Porodica Tiganj je 10 godina sumnjala da se njihov muž i sin sam obesio. Nova istraga otvorila je stare rane

sling 1222466 960 720 830x0 

Znam da moj sin nikada ne bi digao ruku na sebe, da je to hteo, ne bi uradio u mesari gde ima toliki broj radnika. Radnici znaju ko ga je ubio, policija je trebalo da odmah privede sve radnike i ispita ih. Međutim, tadašnji načelnik policijske stanice u Tutinu nije preduzeo ništa što zakon nalaže - počinje svoju ispovest  Haso Tiganj, otac ubijenog Rifata, čija je porodica 9 godina bila u zabludi kako je digao ruku na sebe.

U selu Pope kod Tutina, gde porodica živi, Haso kaže da je čitavu deceniju bio ubeđen da mu je dete ubijeno na radnom mestu. Za Pešter press on je otkrio kako su ga svi ubeđivali da ne traži obdukciju, ali je bio uporan. Podsetimo, porodica je rezultate obdukionog nalaza otkrila tek prošle godine.

 Sin mi se žalio više puta da ga radnici maltretiraju, da su ga zatvarali u buretu, stavljali mu krv u kafu i terali ga da radi sve poslove za koje su drugi zaduženi. Insistirao sam da se obdukcija uradi. Zašto su stajala dokumenta od obdukciskog nalaza u fiokama Policiske stanice u Tutinu i Višem tužilaštvu u Novom Pazaru? To je bio njihov posao, jer ih država plaća da štite građane. Znajući da je ubijeno nekoliko ljudi u Tutinu i da mnoga ubistva nisu rasvetljena u zadnjih 10 godina, retko sam zaspao, a da ne mislim o svom sinu, zašto su ga ubili i ko ga je ubio? Kako može ubica da spava, kako mogu da spavaju oni koji su mu pomogli da ga obese, jer jedan sam to nije mogao uraditi.Zahvaljujući  profesionalnom radu obducenta doktora Ljubiše Božića, otkriveno je da je prvo udaren tvrdim predmetom u glavu, a onda zadavljen i obešen. Da su policija i tužilaštvo radili svoj posao, istog dana bi se otkrio ubica - smatra ovaj otac.

Najteže mu je, kaže, bilo kada su mrtvog Rifata domeli ispod kuće kolima.

- Bio je jedan nepoznat čovek i prvo mi je tražio da mu platim prevoz, pa da uzmem ubijenog sina, kojeg je doveo sa obdukcije - seća se on. 

PRIJAVLJIVAO NASILJE, ALI SVI SU OKRETALI GLAVU

Haso tvrdi da je njegov sin nasilje koje je trpeo prijavljivao vlasniku mesare, njegovom bratu, te članovima porodice, da je policija iz Tutina sve to znala, ali niko nije preduzimao ništa.

Jedina želja mi je da saznam ko ga je ubio i zašto. Da li ubica zna da je osirotio troje dece, da je uzeo jedan mladi život, da je uništio njegove roditelje, braću, sestre, suprugu i celu porodicu? Lako može neko da ćuti skoro 10 godina, neko ko je svirepo ubio mog sina? Ubiti nekoga, pa ga obesiti, to je zločin, a taj zločinac slobodno šeta, zahvaljujući policiji i tužilaštvu - kaže Haso kroz suze.

On dodaje da su ga nakon sinovljeve smrti neki radinici ubeđivali da se sam obesio i da nije trebalo da radi obdukciju.

U Višem javnom tužilaštvu u Novom Pazaru ponovo je pokrenuta istraga smrti Rifata Tiganja, mesara iz Tutina, koji je 26. marta 2009. godine nađen obešen u mesarskoj radnji u kojoj je radio. Njegova porodica je devet i po godina sumnjala da je izvršio samoubistvo.

Preokret se dogodio kada je Rifatova supruga Mirsada Tiganj, raspremajući sobu svog svekra, Rifatovog oca Hasa, pronašla obdukcioni nalaz u kome stoji zaključak da Rifat nije izvršio samoubistvo, nego da je ubijen.

(Telegraf.rs/Pešter press)