Island – nemuslimanska zemlja u kojoj se radi i živi po ''islamskim vrijednostima''

Island – daleka zemlja smještena na sjeveru Evrope, o kojoj se veoma malo zna u našem okruženju. Sigurno je da bi se o ovoj zemlji trebalo dosta više govoriti, jer vrijednosti i zakoni na kojima se temelji islandsko društvo mogu poslužiti kao veoma kvalitetan primjer mnogim državama.

Isfjordur

Naravno posebno se to odnosi na one države koje svoje društvo pokušavaju usmjeriti prema islamskim vrijednostima.  Porazna činjenica za zemlje sa islamskim prefiksom u svojem imenu je da jedna državica poput Islanda, čij je broj stanovnika čak i manji u odnosu na naš glavni grad Sarajevo ima manji procenat kriminala na svojim ulicama. Svakako da to nije jedino što Island nudi svojim stanovnicima  za koje možemo reći da sasvim sigurno žive u jednoj vrsti blagostanja.

Island u brojkama

Broj stanovnika: 300 000, od toga 184 200 na širem području glavnog grada Reykjavika
Valuta: islandska kruna
Klima: hladna okeanska pod utjecajem relativno tople Golfske struje (5°C) na južnoj obali i od hladne Grenlandske struje na sjeveroistočnoj i sjeverozapadnoj obali. Svježa ljeta i u odnosu  na blizinu polarne kape relativno blage zime
Položaj: najveći vuklanski otok na svijetu; graniči s polarnim krugom; leži na tektonskoj granici između Evrope i Amerike sa stalnom vulkanskom aktivnošću i potresima jačine do 6,8 stepena Richterove skale, 12% površine se nalazi pod ledenjacima; ledenjak Vatnajökull je veličine Korzike; udaljenost do Grenlanda iznosi 300 km, do Škotske 800 km, Do Norveške 1000 km
Površina: 103 000 km²
Glavni grad: Reykjavík; Broj stanovnika: 113 850
Službeni jezik: islandski (strani jezici: engleski, danski, njemački)
Državni praznik: 17. jun

Ova zemlja obiluje raznovrsnim prirodnim ljepotama, među kojima su ledena jezera, vulkani i gejziri što je svakako razlog zbog čega sve veći broj turista posjećuje ovu zemlju. Zanimljivo je i to da mnogobrojni vodopadi na Islandu, daju posjetiocu potpuni užitak.

Međutim osim što je ova država veoma bogata prirodnim ljepotama, značajno je istaknuti da je njeno stanovništvo uz pomoć sistematskog rada ekonomiju ove zemlje dovelo do najvećeg nivoa. Visoki standard koji građani Islanda imaju, rezultat je dugogodišnje strategije provođene u cilju jačanje islandske ekonomije.

Također, jedan od primjera veoma dobrog sistematskog rada izražen je i u sportskom segmentu gdje Island ima veoma dobre rezultate. Osim rukometa koji je državni sport broj jedan, dokaz da se ulaganje i strpljenje isplati je i fudbalska reprezentacija, čij je savez 1996. godine napravio „dvadesetogodišnji plan“, a rezultat toga je trebao da bude plasman na neku završnicu Evropskog ili Svjetskog fudbalskog prvenstva.

Naravno, 2016. godine Island je igrao Evropsko prvenstvo u Francuskoj, gdje je uspio i da napravi veliki podvig plasiravši se čak u četvrtfinale ovog takmičenja. Ovo je samo jedan od primjera koji nam dolazi sa Islanda, a koji govori o jasno definisanim ciljevima i strategijama islandskog naroda.

Iako na Islandu gotovo i da nema muslimana način na koji ova zemlja funkcioniše u ekonomskom pogledu, te mentalitet naroda Islanda koji se zasniva na redu, radu i disciplini podsjeća nas na hadise našeg poslanika Muhameda a.s. u kojima nas savjetuje kako da uredimo svoj svakodnevni život. Ipak treba spomenuti da je mnogo toga na Islandu što nama kao muslimanima sigurno ne bi odgovaralo i sa čime se ne bi složili.

Međutim treba priznati da je  puno  primjera koje možemo uzeti iz islandskog društva, te primjeniti u našem slučaju, a koje se tiču – kvalitetnog i sistematskog rada, čemu nas i islam u konačnici i  uči. O tome da će pravedna neislamska država uspjeti u odnosu na nepravednu islamsku govori nam i  šejhul-islam Ibn Tejmijje:

“Zaista Allah učini da pravedna država opstoji iako je nevjernička, a nepravednu državu uništi iako je muslimanska.“

Također je rečeno i sljedeće:

”Dunjaluk opstoji sa pravdom i nevjerstvom, a ne opstoji sa nepravdom i imanom.“

Upravo ovdje možemo pronaći odgovor na pitanje zbog čega su mnoge neislamske evropske države ispred islamskih, što je nažalost poruka da se u „islamskim“ zemljama baš i ne postupa islamski. (Akos)

Komentari   

+4 # Sandzak forever 2018-06-18 17:53
Istinu je rekao Sejhul-Islam! Nista cudno za ovu nemuslimansku zemlju. Islam je cjelokupan sistem koji regulira sve segmente ljudskog zivota, tako obuhvatan, povezani isprepleten da pokriva sve covjekove iskonske potrebe. Islam nije samo cisto emocionalno vjerovanje, otrgnuto od realnog domena ljudskog egzistiranja, vec duboko zadire i u sve sfere drustvenog, socijalnog, moralnog, politickog, VOJNOG, pravnog i drugih aspekata ljudskog zivota.
Odgovori
+2 # Sandzak forever 2018-06-18 18:02
Doista je Islam ozbiljan, dinamican i praktican nacin zivota. On je i objavljen s ciljem da uredi zivot u njegovoj prakticnoj formi i da konkretnu stvarnost potcini svojim kreiterijima. Buduci da dolazi od Nepogresivog, zasnovan je na znanju, a ne neznanju; na savrsenstvu, a ne neispravnosti; na snazi, a ne slabosti i na mudrosti, a ne na hirovitom misljenju. Islam je objavljen da promijeni idejnu koncepciju covjecanstva, i sukladno tome, zivotnu stvarnost i svakodnevnicu. Islam polako osvaja srca srca ljudi i ucice u svaku kucu. Drzite se Islama braco, i ako budete vjernici, niko vam nista nece moci pa makar se neprijatelji udruzili. Sellam, mir.
Odgovori
+2 # posrbljeni turcin 2018-06-19 00:37
to vise nije tajna,da mnoge drzave koje su napredne i ciste zive po islamskom specijalitetu,ne u smislu religije vec crpe iz Islama mnoge koristne stvari poput higijene,nauke,postovanja starijeg,postovanja roditelja,obrezivanja,bezkamatnog sistema,dakle svi oni potajno crpe blagodati najcistije i jedine prave religije ISLAMA !!!
Odgovori
-1 # TITO 2018-06-19 07:31
Osim podataka o stanovnistvu i klimi koje nemaju veze sa islamom ja nisam ništa čuo šta su konkretno uzeli iz islama, ceo tekst se svodi na filozidiranju toliko dug tex a ništa rečeno vezano konkretno za Islam.... toliko o autoru hvala i nemojte dalje
Odgovori

Dodaj komentar

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Sandzaklive.rs. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Sandzaklive.rs zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Sandzaklive.rs nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Security code
Refrešuj