Bošnjačka narodna stranka pozdravlja presudu Radovanu Karadžiću i smatra da ona nije presuda srpskom narodu već pojedincima.

mujo mukovic 696x469 

Udruženi zločinački poduhvat, koji je na kraju rezultirao genocidom u Bosni i Hercegovini, sprovodili su pre svih Radovan Karadžić i Ratko Mladić. Iako je presuda samo delimična satisfakcija za žrtve, ipak je izuzetno značajna kao poruka da se zločin ne isplati i da se na kraju moraju položiti računi.

Nažalost Bosna i Hercegovina je, i pored toga što su svi koji su atakovali na nju i činili najstrašnije zločine protiv njenih građana osuđeni u Hagu, država blokirana ustavnim okvirima nametnutim od strane međunarodne zajednice. I pored svega, to je zemlja u kojoj se na najvišim funkcijama nalaze ljudi koji ne samo da negiraju genocid već negiraju i samu državu. To neminovno dovodi do zaključka da nije adekvatno rešeno bošnjačko nacionalno pitanje na prostoru bivše Jugoslavije u kojoj su Bošnjaci bili treći narod po brojnosti.

Apelujemo na najodgovornije lidere u regionu da se neodložno, razgovorima i mirnim putem, reše sva otvorena pitanja a posebno za uspostavljanje srpsko-bošnjačkog dijaloga koji će dovesti do optimalnog rešenja za oba naroda.