Analiza izbora u Sandžaku

mehonjic

Piše: Almir MEHONIĆ

Sandžačka politička scena nakon novih izbora, čini se, neće pretrpjeti značajnije promjene. Prema preliminarnim rezultatima za sandžačke općine i grad Novi Pazar, struktura vlasti i koalicije ostat će najvjerovatnije približno iste. U Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici vlast bi trebala nastaviti funkcionirati po Sporazumu o strateškom partnerstvu između Sandžačke demokratske partije i Stranke demokratske akcije Sandžaka, koja je još na snazi. Eventualna iznimka mogla bi se desiti u Prijepolju, gdje bi Stranka pravde i pomirenja Muamera Zukorlića mogla otići u opozicione klupe, a na njeno mjesto doći Sandžačka demokratska partija Rasima Ljajića u koaliciji s grupacijom koja je predvođena Srpskom naprednom strankom.

Prijepolje je, inače, bila jedina općina u Sandžaku u kojoj je Zukorlić imao učešće u vlasti, izuzme li se Priboj, gdje je njihovo učešće bilo zanemarljivo zajedno sa SDP i SDA. Zukorlić bi poslije ovih izbora mogao završiti u dubokoj opoziciji u Sandžaku i s dva narodna poslanika u Parlamentu Srbije, koliko je uzela i Stranka demokratske akcije Sandžaka. No, što se tiče državnog Parlamenta, Zukorlić bi mogao, kao i do sada, podržavati vladu naprednjaka, dok bi poslanici SDA Sandžaka u nekoj kombinatorici mogli biti možda jedina opoziciona stranka u Skupštini Srbije, zajedno s Albancima iz Preševske doline.

NOVI PAZAR

U centralnom sandžačkom gradu Novom Pazaru uvjerljivu pobjedu odnijela je Sandžačka demokratska partija s 18.653 glasa, odnosno 21 odbornički mandat. Za drugoplasiranu Stranku pravde i pomirenja glasalo je 9.742 birača, što je 11 odbornika, dok će lista “SDA Sandžaka – dr Sulejman Ugljanin” imati devet odbornika u Skupštini grada, s osvojenih 7.716 glasova. Lista “Aleksandar Vučić, Ivica Dačić – Za našu decu” osvojila je šest odborničkih mjesta, odnosno 5.317 glasova. Na lokalnim izborima u ovom gradu bilo je ukupno 87.589 građana s pravom glasa, od kojih je svoje pravo iskoristilo 42.360 ili 47,27 posto. Skupština grada Novog Pazara ima 47 odbornika, a za vladajuću većinu potrebno je 24. Prema informacijama do kojih je došla naša redakcija, vlast bi trebala biti konstituirana od strane SDP-a, SDA i SNS-a.

TUTIN

Nekad neosvojivo uporište SDA Sandžaka općina Tutin i dalje je ostala vjerna najstarijoj bošnjačkoj stranci, no ovaj put s nešto manje od 50 posto glasova. Stranka demokratske akcije Sandžaka osvojila je 18 odborničkih mandata i nedostaje joj još jedan mandat do natpolovične većine u skupštinskim klupama. Slijedi Zukorlićeva SPP s 11 i grupa građana bivšeg poslanika SDA Bajra Gegića s pet mandata. Sandžačka demokratska partija imat će dva, a Srpska napredna stranka jedan, od ukupno 37 odborničkih mjesta u Skupštini Tutina. Iako su u izbornoj noći, nakon saopštavanja informacije da SDA nema natpolovičnu većinu u ovom sandžačkom gradu, Zukorlićeve i Gegićeve pristalice zajednički slavile pobjedu, ipak, informacije do kojih smo uspjeli doći govore da je izvjesna koalicija između SDA – SDP i SNS. Lista Bajre Gegića formirala se okupljajući one koji su nezadovoljni radom SDA, no najave o velikom uspjehu ove grupacije nisu se obistinile te je vjerovatnije da će do narednih izbora iščeznuti s političke scene Sandžaka. Očito da za četvrtu političku opciju među Bošnjacima Sandžaka definitivno nema mjesta.

