Rekordan broj hafiza u Bosni i Hercegovini u 2020. godini

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini (IZBIH), godinama baštini, podržava i promoviše islamsku vjeru, kulturu i tradiciju u čijem okviru posebno mjesto zauzima čuvanje, pamćenje i izučavanje Časnog Kur’ana.

hafiska dova decembar2020 RIZ

U Bosni i Hercegovini danas imamo 500 hafiza i hafiza, zahvaljujući odličnom pristupu i veoma stručnom kadru kojeg Islamska zajednica posjeduje.

Izučavanje hifza dijeli se na više segmenata, od onog u mektebskim danima, pa sve do diplomskih i postdiplomskih studija.

Mektebska nastava u 1.843 mekteba
"Rad Islamske zajednice, u odnosu na izučavanje hifza, vidljiv je u više segmenata. Prije svega s učenjem i izučavanjem Kur'ana počinje se u samom mektebu, gdje djeca uče da vole Kur'an i da se s njim druže. Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini održava mektebsku nastavu u 1.843 mekteba. Nakon toga nastavlja se sa izučavanjem Kur'ana u našim srednjim školama - medresama (njih 8) gdje imamo posebne sekcije za hifz Kur'ana: Banja Luka, Mostar, Travnik, Tuzla, Visoko, Cazin, Sarajevo te Novi Pazar. Pored toga, i u dvije islamske gimnazije postoje sekcije za učenje Kur'ana (Sarajevo i Zagreb).

Na našim islamskim fakultetima posebna pažnja poklanja se hifzu i izučavanju Kur'ana. U okviru Islamske zajednice djeluju ovakve četiri visokoškolske ustanove. Fakultet islamskih nauka (FIN) u Sarajevu ima i postdiplomski studij iz Kur'anskih studija. Pri većini muftijstava u Islamskoj zajednici u BiH postoje Škole Kur'ana u kojima se omogućava svim zainteresiranim da izučavaju i uče hifz, te da se njihov napredak prati i preslušava. Tamo gdje takve škole ne postoje, tendencija je da se uskoro oforme", kazao je Zijad Suljić, šef Odjela za posebne programe Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

Za 10 godina 292 hafiza

Na nivou cijele Islamske zajednice postoji Komisija za polaganje hifza, koja broji osam članova. Organizuju polaganje hifza, svečanosti dodjele prestižnih diploma, godišnje susrete i promocije novih hafiza, kao i takmičenja u hifzu Časnog Kur’ana.

"Nakon dugogodišnjeg spremanja kandidati koji žele steći titulu hafiza Kur'ana Časnog dolaze u Sarajevo i ostaju tu nekoliko sedmica, te u dijelovima uče Kur'an napamet pred navedenom Komisijom, nakon čega stiču titulu hafiza ili hafize. Pravo na zvanje "Hafizu-l-Kur'ani-l-Kerim" može imati osoba koja pravilno nauči Kur'an napamet, prema verziji imama 'Asima i predaji Hafsa, i uspješno prouči napamet cijeli Kur’an pred Hafiskom komisijom Rijaseta Islamske zajednice najduže za petnaest dana, tj. učeći dva džuza dnevno, a muhaffiz može biti samo osoba koja je hafiz", dodaje Suljić.

Istakao je da se ovakvim pristupim u posljednjih 10 godina iznjedrilo ukupno 292 hafiza, od čega 180 muškaraca i 112 žena.

Komentari  
-17 # Nebitno 2021-01-01 21:26
Ne svidja mi se ovo sto su u krugu.tako derviši se okupljaju
Odgovori | Prijavi moderatru
+6 # demir 2021-01-02 12:14
Bas lepo, sede u krugu kao za sofrom, ako bi sedeli za cetvorougaonim stolom onda bi izledali kao popovi.
Odgovori | Prijavi moderatru
+5 # Mido 2021-01-02 09:35
Nebitni tvoje misljenje je nebitno, zato ga zadrzi za sebe.
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # D Artanjan 2021-01-02 17:23
Kako stoni stvar sa realnim sektorom. Znaš ono, fabrike, posao, plata.
Odgovori | Prijavi moderatru
+11 # berlin 2021-01-02 20:00
Za fabrike, posao, plate imali smo Tita, a sada imamo ovu gospodu i Baustelle u nemackoj
Odgovori | Prijavi moderatru
+9 # Bell 2021-01-03 03:52
A@ hafiz do hafiza.... :P :P bas nam lepo ide?
Odgovori | Prijavi moderatru
+8 # Siroke ruke 2021-01-03 10:23
Sve hadzija do hadzije a nikada nam gore nije.
Odgovori | Prijavi moderatru
-3 # mehmed 2021-01-04 19:10
Dali je ovo slicajno , na ovom Portalu SAMO nesto o Bosnjacima - muslimanima i o Islamu - kao ono : ma neka svadjaju i mrze do posljdnjeg daha !

Ni reci o SPC i njenoj AGERSIJI na Crnu Goru i POKUSAJU KRADJE : 50 km2 crkvenog zemljista , 60 manastira , 650 crkvi i ZELJI da ta bogastvA Srbiji poklone !!!
Odgovori | Prijavi moderatru
+2 # demir 2021-01-04 19:31
Bravo Mehmede, konacno si naucio da citas, SL je vlasnistvo tvoga IDOLA muftiguza, pa bi bilo dobro da ga kontaktiras i nama ovde pojasnis, zasto je to tako kako si upravo napisao u svom komentaru.
Inace, ako to ne uradis, mi cemo se i dalje krviti, dobro vidi sta ti je za ciniti.
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # mehmed 2021-01-05 18:07
Moje cestitke bi uputio ovim mladim Hafizima SAMO AKO NISU VASPITANI po obrascima i mantrama , osamucenih spodoba , zvanih :

1) "episkop" Smajkic Seid !
2) "episkop" Spahic Mustafa !
3) "patrijarh" Kavazovic u sadejstvu sa zlocincem Fikretom Muslimovicem i "popova" sto srbima Banjalucko Mezarje prodase !
4) dezerter i PROsrbin Bakir !
5) Morbidna NISTAVILA kao sto su Nusufovic , Zilkic, Jusufspahic i njihova sekta koja cesto bastini "vrijdnosti" SPC !
6) casopis "stav" koga izdaje sarajevska "patrijarsija" a koga financiraju OBAMRLE :"SDA" i "IZ" !
Gornji tekst je napiso moj mobitel bez mog znanja !
Odgovori | Prijavi moderatru
Napiši komentar
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Sandzaklive.rs. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Sandzaklive.rs zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Sandzaklive.rs nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari