Direktorka Batuta objasnila kako je došlo do DRAMATIČNE situacije zbog korone u Novom Pazaru

Epidemiološka situacija sa korona virusom u Novom Pazaru i Tutinu je pod kontrolom, izjavila je danas direktorka Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović.

verica tan 620x0

Ona je za RTS rekla da je proglašenje vanredne situacije u tim gradovima bilo potrebno i da će uvedene mere doprineti da se smanji prenošenje virusa Kovid-19.

Dodala je da će se u narednim danima, u skladu sa epidemiolškom situacijom, razmatrati i primena kaznene politike za nepoštovanje mera zaštite, ali je apelovala na korisćenje ličnih zašitnih sredstava i nošenje maski u javnom prevozu.

Kako je rekla, proglašenje vanredne situacije bila je potrebna mera u Novom Pazaru i Tutinu, kao i zabrana okupljanja i ograničavanja kontakata, kako bi se izbeglo prenošenje asimptomatskih slučajeva koji su, kako je rekla, doprineli povećanju broja inficiranih u tom delu Srbije.

Podsetila je da od početka epidemije virusa Kovid-19 na teritoriji Novog Pazara i Tutina registovano 369, odnosno 90 slučajeva.

Komentarišući porast broja novoobolelih u zemlji, Jovanovićeva je navela da epidemiološka situacija u Srbiji može da se poredi sa kretanjem virusa korona u drugim zemljama ukazujući na analize SZO da dolazi do intenzivne transmisije Kovida19 među populacijom.
 
Kako je istakla, radi se o novom virusu koji treba kontrolisati primenom preventivnih mera, kontrolisati najbliže okruženje, izbegavati okupljanje u većim grupama, pratiti zdravstveno stanje...

Dodala je da je u ovom trenutku među novoobolelima najviše osoba mlađeg uzrasta i srednjih godina i apelovala da preventivne mere zaštite, pre svega, primenjuju hronični bolesnici kao posebna rizična grupa.

Jovanovićeva je kazala da je Kovid-19 nepredvidiv virus i da su njegovo naglo širenje izazvala okupljanja mladih u manjim kolektivima i noćni izlasci.

 

Da bi ste napisali komentar, morate biti registrovani. Loguj se - Registruj se

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari
X

Right Click

No right click