Esad Rahić: ''Svaki narod nedoljivo liči na vlast i na lidera koji njime vlada''

Piše: Esad RAHIĆ

esad rahic 2 696x469

Mnogi me pitaju šta najviše želim da se desi na ovim izborima? Vjerovatno pri tom su im u prvom planu potencijalni rezultati izbora.

Ja odgovaram lakonski: “ Želim da izbori proteknu u miru, bez incidenata i u krajnje korektnoj i regularnoj atmosferi.

Mnogi mi kažu: “Pa takvim odgovorom mi ništa nisi rekao”. Odgovaram: “Rekao sam sve. Ali ti ne želiš odgovor, već želiš rečenicu koja odgovara tvom načinu razmišljanja i shvatanja izbora”.

Izbori za mene nisu niti dvoboj, niti bitka. Izbori ne rješavaju šekspirovsku dilemu: Biti ili ne biti. To je prije svega demokratska utakmica u kojoj pobjeđuje tim koji ima boljeg lidera, bolji sastav, bolju strategiju i bolje golgetere.

Ali za razliku od utakmice, tu nema nerješenog rezultata. Postoje samo pobjednici i gubitnici. Nema produžetaka i nema rješavanja ishoda na penale. Sve će se riješiti u nedelju do 20 časova.

Također, za razliku od sportskih utakmica i onaj što bude na posljednjem mjestu, neće izaći iz lige i daljeg takmičenja.

Sve tri najjače sandžačke bošnjačke politučke stranke će nastaviti da postoje i da djeluju i nakon ovih izbora. Priča, kako poslije ovih izbora će neka od njih nestati i prestati da postoji je iz  domena bajki.

Zašto sam u prvi plan stavio mirnodopske i regularne izbore? Zato što su sandžački Bošnjaci strahovito politički podjeljeni i što neke pristalice shvataju izbore kao bitku na život i smrt. Više emotivno doživljavaju i proživljavaju izborni proces, nego  lideri njihovih stranaka.

Ne smije više nikad da se ponovi slučaj rahmetli Ruždije Durovića iz 2006. godine. Bilo i više nikada se ne ponovilo. Nijedna politička pobjeda ili poraz nijesu vrijedni ljudskog života.

I nakon ovih izbora buće neophodne političke koalicije, ali ovaj put čini mi se u svim gradovima Sandžaka. Zato ne treba svojim nepromišljenim, isključivim i bezobzirnim predizbornim nastupima zatvarati vrata svim potencijalnim koalicijama.

Apsolutnog pobjednika niti na ovim izborima u Sandžaku neće biti. Biće samo onih koji su bolje i koji su gore prošli. Ali sva tri vodeća lidera i sve tri vodeće bošnjačke političke stranke nastaviće da djeluju.

Na tutinskoj političkoj sceni će imati svoje mjesto nakon ovih izbora lista “Tutin na prvom mjestu”, koja će možda u ovoj općini od ponedjeljka biti jezičak na političkoj vagi i presudna u formiranju izgleda i konfiguracije buduće vlasti u Tutinu.

Na izgled koalicija u sandžačkim općinama u dobroj mjeri utjecaće i vladajući režim u Beogradu. Rekoh u dobroj mjeri. Dakle, ne apsolutno.

Svaki narod nedoljivo liči na vlast i na lidera koji njime vlada

Dakle, izađimo, glasajmo po svojoj svijesti i savjesti, ne osuđujmo nikog što nije glasao za stranku kojoj pripadamo i čestitajmo nakon izbora najuspješnijoj političkoj ekipi. Na kraju krajeva, sve su to naša braća Bošnjaci. A to što ja ne navijam za tvoj, već za moj politički tim, to je moja lična stvar i moje nneotuđivo i neprikosnoveno pravo.

Najveći promašaj i propust je ne izaći i ne glasati. Oni koji ne izađu i ne glasaju nemaju pravo da kritikuju nijednu vlast niti na lokalnom, niti na republičkom nivou.

Na kraju imaćemo vlast kakvu zaslužujemo. Svaki narod nedoljivo liči na vlast i na lidera koji njime vlada.

Izbori su mjesto gdje odlučuješ o sudbini svojoj i svoje porodice. Ako ta sudbina vrijedi samo 20 eura ili nešto više onda smo vrlo jeftin narod koji nema pravo na budućnost.

Komentari  
+9 # Sandzaklija xy 2020-06-20 20:32
Trebao si Rahicu sa ovim tekstom dan se javis prije 15 dana i da pozoves narod da izidju na izbore alu ne ucestvuju u mitinzima u unistavaju zdravlje tih istih Bosnjaka.
Prijavi moderatru
-27 # skopljanac 2020-06-20 22:33
vi ste_sandazkljije statisticka greska_________niste narod___licite__________na__smeska___
Prijavi moderatru
-25 # skopljanac 2020-06-20 22:36
a stobom vlada __________punica _____puna je govana__________mogo bij e ispraznit samo neka ti se napuci_____________a ti prazni ustima_________pusta tije ta prica_________
Prijavi moderatru
+33 # Tutinac 2020-06-20 22:44
Rahicu,taj glas od 20 eu je najveca tekovina ove vlasti.Razmahali su se i sada po cijelom gradu i dijele neke bedne pakete,daju pare za glas.Čovjek,gledajuci to,osjeca se jadno i poraženo,kako ponižavaju svoj narod.Ubijaju ponos u njemu.Menja mu karakterni kod.Uče ga mitu,lažima i korupciji.Nekada je ovdje riječ(besa)bila kao tvrđava,sada je to sve devalviralo,zaslugom ovih vlastodržaca,kojima nije ništa sveto.
Prijavi moderatru
+21 # Tutinac 2020-06-20 22:57
Na žalost,Rahicu i ti si direktni saučesnik ove oligarhije,ulazeci sa njima u koaliciju u BNV.Aminujete sve njihove nakaradne i štetne odluke po naš narod,ponašajuci se kao obične marionete.A sjecate se predizbornog obecanja da ce tebiti na braniku borbe za depolitizaciju BNV.Sve ste izneverili.
Prijavi moderatru

Da bi ste napisali komentar, morate biti registrovani. Loguj se - Registruj se

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari
X

Right Click

No right click