SJENICA

I u Sjenici je prvoplasirana SDA Sandžaka s osvojenih 25,3 posto, Stranka pravde i pomirenja ima 21,7 posto, dok je na trećem mjestu Ljajićeva Sandžačka demokratska partija (SDP) sa 17 posto osvojenih glasova. Slijede “Aleksandar Vučić – Za našu decu” s 13,9 posto, GG “Bez diskriminacije” s 11,8 posto i “Ivica Dačić – SPS” sa 6,4 posto osvojenih glasova birača. I ovdje je vrlo moguća koalicija SDA – SDP – SNS, uz eventualno proširivanje koalicije sa SPS-om i GG “Bez diskriminacije”.

PRIJEPOLJE

U Prijepolju je koalicija predvođena Srpskom naprednom strankom, u kojoj su i sve značajnije srpske stranke, osvojila 6.631 glas, što će im donijeti 16 mandata u Skupštini opštine Prijepolje. Odmah iza njih slijedi Sandžačka demokratska partija s 4.391 glasom, odnosno 11 mandata. Treća po snazi jeste Stranka pravde i pomirenja s 3.209 glasova, što im donosi 8 mjesta u Skupštini. Slijedi Demokratska partija Sandžaka s 3 mandata, a po jedan mandat dobili su Grupa građana “Za bolje Prijepolje – Lutka”, SDA Sandžaka i Građanski pokret “Za čisto Prijepolje”.

Zanimljivo je da je u Prijepolju u prošlom periodu na vlasti bila šira koalicija čiju je okosnicu činila SNS i Zukorlićeva SPP, a Ljajićeva SDP bila je u opoziciji. No nakon promjena u vrhu prijepoljskih naprednjaka i niza afera koje su pratile Zukorlićevu SPP, sasvim je očigledno da će novu vlast činiti SNS i SDP. Na marginama izbora u ovoj sandžačkoj općini na Limu primjetno je da već treći put, u zbiru, bošnjačke stranke uzimaju više glasova od srpskih partija. To se dešava iako prema zvaničnom popisu stanovništva u Prijepolju ima skoro 53 posto Srba i 44 posto Bošnjaka. Zbog toga mnogi iznose sumnju u vjerodostojnost ovog popisa. Kako sada stvari stoje, u skupštinskim klupama u Prijepolju bit će 17 odbornika biranih na dvije srpske liste i 24 odbornika biranih na 5 bošnjačkih lista koje su učestvovale na ovim izborima.

U Priboju i Novoj Varoši uvjerljivu pobjedu odnijela je koalicija okupljena oko SNS-a Aleksandra Vučića. S tim što je u Priboju među Bošnjacima najviše glasova uzeo SDP – 7,71 posto, zatim SDA Sandžaka – 5,76 posto i SPP s 5,68 posto.

POBIJEDIO PRAGMATIZAM

Što kombinatorikom koja bi se mogla desiti, što izbornim rezultatima, za najvećeg dobitnika ovih izbora mogla bi se proglasiti Ljajićeva SDP. Ljajić će najvjerovatnije s minimalnih dva odbornika u Tutinu imati značajnu vlast u ovoj općini jer je “jezičak na vagi”. U isto vrijeme on bi ovu podršku Stranci demokratske akcije u Tutinu mogao kapitalizirati u Sjenici možda čak i u vidu predsjednika općine, iako je tek treći po zbiru glasova u Sjenici. Naravno, Ljajiću je SDA potrebna i u Novom Pazaru, iako sa SNS ima natpolovičnu većinu, jer time smanjuje ucjenjivački potencijal SNS.

Analizom izbornih rezultata može se primijetiti tendencija jačanja SDP-a i slabljenja SDA Sandžaka, naročito u Novom Pazaru i Prijepolju kao u dva najveća sandžačka grada. Poslije ovih izbora može se reći da se SDP u potpunosti učvrstila na vlasti u Novom Pazaru. Mnogi tumače da je to prije svega zbog evidentnih pomaka u infrastrukturi i pojedinim kapitalnim investicijama. I u ovoj su kampanji SDP i Rasim Ljajić govorili o životnim temama građana, o komunalnoj infrastrukturi i svemu onome što otežava ili olakšava običan život građana. Nije tu bilo mjesta za neke velike nacionalne i državne teme, kojih su, izgleda, građani i zasićeni.

