OPŠIRNIJE O HAPŠENJU U NJEMAČKOJ / Zapošljavali na crno!

Nemačka policija sprovela je rano jutros u Majntalu veliku akciju u kojoj su uhapšena trojica članova jednog porodičnog “klana” iz Sandžaka, piše Tanjug

FGJTR8578907

Oni se terete za utaju poreza i držanje radnika na crno.

Stotine policajaca i carinika upalo je u poslovne prostorijee, hotele i stambene zgrade, sledeći trag o radu na crno, a uhapšeni se terete da su prevarili nemačku državu za najmanje milion evra.

Tokom akcije uhapšene su tri osobe, saopštila je policija, dodajući da je jedan dalji član te porodice uhapšen u Ofenbahu.

Prema navodima policije, meta akcije bila je mreža zapošljavanja na crno.

Uhapšen je jedan 53-ogodišnji državljanin BiH, njegov 29-ogodišnji sin, kao i jedan 40-ogodišnji rođak koji ima srpsko državljanstvo, dok je u Ofenbahu uhapšen jedan 37-ogodišnji državljanin Srbije.

Ukupno je pokrenuto više od 120 istraga protiv radnika zbog sumnje na ilegalni boravak u Nemačkoj.

“Sve učestalije smo suočeni sa tako organizovanim i kompleksnim strukturama koje se bave držanja radnika na crno, koji izazivaju ogromnu štetu državi“, poručuje carina u Gisenu.

Tokom akcije zaplenjena je imovina vredna 19 miliona evra, a u akciji su korišćeni i psi tragači novca, koji su uspeli da otkriju 120.000 evra u jednom stanu, skrivenih u jednoj sofi.

Sandžački klan zapošljavao je na stotine stranaca ilegalno na građevinama u Nemačkoj.

Preko lažnih firmi oni su zapošljavali radnike za sopstveno preduzeće, ali i za kompanije trećih lica, čime su “sklonili” više od 70 miliona evra ilegalnog novca, kojim je trebalo da plate radnike.

Poslednje četiri godine je ovaj klan preuzimao kao podizvođač građevinske radove vredne više od 50 miliona evra na teritoriji Hesena.

Klan je ujedno sarađivao, kako tvrdi policija, i sa kriminalnim bandama koje su posredovale u angažovanju radnika iz Srbije preko jedne slovenačke građevinske firme.

Tokom akcije policije zaplenjen je veliki broj dokaznog materijala, prenosi Tanjug. (Tanjug)