Direktor muzeja u Novom Pazaru tvrdi: Nisam izbacio Ras i Nemanjiće

Direktor muzeja "Ras" ističe da je sajt muzeja na srpskom jeziku i na latinici, a ne na bosanskom

05 nisam izbacio 620x0

Kako pišu beogradski mediji, prilično unemirenje izazvala je ovih dana informacija na društvenim mrežama da su iz novopazarskog muzeja "Ras" izbačeni svi srpski spomenici, da u stalnoj postavci više nema eksponata o Rasu i Nemanjićima, kao i da je sajt muzeja sa ćirilice prebačen na latinicu i bosanski jezik. Direktor muzeja "Ras" Fuad Baćićanin (na slici) tvrdi da ništa od ovoga nije tačno, u šta može da se uveri svaki posetilac.

- Stalna postavka u muzeju "Ras" urađena je 2008. godine i do danas ništa nije menjano, nijedan eksponat nije izbačen, ali je nekoliko novih pridodato, uglavnom je reč o eksponatima pronađenim tokom arheoloških iskopavanja. Dvorište muzeja je uredila još pokojna Dragica Premović, bivša direktorka ove ustanove. Svi spomenici koje je izložila u dvorištu i sada su na svom mestu, niko ništa nije pomerao i dirao, ništa iz postavke Starog Rasa i Nemanjića nije taknuto, samo je pridodato desetak novih eksponata - ističe Baćićanin.

Direktor muzeja "Ras" ističe da je sajt muzeja na srpskom jeziku i na latinici, a ne na bosanskom.

- Malo nas je i nemamo ljude koji bi radili samo naš sajt i prevodili tekstove koje objavljujemo. Zato smo se dogovorili da se tekstovi objavljuju onako kako su ih autori napisali, ako autor piše na bosanskom i latinicom tako ga i objavljujemo, ako autor piše srpskim jezikom i ćirilicom takođe tako objavljujemo - naglašava Baćićanin.

Sve čime muzej "Ras" raspolaže nalazi se i u virtuelnom muzeju, pa posetioci i preko interneta mogu da se uvere da je sve na svom mestu. Direktor Baćićanim dodaje da je oko 80 odsto eksponata iz srpske istorije i kulture.

Da bi ste napisali komentar, morate biti registrovani. Loguj se - Registruj se

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari
X

Right Click

No right click