Kalač: DPS i BS žele brzi lom nove vlasti (VIDEO)

Gori, čiji je SPP dio. Na početku je prokomentarisao je odbijanje poziva mandatara od strane Bošnjačke stranke.

tzuitzuictrzui

“BS je najavila da će razgovarati i razgovaralo se. U tim razgovorima nije bilo nekih eksplicitnih informacija o uslovima, ali je izražena spremnost BS-a da uđe u Vladu, pa je to skoro bilo potpuno jasno od svih onih koji vrše analizu političke scene u Crnoj Gori. Međutim, mediji koje prati i kontroliše BS su bili utihnuli u jedan određeni period u vremenu kada je postojalo interesovanje da se prihvati ponuda mandatara, pa se i po tome moglo zaključiti da se BS lomi oko prihvaćanja te ponude. Na kraju, vidi se da je, uz jednog suzdržanog, jednoglasno odlučeno da se odbije ponuda. Postoje svakako ideološke razlike.

To je jasno, ali BS je imala i velike ideološke razlike i sa DPS-om kada je ulazila u vlast, pogotovu u samom početku, ali se one prevaziđu kada se dođe do interesa naroda. BS je po nekoj mojoj analizi tragala više za alibijem, nego što je tražila stvarni razlog neulaska. Glavni razlog je dugogodišnje kohabitiranje na vlasti sa DPS-om, gdje se došlo do situacije da ne mogu i ne umiju ništa odlučiti dok se ne konsultuju sa vrhom DPS-a. Razliku između njih i nas oni kriju. Oni nisu partija koja vodi, već je vođena. Oni nemaju svoju slobodu. Ta jednoglasna odluka i govori u prilog tome da oni nisu samostalni”, kaže Kalač.

Kalač ističe da je situacija dosta kompleksna, obzirom da vlast u odnosu na opoziciju u Crnoj Gori ima samo jednog narodnog poslanika više. To je, navodi on, jako ranjiva vlast, pogotovu kada je Covid-19 u pitanju, pa se može desiti da, kada se donosi neka važna odluka, jedan narodni poslanik može biti bolestan i vlast kao takva nemati većinu za donošenje odluke. Na pitanje da li je moguć ili izvjestan scenario da DPS opet bude vlast, Kalač ističe da je u politici sve moguće, ali da smatra da takav scenario nije lahko moguć.

“Oni očekuju vrlo brzo preokret i povratak stare vlasti u parlamentarnoj većini. Šta će biti ne znam, moje su procjene da nije moguć. DPS je ranjen, doživio je poraz onda kada je mislio da je najjači. Ne može se to lahko povratit, jer oni nemaju više legitimitet građana. Oni žele brzi lom kod nove vlasti, na koji način ja stvarno ne znam, ali to jeste nada i BS-a i na taj način pokušavaju umiriti svoje biračko tijelo. Ipak ja mislim da je presudnu ulogu učinila loša vladavina i da se to preko noći ne može tek tako promijeniti”, dodao je Kalač.

Ko god nije sa njima, ističe Kalač, on je protiv Crne Gore i smatraju da je država Crna Gora moguća jedino sa DPS-om, BS-om i ostalima koji je čine.

“To nije tačno, ali o tome neka sude građani, kao što su i presudili. Nije tačan ni taj procenat da su Bošnjaci sa 98% podržali DPS i BS. Čak imamo i jednog odbornika Demokrata koji je Bošnjak, radi se o jednom divnom čovjeku, ljekaru, uglednom čovjeku, ali zbog cijele hajke na SPP u Crnoj Gori niko to nije primijetio. Ali mi razumijemo zbog čega je to tako. Prosto, koliko smo mi za njih, kada se sluša njhova priča – nevažni, ali opet, pogledajte, veoma važni”, istakao je Kalač.

Upitan je i odakle SPP u Crnoj Gori crpi legitimitet predstavnika Bošnjaka.

“To je vrlo jasno. Mi nismo imali demokratske izbore, iako su i po nedemokratskim standardima bivša vlast izgubila vlast. I pod takvim su pravilima, njihovim pravilima, oni gube vlast. To govori o tome koliko su zslužili da padnu. Po takvim parametrima, Bošnjaci nisu slobodni. Bošnjaci su svih ovih godina bili pod pritiskom, presijama, da biraju, kako kažu, manje zlo. Svoj legitimitet crpimo odatle što smo dio saveza koji je bio faktor odlučivanja. Zalagali smo se da ovo bude ekspertska vlada, da ovaj tranzicioni put donese slobodu. Taj period će trajati duže od jedne vlade, ipak je to jedno veliko komunističko nasljeđe koje je trajalo sve do ovih izbora, dugi niz godina, i još uvijek neki ne mogu da vjeruju šta se to desilo sad”, podvlači Hazbija Kalač.

Komentari  
-8 # Olivera je moje ime 2020-10-24 20:56
SPP je jedina bošnjačka stranka u obe polovine Sandžaka. Stranka koja je prisutna u dve države, za razliku od ostalih koje egzistiraju samo u Srbiji ili Crnoj Gori. I to treba da nam nešto govori. U Srbiji SPP je snaga koja polako ali sigurno pokazuje svoju vizionarsku i kreativnu moć, a verujem da joj je i SPP u Crnoj Gori slična. Zato Bošnjaci Crne Gore ne treba da budu zabrinuti što njihovi prethodni predstavnici neće u novu Vladu. Kad bolje razmislimo tamo im mesto i nije jer je to stranka i kupljenih diploma, a buduća crnogorska vlada vidi sebe kao ekspertsku.
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # NP 2020-10-24 21:11
Izvini Kalač, ali da se ja pitam ti ne bi bio predstavnik SPP u CG. I ne samo to - već svo tvoje okruženje klimoglavaca bih rasformirao i doveo nove mlade ljude.
Ne želim ovde da citiram tvoje trabunjanje za koje niko normalan ne može da te opravda.da ne bi dao šlagort neprijateljima SPP koji za tvoje gluposti okrivljuju Zukorlica.
Da si častan podneo bi ostavku!
To što si "ubo" sedmicu na crnogorskom Lotou i stavio na Dritana ti ne daje pravo da se šepuriš. 300 glasova je 300 glasova.
Nešto je trulo u zemlji Bihora kad je to tako.
Odgovori | Prijavi moderatru
+6 # kalac 2020-10-24 22:43
NP, dje ti vidis razliku izmedju mene i Zukorlica, ja bogomi radim sve sta mi on rekne i jopet ti nevaljam, Zukorlic ode u vlast u Beograd, a ja u vlast u Podgoricu, rado bi ja za Beograd no nema mjesta, svake piste se tamo nakupilo
Odgovori | Prijavi moderatru
-2 # NP 2020-10-24 23:06
Pokušavaju tobom da podvale Zukorliću. Kao - on te nagovara da pričaš sve ono šta si nalupao u medijima.
Možda si dobio smernice ali da ti neko daje instrukcije šta ćeš da lupaš u intervjuima koji su satima trajali - pa to je smiješno. Pogotovo onaj intelektualno-moralno-politički fijasko za STV - gde si potvrdio ono sto si rekao pisanim medijima, te iskopao sebi političku jamu gte te treba gurnuti za sva ljuta vremena.
Gospodine 300 glasova, dajte ostavku - to bi najčasnije bilo.
Odgovori | Prijavi moderatru
-4 # Живојин 2020-10-24 23:43
А, шта се ти мешаш у унутрашње ствари друге државе? Тражио си транспарентну границу и добио Јужне на Шјеверу, а Северне на Југу и сад, миран, иначе... :P Ојха! ;-)
Odgovori | Prijavi moderatru
-3 # mehmed 2020-10-25 00:00
Najzalosnije je to , da su eto i u Crnoj Gori Bosnjaci na suptotnim stranama .

Legitimno je da , ova dva Bosnjacka bloka odlucuju na osnovu svojih procjena .

Na kraju balade : pobjednici ce biti Djukanovic i BS - i ja im cestitam
- jer ni Evropa a i svako ko zdravo hoda ovim Dunjalukom zna da je NENORMALNO
da se nova vlada formira u Manastiru Ostrog na poziv i asistenciju Amfilohija i po diktatu Srbije !!!

Nastavak :
Odgovori | Prijavi moderatru
-5 # mehmed 2020-10-25 00:29
Nastavak :

Logicki bilbilo da nova vlada PRVO trazi :

1 ) Izvjetaj o financijama i imataku SPC i njenh velikodostojnika ,
Da se ukine Zakon iz 2013 ( od kako je Vucic na vlasti ): da SPC NE mora da podnosti Izvjestaje o financijskom poslovanju !!!
Da SPC podnesu Izvjetaj : o potrosenih onih 100 milona Eura koje im je Srbija iz Budjeta dala ...

2 )Izvjetaj o dokazima eventualnih Djukanvicevih kriminalnih radnji

3 ) Da svi clanovi vlade i ostali politicari PO UGLEDU na Becica podnesu Izvjetaj o svom financijskom stanju i o imetku .
Odgovori | Prijavi moderatru
Napiši komentar
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Sandzaklive.rs. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Sandzaklive.rs zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Sandzaklive.rs nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari