Austrijske vlasti razmatraju zabranu hidžaba i za nastavnice

Nakon što je najavljena zabrana nošenja muslimanske marame (hidžaba) za djevojčice do 14 godina, nova austrijska ministarka za integraciju Susanne Raab kazala je kako se “kao mogući naredni korak” razmatra slična zabrana za sve učiteljice, nastavnice i profesorice u javnim školama, prenose austrijski mediji.

marama 2 696x469

Kako javlja Kronen Zeitung, Raab (Austrijska narodna stranka, OeVP) kaže kako ima “širi konsenzus” o ovoj temi u novoj vladi u Beču.

Po njenim riječima, riječ je o primjerima koji se uče u školi, prenio je Tanjug.

Porast svijesti i sankcije

Ona nije navela kad bi se navedena zabrana nošenja hidžaba provela, te kako je “prvi korak” dogovoren na nivou vlade. Zabrana za zaposlene u obrazovanju bila bi, kako kaže, “drugi korak”.

Ministarka je ponovo opravdavala, nastavlja Kronen Zeitung, zabranu nošenja marame za djevojčice mlađe od 14 godina, rekavši kako je “u konačnici cilj naučiti sve djevojčice da budu samopouzdane žene”.

“Riječ je o dijeljenju osnovnih vrijednosti koje moramo poštivati”, istakla je Raab i dodala kako želi sa ministrom obrazovanja i stranačkim kolegom Heinzom Fassmannom ustanoviti načine uključenja roditelja, djece, učitelja, te odbora direktora u proces.

“Prvo se trebaju ustanoviti mjere porasta svijesti, ali ako ne budu uspješne onda trebaju uslijediti sankcije”, rekla je austrijska ministarka.

Žalba Ustavnom sudu

Ranije je objavljeno kako je Islamska vjerska zajednica u Austriji podnijela Ustavnom sudu žalbu na zabranu nošenja marama u školama, prenosi agencija Tanjug.

Od ove školske godine je u austrijskim osnovnim školama zabranjeno “nošenje vjerski obilježene odjeće, koja je vezana za skrivanje glave”.

Islamska vjerska zajednica smatra kako zabrana krši osnovno pravo na slobodu vjeroispovijesti, kao i pravo roditelja na vaspitanje djece.

Od stupanja na snagu zabrane, odnosno od početka školske godine do kraja novembra, širom Austrije bilo je svega osam slučajeva da su djevojčice došle s maramom na nastavu. U svim slučajevima su roditelji prihvatili poštovanje zakona nakon što im je na to ukazala uprava škole.

Komentari  
-7 # Stanimir 2020-01-15 14:15
Jos nema komentara o austrijskim nacistima?Bice, bice.Sva sreca pa austrijske plate nisu nacisticke.E, to moze.
Prijavi moderatru
-7 # Olivera 2020-01-15 14:22
Ja ipak mislim da se ove zabrane neće ozakoniti, jer ministarka pravde je ipak Bošnjakinja poreklom, nadam se da je i muslimanka. Pa iako ona ne nosi pokrivke, imaće za njih maksimalno razumevanje.
Prijavi moderatru
+7 # Ahmed 2020-01-15 19:01
Sta ti je ovo "Pokrivke" nemoj da provociras, nije lijepo. Ako ti ne volis pokrivene muslimanke; to ne znaci da mozes da provociras i vredjas. Vaspitanje i tolerancija su veliko djelo,nadam se da si ove vrijednosti ponela od kuce?!
Prijavi moderatru
-7 # Olivera 2020-01-15 19:58
Ko provocira [censored]e jedan? Sada možete videti ministricu pravde na delu, ukoliko nije primila hrišćanstvo, pa je zabole uvo za muslimanke Austrije.
Prijavi moderatru
+6 # Peki 2020-01-15 18:40
I tvoja je baka, ako je Srpkinja, nosila maramu. To nije zbog toga sto je Srpkinja, vec Hriscanka, sve Hriscanke su to nosile jer je to propis. Posto se vasa crkva prodala, i to odjednom vise nije propis, sad i vi pametujete. Zamisli se da pitas svoju prababu da skine maramu i da je neko tera da to uradi?
Prijavi moderatru
+5 # Ahmed 2020-01-15 19:02
Bravo Peki.
Prijavi moderatru
-6 # Olivera 2020-01-15 20:10
Šta bravo? Lupa gluposti, po običaju. Čuj naša se crkva prodala. Naša crkva ne drži u verskim stegama svoju pastvu. Jeste da postoje neka pravila, ali niko na nikog ne utiče kako će da se nosi. Pogotovo ne na žene. Naša se crkva nije prodala, i baš zato neki žele da je polako raskrčme, kako zemljište kojim raspolaže, tako i relikvijama koje imaju opštehrišćanski značaj. Ali neće dati Bog avetinjama da se približe našim svetinjama.
Prijavi moderatru
-6 # Stanimir 2020-01-15 19:08
Maramu nose starije zene na selu koje su udovice.Marama je simbol zalosti.Ovde se radi o maloletnoj deci od 14 godina.U pravoslavnom hriscanstvu ne postoji obaveza nosenja marame za sve zene.Marama se kod pravoslavaca najcesce nosi u crkvi.Kod Rusa je to vise zastupljeno.Pravoslavno hriscanstvo je religija slobodne volje i izbora.Ali to ne znaci da covek moze da radi sta hoce.Za sve postoji vreme i mesto da se plati.
Prijavi moderatru
-7 # Olivera 2020-01-15 20:05
Jeste nosila je maramu, takvu je pamtim. To su bile njene pozne godine. Međutim, ima jedna njena slika iz mladosti gde je takođe imala pokrivenu glavu nekom pokrivkom ali se videla i kosa. Kod starijih žena, nek im je od volje hoće li se pokrivati i ne samo iz verskih razloga, već i iz zdravstvenih, ali mladima treba dati izbor a ne uniformisati ih zarad nekakvih verskih pravila.
Prijavi moderatru
+3 # Peki 2020-01-16 07:17
Propis je, nego ne znate svoju veru jer vam je tumace popovi... Procitaj Bibliju i sta pise u njoj, da zena mora biti pokrivene glave. Kod nas je to strogk definisano kako, kod vas malo manje strogo, ali svakako je obaveza. A to sto ovaj lupa da je marama simbol zalosti, to je samo slucaj za crnu maramu, kao i sve ostalo crne boje, a treba svakako da se nosi.
Prijavi moderatru
-4 # Nur-Bec 2020-01-15 20:53
To je samo prijedlog koji je juce vicekancelar Kogler( iz partije zelenih) odbio. Sve i da ministrica za integracije Raab progura taj zakon IZ-a ima mogucnost da tuzi na evropskom sudu i dobre sanse da ih dobije.I bundeskancelar Sebastijan Kurz je nekada bio ministar za integracije,progurao zakon za deciji doplatak da djeca koja ne zive ovdje,ali im roditelji rade ovdje dobijaju puno manji doplatak,ali mu je evropski ustavni sud oborio taj zakon.Za djevojcice do 14 god. zakon o zabrani hidzaba naravno ostaje.
Prijavi moderatru

Da bi ste napisali komentar, morate biti registrovani. Loguj se - Registruj se

Vijest5

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari