Njemački muslimani kritikuju bavarsku vladu: Zašto može krst, ali ne i burka

Muslimanske grupe u Njemačkoj danas su optužile bavarsku vladu zbog dvostrukih standarda nakon njene uredbe o obavezi isticanja krsta kao hrišćanskog simbola u svim javnim ustanovama.

krst i burka 696x469

U Njemačkoj nije na snazi zabrana nošenja burke muslimankama, iako su neke savezne države uvele ograničenja u nošenjima burke i nikaba u sudnicama i školama.

Markius Soeder, bavarski premijer iz konzervativne Hrišćansko socijalne unije (CSU), predložio je dekret o uvođenju krstova u aprilu, izazivajući oštre reakcije opozicionih političara i uglednih vjerskih vođa.

“Mi vjerujemo da su vjerski simboli i vrijednosti bitni za društvo”, izjavio je Burhan Kesici, čelnik organizacije Islamsko vijeće, za agenciju Reuters.

Komentirajući presude poput one u bavarskoj prijestonici Munchenu u martu prošle godine kojom su zabranjene burke u sudnicama, Kesici je kazao da negativan stav prema muslimanskoj odjeći i istovremeno uvođenje krstova u javne ustanove predstavlja “dvostruke standarde”.

– Mi muslimani nemamo problema s krstom ili ulogom relgije u društvenom životu. Neutralnost vlade, ipak, mora ostati zaštićena – kazao je Aiman Mazyek, čelnik druge muslimanske organizacije, za agenciju Reuters.

– Ono što treba odbaciti je uvođenje hrišćanskih simbola dok se istovremeno zabranjuju muslimanski, jevrejski i ostali simboli u javnosti – kazao je Mazyek.

Oko četiri miliona muslimana živi u Njemačkoj i oni su najveća manjinska vjerska grupa u zemlji.

Svi vladini uredi u najbogatijoj i najkonzervativnivoj njemačkoj saveznoj državi imaju obavezu da postave krstove u svoje prostorije na osnovu novih pravila. Školama, muzejima i pozorištima bit će preporučeno da također postave krstove u svojim prostorima.

Komentari   

0 # Sandzak forever 2018-06-01 22:00
Tako je braco. Dignite glas!
Odgovori
-1 # armagedon 2018-06-02 01:30
Sta postane od misa koji navuce burku?
SISMIS.
Odgovori
0 # Krstas 2018-06-02 01:31
To sve treba proterat u tri lepe materine,odakle su dosli,pa neka se tamo zamotrljavaju...
Odgovori
-6 # Krstas 2018-06-02 02:02
Krst moze,a ne moze burka,zato sto je Bavarska nemacka zemlja,a Nemci pripadaju evropskoj hriscanskoj civilizaciji.Bliska buducnost muslimana u Evropi bice jako slicna nedavnoj proslosti Jevreja u Nemackoj:ceka ih holokaust.
Odgovori
-3 # Sandzak forever 2018-06-02 02:43
Njemcka je jos malo i muslimanska. I to bez jedne bombe, bez jedne puske, i bez ijednog metka. Nemci primaju Islam masovno i ulaze u Allahovu vjeru, i tako nam prepustaju Njemacku republiku. A tu je i natalitet, za koji smo mi BABOVI!
Odgovori
-3 # Krstas 2018-06-02 02:50
Radice opet Ausvic i to u tri smene,samo polako...
Odgovori
-2 # posrbljeni turcin 2018-06-02 22:24
cuti i moli Boga ,da vam ne puhne oluja opet,nebi imali dovoljno traktora za bezaniju
Odgovori
-1 # Sandzak forever 2018-06-02 02:47
Neuki nezaprani crvi, cija je kultura unistila zenu, ce da pricaju o zeni i njenoj casti! Hahaha, kakva ironija! Nase zene ostaju sacuvane, nasa djeca ostaju sacuvana, nasa porodica ostaje sacuvana, tako sto je zena pokrivena. Sad kad vidim koliko vas pokrivanje plasi, jos cu vise da se zalazem. :lol: a kad sam video koliko vas brada plasi, resio sam da je pustim. :-)
Odgovori
-1 # armagedon 2018-06-02 02:56
Tebi moze da poraste samo iz supka,eventualno...
Odgovori
-1 # Sandzaklija 2018-06-02 02:59
Ada kako sacuvane,kad se najvise kurvaju udane pokrivene,muzevi im impotentni i samo cekaju priliku..ja sam overio dvije.
Odgovori
+2 # TITO 2018-06-02 08:40
Nije tačno da je žena u islamu zapostavljena.... nije tačno da je iskorišćena.... više se u islamu žena poštuje nego u svim drugim relogijana zajedno.... uzmite postotak koloko jenput zena na TV prikazana kao majka kosnostalih religija a uzmu te u islamu.... A što se tiče [censored]ografskih sadržaja secualnoeksploacacije kod ostalih religija je žena zloupotrebljena tako da nemoj taj nezaprani(dobro si reko) da nam drži predavanje... A ako hoćemo o Aušvicu ni tu nisi dobro informisan Hitler je hteo jevreje cigane i neke nezaprane da uništi tačno ine koji si izazivali kasnije ratove do skoro i opet bi da mogu.... tako da o zeni u islamu nema kos ta da kaze
Odgovori
-2 # Sandzak forevert 2018-06-02 10:07
Tito, njihova prazna prica o tome da je zena u islamu zapostavljena, PADA U VODU KAD IM DAM PODATAK, DA VECINA ZENA PRIHVATA ISLAM KAO VJERU! KRAJ!
Odgovori
+1 # Olivera 2018-06-02 12:48
Ali većina tih žena bi odabrala pre hidžab od burke, sigurna sam. A ti i tebi slični bi im propisali isključivo burku, a onima manje lepim bi bio dobar i nikab.
Odgovori
-2 # Sandzak forever 2018-06-02 03:05
Ne znaju neuki crvi, ista drugo da kazu, osim da vrijedjaju! Znak slabosti i neznanja. Zavrsicu vecernje izlaganje, odoh ucit Kur'an, svaku noc po jedan dzuz, i eto cio Kur'an! Kome ja to pricam, ccc kao da vi shvatate o cemu govorim?! :D :lol:
Odgovori
-1 # armagedon 2018-06-02 03:07
Sad salu na stranu.Ti si ozbiljno bolestan.
Odgovori
0 # Olivera 2018-06-02 06:23
Zato sto se babe i zabe ne uporedjuju. Krst je simbol hriscanstva, dok je burka bruka za zenski rod u XXI veku i u muslimanskim zemljama, a kamoli u hriscanskim. Sta fali hidzabu, a vi zapeli za burku i nikab.
Odgovori
+1 # Sandzak forever 2018-06-02 09:57
Isusovo raspinjanje na krstu zasnovano je na iskorumpiranim temeljima, a samim tim bilo šta građeno na takvim temeljima je samo po sebi netačno.

Prema Evanđelju po Marku 14:50: „I ostavivši ga, učenici svi pobjegoše.“ Raspeće nije posvjedočio niti jedan od Isusovih učenika, drugim riječima, nije bilo pouzdanih očevidaca, a izvori priče su sumnjivi.
Isus je na krstu Boga molio za pomoć „A oko devetog sata povika Isus glasno govoreći: Bože moj! Bože moj! Zašto si me ostavio?“ (Matej 27:46.) Govoreći: „Oče! Kad bi htio da preneseš ovu čašu mimo mene! Ali ne moja volja nego Tvoja da bude.“ (Luka 22:42.)
Isusova molitva da ne umre na krstu je prema Evanđelju po Luki 22:43 prihvaćena od Boga: „A anđeo mu se javi s neba, i krepi ga.“ „On u dane tijela svog moljenja i molitve k Onome koji Ga može izbaviti od smrti s vikom velikom i sa suzama prinosaše, i bi utješen po svojoj pobožnosti.“ (Jevrejima 5:7.) Kako je onda on ipak mogao umrijeti na krstu?
Odgovori
0 # Sandzak forever 2018-06-02 10:00
Rano u subotu ujutro Marija Magdalena je otišla na grob koji je zatekla prazan. Vidjela je nekog nalik baštovanu. Nakon razgovora sa njim prepoznala je da je to bio Isus i željela ga je dodirnuti. Isus je rekao: „Ne dohvataj se do mene, jer se još ne vratih k Ocu svom…“ (Jovan 20:17.)
„Ne dohvataj se do mene“ > možda zbog toga što su ga boljele svježe rane.

„Još se ne vratih k Ocu svom“ > znači da on nije bio mrtav već još uvijek živ. Ako bilo ko umre, on se jedino vrati Bogu.

On je stajao na krstu manje od 3 sata i kada je vladar rimske provincije izvijestio da je Isus umro, bio je po prirodi slučaja iznenađen jer je iz svog iskustva znao da nijedan čovjek nije mogao umrijeti na krstu u tom kratkom vremenskom periodu.
Odgovori
-1 # Sandzak forever 2018-06-02 10:02
Kad se laz(hriscanstvo i istina(Islam) podudare, laz je osudjena na propast!
Odgovori
-2 # Sandzak forevert 2018-06-02 10:12
Koncept koji je Isus imao o Allahu nije ni na koji način bio drugačiji od koncepta o Allahu svih prethodnih poslanika. Svaki od njih je propovedao Božiju jednoću:

„I pristupi jedan od književnika koji ih slušaše kako se prepiru, i vide da im dobro odgovara, i zapita ga: Koja je prva zapovest od svih? A Isus odgovori mu: Prva je zapovest od svih: Čuj Izrailju, Gospod je Bog naš Gospod jedini, i ljubi Gospoda Boga svog svim srcem svojim i svom dušom svojom i svim umom svojim i svom snagom svojom. Ovo je prva zapovest.“ (Jevanđelje po Marku 12:28-30)

Islam podučava jasno i jednostavno vjerovanje u Allahovu jednoću. Potvrđuje Allahovu jedinstvenost i potvrđuje da On u Svojoj božanstvenosti nema partnera. On je Nezavistan o kome sve stvoreno zavisi i Koji ni o kome ne zavisi. On niti rađa niti je rođen. Ništa ne dolazi iz Njega, da je Njemu jednako ili partner sa Njim.
Odgovori
+5 # New World 2018-06-02 06:59
Kakve veze ima burka sa islamom, oni koji su pročitali kuran znaju, nikakve. Burka je tradicionalna nošnja pojedinih arapskih plemena nista vise i nista manje. I da, treba je zabranit!
Odgovori
0 # Olivera 2018-06-02 09:14
Onda je moje pitanje zasto se neke muslimanke sa nasih prostora pokrivaju u burke i nikab, kad to nije tradicionalna odeca muslimanki Balkana, vec pojedinih arapskih plemena. Ako se ne varam sadasnji Bosnjaci kao i sciptarija je islam primila preko Osmanlija, a ne Arapa. Da li su to modni trendovi ili je na delu neka transformacija islama na ovim prostorima?
Odgovori
-6 # Sandzak forevert 2018-06-02 10:22
Pozivam VAS da mi odgovorite na slijedeće pitanje: Zašto je toliko veliki broj žena koje su rođene i odrasle u, takozvanom, “civiliziranom” društvu Evrope i Amerike spremno odreći se te “slobode” i “nezavisnosti” i prihvatiti religiju koja vrši toliki “pritisak” na njih i koja je, kako se vjeruje, tako nepravedna prema njima? Hahaha?! Baš u vrijema kada se islam suočava sa najžešćim medijskim kampanjama, naročito onim koje se tiču statusa muškarca i žene u islamu, prilično čudno nekome može zvučati činjenica da je islam najbrže rastuća religija u svijetu, pa čak i ironično može izgledati činjenica da najveći broj konvertita čine upravo žene! Hajde srbi?
Odgovori
+5 # Sandžak je vječan 2018-06-02 12:53
Odgovorno garantujem da je većina ovih Nindži perverzno napaljeno.One čeznu za svačim što vide i takve osobe su spremne na sve,od perverzije do terorizma.Zato ih muževi kriju ko šišmiševe a nezna se ko je gori dali one dali im ljudi sa neurednim dlakama!
Gade mi se te nastranosti
Odgovori

Dodaj komentar

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Sandzaklive.rs. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Sandzaklive.rs zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Sandzaklive.rs nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Security code
Refrešuj