Thaci: Diskusija o Zajednici srpskih opština početak stvaranja Republike Srpske na Kosovu

Kosovski predsednik je ocenio da je diskusija o Zajednici srpskih opština najavljena za sutra u Briselu “početak stvaranja Republike Srpske unutar Republike Kosovo, a razgovor o imovini Kosova sa Srbijom je u suprotnosti sa Ustavom

thumbs b c fd91a3b983fde160e9e5435f2165bd06

Predsednik Kosova Hashim Thaci izjavio je da je otvaranje tema o pravima zajednica i o Zajednici srpskih opština u dijalogu koji se sa Srbijom vodi u Briselu velika i veoma rizična greška Vlade Kosova, prenosi Anadolu Agency (AA).

Thaci je poručio u pismenoj izjavi dostavljenoj medijima da je otvaranje tih tema “udarac na državnost i ugrožavanje suverenosti naše države”.

“Ove teme su tretirane i rešene Ahtisarijevim paketom, koji je prethodio proglašenju nezavisnosti, ali i u okviru Sporazuma u Briselu 2013. godine, kao i odlukom Ustavnog suda. Zato, niko nema mandat da razgovara u ime Kosova o zaključenim temama u Briselu ili bilo gde drugo. Kosovo ne može ni po koju cenu nikada da dozvoli da se unutar njegove teritorije stvara politički entitet koji bi bio reprodukcija Republike Srpske na teritoriji Kosova”, naveo je Thaci.

Kosovski predsednik je ocenio da je diskusija o Zajednici najavljena za sutra (17. septembra) u Briselu “početak stvaranja Republike Srpske unutar Republike Kosovo, a razgovor o imovini Kosova sa Srbijom je u suprotnosti sa Ustavom i kosovskim zakonima i ujedno predstavlja ugrožavanje suverenosti naše države”.

Thaci je istakao da “Skupština Kosova hitno mora da tretira ovaj rizičan korak Vlade Kosova u Briselskom dijalogu i hitno mora da izglasa i rezoluciju kojom će se premijer zaustaviti da pregovara o unutrašnjim pitanjima na Kosovu i o temama koje dovode u rizik unutrašnji držani poredak”.

Formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu (ZSO) dogovorena je Briselskim sporazumom Kosova i Srbije iz aprila 2013. godine, posredstvom EU. Potom su sporazumom iz avgusta 2015. dogovoreni osnovni principi ZSO-a i krenulo se na izradu njenog statuta. Međutim, opoziciona stranka Pokret “Samoopredeljenje” taj je statut poslala Ustavnom sudu Kosova na razmatranje i Ustavni sud je ocenio da postoje delovi koji moraju biti usklađeni sa kosovskim Ustavom i zakonima na snazi.

Na Kosovu se od početka tvrdi da ZSO neće imati izvršna ovlašćenja, te da samim tim neće biti treći nivo vlasti na Kosovu, pored centralnog i lokalnog. S druge strane, iz Beograda se traži da ta Zajednica ima ovlašćenja kako bi regulisala život Srba u 10 opština sa srpskom većinom i saradnju sa zvaničnim institucijama Republike Srbije.

Inače, Aprilski sporazum predlaže stvaranje autonomnog tela integrisanog u kosovski sistem. Sporazum navodi „da će se formirati Asocijacija/Zajednica većinskih srpskih opština“ gde će članstvo biti otvoreno „za bilo koju drugu opštinu“. Struktura ZSO „biće uspostavljena po istim osnovama postojećeg statuta Asocijacije kosovskih opština”, dakle, imaće predsednika, potpredsednika, Skupštine i Veća. Struktura ZSO će zavisiti od rezultata opštinskih izbora i trebalo bi da uključi pojedince kojima su povereni mandati na lokalnom nivou.

Članovi tačke 4 i 5 Aprilskog sporazuma navode da će ZSO imati potpuni nadzor u oblastima ekonomskog razvoja, obrazovanja, zdravstva, urbanog i prostornog planiranja i moguće su i dodatne nadležnosti delegirane od strane centralnih vlasti.

(AA)

Komentari  
-5 # Olivera je moje ime 2020-09-16 20:57
I šta bi falilo da i na Kosovu bude jedna Republika Srpska. Pa da Dodik pola radnog vremena provodi u BiH, a pola na Kosovu. E tada biste se sa Bošnjacima istinski bratimili. Ovo što je sada je više poštapalica.
Odgovori | Prijavi moderatru
+5 # banda stara 2020-09-16 23:28
Dodik i entitet"republika srpska" su svima otvorili oči, da se takva nakarada može samo silom i zlom stvoriti i održavati. Samo sila može naterati šiptare da da takvu nakaradu prihvate. Ali ta sila je na strani Kosova i šiptara, tako da Dodik može da ga šetka samo po Srbiji, a i to će vrlo brzo proći. Do sledećih izbora u BiH.
Odgovori | Prijavi moderatru
Napiši komentar
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Sandzaklive.rs. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Sandzaklive.rs zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Sandzaklive.rs nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari