GU: Novi Pazar ostao bez najstarijeg simbola

Komisija za kulturno-historijske spomenike, Grada Novog Pazara saopštila je:

dzamija 1

Novi Pazar je danas ostao bez jednog od svojih najstarijih simbola – Arap džamije.

Predviđajući šta bi se moglo desiti, Grad je odmah po otpočinjanju radova na Arap džamiji zatražio od Republičkog zavoda za zaštitu spomenika uslove o mjerama tehničke zaštite koji su još 26. juna 2018. godine, proslijeđeni Islamskoj zajednici u Srbiji.

Iako je Rješenjem Republičkog zavoda za zaštitu spomenika investitor tj. Islamska zajednica u Srbiji bila obavezna da odmah pokrene postupak za izdavanje akta kojim se utvrđuje pravo na izvođenje radova, do današnjeg dana to nije urađeno, niti je dostavljen ikakav dokument, ili obavijest o izvođenju bilo kakvih radova.

Također, radovi na Arap džamiji nisu zaustavljeni, kako je to svojim riješenjem naložio Zavod za zaštitu spomenika a tijekom proteklih mjeseci džamija je svakodnevno urušavana, bez ikakvih mjera tehničke zaštite objekta.

Dana 18. septembra 2018. godine u potpunosti je osim munare, srušena Arap džamija,  te je na taj način zauvijek uništen autentični objekat od neprocjenjive vrijednosti za Grad Novi Pazar i jedan od simbola identiteta njegovih građana.

Ni u jednom momentu nije bila sporna činjenica da je postojala potreba izvođenja restauratorskih radova na Arap džamiji kako bi ona postala konstruktivno stabilna, otporna na urušavanje i komfornija za korištenje tj. obavljanje namaza…

Međutim, potpuno je neprihvatljivo da se radovi na ovako vrijednom objektu obavljaju neadekvatno i rušilački. Umjesto da se postupak obnove uradi na stručan način, uzimajući u obzir autentičnost iz arhivske građe i sprovodeći adekvatne mjere restauratorskih zahvata, džamija je bahato, uz pomoć teške mehanizacije srušena – bez ikakvog osjećaja za tradiciju i njenu simboliku.

Arap džamija je objekat od izuzetnog kulturnog značaja. Prema zakonu – kulturno dobro i dobro koje uživa prethodnu zaštitu ne smije se oštetiti, uništiti, niti se bez saglasnosti, u skladu s odredbama zakona, može mijenjati njegov izgled, svojstvo ili namjena.

Republički zavod za zaštitu spomenika kulture je još 31. maja 2018. godine donio Rješenje kojim se zabranjuje investitoru Islamskoj zajednici u Srbiji – Muftijstvo sandžačko iz Novog Pazara izvođenje radova na krovnoj konstrukciji i krovnom pokrivaču na Arap džamiji u Staroj čaršiji u Novom Pazaru, zbog toga što se radovi izvode bez utvrđenih uslova za preduzimanje mjera tehničke zaštite za izvođenje navedenih radova.

Istim Rješenjem je investitor obavezan da odmah pokrene postupak objedinjene procedure za izdavanje akta kojim se utvrđuje pravo na izvođenje radova, u kom postupku će se utvrditi uslovi za preduzimanje mjera tehničke zaštite.

Prema uslovima koji su dati – radovi na sanaciji i rekonstrukciji objekta su se mogli preduzeti uz zadržavanje postojećih dimenzija i volumena, položaja na parceli, vanjskog izgleda, unutrašnjeg rasporeda i geometrije krova. Radovi su morali imati konzervatorsko-restauratorski karakter, što je podrazumijevalo maksimalno očuvanje autentičnih elemenata konstrukcije, fasadne i unutrašnje stolarije, svih drvenih obloga korištenih u enterijeru i svih drugih dekorativnih elemenata. Na osnovu toga je prije svega bilo potrebno uraditi projekat rekonstrukcije kojim bi se maksimalno očuvala autentičnost Arap džamije.

Ovi uslovi, nažalost, važili su za objekat koji je nekada postojao.

Arap džamija, koja je opstajala vijekovima, prkoseći svim nedaćama i osvajačima, i koja je bila svjedok tradicije i kulturnog naslijeđa Novog Pazara, nažalost više ne postoji.

Srušili su je oni koji misle da historija ovog grada počinje i završava se sa njima. (rtv)

Komentari   

-10 # Sukana Baklava 2018-09-18 18:50
Reko bi covjek njih briga za dzamiiju haha koji su ti to licemjeri moj brate. Ono je moralo da se srusi, cijela je bila propala. Ja bi je srusio i munaru i sve iznova.
Odgovori
+8 # MCU 2018-09-18 18:56
Ja te iskreno žalim
Odgovori
-1 # vidovnjak 2018-09-19 20:55
Ako je neko za zaljenje onda ste svi vi koji ste na platnom spisku kod Ralje i Suljka pa ste obraz izjednacilji sa zadnjicom rad radnog mesta i licnih interesa ne razmisljajuci sa svojim mozgom nego kao nekadasnji opstinski konji sa hamovima gledaju usmereno kako im gazda diriguje.Fukar do fukare.
Odgovori
+21 # Pazarce 2018-09-18 19:41
Srusice tebe Allah i tebe i sve koji tako misle i rade
Odgovori
+13 # Np 2018-09-18 19:51
Decko neverovatno je kako si zaslijepljen muftijom. Vidis li covece sta radi?
Odgovori
+10 # Princip 2018-09-18 22:47
Ahahahha !Mufto ispade gori od partizana i četnika ! Onakav kulturno-istorijski spomenik islamske kulture da sruši,pa on stvarno nije normalan ! Mislim,u normalnim drzavama dobio bi 10 godina tucanja kamena !
Odgovori
-3 # Dr. 2018-09-19 12:47
Pozivam sve ucesnike da se pre ulaska u ovako vazne diskusije striktno pridrzavaju propisane terapije! Sve u cilju sprecavanja nasilja Bosnjaka nad Bosnjacima!
Odgovori
+13 # Bednici 2018-09-18 19:00
Protive se renoviranju oronule dzamije ? Kakvi bre historijski objekti i drugi izgovori,sta je trebalo da se srusi sama od sebe? Dizu glas protiv renoviranja sto je skandal, a cute o otvaranju kaldionica? Kako ih nije sramota da kazu nesto?
Odgovori
-4 # srBIJA uBIJA 2018-09-18 19:30
Boziji poslanik akademik bez akademije odlucijo da se dzamija rusi i ima da se rusi. Akademik bez akademije unistava bosnjacku kulturu tako da bi mu i crveni kmeri pozavidjeli...
Odgovori
-18 # Olivera 2018-09-18 19:20
Na Srbe drvlje i kamenje da ruse dzamije, a danas ih ruse, kojeg li apsurda, upravo Bosnjaci. I to kulturno istorijske spomenike pod zastitom drzave. Na karju ce Srbija obnoviti ovu dzamiju kao sto su obnovljeni i Djurdjevi stupovi.
Odgovori
-11 # Sukana Baklava 2018-09-18 19:35
Hahahha eh ti muslimani, sve dzamije porusise a srbi hi obnavljaju ;-) vase brige ;-) :P
Srbija zna samo da rusi, vi ste rusitelji. Prva ti, pozivas na zlo a odvracas na dobro. Primer jedan, ti pozivas cure da se ponizavaju i nose gole i podrzavas sve drugo sto je lose. Ti pozivas cure da se ponizavaju, da se rukuju i grle i ljube sa kim stignu, ti si rusitelj dobra :cry: pozivas da se Dzamija ne renovira?! :cry: :o i zelja ti je da se urusi i ubije nekog? :cry:
Odgovori
-8 # Np 2018-09-18 19:54
Nama ne trebaju srbi da ih ruse.
Odgovori
-4 # srBIJA uBIJA 2018-09-18 19:23
I sad kao trebamo rusitelje dzamija da glasamo za BNV???

Eh pa bradata starleto sto je i od tebe mlogo je!
Odgovori
-6 # Sukana Baklava 2018-09-18 19:37
Bnv obnavlja i dize dzamije, za te glasaj
:lol:
Odgovori
+4 # Hakk 2018-09-18 19:47
Šta je trebalo, čekati da se sama sruši i nedaj Bože povrijedi ili ubije nekog.
Kako bi tek onda grmeli na IZ_u.
A to što, ko bajagi, govore o stručnosti da i zakonitosti, pa šta su to oni naše bošhjačko, muslimansko renovirala. Eno bedem propada, hamam propada, kaldrma je nestala. Jedino što je iz budzeta popravljeno su Djurdjevi stupovi i Sopoćani što podržavam. Samo su trebali makar nešto izdvojiti iz budžeta i za ove objekte
Odgovori
+3 # Np 2018-09-18 19:53
Niko ne bezi od renoviranja al treba da se sacuva stari izgled. Ne da se unisti jedan spomenik i to nas i to od nas samih.
Odgovori
+1 # vidovnjak 2018-09-19 21:02
Za tvoju spoznaju da te podsetim u Bitoli u centru grada imaju velelepne dve dzamije iz osmanlijskog doba prave lepotice i znas zasta sluze.Jedna je podrum pica a druga galerija slika.Dzamija je za vernike a ne za vas koji ste nevernici i pod platom ste Rasima i orkestrirano ljagate a neznate sta ljagate.Ljagate oni koji su preporodili Islam na ovom prostoru i graditelji bozjih kuca.
Odgovori
+1 # New World 2018-09-18 19:54
Šarlatan nam sruši ono šta nam ni komunisti, ni cetnici, ni nemci, ni italijani ne srušiše!

Šta se bre desi sa tim čovekom? Da mu nije neko poturio sihir?
Za ovo bi trebale glave da padaju!!!
Odgovori
+4 # s.b. 2018-09-18 19:54
Oni koji ne znaju kako je ova dzamija izgledala iznutra - ne bi tgrebalo da raspravljaju o njenoj spoljasnosti.
- Ako se poslanikova s.a.w.s. dzamija renovirala tako sto nije ostala ni trska ni blato od one prve (koju su ruke poslanika s.a.w.s. i ashaba gradile) ako se Mekka i Kyaba renovirale ... pa zar ima neko obraza da bude protiv renoviranja Arap dzamije?
Odgovori
-4 # Olivera 2018-09-18 20:01
Ne boj se SB. Bice podignuta Arap dzamija sa svom svojom autenticnoscu. Bice to posao, ali ce je biti. Ja uopste ne sumnjam u Muamera. Tolike je dzamije podigao i ne samo dzamije, a da nece uticati na podizanje Arap dzamije.
Odgovori
+1 # srBIJA uBIJA 2018-09-18 21:39
Bez obzira na trenutno stanje bilo koji objekat se moze renovirati na adekvatan nacin koristeci originalne materijale i tehnike gradnje! Ali akademika bez akademije ne interesuje bosnjacka istorija vec bez da trepne vrijedne objekte sravni sa zemljom i zamjenjuje novogradnjom.

A da te sad zapitam zasto to radi kad znamo, ima bezbroj primjera sirom svijeta, da se renoviranje moze uraditi po pravilima struke? Dakle s.b. - zasto se renoviranje nije radilo po pravilima struke?
Odgovori
-8 # s.b. 2018-09-18 21:52
Sećaš li se kada se renovirala stara Novopazarska banja?
I tada je bila medijska hajka protiv renoviranja (inicirana od iste ove iste vlasti) - zar ne?
Isti, nazovi ''argumenti'', isti ''čuvari istorije'', isti mediji su napadali iste ove koji renoviraju ... sve je bilo isto.
Šta se desilo?
- Eno je NP banja u punom sjaju. Blista na radost svih nas.
To je opipljiv argument, jer svako može da se uveri u istinitost.
Tako će biti In sha Allah i sa Arap dzamijom - zablistaće ponovo u punom sjaju.
Odgovori
+7 # MCU 2018-09-18 22:42
Ja sam redovno išao u tu džamiju, tačno je da su se na njoj videli vekovi i da je trebalo neke delove enterijera renovirati, sigurno nije morala biti do temelja porušena...

Ovde si naveo neke interesantne historijske činjenice, nekako uzgredno van konteksta. Žao mi je što ne mogu da nađem literaturu ali po sećanju, čini mi se da je tačno da se Poslanikova džamija u Medini rušila. Prvi put da se promijeni pravac mimbera i okrene se ka Mekki, drugi put nakon dolaska vehabija na vlast u Saudiji, oni su smatrali širkom da se pohode ta mesta kao svetinje.
Tačno je i za Kjabu, bilo je nekih nesuglasica oko toga jeli ona podignuta tačno na mestu Ibrahimovog a.s. hrama i jednom je porušena i ponovo izgrađena na nekoliko metara od tog mesta. Iako je bilo sporenja Halifa je, iz straha od fitne, zabranio da se to više radi. Koliko se sećam osoba koja je naložila to premeštanje Kjabe je pogubljena.

Sve to nema nikakvih sličnosti sa ovom situacijom.
Odgovori
+3 # srBIJA uBIJA 2018-09-18 23:42
Osim toga saudija je jedna zatucana, anticivilizacijska diktatura prema kojoj mi nikako netreba da se ravnamo.

A glede Poslanikove dzamije i pravljenja diznilenda na njenom mjestu su vodjene zustre rasprave - ali diktatura se na to nije obazirala. Nas novi boziji poslanik i uz to akademik za zaledjenom akademijom izgleda smatra diktaturu kao nekim uzorom?
Odgovori
-5 # s.b. 2018-09-19 09:52
Ta 'zatucana' civilizacija je od beduina napravila vojsku koja je pokorila pola sveta, izrodila je naucnike cijim otkricima se i danas sluzis (npr - arapski brojevi), imala je vojskovodje, naucnike, arhitekte, lekare, astronome ... kojima se i danas savremeni svet divi... i najvaznije - donijela ti je religiju istine.
Ali sta to vredi ahmaku?
Kako da se tebi objasni da se dzamija nije muzej, da se urusavala, da je potrebno njeno renoviranje i da je renoviraju oni koji su po opisu posla to duzni.
To sto opstinari sad kukaju nije zal za starinom, jer da jeste - pa renovirali bi desetine drugih spomenika koji propadaju
Odgovori
0 # srBIJA uBIJA 2018-09-19 13:10
Govorim o sadasnjoj saudijskoj monarhiji koja je zatucana. Jel to zaista namjerno pokusavas pogresno tumaciti sta govorim?

Inace dzamija se mogla restaurirati po pravilima struke ali to izgleda nije odgovaralo biznis-odzama koje od svega moraju lokale izgraditi. Velika sramota a ti mora da si dio te price posto branis jedno veliko zlo koje je osim toga tako ogoljeno i ocigledno da ga je prosto nemoguce argumentima braniti.
Odgovori
-6 # s.b. 2018-09-19 09:39
Pausalno?
Van konteksta?
Nisam li ja kriv sto ti nikad nisi cuo za Kasvu?
Jesam li ja kriv sto tebi dimenzije 30x35 nista ne znace?
Jesam li ja kriv sto ne znas da je prvo renoviranje Poslanikove dzamije uradio sam poslanik s.a.w.s.?
A zatim Omer r.a.
Znas li da je tu dzamiju SRUSIO Osman r.a. 649 g da bi je renovirao? I Osman r.a. je ubijen ali ne zbog renoviranja dzamije.
Sve sto sam napisao je tacno i ''pausalno'' jer
nisam hteo da vas zamaram tim detaljima.
Ovde je vazno da se odgovori dusebriznicima da dzamija nije muzej nego Allahova kuca u kojoj se obavlja molitva - a to je njena glavna svrha - i da je njeno rusenje radi renoviranja dozvoljeno.
Ako ne znas - i ovo da znas:
- Svaka dzamija, pa cak i neka u seoskoj zabiti, ako se renovira - MORA ostati deo dzamije netaknut zbog onih koji su je uvakufili. Tako da i Arap dazmiji ostaju zidovi iz Osmanskog perioda a ruse se oni od blata
Odgovori
+3 # srBIJA uBIJA 2018-09-19 13:17
Hajde dusebriznice priznaj da te nije briga za vjernike vec za biznis koji tu treba da procvjeta.

Inace opet ponavljam - DZAMIJA SE MOGLA RENOVIRATI PO SVIM PRAVILIMA STRUKE DA BUDE I BEZBEDNA I DA SE AUTOHTONOST SACUVA - ali kukolj-odze su namjerno odlucile da se tako ne uradi. Jer oni love u mutnom, mrsimudi prvo zamute vodu pa onda sebi izvlace sta him je cejf. Koriste nesposobnu drzavu i neuredjenost unutar islamske zajednice kako bi sebi prigrabili sto je vise moguce. Fuj!

Ali ovo ce ostati dokumentovano i pratiti ne samo njih vec i citave njihove porodice do kijametskoga dana. Ako ih nije stid od naroda kako ih nije strah od Allaha?
Odgovori
-1 # s.b. 2018-09-19 23:06
Ako ti kazes ovo:
''Hajde dusebriznice priznaj da te nije briga za vjernike vec za biznis koji tu treba da procvjeta'' - šta da ti odgovorim?
Da ih nijesi pomijesao sa kockarnicama?
Ili možda misliš da vjernici trguju unutar dzamija?
Ne misliš valjda da je dzamija bioskop pa se na ulazu prodaju karte za namaz? :lol:
(ako misliš na one lokale - pa to je prodato pre, jer nije bilo ovakvog Muftije da to spreči - od kako je on na čelu - ništa se vakufsko nije prodalo!!!)
Ili ti možda nama odgovoriš - koji to biznis može da cveta u dzamijama?
Odgovori
-1 # Nur -Bec 2018-09-19 23:23
Quoting s.b.:
Ako ti kazes ovo:
''Hajde dusebriznice priznaj da te nije briga za vjernike vec za biznis koji tu treba da procvjeta'' - šta da ti odgovorim?
Da ih nijesi pomijesao sa kockarnicama?
Ili možda misliš da vjernici trguju unutar dzamija?
Ne misliš valjda da je dzamija bioskop pa se na ulazu prodaju karte za namaz? :lol:
(ako misliš na one lokale - pa to je prodato pre, jer nije bilo ovakvog Muftije da to spreči - od kako je on na čelu - ništa se vakufsko nije prodalo!!!)
Ili ti možda nama odgovoriš - koji to biznis može da cveta u dzamijama?

U pravu si,odkako je on dosao nista vakufsko nije prodato vec direktno njega,njegovu zenu,ili brata dobilo kao vlasnika.
Odgovori
0 # s.b. 2018-09-19 23:27
I Arap dzamiju ce da prebaci na njegovu ženu, jel tako? :lol:
Odgovori
-7 # Nur -Bec 2018-09-18 20:29
Opet manipulisanje sa plusevima i minusima.
Odgovori
-5 # srBIJA uBIJA 2018-09-18 21:36
Poslo zaledjeni muftija svoje horde da pritiscu minuse. Bezbeli oni jadnici sa medrese nece dobiti prolaznu ocjenu ako ne ispritiscu kvotu minusa i pluseva.

Bradate hulje nevjernicke...
Odgovori
-14 # Olivera 2018-09-18 21:41
Nije valjda da ti je stalo do pluseva? Ja se prosto iznenadim kad ih imam. Sve se pitam da li sam nesto lose napisala.
Odgovori
-7 # Nur -Bec 2018-09-18 20:31
Bravo zuki,srpski spijune!.Sada si poceo i najstarije dzamije da nam rusis.Tvojoj bahatosti i bezobrazluku kraja nema.
Odgovori
-4 # s.b. 2018-09-18 20:39
Prvo - dzamija se ne rusi, nego se renovira.
Drugo - da li je trebalo da se ceka da padne nekom na glavu pa posle da se renovira?
Odgovori
-10 # Olivera 2018-09-18 21:31
Nije trebalo da se ceka da nekom padne na glavu. A velika verovatnoca je da bi tebi pre pala na glavu, nego sto bi pala Beclijki. Zato ona ni ne oseca tu dimenziju nuznosti renoviranja.
Odgovori
+1 # srBIJA uBIJA 2018-09-18 21:34
Ovo je s.b. onda prvi put da se nesto renovira tako sto se do temelja porusi pa zamjeni novogradnjom. Fuj!

Akademik bez akademije je ocigledno genijalac...
Odgovori
+3 # s.b. 2018-09-18 22:09
Razlikuješ li restauraciju od renoviranja?
Restauriranje ili ti konzerviranje/konzervacija može da se obavi na predmetu restauracije bez zamene bilo čega, dok kod renoviranja mora nesto staro (kao sto su blato, trska, nepečena cigla, trulo drvo ...itd) zameni adekvatnim.
I nije to problem, vjeruj.
Problem je što opština želi da bude veći katolik od pape. Ne daju onima što po opisu posla treba da se brinu o dzamijama, već bi oni. Oni se, kao, brinu za dzamije dok im propadaju drugi kulturno istorijski spomenici ( da ih ne nabrajam)
Dovoljno je da dignu ovu i ovakvu galamu, da ti i ja ne primetimo rupe po putevima, da nema asfalta pa ni šodera po selima, što nema zapošljavanja niti fabrika, što se otvaraju kockarnice i diluje droga, što nam odlaze puni autobusi omladine... itd
To je cilj - kakva dzamija - oni i onako ne znaju kako je izgledala iznutra.
Odgovori
+6 # srBIJA uBIJA 2018-09-18 23:13
I to staro ce se sad zamijeniti ciglom i betonskim blokovima?

Pa dobro s.b. - jel ti ja licim na nekog nepismenog glupana nad kojima je akademik bez akademije navikao da vlada dekretom?

Zasto ovo renoviranje nije sprovedeno uz sva pravila profesije i niko nebi nista mogao reci protiv vec bi svi samo taj projekat pozdravljali? Dakle zasto se ne radi po pravilima struke?

Ako je tebi tesko prevaliti odgovor preko jezika hoces da ti ja odgovorim na ovo pitanje iznad?
Odgovori
+1 # s.b. 2018-09-19 23:24
Aman čoveče!
Od tvog ozlojadjenog pisanja još ti nije došlo u glavu da je Arap dzamija bila biser arhitekture ALI JE PORUŠENA 1689 godine!!!!
Od te lepotice ostalo je samo MINARE. Ništa drugo!
Ono što je KASNIJE sagradjeno od dukata nepoznatog arapa je gledano sa istorijske tacke i sakralnog objekta je - b e z v r e d n o!!!
Da li si čuo za sirovu (nepečenu) ciglu?
To je ilovaca, napravi se u obliku cigle i ostavi se da se suši. Drugim riječima - to je blato!!!
Dodji baš sada dok može da se vidi i pogledaj zidove: - blato, trska ... a pogledaj minaret - pečena cigla!
DVE RAZLIČITE vrednosti kako god okreneš!
Iskreno ti kažem da me čudi kako se i do sada nije urušila!
Ono sto vrijedi to će i ostati - ono blato će zameniti kamen i pečena cigla - i ponovo će zablistati svojim sjajem kao što je zablistala i NP banja.
Odgovori
+2 # Brada 2018-09-18 23:06
s.b. Da li se ti plasis Allahove kazne,kada tako govoris u cilju podrske jednom sarlatanu koji ne preza ni od cega da bi dosao do cilja. Ja vucem balvane,a samo sam jednom radio tri meseca na zapadu i mnogo sam naucio.A kao prvo sto sam naucio jeste da nista ne daju srusiti sto predstavlja neko istorijsko nasledje ili neku vaznu vremesnu gradjevinu. Niko nije protiv restauracije i renoviranja,ali rusiti i graditi nesto sto nece da lici na ono sto je bilo i gde se vec uveliko ukalkulisao prostor za privatni biznis to se zove Kulturocid. Niko ne spori da ona nije bila oronula,ali je trebala da se restaurira u istom obliku kakav je bio i sada.Njenu ulogu verskog objekta za klanjanje niko ne spori,ali sveti Zukimije je trznuo na dobar polozaj i lokaciju gde se nesto moze uraditi za privatluk.Ovo sto on radi je ravno zlocinu sto su srbi radili u Bosni ruseci dzamije.
Odgovori
-10 # Sukana Baklava 2018-09-18 21:38
Ne hajemo bec ni evropljqnke proste
Odgovori
+3 # Nur -Bec 2018-09-18 21:41
Quoting Sukana Baklava:
Ne hajemo bec ni evropljqnke proste

Kao da je vazno sta ti hajes neandertalac jedan!
Odgovori
+6 # Brada 2018-09-18 22:37
Vo imja Oca AV, svetog duha VSeska i sina svetog Zukimija ----RUSI.
Odgovori
+7 # eremita 2018-09-19 08:03
NEJMA KUKANJA.NAPRAVILI SMO FIRERE SAD IH TRPIMO. :D
Odgovori
+4 # Emir_sandzaklija 2018-09-19 08:30
- Kakav je ovo hohstapler i sarlatan,ovaj Zukorlic i ta privatizovana Islamska zajednica...ovo je najgore dno-dna,sama katastrofa.
Odgovori
0 # vidovnjak 2018-09-20 09:47
Pala direktiva iz centra.Pazite najezdu lajavaca kao zutih mrava.Laju i iz usta im izlaze lazi da ih njihove usi nemogu prepoznati.Danas je lako obraz izjednaciti sa zadnjicom .Vlast se dobija od naroda a oni na vlast svojim radom i doprinosom za narod to opravdaju,a ne sa plasiranjem preko svojih pijuna lazima i potvorama i neradom.
Odgovori

Dodaj komentar

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Sandzaklive.rs. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Sandzaklive.rs zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Sandzaklive.rs nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Security code
Refrešuj