Iako ovoj stranci nedostaje jedna vrsta prepoznatljive nacionalne identifikacije – sandžački Bošnjaci većinski su podržali ovakvu politiku. Može se zaključiti da se radi o jednoj vrsti pragmatizma kod bošnjačkog biračkog tijela koje je osjetilo ko mu u konkretnom smislu, u onim životnim problemima, može najviše pomoći. A to je prije svega asfaltiranje ulica, izgradnja škola, kanalizacije, rasvjete i sl. Nije to podrška Vučićevom načinu vladavine i vlasti, kako su mnogi spremni protumačiti. Prije je to političko sazrijevanje i spoznaja u kakvoj se državi i sistemu živi i koji je to najlakši put da se od Beograda i srbijanskog režima dobiju određeni ustupci. Očito je prošlo vrijeme kada su se izbori u Sandžaku dobijali na emocije i velike riječi.

Nasuprot njima, SDA Sandžaka u potpunosti je u drugi plan stavila pitanja ekonomije i infrastrukture i isključivo potencirala pitanje specijalnog statusa za Sandžak i vraćanju Bošnjacima statusa naroda u Republici Srbiji. Velike teme i već viđene parole u posljednjih 30 godina izgledale su anahrono. Nažalost, možda je i to najveća zamjerka prema SDA Sandžaka, koja nije sve ove godine uspjela da se iz jednog svebošnjačkog nacionalnog pokreta transformira u modernu nacionalnu stranku. Nedostaje tu i novi nacionalni program, ali i jedna vrsta kadrovskog refreširanja.

Istini za volju, SDA Sandžaka možda i najviše od svih sandžačkih stranaka pokazuje interes za uključivanje mlađeg kadra u rukovodeće stranačke strukture. Možda tu leži i najveća snaga SDA Sandžaka i nada u jednu programsku i strukturalnu reformu koju bi mlađi kadrovi mogli izvesti. Već nekoliko godina u SDA Sandžaka osjeća se takozvani “zamor materijala”, ali u istom momentu i neophodnost postojanja ove stranke za sandžačke Bošnjake. Sandžački Bošnjaci vole ovu stranku, ali ona mora u narednom periodu iznaći modus kako da im se približi, a u isto vrijeme napravi jednu vrstu otklona od povezivanja s tzv. projektom albanizacije sandžačkih Bošnjaka za koje se optužuju pojedine strukture s Kosova koje su bliske nekim funkcionerima SDA Sandžaka. U svemu ovome neophodno bi bilo definirati jednu nacionalnu realpolitiku, odnosno modernu nacionalnu politiku primjerenu 21. stoljeću, lišene velikih i nerealnih ciljeva i parola. Ako se to, pak, ne desi, postoji bojazan da će se s ovom strankom na duže staze desiti ono što se desilo sa SDA Crne Gore.

Između ove dva politička pola koje predstavljaju SDA i SDP stoji Zukorlićev SPP, koji pokušava imati dobre konekcije s beogradskim režimom, a u isto vrijeme predstavljati se kao jedina autentična bošnjačka i muslimanska opcija. Pored očigledne medijske podrške u Beogradu, Zukorlić i SPP na sandžačkom terenu maksimalno koriste i resurse Islamske zajednice u Srbiji. Primjetno je da je na ovim izborima zabilježen blagi rast rejtinga SPP, koji ipak nije u direktnoj proporciji uloženom medijskom prostoru i sredstvima. Stječe se utisak kao da je srbijanskom režimu stalo da od SPP pravi neki vrstu alternative Stranci demokratske akcije Sandžaka, ali alternative koja bi bila lojalna vlastima u Beogradu. No, ono što je frustrirajuće za Zukorlića i njegovu SPP jeste taj manjak koalicionog potencijala na nivou Sandžaka i ostajanje u opoziciji iz jednog izbornog procesa u drugi.

Izvor: Stav

Komentari  
+33 # Tutinac 2020-06-24 22:35
Ako Rasim opet uzme u koaliciju SDA,a matematički i svakojako ne mora,onda je i vrapcima na grani jasno da je SDA,debelo pod zaštitom drzave i u službi iste.To bi bio Rasimov zlocin prema ovom narodu.Sada mu je prilika da oslobodi ovaj narod višedecenijskih okova i pljačke.
Prijavi moderatru
+27 # Safet 2020-06-24 22:41
Muftija je valjda uzeo 3 poslanika, a ne 2.
Prijavi moderatru
+11 # Safet 2020-06-24 22:44
Ispade da su bosnjaci Sandzaka vise glasova dali Vucicevoj listi na kojoj je i Rasim, nego li za SPP i SDA. Mislim da bi u Rasimovoj stranci (SDPS) trebalo biti makar 3 bosnjacka poslanika.
Prijavi moderatru
-2 # Boss 2020-06-24 22:55
Kako kaze Vucic tako ce da bude,nesmeju nijedan bez Vucica da odluce nista zato sto je Vucic diktator a nasa 3 Bosnjacka politicara podlegli pod njegovu sapu,nesme ni Rasim ni Suljo ni Zukorlic da mrdnu sto nece Vucic rec
Prijavi moderatru
-27 # Sandzaklija_ 2020-06-25 00:30
- Vidi ovog Tutinca...što se ponadao da srpska BIA sad nalozi Rasimu da u Tutinu uklone SDA i dovedu ove njihove spijunčiće. Ponadali se jadnici da će to srpska BIA da Bosnjacima diktira i dalje koga ce imati na vlasti...ponadali se jadnici pa onu noc poceli slavit nesto...a dobili 11 odbornika....hahahaha. Cijeli Tutin im se smije jer ne znaju jadnici ni šta su to slavili.
- Naravno niko živ ne bi otisao u koaliciju sa Grupom gradjana čiji je nosioc vec sad penzioner i za 4 godine imati 70 godina...i ta grupa gradjana isčeznuti. To svako zna da bi to samo ovi Zukorlicevi hajvani hteli onog Bajra jadnog da iskoriste i da preko BIA-e se docepaju vlasti....Naravno,toga je svestan i Bajro Gegic i kada je vec video da i pored toga sto su prognozirali SDA svega nekih 20% glasova ona dobija sama skoro 50%...nece ni on sebi dozvoliti da ga srpska BIA dovodi na vlast. A vec naravno da je SDP potpuno svesna toga...i strateski ce uci sa SDA u cijelom Sandzaku na vlasti i tako jačati.
Prijavi moderatru
+22 # Tutinac 2020-06-25 07:49
Kakav si čovjek i koliko si obrazovan,govori kada kazes ža nečije pristalice da su hajvani.Mogu ti reci da si ti hajvanski analizirao sadasnju situaciju.Kada gubite,kriva vam je BIA i razne organizacije.Čitava kampanja vam je bila zasnovana na vrijeđanju države i predsjednika.Ni jedne rijece o nekom programu za razvoj ovoga kraja,jer ga i nemate.Odgovara vam da drzite ovaj narod u mraku i nemilice pljačkate,drugo i ne znate.Neškolovana bratija,ali eksperti za krađu.Blatite Bajra,čovjeka bez mrlje u biografiji,za to što nece sa lopovima.Karte su otvorene,sada ce se stvarno vidjeti ko je ko i ko je za pravdu a ko za kriminal.
Prijavi moderatru
-18 # Sandzaklija_ 2020-06-25 10:43
- Kako drugacije,do hajvanima,da nazoves ljude koji slave i urlaju po gradu do 2h od noci,a izgubili katastrofalno izbore. Uzvikujuci...muftija,muftija...a uzeli nekih 11 odbornika. Kako drugacije da naozoves te ljude do hajvani. Evo...ti nadji neki adekvatniji naziv.
- Ta grupacija isfrustriranih ljudi i pokusava nekako da uzme Bajra Gegica i iskoristi ga kako bi se docepala vlasti. Niko i ni jednom,niti na jednom skupu iz SDA nije ni jednu ruznu rijec uputio Bajru Gegicu...pronadji mi bilo gde bilo koju izjavu protiv Bajra Gegica,i povlacim rijeci. Na kraju,upravo je SDA Sandzaka koju vi blatite punih 30 godina i afirmisala Bajra Gegica i istakla sve njegove kvalitete...kako kroz funkcije Predsjednika Opstine tako i kroz Parlament Srbije. Naravno,upravo su ovi Zukorlicevi i Bajra i sve ljude iz SDA nazivala lopovima,i koje-kakvim imenima...ali ste sada zaboravili na to,kada vam se ukazala sansa da se docepate vlasti preko Bajra. I to je jos jedan dokaz ko su...hajvani.
