Koje su Erdoganove opcije za izlazak iz krize?

"Erdoganov poziv na partnerstvo sa NATO-om posebno je bio 'šuplja', s obzirom na Erdoganove odnose s Evropom koji su na testu i Trumpove o Alijansi", tvrdi WP i prenosi riječi Jakoba Funk Kirkegarda sa Instituta za međunarodnu ekonomiju Peterson, koji je za Bloomberg rekao:

CNHTZUTZ8I

"Za administraciju ili predsjednika koji ne pridaju veliku važnost NATO-u vrijednost Turske kao snažnog saveznika NATO-a takođe je opala."

WP ocjenjuje i da je produktivna diplomatija u zaostatku.

"Veći dio Erdoganove politike zavisi od buđenja nacionalističkog osjećaja, kako bi opravdao svoju pojačanu kontrolu nad zemljom... Bez obzira na to, čak i dok Turska trpi, Erdoan možda neće realizovati veliki politički cilj."

Washingtonski dnevnik zaključuje i da američki predsjednik takođe može dobiti više od nepostizanja kompromisa.

Erdogan može spasiti tursku liru

Trebao bi formirati valutni odbor – mjeru monetarne reforme koja je isprobana 70 puta i nikada nije podbacila, stav je profesora Steve H. Hanke sa Univerziteta Johns Hopkins u tekstu za Wall Street Journal.

Od kada je Erdoan postao predsjednik u avgustu 2014., lira je izgubila 66% svoje vrijednosti u odnosu na američki dolar. Od 14. maja, kada je Erdoan najavio da uzima turske monetarne uzde u vlastite ruke, lira je pala za 31 posto.

"Godišnja stopa inflacije u Turskoj dosegla je 85 posto prošlog petka prema mojim mjerenjima koja koriste visoke frekvencijske podatke i račune promjene cijene u svim robama, uslugama i imovini. Ovo nije ništa novo. Inflacija desetljećima pustoši Tursku. Prosječne godišnje stope inflacije 1970., 1980., 1990. i 2000. godine bile su 22,4 posto, 49,6 posto, 76,7 posto i 22,3 posto pojedinačno", napisao je profesor Hank.

On kaže da valutni odbor izdaje novčanice i kovanice koje se na zahtjev mogu pretvoriti u stranu valutu vezanu po fiksnom tečaju.

"Jedina funkcija deviznog odbora je razmjena domaće valute koju izdaje za vezanje valute po fiksnoj stopi. Slijedom toga, količina domaće valute u opticaju u potpunosti određuje tržišne snage, odnosno potražnja za domaćom valutom. Budući da je domaći novac klon svoje vezane valute, dvije zemlje postaju dio zajedničkog monetarnog područja", pojašnjava autor teksta.

Da bi turska lira bila dobra kao zlato - ili neka druga vezana valuta izbora, što znači euro ili američki dolar - Erdogan bi trebao objaviti danas da će Turska formirati valutni odbor za 30 dana. Kao dio te obavijesti trebao bi navesti da dok se valutni odbor ne formira, monetarna baza lire bit će zamrznuta i liri će biti dopušteno da se slobodno kreće. Na kraju tridesetodnevnog razdoblja odabrat će se fer tečaj da pričvrsti liru njenom novom utočištu, piše profesor Hank.

Turska traži "nove saveznike" za izlazak iz krize

Ponovo je Erdogan dokazao spremnost da se povuče u diplomatskim sporovima kada to okolnosti zahtijevaju, piše Fajnenšl Tajms (Financial Times) i pojašnjava da s obzirom da su njegovi odnosi s američkim predsjednikom narušeni posljednjih sedmica, a turska lira poražena, mnogi analitičari bili su ubijeđeni da će ekonomska nužnost još jednom dovesti do toga da u prvi plan izbije pragmatizam turskog predsjednika.

"Ali prkos Erdogana koji traje izaziva sve veću anksioznost da bi ovog puta moglo da bude drugačije... Turski predsjednik bi mogao da pokuša da se obrati Rusiji, Kataru ili Kini za podršku, a dodatno je oslabio već oslabljene veze između strateški vitalnog člana NATO-a i Zapada", tvrdi list.

FT navodi da su tenzije između Turske i Zapada eskalirale posljednjih godina, jer je Erdoan, čija je vladajuća partija ojačala 2002. godine, optužen za povećanje autoritarnosti.

"Pošto su odnosi narušeni sa zemljama EU i SAD, Turska se okrenula bliskoj saradnji s Rusijom. Odluka Ankare da kupi sistem vazdužne odbrane S-400 iz Moskve postala je ključni izvor bijesa prema Turskoj u Vošingtonu", tvrdi FT i dodaje da je Turska takođe dobila podršku Kine.

"Druga opcija je Katar. Turska je postala sve važniji saveznik bogatog naroda u zalivu, gdje ima vojnu bazu i ojačala je ekonomske veze, jer su Saudijska Arabija i još tri arapske države uvele embargo."

Pad turske lire vrijeme za ljetovanje u Turskoj

Uz isticanje da je turska valuta, lira, doživjela rekordan pad, BBC piše da jedna oblast ima koristi od ove situacije: turizam.

"Rezervacije u Turskoj su porasle posljednjih mjeseci - iako je tačan razlog, naravno, teško navesti", piše BBC.

BBC navodi i da su Britanci izgleda već shvatili da je sad momenat za odlazak u Tursku, jer je broj rezervacija povećan.

"Turistička kompanija Thomas Cook je u Turskoj zabiljžila povećanje rezervacija za 63 posto, dok je agencija TUI saopćila da je to njihova treća najpopularnija destinacija što znači da se ona "zaista vratila na mapu dobrih mjesta za ljetnji odmor".

Međutim, Ministarstvo vanjskih poslova Velike Britanije i dalje zabranjuje ne sva, već putovanja u neke regije, uglavnom one duž granice sa Sirijom, i precizira da se ne putuje unutar 10 kilometara (šest milja) od granice, zbog sirijskog rata koji traje. U međuvremenu, SAD Tursku rangiraju na trećem nivou, pozivajući ljude da preispitaju putovanja u taj region."

Komentari   

0 # Olivera 2018-08-15 19:53
Alah je glavna i polazna opcija. Ostalo nek bude mala tajna za neprijatelje Turske. Mi prijatelji cemo navijati da ih Erdogan sve iznenadi i nadmudri.
Odgovori

Dodaj komentar

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Sandzaklive.rs. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Sandzaklive.rs zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Sandzaklive.rs nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Security code
Refrešuj