Rožaje - Kalićeve stvari iz stana završile na deponiji

ROŽAJE – Počelo suđenje po tužbi pravosnažno oslobođenog Rožajca Safeta Kalića protiv države i Uprave za imovinu

28506 safet kalic sajo foto vijesti b pejovic f

Stan Safeta Kalića poplavio je dok je njim upravljala Uprava za imovinu Crne Gore, nakon čega je vršena popravka i renoviranje oštećenja, a uništene stvari odložene su na gradsku deponiju.

To je rekao predstavnik Uprave Erdan Dacić na početku suđenja po tužbi Kalića, koju je podneo zbog oštećenja na privremeno oduzetom stanu od 192 kvadrata u naselju Gorica C, dok je bio optužen za pranje novca. Iz Uprave tvrde da je loše stanje zatečeno prilikom preuzimanja.

U tužbi piše da država nije sa pažnjom dobrog domaćina upravljala oduzetom imovinom, pa je ona u značajnoj meri devastirana zbog nebrige i neadekvatnog održavanja. “Što je radikalno smanjilo njenu vrednost i upotrebljivost… može se zaključiti da su stvari tužioca iz stana otuđene, a opšte stanje stambenog objekta jako loše”, dodaje se u tužbi.

Oni su napomenuli i da je država procenila imovinu prilikom preuzimanja, ali da oni tu procenu do danas nesu dobili.

“Činjenica je da je za period od 4.8.2011. do 18.11.2016. godine tužena bila odgovorno lice za imovinu tužioca na kojoj je za navedeni period nastala šteta velikih razmera, te da su imovinu koja je potpuno devastirana i uništena vratili vlasnicima, a da prethodno nisu ni pokušali da je vrate u stanje u kakvom su je preuzeli”, zaključuje se u tužbi.

U odgovoru na tužbu se, međutim, ističe da su više puta vršene opravke i renoviranje stana usled oštećenja nastalih vlagom koja se nalazila svuda po stanu prilikom preuzimanja, od koje su i neke stvari oštećene.

“U zapisniku prilikom preuzimanja stana 2011. godine je konstatovano da u dnevnoj sobi jedan zid vlaži, da su u kuhinji oštećenja na zidu bliže prozoru i vratima, sa vidljivim kapanjem vode iz izlaznog ventila, otpale tri pločice sa zida, u jednoj sobi na zidu je vidljivo prisustvo vlage, do balkonskih vrata, u malom hodniku, na zidu oštećenja od vlage u manjem obimu i u spavaćoj sobi na zidu pored vrata sobe na strani od kupatila oštećenja od vlage”, piše u odgovoru na tužbu.

Predstavnik Uprave rekao je da će sudu dostaviti fakture o svim poravkama u Kalićevom stanu.

Tužba se odnosi na štetu nastalu na imovini i na otuđenje stvari iz objekta, a podneta je protiv države i Uprave za imovinu. Vrednost spora je opredeljena na 20.001 euro, ali će stvarna odšteta u postupku biti određena, tek, kada se urade potrebna veštačenja.

Kalićev stan u potkrovlju zgrade u Ulcinjskoj ulici, crnogorskoj javnosti poznat je od pre deset godina, kada je uhapšena desetočlana kriminalna grupa koja je navodno iz tog Kalićevog stana pripremala ubistvo barskog biznismena Veselina Bujića. Optuženi za to delo su, takođe, pravosnažno oslobođeni krivice.

Država je krajem leta 2011. godine privremeno oduzela imovinu Kalićima, čija je vrednost procenjena na 28.000.000 eura.

Nakon pravosnažne odluke – da Kalići nesu oprali novac i odluke Višeg suda u Bijelom Polju da im se vrati oduzeta imovina, oni su podneli više tužbi tražeći odštetu za uništenje nekretnina u Rožajama, Podgorici, Ulcinju, na Svetom Stefanu…

Uprava za imovinu nije fotografisala stan prilikom njegovog vraćanja Kaliću, a predstavnik Uprave je, na jučerašnjem ročištu, isticao da zakonom nije predviđena takva obaveza, već samo da se zapisnički konstatuje njeno vraćanje

U podgoričkom sudu vodi se i spor po tužbi Kalićevog brata Mersudina, koji traži odštetu za uništenje “hamera”, kojom je tokom petogodišnjeg sudskog postupka, takođe, gazdovala Uprava za imovinu.

Ostali postupci po tužbi Kalića, odlukom Vrhovnog suda delegirani su sudovima u Rožajama i na primorju, gdje je ostala imovina koja im je bila oduzeta dok su bili optuženi za pranje novca.

Sutkinja će sa veštacima u novembru ući u stan

Sutkinja Milica Radović odlučila je da 29. novembra sa veštacima građevinske i finansijske struke uđe u Kalićev stan.

Tako je juče završeno pripremno ročište po tužbi Kalića.

I zamenik zaštitnika imovinsko-pravnih interesa države Risto Femić i predstavnik Uprave za imovinu Erdan Dacić isticali su da, iako smatraju da je tužbeni zahtjev potpuno neosnovan, da nisu nadležni da učestvuju u sporu.

Prema saznanjima “Vijesti”, slična sporenja između države i Uprave za imovinu javila su se i u drugim sporovima koje su pokrenuli Kalići.

Komentari   

0 # King 10-10-2018 16:20
I on je odavno trebo da zavrsi na deponiji !!
Odgovori
0 # Percy 27-10-2018 07:58
I have noticed you don't monetize your page, don't waste your traffic, you can earn extra bucks every month.
You can use the best adsense alternative for any type of website (they approve all websites), for more details simply search in gooogle: boorfe's tips
monetize your website

Feel free to surf to my webpage: BestKattie: https://MightyWendy.blogspot.co.uk
Odgovori

Dodaj komentar

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Sandzaklive.rs. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Sandzaklive.rs zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Sandzaklive.rs nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Sigurnosni kod
Refreširaj