Predstavnik Kosova – Novi Pazar i Sjenica potencijalne lokacije masovnih grobnica

U sklopu aktivnosti Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije i Radne grupe za nestala lica na Kosovu, a na osnovu naredbe Višeg suda u Beogradu, Odjeljenja za ratne zločine započeta ekshumacija tijela, za koja se sumnja da su albanske žrtve sa Kosova, na lokaciji na području rudnika Kiževak kod Raške u Srbiji.

dfvgerghtr

Od svih ekshumiranih posmrtnih ostataka sa ove lokacije biće uzeti uzorci za DNK analizu, što će omogućiti njihovu identifikaciju, koju će sprovesti Međunarodna komisija za nestala lica.

Lokaciju Kiževak danas su obišli predsjednik Кomisije za nestala lica Vlade Srbije i šef Beogradske delegacije Veljko Odalović, predsjedavajući Radne grupe Fabijan Bourdije i šef Prištinske delegacije Ibrahim Makoli.

U masovnoj grobnici na lokaciji „Kiževak“ kod Raške se nalaze posmrtni ostaci ljudi koji su ubijeni tokom sukoba na na Kosovu, a ovdje su prebačeni da bi se zločin prikrio, izjavio je Ibrahim Makoli (Makolli), šef radne grupe delegacije Kosova po pitanju nestalih lica.

Makoli je u izjavi za medije rekao da taj proces treba zaštititi od politizacije.

„Ovo je humanitarno pitanje i tako ćemo ga i tretirati, ali oni koji su počinili ove zločine treba da dobiju zaslužene kazne“, rekao je Makoli.

Mislimo da u Srbiji postoje i drugi lokaliteti sa potencijalnim masovnim grobnicama, rekao je Makoli.

Prema njegovim riječima, zajedničkim istraživanjem je utvrđeno da postoje još dve lokacije potencijalnih masovnih grobnica u Srbiji – kod Novog Pazara i Sjenice.

„Nadam se da će snimci iz vazduha pomoći da se lociraju ta mjesta i da ćemo ih istraživati u budućnosti zajedno sa predstavnicima Srbije“, rekao je Makoli.

Šef beogradske delegacije i predsjednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović izjavio je tokom obilaska lokacije „Kiževak“ da se o broju tijela na tom mjestu još uvijek ne može sa sigurnošću ništa reći, ali je dodao da se može pretpostaviti da se nalazi između 15 i 17 tela.

On je u izjavi za medije dodao da će tek proces ekshumacije i identifikacije dati odgovor na pitanje o broju posmrtnih ostataka i kome pripadaju.

Prema Odalovićevim riječima, ovo je jedna od izmještenih grobnica u Srbiji.
Odalović kaže da će se raditi na ovoj lokaciji dok god to vremenski uslovi budu dozvoljavali, i da će to sigurno biti narednih 10-ak dana.

Kada radovi budu prekinuti, lokacija će biti adekvatno fizički zaštićena i konzervirana, dodao je Odalović.

„Ovome pristupamo krajnje odgovorno. Cio proces će biti transparentan“, rekao je on.

U svim fazama su uz sudske vještake iz Srbije prisutni predstavnici EULEX-a, Crvenog krsta, Međunarodne komisije za nestale i pripadnici prištinske delegacije, rekao je Odalović.

On je podsjetio da je pitanje nestalih visoko pozicionirano i vašingtonskim sporazumom i pregovorima Srbije sa delegacijom Kosova u Briselu.

Predstavnik Radne grupe iz Međunarodnog komiteta Crvenog krsta Fabijan Bourdije rekao je da otkrivanje ove grobnice naglašava značaj otkrivanja nestalih.

U narednim nedjeljama na lokaciji će zajedno raditi forenzički timovi kako bi se za još više porodica nestalih zatvorilo teško poglavlje u njihovim životima, rekao je Bourdije.

Snežana Matejić, specijalista sudske medicine koja vodi forenzički tim Srbije izjavila je da će „ovo biti mukotrpan rad zbog terenskih i vremenskih uslova“.

„Ne možemo da zanemarimo ni epidemiološku situaciju, ali ćemo dati sve od sebe da završimo taj posao“, rekla je Matejić.

