa. Vise su ucinele one dve zlatne devojke nego svi politicari zajedno. Sedi jedan
Odgovori | Prijavi moderatru
-16 # Mire 2020-08-08 02:13
Zato sto tako mislis, zato nam je ovako kako je, kada piljar prica o Koroni, onda ga razumes?
Pise javno pismo predsedniku Srbije i kune se u Allaha, alooo?
Pa dje nadje 300 umrlih?
Pa sto ne nadje 293, na primer?
Pa u Srebrenici znamo preko 8 000 imena i prezimena, sto jedan nezapisa imenom i prezimenom tih 300 umrlih od korone, nego se cima raja brojem umrlih?
Danas se najvise deru najodgovorniji, oni koji su umanjivali opsanost od Korone u martu, sada ih cudi broj umrlih, a savetovali su ih dok su zivi da je korona laz, tako se i ponasali oboleli, pa se kasno javljali... pa istina o broju niti je uvecala ni umanjila broj umrlih, niti je mogla da ozdravi umrle, pa prece je da leci nego da obavetsava mahaluse sta i kako, dokone, valjda?
Evo pitanja za cenjenog hirurga - Zasto svako peto slepo crevo operisano u Pazaru zavrsi u BG zbog sepse?
Odgovori | Prijavi moderatru
+4 # Ano 2020-08-08 09:20
Haj ne lupetaj!
Odgovori | Prijavi moderatru
+2 # dfg 2020-08-08 12:02
Jeste, kontraši, negatori virusa, koji su pričali da virus ne postoji, da virus nije ništa naročito i koji nisu hteli da nose maske su dosta doprineli da se virus toliko masovno proširi, naneli su štetu mnogim ljudima.
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # dfg 2020-08-08 12:03
Nisu organizatori zdravstva pobili ljude, nego virus, ali je li virus pričao pred kamerama da je sve pod kontrolom, u vreme kad se situacija potpuno otrgla kontroli i da su ono što očajni pacijenti pričaju dezinformacije?!
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # dfg 2020-08-08 12:04
Je li virus skrivao broj zaraženih zdravstvenih radnika dok se ne završe izbori?!

Je li virus propustio da odvoji zaražene pacijente od zdravih u bolnici?!
Odgovori | Prijavi moderatru
+3 # dfg 2020-08-08 12:05
Je li virus kriv što u jedinici intenzivne nege nismo instalirali centralni kiseonik?! Je li to nivo opremljenosti nemačke ili afričke bolnice?!
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # dfg 2020-08-08 12:06
Je li virus propustio da angažuje mnoštvo nezapošljenih zdravstvenih radnika sa biroa u NP i je li virus zapošljavao ljude koji nemaju nikakve veze sa medicinom, ali su preko raznih veza i grupa podobni kao volonteri (čitaj radno angažovani)?!
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # dfg 2020-08-08 12:07
Je li virus pred izbore potpuno obustavio Pi-Si-Ar testiranja u Tutinu i propustio da alarmira sve medije o katastrofalnom procentu zaraženosti?! Je li se to sasvim slučajno i potpuno neplanirano desilo baš pred izbore?!
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # dfg 2020-08-08 12:08
Je li virus pričao nemojte ljudi sad pred kamerama da iznosimo kakvo je pravo stanje u bolnici, daj da odglumimo da je sve u redu, pa kad odu oni koji skupljaju političke poene preko TV-a, onda ćemo da pričamo istinu?!
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # dfg 2020-08-08 12:09
Je li virus pretio da bi obolelom stomatologu trebalo nabiti tubus u usta, da ne bi mogao javno da priča o hororu koji doživljavaju pacijenti u bolnici opremljenijoj od nemačkih?!
Odgovori | Prijavi moderatru
+2 # dfg 2020-08-08 12:13
Je li virus kriv što nam se na mestu direktora bolnice večito smenjuju najbliži rođaci?!

Je li virus kriv što su nam direktori bolnice više političari nego lekari?!
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # dfg 2020-08-08 12:17
Lekari znaju kakva je procedura kad čovek umre na stepenicama ispred bolnice, pre nego što vidi lekara, PCR testiranje nema veze sa tradicijom.

PCR test je odavno izgubio kredibilitet u postavljanju dijagnoze, većina umrlih zbog posledica kovida neće biti testom potvrđena.

Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničke slike, rendgena, laboratorijskih nalaza, a PCR test je moguće uraditi i nakon što osoba umre, ali on ne daje realnu sliku obolelih i umrlih, puno je onih za koje ne sumnjamo da su imali kovid, a PCR test pokazuje da virusa nije bilo, zato smo i imali mnogo više ljudi u limenim sanducima nego što su govorile zvanične brojke.
Odgovori | Prijavi moderatru
-34 # Hido 2020-08-07 21:46
E moj doktore, nisi ti ni d od doktora vec jedna korunpirana persona zeljna politike.Zato ti kao i tvoj ahbab starleta bradata odrekni se svega i baci se u politiku, jer tu je karijera...Hodze postadose politicari a sad i doktori...a i mozda je i bolje da se ove profesije ociste od korova kao sto ste vi i da vas odnese u more vucibatina i olosa tj u Bg.
Odgovori | Prijavi moderatru
-7 # srky 2020-08-07 22:12
Mali hido.
Odgovori | Prijavi moderatru
+26 # Memati Baš 2020-08-07 22:01
Mire nije on bio na listi muftijinoj, Njegovo ime nije pročitano ono veče kada je bio završni miting
Zato Mire i ti i kilavi Meho i Đerlek ste telat koja pojma nemaju
Odgovori | Prijavi moderatru
+24 # Ss 2020-08-07 22:41
Uvaženi doktore,

mogu samo da pretpostavim kroz kakvu torturu prolazite i tek cete prolaziti zbog časti i hrabrosti koju posedujete. Ono što boli, jeste što ste ipak usamljeni u cijeloj ovoj priči, ali u tome i jeste Vaša veličina. O moralnim "gromadama" koje se nalaze na čelu bolnice i njihovim gazdama, zaista ne bih trošio riječi. Vi ste doktore, ono zbog cega ipak vidimo da nije sve toliko crno i dokaz da su normalni, stručni, požrtvovani lekari, ali i ljudi, i dalje među nama. Svako dobro Vam želim doktore, i molim Allaha da vam olakša sve ono kroz sta prolazite. Nadam se da će doći vrijeme da će ljudi poput Vas (kojij ima dosta) ostajati da nas liječe, a ne bežati ostavljajući poltrone, medikritete i poslunike da nas liječe i kroje nam sudbine. A od poltrona, mediokriteta i poslusnikane može biti ni ljudi, ni ljekara... I izvolite sdp botovi, navalite i na mene...
Odgovori | Prijavi moderatru
-11 # mehmed 2020-08-07 23:40
Ovo emocionalno - srceparajuce pismo, sa dokazivim cinjenicana , ce se , za vucica prilijepiti kao cicak na jaje.

Ovo poredjenje vazi

i za rasima
i za sulju
i za mehu
i za djerleka
i za brnabicku
i za vulina
i za onih 20- tak hiljda uhljebljenih glasaca
i kamaru Komentatora...

Za gore nabrojane :

zivjela MORALNO BEHINDERTA bulumenta sitnog zuba.
Odgovori | Prijavi moderatru
+14 # mehmed 2020-08-07 23:53
Postovani COVJECE Zogicu :

Svako ko ima veci Nivo LJUDSKUSTI od Nivoa sobne tempertature-

ce VAM kazati :