Prijavi moderatru
-17 # Sandzaklija_ 2020-06-25 10:48
- Takodje nikada se u Srbiji niti sire nije desilo da neko ostane bez vlasti a fali mu jedan jedini odbornik...to svako zna. A to sto vi sad pozivate Drzavu da vam pomogne,da ubedi ili zaprijeti Rasimu ili bilo kom drugom...kako bi se vi docepali vlasti....Pa kad bi tako sistem funkcionisao u demokratijama onda gde bi ovaj svijet bio.
- Ono sto jeste zalosno sto bi ljudi oko Zukrolica samo da se docepaju vlasti po bilo koju cijenu...pa da li ce to BIA,da li neka druga sluzba da im obezbijedi to je nebitno. Zamislite ljude koje je mrznja prema SDA i frustracija dovela do toga da uvece slave kao pobjedu jedan svoj veliki poraz...zamislite kakvi su to ljudi,i kakvi bi ti ljudi bili da se docepaju parceta vlasti....pa to ne da su hajvani...vec HAJVANI NAD HAJVANIMA...I to niti ce odbornici Bajra Gegica,niti bilo koji na svijetu dozvoliti da se takvi hajvani docepaju vlasti. To bi ljudi motkama rasterali za mjesec dana iz Opstine. No,sve najbolje koalciciji SDA - SDP na novoj vlasti,
Prijavi moderatru
+12 # Tutinac 2020-06-25 12:35
Sam si trazio da ti ovo kažem:Hajvanu jedan neotesani,najteži je posao a i nemoguc,budalu ubediti u nešto i sa konjem se trkati.
Prijavi moderatru
-17 # Sandzaklija_ 2020-06-25 13:22
- Hehehehehe...evo istjerali smo na cistat ovog Zukorlicevog hajvancica iz Tutina,koji pokusava ovdje na komentarima da glumi nakog kulturnog,skolovanog,sa argumentima potkovanog intelektualca....kojem cim malo zadrmate kavez argumentima koji svaki normalan tutinac vidi i zna,e onda oni pocnu ovako da laju,kifci,i pokazuju svoje pravo lice.
- A sta cete...isfrustrirani jadnici,nadali se da ih Bajro Gegic dovede na vlast,ali ne ide to....i sad...aj kuku,dajte neka Drzava spreci SDA,dajte bilo ko neka ig sprecava samo da se mi docepamo vlasti. To su vam ti HAJVANCICI ZUKORLICEVI...kojima se cijeli Tutin smije ovih dana i tjera sprdnju sa njima.
Prijavi moderatru
+15 # Tutinac 2020-06-25 14:22
Gospodine,nepotkovani,teško je ocutati na te tvoje uvrede i prostakluke,sto je i glavna odlika grupacije kojoj pripadaš.Bajro je izašao na izbore da bi sebe doveo na vlast,ne zbog Zukorlica.Ako im se interesi poklapaju,zašto ne bi bili koalicija.Vama su se kavezi uzdrmali zbog višedecenijskih pljački,nemate mira nigdje.Resetke vas svakako čekaju u bilo kom obliku.
Prijavi moderatru
-13 # Safet 2020-06-25 11:44
Ja mislim da se Beograd nece mnogo protiviti da SDA ostane vlast u Tutinu i u tom smislu nece pritiskati Rasima da pravi koaliciji sa muftijom. Njima i onako bitan samo N Pazar sto se tice Sandzaka, zato tu i potrose mnogo vise energije i resursa da dobiju na izborima, a za ostatak Sandzaka im je najbitnije da nema nekih nereda i razbijenih glava, jer bi to destabilizovalo cijelu drzavu, a pogotovo Vucica kao autokratskog vodje, cvrste ruke. Znaju oni da ako Suljo ostane bez imalo vlasti da moze da postane mnogo ekstremniji, a u regionu kao sto je Sandzak dovoljno je100 budala da napravi ozbilljno sranje i zapali cio region. Drzava gleda kroz prste lokalnim mocnicima da bi se odrzavao mir u ovom regionu. Cak u Tutinu ne kontrolisu ni budzetska sredstva sto je obaveza drzave, nego su lokolanim kabadahijama prepustili da rade sto im je volja, dje najvise ispasta obican narod.
Prijavi moderatru

Da bi ste napisali komentar, morate biti registrovani. Loguj se - Registruj se

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari
X

Right Click

No right click