EULEX-ovi stručnjaci vrše iskopavanja u Kiževaku od 2015. godine, ali je ove godine, posle nekoliko neuspešnih sezona iskopavanja, napravljen pomak zahvaljujući snimcima iz vazduha. EULEX je uputio zahtjev Međunarodnom komitetu Crvenog Krsta za dobijanje snimka iz vazduha iz 1999. godine. Ovi snimci su krajem 2019. dostavljeni Komisijama za nestale u Beogradu i Prištini. Potom je uslijedio terenski rad, koji je doveo do otkrivanja ljudskih ostataka.

Podsječamo da su od 2001. godine na teritoriji Srbije na četiri lokacije otkrivene su masovne grobnice sa 941 tijelom Albanaca ubijenih na Kosovu 1999. godine.

Na Kosovu se traga još za oko 1.600 nestalih lica, većinom iz albanske zajednice.

(RSE)
Komentari  
+11 # Ismail 2020-12-04 17:51
Hvala Bogu za nove nacine otkrivanja zlocina...sve da se istrazi.
Odgovori | Prijavi moderatru
+8 # Eminem 2020-12-04 17:53
Kada bi covjek uzeo da preore CELU SRBIJU SAMO BI KOSTI OD LICA UBIJENIH IZ B & H . I KOSOVA .ALI SVE JE TO DESILO U VREMENU MILOSEVICA , I BULATOVICA . A ZA SVE TREBA DA ODGOVARA VOJNI STAB I POLICIJA SRBIJE ..ONI SU SVE TO UCINILI ...
Odgovori | Prijavi moderatru
+8 # Jel da 2020-12-04 18:49
I za vreme ovih koji su sada na vlasti, bili i na funkcijama i u vladi, svi zajedno su to radili. Nisu to jedine lokacije ima ih jos...
Odgovori | Prijavi moderatru
-4 # Pester 2020-12-04 22:27
Pretraziti Ninaju!
Odgovori | Prijavi moderatru
-5 # Eminem 2020-12-05 06:50
Pester , zasto nunaju ?????
Odgovori | Prijavi moderatru
+5 # sara 2020-12-05 08:35
Zasto clanovi i simpatizeri SPP stranke, nikada ne reaguju na clanke o temi stradanja Bosnjaka i Albanaca.
Da li je to potvrda da je stranacka politika SPP, stvarno toliko tolerantna prema tim zbivanjima, da bi imala sto bolju saradnju sa Beogradom.
Ili mozda SPP clanovi i simpatizeri, nisu u stanju da procene tezinu tih zbivanja tokom rata u Bosni i Kosovu.
Licno ne propustam priliku da pisem na ovu temu, jer ne zelim da ti dogadjaji odu u zaborav, i primecujem da imam podrsku od par komentatora koji ne pripadaju SPP stranci i to je sve.
Jevreji u celome svetu, cak nakon 75 godina od holokausta ne prestaju sa prisjecanjem na ta dogadjanja, million dokumentarnih i igranih filmova, reportaza, intervjua, emisija su finansirali.
Kod nas Bosnjaka, nazalost, primecujem da postoje politicke struje koje bi, ta stradanja svoga naroda, najradije zataskale i prepustile zaboravu.
Kod albanaca na Kosovu je drugacija situacija, oni ne zaboravljaju.
Odgovori | Prijavi moderatru
+5 # Nadir 2020-12-05 10:41
Allah ti se smilovao oni sad pricaju o korupciji o kradji u sandzaku,napadaju ljude koji sami skupe donacije za nas sandzak kako su kjafiri,a fale SNS anu brnabic,vladu oni su sad u vladi i ime.su promijenili gde se spominje sandzak.Oni su sad gradjanska stranka otvoreni za.pomirenje sa svima cak im je mason zamjenik,to sto su bili vecina hodze to su oni zamrzli,ako zatreba opet ahmedije na glave vidjeli ste prosle godine kako to muki odradi u sarajevo.Oni odmah grle ljube bracu stiskaju ruke,nije sad trenutak nemogu da zbog interesa sad brane teroriste albance,treba biti mudar u ovim vremenima ne naljutit vodju AV AV koji im.omugucava da prevode imovinu islamske zajednice na elmu elfic,muamerovu fondaciju mufty,pa na brata,pa.na usamu,pa na ref ref,allah vam se smilovo nemojte napadat njega.Tandir prodaje halal sertifikate uz to dobijate vjerskog sluzbenika za 100.000 e,tako carnex poznat po svinjskim i zlatiborac proizvodima su to dobili HALAL a nasi pesterci nece da plate njima nema