BRAVO, BRAVO

RESPEKT , RESPEKT

BRAVO ZA CIVILNU HRABROST
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # banda stara 2020-08-07 23:55
Enese Zogiću, ti si svoju diplomu stekao časno, velikim radom i trudom. Svoje znanje i stručnost si stekao takođe časno. Tvoj poziv lekara je častan. Postao si vrstan hirurg i stekao poverenje naroda. Pogledao sam tvoj profil, da vidim, da slučajno nisi politički angažovan i nažalost JESI. Moj doktore sve svoje časno što si stekao predao si politikčom manipulatoru. Manipulatoru koji se obogati na račun i vernika i naroda i to vrlo nečasno. Najača firma tog manipulatora je njegov privatni univerzitet na kojem stekoše doktorske titule razne gluperde. E moj doktore ti svoju časno zarađenu diplomu unakazi u društvu tih samozvanih akademika i dr. Tvoje pismo je verovatno iskreno, ali ja više nijednom politički angažovanom čoveku prosto ne mogu da verujem. Previše je poltičkih manipulatora na sceni a pogotovu iz vaše branše doktore. Meni je vredniji bunt onog Aladina Paučica koji nije tako elokventan kao vi lekari ali mu je nijet čist i iskreno se zalaže za nešto prav ednije
Odgovori | Prijavi moderatru
+9 # Neri 2020-08-08 03:03
Za doktora svaka čast, a aladin paučinac i njegov bunt isto podržavam ali i on je aktivan u sda a na muci se poznaju junaci i kakve veze ima gde je i u koju stranku je bio U PAZARU se desila katastrofa i svi ćute a znaju istinu i samo pričaju istinu ovi ljudi što se plaše samo od Allaha dz. Bravo za zogića i paučinca Sellam
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # banda stara 2020-08-08 10:20
Politika se uvukla u sve pore društva, čak i u IZ. Ja razumem političare da vrbuju sve i svakog jer od toga imaju itekakve koristi isto kao i narko bosovi li narko dileri koji vrbuju i unajmlju svakog radi ostvarivanja svog interesa tj materijalne dobiti. Ali ne mogu da shvatim onog ko nije muftačan da uđe u tu đavolju šemu sa dokazanim manipulatorima. Neka zna i dr Zogić a i mnogi drugi da smo kod tih poltičkih manipulatora obične "promenljive" koje oni iskoriste dok im trebaju. Ima dr Zogić još mnoga toga da ispriča lošeg što se dešava baš na toj hirurgiji a to su po svom džepu osetili mnogi pacijenti. Razumem njegov bunt u vezi ovih direktota Kurte i Murte i njihovo naizmenično direktorovanje i taj bunt bi mnogo više cenio da je dr Zogić apolitičan i sa te b pozicije iskazao svoj bunt.
Ovaj paučinac na svom profilu nema nijednu stranku i njenu promociju, zato ga v cenim i mislim da mu je nijet itekao čist. Selam
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # Lika 2020-08-08 12:16
A paucinac se seta izmedju sda i spp i kasa zoranica pa ko mu vise plati
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # banda stara 2020-08-09 00:24
pojma nemam. Zato si ti tu pa dokaži. Učini i ti neku dobru stvar
Odgovori | Prijavi moderatru
+2 # Hido 2020-08-08 00:02
Banda sto pluseva od mene...
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # mehmed 2020-08-08 00:23
Nekim komentatorima :
mozda zloba, mozda uhljebljenost , mozda predrasude , mozda manjak vizionarstva ...
remeti ravntezu emocionalnih bio- supstanci.
Odgovori | Prijavi moderatru
+2 # banda stara 2020-08-08 00:39
oj Mehmede sandžački junački sine
ili pameti nemaš ili još brišeš sline
Odgovori | Prijavi moderatru
-4 # Ano 2020-08-08 09:23
Botovska vojska nikad ne spava! Lešinari jedni! Poštovanje za doktora!
Odgovori | Prijavi moderatru
+6 # Dado 2020-08-08 09:31
Zasto vam se druze mladi i dalje na bazen po kaficima na ulicama pola njih bez maske a napadate druge niko nije gazio preko leseva neka pocivaju u miru mrtvi ali sami ste krivi za situaciju bili ste nespremni zar treba vlast da trci od bolnice do bolnice da vidi kakvo je stanje svaka bolnica ima direktore strucne ljude i oni su trebali da reaguju na vreme sada vam kriva vlast sramota a vasi sandjacki lideri nisu njih ne pominjete
Odgovori | Prijavi moderatru
+4 # Dado 2020-08-08 10:57
Svi vi dr imate privatne ordinacije pokrali ste opremu iz bolnice pa posle kada dodje pacijent nema naravno cime daga snimite ili pregledate kolko poliklinika ima u np kada dodje pacijent viga saljete u privatne ordinacije dabi zaradjivali pare sramota sta radite ovom naridu jos imate smelisti da izadjezmte u javnost radio sam davni u bolnici imalo je svega pola od toga sada nema pa krivite druge i lazete ovaj narid
Odgovori | Prijavi moderatru
+3 # Begoo 2020-08-08 14:02
Velika korupcija od vrha piramide do dna zato gradjani placaju ceh. Svi mi znamo kakvesu bolnice I da sve moras kupiti sam. Jer u bolnice sede kafenisuse a privatno zakazuju snimanje I kontrole toje slika drzave kojoj vlada korupcija I neznanje.
Odgovori | Prijavi moderatru
Napiši komentar
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Sandzaklive.rs. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Sandzaklive.rs zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Sandzaklive.rs nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari