Tutin je tokom proteklih 30 godina potpuno izmenio izgled infrastrukture. Nova ideja je razvoj turizma, i to na Mokroj gori kraj te varoši, koja po svojim karakteristikama garantuje sigurno mesto u vrhu turističke ponude Srbije.

TU3 

Iako nosi isto ime kao zlatiborska, o Mokroj Gori kraj Tutina čak i na Internetu ima malo podataka. Osim visine od gotovo 2.200 metara i činjenice da se od 2.300 autohtonih vrsta nekadašnje Jugoslavije čak 1.800 može naći na ovoj planini, sneg se ovde zadržava do kraja maja a počinje već u oktobru.

"Imamo tu i endemske vrste koje postoje samo tu i nigde više. Sama ta činjenice govori o bogatstvu biodiverziteta, onda o bogatstvu životinjskog sveta. Recimo, mečija populacija na na ovom potezu je oko 60 odsto ukupne mečije populacije na teritoriji Srbije", kaže Rifat Zahitović iz Centra za kulturu, turizam, omladinu i sport.

Ideja o regionalnoj saradnji na razvoju Mokre Gore potekla je od Instituta za teritorijalni ekonomski razvoj i Regionalne razvojne agencije Sandžaka. "Planina Mokra gora - neotrkiveni biser na Via Dinarica stazi" okupiće pet opština a podržana je od državnog Saveta za regionalnu saradnju.

"Samim tim što što pripada svim tim opštinama mi smo želeli i da razmenimo iskustva između tih opštinskih zvaničnika, osnosno, da umrežimo te planinarske klubove, druga udruženja koja se bave razvojem turizma, i da, jednostavno, napravimo neke turističke proizvode", kaže Samir Kačapor, direktor SEDA.

Osamdeset odsto planine pokriva opština Tutin. Ubrzan razvoj turizma je prioritet a kako se model uključivanja sunarodnika iz inostranstva u finansiranje insfrastrukturnih projekata već pokazao izuzetno uspešnim, isto će uraditi i sa razvojem planine.

"Radićemo prostorne planove. Nećemo dozvoliti da se na toj planini de se masovne divlje gradnje. Uredićemo to na najbolji mogući način. I to je ono što će opština raditi u budućnosti i od čega očekujemo ogromne prihode za lokalnu Upravu, što će, naravno, uključiti i seoski turizam", kaže Kemal Hot, predsednik opštine Tutin.

Značajni deo projekta će se odnositi na uspostavljanju saradnje između lokalnih zajednica, što će doprineti sveukupnom privrednom razvoju i regionalnoj saradnji na ovom delu Balkana. (rts)