Odgovori | Prijavi moderatru
-5 # ENVER 1 2020-12-05 10:47
Re:SARA: Postovana ocito je iz koje kuhinje izlazi tvoj komentar jer je toliko besmislica iz receno na ime SPP-a i njenih simpatizera a koje u opšte nemaju utemeljenje i nisu istinite, jer ako iko prica o zločinima i GENOCIDU koji je prema BOSNJACIMA vjekovima radjen od strane cetnik to je SPP a ne ovi po potrebi BOSNJACI koji se nisu jos udostojili ni SREBRENICU obuci a kamo li o njoj govoriti!! Stoga SARO budi makar poštena prema sebi pa pogledaj cinjenicama u oci!!!
Odgovori | Prijavi moderatru
+3 # sara 2020-12-05 11:29
Re:ENVER 1, postovani, stvarno ne postoji kuhinja, moji komentari su odraz moga nezavisnog licnog stava. Od toga da budem postena prema sebi, vise mi je vazno da budem postena prema svim zrtvama, prema svim nadjenim posmrtnim ostacima i onim koji ce biti pronadjeni, a kako stvari stoje izgleda da tome nema kraja.
Ovo je pravilno, da posle svakog rata, sukobljene strane obnavljaju dijalog, pogotovo ako dele zivotni prostor, okrecu se radu i zivotu, ali ne sme se dozvoliti prekomerena tolerancija i zaborav, jer onaj ko zaboravi bice opet opomenut. Tako je bilo do sada.
Odgovori | Prijavi moderatru
-3 # mehmed 2020-12-05 21:07
ENVERE ..skoro sam siguran da je sara zbog "emocija" izgubila navigator ...
Odgovori | Prijavi moderatru
-4 # mehmed 2020-12-05 21:11
Bravo ENEVRE 1 - tocno i direkt u sridu .
Odgovori | Prijavi moderatru
-3 # mehmed 2020-12-05 21:23
A sto se tice :
kame , krvi , zlocina , genocida , lazi , mracnog srednjvjekovnog srpsko-pravoslavnog -drzavnog i BIOloskog Terorizma ..obratite se pored ostalog i cetnickim advokatima :
brnabicki , zeljki cvijanovic , kosovicki , ponekad Oliveri - zli jezici kazu : NEzenama , NEmajkama , NEljudima !!!
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Advokat Mujovic 2020-12-05 22:13
More kako da se obratimo cetnickim advokatima, kada su oni ususkani, okruzeni i u zagrljaju sa svima vama iz SPP i vojvodom zukanom, da bi dosli do njih moramo prvo da se obracunamo sa vama , i eto belaja brat da ubije brata, zato citajte i ucite sarine lekcije iz patriotizma i pamet u glavu, jer ste sebe doveli izmedju cekica i nakovanja.
Ko je god radio protiv svog naroda, lose je zaradio.
Odgovori | Prijavi moderatru
-4 # mehmed 2020-12-05 22:48
Blago sari sa ovim Advokatom Mujevicem...- nije se pomakao dalje od POCETKA ...
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # Advokat Mujovic 2020-12-05 23:04
ponekad je bolje ostati na POCETKU i biti gazda u svojoj avliji, jer taj put do prestonice, toliko nam drage, je neizvestan i nimalo lak, ali jedno je sigurno i ponos i kicma se slome na tim prestonickim kaldrmama Skadarlije
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # mehmed 2020-12-06 11:15
Vjekovima su Bosnjaci muslimani bili : i na POCETKU , i u Sredini i na Kraju 12 genocida (uz rijeku Drinu i u Sandzaku )
i ONOLIKO genocida u Bosni - KOLIKO genocidna rs, sela, zaseoka i gradova pohara !!!

Zasto ?

Pa od vremena nekog omer pase latasa ...Bosnjaci muslimani nemaju svoju ELITU
a NECE je NIKAD NI IMATI , jer danas , svaki musliman koji zna citati i pisati hoce da bude elita...
a sto je najgore ... UDARE po glavi onoga ko ZNA VISE od njih...
Odgovori | Prijavi moderatru
Napiši komentar
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Sandzaklive.rs. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Sandzaklive.rs zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Sandzaklive.rs nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari