Tutin / Gradi se drvena džamija u selu Lipica (FOTO)

U selu Lipica u opštini Tutin privode se kraju radovi na izgradnji nove džamije jedinstvene u ovom kraju jer je u potpunosti napravljena od drveta.

61304494 10214166310339334 8625718219400806400 n

Foto: Facebook/Faruk Imamović

Džamija je nastala adaptacijom drvene kuće Senada Klimente iz ovog sela koji je odlučio da svoj stambeni objekat pretvori u bogomolju. U ovoj njegovoj namjeri zdušno su ga podržali bliži rođaci koji su pomogli izgradnju ovog jedinstvenog objekta.

Izgrdanja drvenih džamija u Sandžaku bila je praksa u ranijem periodu i izgrađen je veliki broj ovih džamija koje danas ne postoje. Međutim, te džamije iako ne postoje svjedoče o jednom vremenu i istorijskim ličnostima.

Drvena munara je karektaristični element džamije i postavlja se po pravilu u desni dio krova. Sastoji se od srednjeg drvenog jarbola i rubnih stubova koji formiraju višeugaonik, oslonjenih na drvenu osnovicu 1,5×1,5 metara. Oko jarbola se postavljaju drvene spiralne stepenice koje vode do galerije, koja može biti otvorena ili zatvorena.

Najpoznatija drvena džamija u Sandžaku je Kučanska džamija u Rožajama, dok se, najveća i najstarija drvena džamija u Evropi nalazi se u Bužimu, u Bosni i Hercegovini

Izvor:Sandzacke

Da bi ste napisali komentar, morate biti registrovani. Loguj se - Registruj se

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari
X

Right Click

No right click