Sudilo mu se jer poreznoj upravi nije prijavio sve prihode ostvarene 2011. i 2012. od prodaje prava na korištenje imena.

mourinho glava epa 

Portugalski nogometni stručnjak Jose Mourinho prihvatio je kaznu od godinu dana zatvora, koju ipak neće morati odslužiti, te novčanu kaznu u visini od gotovo dva miliona eura za poreznu utaju koja mu je dosuđena u Španiji, prenose agencije.

Mourinhu se sudilo jer nije prijavio španskoj poreznoj upravi sve prihode ostvarene 2011. i 2012. godine od prodaje prava na korištenje svog imena. Tada je bio trener Real Madrida.

Prema dogovoru kojeg su sklopili Mourinho, porezna uprava i tužiteljstvo, jednogodišnja kazna zatvora je preinačena u kaznu od 182.500 eura. Osim tog iznosa bivši trener, koji je bez kluba od decembra prošle godine kada je dobio otkaz u Manchester Unitedu, mora platiti još dva miliona eura kazne.

 

Ranije kazne

Osim Mourinha, još su neke nogometne zvijezde osuđene zbog porezne utaje u Španiji. Njegov sunarodnjak Cristiano Ronaldo je prije dvije godine osuđen na dvije godine zatvora, koje također neće morati odslužiti, i na kaznu u visini od oko 3,2 miliona eura.

Argentinac Lionel Messi, igrač Barcelone, osuđen je 2016. na 21 mjesec zatvorske kazne i kaznu od dva miliona eura.

Nijedan od njih svoje kazne neće provesti u zatvoru jer španski zakon za prije neosuđivane prekršitelje predviđa poštedu od zatvora ako im je dosuđena kazna do dvije godine.